Λένε ότι «τίποτα δεν είναι τόσο μυστηριώδες, καμία άλλη ανθρώπινη σχέση, όσο ο έρωτας», μια δυναμική γλώσσα, που πρέπει να μαθαίνεται από γενιά σε γενιά. Στη συλλογή Printed Ephemera της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, βρέθηκε κατά τύχη ένα κρυπτογραφικό αριστούργημα από τη δεκαετία του 1850, που αναδεικνύει το μυστήριο που κρύβει η γλώσσα του έρωτα. Επιμέλεια: Μαρία Αγγελοπούλου

Ads

Ο νεαρός άνδρας που φέρεται να έγραψε το γράμμα, φλέρταρε την κόρη ενός υπερπροστατευτικού πατέρα. Γνωρίζοντας ότι η αλληλογραφία της κοπέλας θα πρέπει να περάσει πρώτα από τον πατέρα της, ο νεαρός χρησιμοποίησε έναν έξυπνο τρόπο ώστε η επιστολή να διαβάζεται με δύο τρόπους.

Ο πρώτος τρόπος ήταν και ο συνηθισμένος, δηλαδή από γραμμή σε γραμμή, όπως ακριβώς θα το διάβαζε ο ανυποψίαστος πατέρα της. Ο τρόπος αυτός καθιστούσε το κείμενο μια περιφρονητική αποδοκιμασία τουρομαντισμού.

Ο δεύτερος τρόπος ήταν να διαβαστεί προσπερνώντας τις ζυγές γραμμές, δηλαδή γραμμή παρά γραμμή, έτσι εκδήλωνε την παθιασμένη του αγάπη για την κοπέλα.

Ads

image

Το ερωτικό αυτό γράμμα έπεσε από την τσέπη ενός νεαρού άνδρα ο oποίος ήταν γνωστός στους τότε αθλητικούς κύκλους, όπως γράφει το brainpickings.com