Τώρα τελευταία όλο και πυκνώνουν οι κουβέντες σχετικά με τις επερχόμενες ευρωεκλογές, τις δημοτικές εκλογές και την πιθανότητα εθνικών εκλογών πριν τη λήξη της τετραετίας. Σε κάθε περίπτωση οι δημοσκοπήσεις αλλά και οι πολιτικοί αναλυτές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό μοιάζουν να συμφωνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυξημένες πιθανότητες να κυβερνήσει τη χώρα, αν όχι με απόλυτη αυτοδυναμία πάντως με «πρωταγωνιστικό» ρόλο. Η Μαρία Τριαντοπούλου γράφει τη Σκέψη της Ημέρας

Ads

 
Η σημερινή ομιλία του κ. Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει με πολύ ξεκάθαρη γλώσσα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει σύντομα πρωτόγνωρα καθήκοντα, αυξημένες ευθύνες και γενικότερα μια πολύ δύσκολη αποστολή όταν οι ιστορικές συνθήκες αλλά και το εκλογικό σώμα του αναθέσει κυβερνητικό ρόλο, κάτι που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί σίγουρο στο σχετικά άμεσο μέλλον.
 
Είναι θετικό το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει με σύνεση και ψυχραιμία το τρομερά δύσκολο έργο που θα πέσει απάνω του όταν του ζητηθεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση μάλιστα που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ξαναζωντανεύοντας την ελπίδα και δίνοντας προοπτική για το μέλλον, αλλάζοντας μια για πάντα τις πολιτικές της διαπλοκής και της αδιαφάνειας των τελευταίων 30 ετών που μας έφεραν εδώ. Και είναι ιδιαίτερα θετικό γιατί όποιος δεν συνειδητοποιήσει βαθιά μέσα του ότι τα πράγματα είναι και δύσκολα και περίπλοκα και ότι δεν λύνονται εν μια νυκτί – ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Μεσσίας που θα κάνει το θαύμα του και θα αναστήσει την Ελλάδα όπως ο Ιησούς τον Λάζαρο – αλλά θέλουν καθημερινό δύσκολο αγώνα και βαθύ αίσθημα ευθύνης, απαιτούν ευρύτερες συνεργασίες, ανατρεπτικές και ριζικές αλλαγές στον τρόπο που σκεφτόμαστε αλλά και στον τρόπο που έχουμε σχεδόν αντανακλαστικά μάθει να αντιδράμε.
 
Θα ήταν λάθος να εναποθέσει ο λαός αυτήν την τεράστια ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ο ίδιος να γίνει συμμέτοχος αυτής της προσπάθειας για αλλαγή. Κάθε τι καινούργιο, κάθε τι που μπορεί να δώσει ελπίδα και όραμα, κάθε τι «αμόλυντο» από το παρελθόν που προσφέρει σε μια κατακερματισμένη κοινωνία προοπτική, είναι φυσικό να γίνεται θελκτικό, όσο συγκροτημένη προσπάθεια και να γίνεται από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ για το αντίθετο.
 
Και είναι απαραίτητο να μην ξεχνάνε τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι μεγάλο μέρος, σημαντικό ποσοστό, της ελληνικής κοινωνίας, έχει εναποθέσει τις ελπίδες του επάνω τους. Μεγάλο, τεράστιο βάρος, κυρίως αυτή την εποχή, που απαιτεί ετοιμότητα, εντιμότητα και απόλυτη διαφάνεια. Απαιτεί έναν εντελώς καινούργιο, καθαρό, τρόπο διακυβέρνησης. Απαιτεί δύναμη και αγωνιστικότητα, σθένος και συναίνεση. Το να γίνει ένα μικρό σχετικά κόμμα αξιωματική αντιπολίτευση, μέσα σε ακραίες και τρομερά δύσκολες ιστορικές συγκυρίες, και μετά, πιθανά, κυβέρνηση δεν είναι καθόλου απλό πράγμα. Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει ρεαλιστικά να αποδεχθεί την αλλαγή αυτή, να είναι πανέτοιμος για τα πολύ πιο δύσκολα που έπονται, το ίδιο πρέπει και οι ψηφοφόροι. Συνειδητά, συνετά και ρεαλιστικά, με σχέδιο και με ευρεία συμμετοχή όλων θα μπορέσουν να αλλάξουν τα πράγματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Τα θαύματα έχουν προ πολλού τελειώσει και θα είναι πολιτικό αλλά και ουσιαστικό λάθος τόσο το να τα διακηρύσσει κανείς όσο και να τα αναμένει παθητικά να συμβούν.