Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με πέντε καινούργιες ταινίες να πραγματοποιούν την εμφάνισή τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζουν οι «Αφανείς Ηρωίδες» με τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ και την εξαιρετική Οκτάβια Σπένσερ, αλλά και η νέα ταινία του Μάικλ Κίτον, «The Founder». Αξιόλογη πρόταση αποτελεί επίσης και «Ο Άνθρωπος με τα Χίλια Πρόσωπα» του Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ από την Ισπανία, το οποίο απέσπασε δύο Βραβεία Goya.

Ads

«Αφανείς Ηρωίδες» (Hidden Figures – 2016) του Τέοντορ Μέλφι (Η.Π.Α)

image

Το «Αφανείς Ηρωίδες» είναι η απίστευτη και άγνωστη ιστορία των Κάθριν Τζόνσον (Ταράζι Π. Χένσον), Ντόροθι Βον (Οκτάβια Σπένσερ) και Μαίρη Τζάκσον (Τζανέλ Μονέ), τριών ιδιοφυών Αφροαμερικανών γυναικών, οι οποίες εργάζονταν για τη NASA και ήταν οι εγκέφαλοι πίσω από μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην ιστορία: την εκτόξευση του αστροναύτη Τζον Γκλεν σε τροχιά, ένα σπουδαίο επίτευγμα που ανέτρεψε την διαστημική κούρσα και ενθουσίασε τον κόσμο. Οι τρεις πρωτοπόροι ξεπέρασαν κάθε εμπόδιο που συνάντησαν λόγω του φύλου και της φυλής τους, εμπνέοντας τις επόμενες γενιές να κάνουν μεγάλα όνειρα.

Ads

Με οδηγό τις καλές ερμηνείες του αξιόλογου καστ, η ταινία παρουσιάζει την πραγματική ιστορία των ελάχιστα γνωστών ανθρώπων που διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στα πρώτα βήματα των διαστημικών αποστολών της NASA. Απέσπασε τρεις συνολικά υποψηφιότητες για Βραβείο Όσκαρ: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Οκτάβια Σπένσερ και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου. Πρωταγωνιστούν: Τάρατζ Π. Χένσον, Οκτάβια Σπένσερ, Τζανέλ Μονέ, Κέβιν Κόστνερ, Κίρστεν Ντανστ, Τζιμ Πάρσονς, Μαχερσάλα Άλι, Όλντις Χοντζ.

Διαβάστε επίσης:
Οι υποψηφιότητες των Όσκαρ για την 89η τελετή απονομής των Βραβείων

«The Founder» (2016) του Τζον Λι Χάνκοκ (Η.Π.Α)

image

Η πραγματική ιστορία του Ray Kroc (Μάικλ Κίτον), ενός πωλητή από το Illinois. Ο Kroc γνώρισε τους Mac και Dick McDonald, που είχαν ένα εστιατόριο με εξειδίκευση στα burger στην Νότια Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1950 και εντυπωσιάστηκε από το ταχύτατο σύστημα παρασκευής φαγητού που είχαν αναπτύξει τα δύο αδέρφια. Πίστεψε ότι υπήρχε η προοπτική για την εκκίνηση ενός franchise, κατόρθωσε λοιπόν να πάρει την εταιρία από τα αδέρφια McDonald και να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία δισεκατομμυρίων.

Πήρε την ιδέα κάποιου άλλου και η Αμερική, τον πίστεψε. Η ιστορία του ιδρυτή των McDonald’s, Ρέι Κροκ (Μάικλ Κίτον). Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Κίτον, Πάτρικ Γουίλσον, Νικ Όφερμαν, Λόρα Ντερν, Τζον Κάρολ Λιντς, Κάθριν Ντάγιερ, Μπ. Τζ. Νόβακ, Λίντα Καρντελίνι, Κίμπερλι Μπατίστα.

«Ο Άνθρωπος με τα Χίλια Πρόσωπα» (The Man with Thousand Faces / El hombre de las mil caras – 2016) του Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ (Ισπανία)

image

Ο Φρανσίσκο Παέσα – πρώην μυστικός πράκτορας της Ισπανικής Κυβέρνησης και ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος για την σημαντικότερη επιχείρηση εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης των Βάσκων, της ETA – παγιδεύεται από την ίδια του την κυβέρνηση και αναγκάζεται να φύγει από τη χώρα. Όταν τελικά θα μπορέσει να επιστρέψει στην Ισπανία, είναι απένταρος και η προσωπική του ζωή έχει καταρρεύσει. Είναι εκείνη η στιγμή που θα τον επισκεφθεί ο Λουίς Ρολντάν, ο πανίσχυ­ρος πρώην Διοικητής της Αστυνομίας και θα του προσφέρει ένα εκατομμύριο δολάρια, για να τον βοηθήσει να διαφυ­λάξει τα δώδεκα εκατομμύρια δολάρια που κλάπηκαν από τον προϋπολογισμό που είχε υπό τον έλεγχο του. Το κο­φτερό μυαλό του Παέσα θα οργανώσει την εκδίκηση του, με στόχο να αρπάξει τα λεφτά του Ρολντάν και να ξεγελά­σει μια ολόκληρη χώρα, σε μια ευφυή και περίπλοκη επιχείρηση, αντάξια του καλύτερου ταχυδακτυλουργού.

Σε σκηνοθεσία του Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ, «Ο Άνθρωπος με τα Χίλια Πρόσωπα» είναι η απίστευτη, αλλά αληθινή ιστορία ενός ανθρώπου που κατάφερε να ξεγελάσει μια ολόκληρη χώρα. Πρωταγωνιστούν οι Εδουάρδo Φερνάντεζ, Χοσέ Κορονάδο, Μάρτα Ετούρα και Κάρλος Σάντος. Το φιλμ έλαβε 11 συνολικά υποψηφιότητες στα Βραβεία Goya, κερδίζοντας δύο: Διασκευασμένου Σεναρίου και Καλύτερου Νέου Ηθοποιού (Κάρλος Σάντος).

Κυκλοφορούν επίσης:
«Triple 9» (2016) του Τζον Χίλκοτ (Η.Π.Α.)

image

Η νέα ταινία του Τζον Χίλκοουτ «Triple 9» εστιάζει στον υπόκοσμο της Ατλάντα. Παρακολουθεί μια συμμορία εγκληματιών και διεφθαρμένων αστυνομικών που προσπαθεί να κάνει μια μεγάλη ληστεία, υπό την καθοδήγηση της ρωσικής μαφίας. Για να αποσπάσουν την προσοχή της αστυνομίας, θα χρησιμοποιήσουν διάφορα κόλπα. Θα προσπαθήσουν να σκοτώσουν έναν νεαρό αστυνομικό στην μία άκρη της πόλης. Το σχέδιό τους δεν θα ευοδωθεί και ο αστυνομικός θα προσπαθήσει να εξαρθρώσει την σπείρα. Μία συνηθισμένη αστυνομική περιπέτεια, με αποκλειστικό λόγο θέασης το εντυπωσιακό καστ. Πρωταγωνιστούν: Νόρμαν Ρίντους, Κέιτ Γουίνσλετ, Τερέζα Πάλμερ, Άαρον Πολ, Γκαλ Γκαντότ, Τσιούετελ Έτζιοφορ, Γούντι Χάρελσον, Κέισι Άφλεκ, Άντονι Μακί, Κλίφτον Κόλινς Τζούνιορ.

«Νομίζω ότι είναι μία από αυτές τις ταινίες στις οποίες έχει μεγάλη παράδοση το Χόλιγουντ, όπως είναι «Ο άνθρωπος από τη Γαλλία», ή ένα θρίλερ, ένα παλιό καλό θρίλερ, όπου υπάρχει η ληστεία και η αστυνομία κυνηγά τους κλέφτες. Αν γίνει σωστά, τότε είναι μια απολαυστική ταινία.» – Κέισι Άφλεκ

«Γιατρός στο Χωριό» (Irreplaceable / Médecin de campagne – 2016) του Τομά Λιλτί (Γαλλία)

image

Σε αυτό το χωριό όλοι μπορούν να βασιστούν στον Ζαν Πιερ. Ο Ζαν Πιερ ειναι ο γιατρός που βρίσκεται πάντα εκεί, να τους ακροαστεί, να τους παρηγορήσει, να τους θεραπεύσει 24 ώρες το 24ώρο. Όμως, μία επίσκεψή του στο νοσοκομείο αποκαλύπτει ότι τώρα είναι εκείνος που χρειάζεται περίθαλψη. Η Ναταλί αναλαμβάνει την δύσκολη αποστολή του να τον αντικαταστήσει. Πρωταγωνιστούν: Φρανσουά Κλουζέ, Μαριάν Ντενικούρ.

«Είναι ένας εξαίσιος ρόλος. Ένας αξιόλογος και ευαίσθητος ρόλος. Ένας άρρωστος γιατρός που ενδιαφέρεται πρωτίστως για τους άλλους! Ένας πραγματικός αλτρουιστής. Αυτή η προσφορά του εαυτού είναι απαραίτητη και στο δικό μας επάγγελμα. Μην θεωρούμε το κοινό ηλίθιο. Πρέπει να νιώσουμε την συγκίνηση πριν την αποδώσουμε.» – Φρανσουά Κλουζέ