Με αφιερώματα σε εξέχοντες δημιουργούς, σύσταση νέων τμημάτων, διαγωνιστικό, οργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων (ημερίδα, συζητήσεις, masterclasses) και εικαστικές εκθέσεις, το 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας συνεχίζει με αμείωτο ενδιαφέρον στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Του Γιώργου Ρούσσου.
Στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας και στο Τμήμα “Ελληνικό Σινεμά Τώρα”, προβάλλεται σήμερα (Τετάρτη 23 Οκτωβρίου) η ταινία του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, “J.A.C.E.”.

image
 
Ο Jace, έχοντας γνωρίσει την ανθρώπινη σκληρότητα στο μέγιστο βαθμό από την πρώτη μέρα της ζωής του, ολομόναχος και ορφανός, στα επτά του χρόνια, ξεκινά έναν άνισο, αγώνα επιβίωσης. Σε έναν κόσμο όπου η ανθρώπινη εκμετάλλευση κυριαρχεί, αναγκάζεται να περάσει από τη ζωή στα φανάρια, στην κόλαση του αναμορφωτήριου κι από εκεί στον θαμπό κόσμο της διαφθοράς, της πορνείας και των ναρκωτικών.
 
Βλέποντας κάθε ελπίδα για διέξοδο συνεχώς να διαψεύδεται, ο ήρωας μας συνεχίζει να πολεμά, κρατώντας καλά κρυμμένες μέσα του τις «ουλές» από τις προσωπικές του απώλειες. Η περιπλάνηση ενός βίαια πληγωμένου πλάσματος, που προσπαθεί να κυριαρχήσει στη δύναμη του και να διατηρήσει την ευαισθησία του, ενώ αγωνίζεται για δικαιοσύνη, συντροφικότητα και ελευθερία μέσα από την εκκωφαντική του σιωπή.

image
 
Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την ταινία στην ελληνική της πρεμιέρα δύο χρόνια πριν στο 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, το 2011.
 
Η ταινία J.A.C.E. με τον τίτλο, αρκτικόλεξο, σημαίνει: Just Another Confused Elephant – Το σύνδρομο του Μπερδεμένου Ελέφαντα, το οποίο περιγράφει τους νεαρούς ελέφαντες που μένουν ορφανοί από μικροί και εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά. Αυτό ακριβώς, είναι και το πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσεται ο ψυχισμός του κεντρικού μας ήρωα.

image
 
Ο Jace, θαρραλέος μέσα σε έναν αφιλόξενο κόσμο, αναζητά το όνειρό του. Απέναντι σε ένα δίκτυο αδίστακτων παρανόμων αντιπαρατάσσει τη θέλησή του να ξεφύγει. Υπερασπίζεται όλα όσα αγαπά. Η αθωότητα και η ευαισθησία του επιβάλλονται στη σκληρή πραγματικότητα, ενώ η ζωή του, είναι μια περιπέτεια πέρα από τα όρια.
 
Η ταινία του Μενέλαου Καραμαγγιώλη βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Ατμοσφαιρική, αισθαντική, μα πάνω από όλα ζωντανή και επίκαιρη. Παρουσιάζει ένα θέμα ιδιαίτερα λεπτό και κρίσιμο μέσα από μια κινηματογραφική μεταφορά ρεαλιστική, απόλυτα γνήσια και δυστυχώς, τραγική.
 
Η ενδιαφέρουσα προοπτική απεικόνιση της σύγχρονης και ανεστραμμένης Οδύσσειας, συνιστά ένα διαφορετικό παραμύθι, που βασίζεται στον βίο του κοινωνικά κατατρεγμένου, εναλλακτικού «Όλιβερ Τουίστ», ο οποίος διαλέγει το όνομα Jace. Ο πρωταγωνιστής, χωρίς πατρίδα και οικογένεια, βιώνει την ωμότητα από την πρώτη κιόλας μέρα της ζωής του μέσα από αλλεπάλληλες τραγωδίες και ανατροπές που τον οδηγούν σε μια εντελώς απρόβλεπτη εξέλιξη.

image
 
Στο «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη (“Black Out”, “Rom”) πρωταγωνιστούν οι: Άλμπαν Ουκάζ («Η Σιωπή της Λόρνα» των Νταρντέν), Στεφανία Γουλιώτη, Ιερώνυμο Καλετσάνο και Ντιόγκο Ινφάντε. Τέλος, να πούμε ότι το φιλμ είναι μια συμπαραγωγή της Ελλάδας (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου), με τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, την Π.Γ.Δ.Μ. και την Τουρκία.
 
Η ταινία “J.A.C.E.” απέσπασε συνολικά έξι βραβεία στην τέταρτη τελετή απονομής της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και συγκεκριμένα: Βραβείο Β΄ Αντρικού, Β΄ Γυναικείου, Μοντάζ, Σκηνογραφίας, Ενδυματολογίας και Μακιγιάζ.
 
Έτος: 2011 | Xώρα: Ελλάδα | Διάρκεια: 142 λεπτά | Σκηνοθεσία: Μενέλαος Καραμαγγιώλης | Σενάριο: Μενέλαος Καραμαγγιώλης | Παίζουν: Alban Ukaj, Στεφανία Γουλιώτη, Μηνάς Χατζησάββας


 
Το «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, προβάλλεται την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 17:00 στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας το οποίο ολοκληρώνεται την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.