Μία στις τρεις γυναίκες σπουδάστριες στην 4η τάξης της Στρατιωτικής Σχολή Ευελπίδων δηλώνει πως ένιωσε πως παρενοχλήθηκε κάποια στιγμή στην ενδοστρατιωτική ζωή της από άνδρα. Το παραπάνω προκύπτει από έρευνα του Γιώργου Καφέ, Κοινωνιολόγου που κατέχει μόνιμη θέση ΔΕΠ στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων με γνωστικό αντικείμενο την Στρατιωτική Κοινωνιολογία. Στοιχεία της έρευνας δημοσίευσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων – Δίκτυο Σπάρτακος.

Ads

Στοιχεία της έρευνας συμπεριλαμβάνονται και στο βιβλίο του Γιώργου Καφέ «Η γυναίκα στρατιώτης – Κοινωνιολογικές Προσεγγίσεις» που εκδόθηκε το 2013. Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του Δικτύου Σπάρτακος, στο ερωτηματολόγιο της έρευνας περιλαμβάνονται ερωτήσεις για να διαπιστωθεί η διακύμανση των αντιλήψεων τους για την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και τη θέση τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μεταξύ άλλων καταγράφονται τα εξής:

  • Για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης μια στις τρεις σπουδάστριες της 4ης Τάξης, δηλαδή το 33,3% δηλώνει ότι ένιωσε ότι παρενοχλήθηκε κάποια στιγμή στα τριάμισι περίπου χρόνια της ενδοστρατιωτικής ζωής της σχολής από άνδρα. Το 80% αυτών των περιπτώσεων δήλωσαν να έχουν μοιραστεί την συγκεκριμένη εμπειρία με κάποιο δικό τους πρόσωπο, ενώ το 20% έχει αποφύγει τελείως έστω και να το αναφέρει. «Το ζήτημα όμως αποκτά άλλες διαστάσεις καθώς δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η δύναμη των Τεταρτοετών σπουδαστριών είναι μικρότερη των εισακτέων καθώς ένα σημαντικό ποσοστό έχει αποχωρήσει λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην Σχολή, ενώ είναι δεδομένο από όλους ότι σαφώς υπάρχει ένα ποσοστό σπουδαστριών που δεν έχουν αποκαλύψει το τι βίωσαν», σημειώνει το Δίκτυο Σπάρτακος.
  • Όπως επισημαίνεται και από τον ίδιο τον ερευνητή ως το πιο σημαντικό στοιχείο της έρευνας, οι σχεδόν μισές ερωτηθείσες  4ετείς, το 40% δηλαδή, απάντησαν ότι μετάνιωσαν για την επιλογή τους να εισέλθουν  στη σχολή.
  • Ένα ακόμη εντυπωσιακό αποτύπωμα της έρευνας είναι το αποτέλεσμα της ερώτησης για το αν θα συμβούλευαν κάποια αδερφή ή φίλη να εισαχθεί στην ΣΣΕ, όπου το 66,6% των σπουδαστριών του Β’ Έτους δηλώνει και μάλιστα με έμφαση, ότι θα την απέτρεπε από αυτή την επιλογή. Το Δίκτυο Σπάρτακος επισημαίνει τη σημασία των απαντήσεων των δευτεροετών υπογραμμίζοντας «σε αυτό το έτος φοίτησης γιατί έχει μια διαδρομή στη σχολή, χωρίς τις αυταπάτες του Α΄έτους, ενώ επίσης διαφοροποιείται από το Δ’ έτος που πλέον βρίσκεται προ των πυλών της επαγγελματικής ενεργοποίησης στις μονάδες».

* Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ – ΜΠΕ