Με λίγες αλλά καλές ταινίες μας υποδέχεται Κινηματογραφικά ο Νοέμβριος. Ξεχωρίζει η «Μυστική Λέσχη» του Πάμπλο Λαραΐν, ενώ αξιόλογη πρόταση αποτελεί και η «Μαργκερίτ» του Ξαβιέ Τζιανολί. Κυκλοφορούν επίσης οι «Δίδυμοι Θρύλοι» με τον Τομ Χάρντι, ενώ Τόνι Κολέτ και Ντρου Μπάριμορ, πρωταγωνιστούν στο φιλμ, «Μου Λείπεις Ήδη». Σ’ επανέκδοση κυκλοφορεί η «Ευρώπη ’51» του Ρομπέρτο Ροσελίνι, με την Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Από αύριο (Παρασκευή 06/11) η καρδιά της Έβδομης Τέχνης χτυπά στη Θεσσαλονίκη με την έναρξη του 56ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Tvxs.gr να δίνει και φέτος το παρών.

Ads

«Μαργκερίτ» (Marguerite – 2015) του Ξαβιέ Τζιανολί (Γαλλία, Τσεχία, Βέλγιο)

image

Μεταφερόμαστε στο 1921, καθώς βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της Χρυσής Δεκαετίας του ’20. Όχι πολύ μακριά από το Παρίσι, είναι μέρα γιορτής στο κάστρο της Μαργκερίτ Ντιμόν (Κατρίν Φρο). Όπως κάθε χρόνο, οι καθωσπρέπει εραστές της μουσικής συγκεντρώνονται στο πολυτελές σπίτι της ιδιοκτήτριας. Κανείς δεν ξέρει πολλά για αυτή τη γυναίκα, εκτός από το γεγονός ότι είναι πλούσια και ότι ολόκληρη η ζωή της είναι αφιερωμένη στο πάθος της: τη μουσική. Η Μαργκερίτ τραγουδά. Τραγουδά με την καρδιά της, αλλά τραγουδά φρικτά παράφωνα. Η Μαργκερίτ ζούσε το πάθος της κλεισμένη σε μια γυάλα, και το υποκριτικό κοινό που έρχεται για να γελάσει μαζί της τής συμπεριφέρεται σαν να πρόκειται για τη ντίβα, που εκείνη όντως θεωρεί ότι είναι. Όταν ένας προβοκάτορας νεαρός δημοσιογράφος αποφασίζει να γράψει ένα διθυραμβικό άρθρο για την τελευταία της ερμηνεία, η Μαργκερίτ αρχίζει να πιστεύει ακόμα περισσότερο στο ταλέντο της. Αυτό της δίνει το κουράγιο που χρειάζεται για να ακολουθήσει το όνειρό της. Παρά τους δισταγμούς του συζύγου της (Αντρέ Μαρσόν) και με τη βοήθεια μιας βιτριολικής πάλαι ποτέ φίρμας της όπερας, αποφασίζει να ξεκινήσει σκληρή εκπαίδευση για να δώσει το πρώτο της πραγματικό ρεσιτάλ μπροστά σ’ ένα πλήθος αγνώστων.

Ads

Ο καταξιωμένος Γάλλος σκηνοθέτης Ξαβιέ Τζιανολί – δύο φορές υποψήφιος για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών, με τα φιλμ του: «Quand j’étais chanteur» και «À l’origine» –  έκλεψε τις εντυπώσεις φέτος στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 72ου Φεστιβάλ Βενετίας, όπου και απέσπασε το Βραβείο Nazareno Taddei Award. Η «Μαργκερίτ» («Marguerite»), αποτελεί μία απολαυστική, αντισυμβατική βιογραφία της χειρότερης σοπράνο στον κόσμο, εμπνευσμένη ελεύθερα από την αληθινή ιστορία της κακόφωνης τραγουδίστριας της όπερας, Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς. Το φιλμ διακατέχεται από την έξοχη ερμηνεία της Κατρίν Φρο («Υψηλή Μαγειρική», «Το Κορίτσι Που Γυρίζει τις Σελίδες»). Ισορροπώντας δεξιοτεχνικά ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα, η νέα δημιουργία του Ξαβιέ Τζιανολί είναι μια απολαυστική σάτιρα για την υποκρισία της υψηλής κοινωνίας και ταυτόχρονα, διηγείται την ξεκαρδιστική όσο και συγκινητική ιστορία μιας γυναίκας αποφασισμένης να κυνηγήσει με πάθος το πιο εξωφρενικό της όνειρο.

«Η Μυστική Λέσχη» (The Club – 2015) του Πάμπλο Λαραΐν (Χιλή)

image

Σε μία παράκτια πόλη της Χιλής, διαφόρων ηλικιών ιερείς διαβιώνουν ασκητικά σ’ ένα σπίτι υπό το άγρυπνο βλέμμα μιας καλόγριας, προσπαθώντας να εξιλεωθούν για παλιές τους αμαρτίες. Μια καθημερινότητα αθόρυβη, που όμως θα ανατραπεί αιφνίδια από την άφιξη ενός νεαρού ιερέα. Μαζί του, ο επισκέπτης φέρνει το γεμάτο λάθη και ενοχές παρελθόν που ο καθένας θεωρούσε ότι έχει αφήσει πίσω.

Τρία χρόνια με το εντυπωσιακό «No» (2012), με πρωταγωνιστή τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ – Βραβείο Κοινού στο 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας – ο Πάμπλο Λαραΐν, επέστρεψε τον Φλεβάρη στην Μπερλινάλε με τη νέα του δημιουργία, αποσπώντας την Αργυρή Άρκτος, Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής, στο 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Ο Πάμπλο Λαραΐν, γεννήθηκε στη Χιλή το 1976. Αφού σπούδασε σκηνοθεσία, ίδρυσε την εταιρεία Fabula, για την ανάπτυξη οπτικοακουστικών και επικοινωνιακών έργων. Το 2005 ανέλαβε την παραγωγή και σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία μυθοπλασίας, με τίτλο Fuga, που κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2006. Την ίδια χρονιά ανέλαβε την παραγωγή Life Kills Me, σε σκηνοθεσία του Σεμπαστιάν Σίλβα. Το 2007 ολοκλήρωσε τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, το “Τόνι Μανέρο”. Η  «Μυστική Λέσχη» αποτελεί την πέμπτη μεγάλου μήκους δημιουργία του.

Μία από τις καλύτερες ταινίες που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τον Σεπτέμβριο στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, η νέα δημιουργία του Πάμπλο Λαραΐν, αποτελεί παράλληλα και την Επίσημη Υποψηφιότητα της Χιλής για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Με καυστικό χιούμορ και τολμηρό σενάριο ο σκηνοθέτης παρουσιάζει την υποκρισία και διαφθορά της Καθολικής Εκκλησίας. Η ατμοσφαιρική αλλά και γεμάτη ένταση ταινία συστήνει μια διαφορετική «Λέσχη» και με ρεαλισμό και ευθύτητα πραγματοποιεί ένα πολιτικό, κοινωνικό και θρησκευτικό σχόλιο. Μία όμορφη ταινία, από έναν δημιουργό που ουδέποτε επέλεξε το εύκολο μονοπάτι στην αξιόλογη φιλμογραφία του. Κατά τη διάρκεια της βράβευσής του στο Βερολίνο ο Λαραΐν αναφέρθηκε στον φανατισμό γύρω από την ιδέα της θρησκείας που κάνει ανθρώπους ακόμα και να σκοτώνονται γι’ αυτήν, ελπίζοντας πως κάτι τέτοιο θα σταματήσει.

Διαβάστε επίσης:
Το δημοψήφισμα του Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ: «No»
Αυτές είναι οι 15 ταινίες που ξεχωρίζουν στις Νύχτες Πρεμιέρας

«Δίδυμοι Θρύλοι» (Legend – 2015) του Μπράιαν Χέλγκελαντ (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία)

image

Η ιστορία των πιο διάσημων μαφιόζων της Βρετανίας, του Ρέτζι και του Ρόνι Κρέι, που μεσουράνησαν στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’60. Ο Ρόνι μόλις αποφυλακίστηκε και τα δύο αδέρφια βρίσκονται αντιμέτωπα με τον Τσάρλι Ρίτσαρντσον και τη συμμορία του για να εδραιώσουν την κυριαρχία τους. Ο κόσμος τους αντιμετωπίζει ως εξέχουσες προσωπικότητες, κινούνται στα σαλόνια των ανώτερων κοινωνικών τάξεων, ενώ η επιρροή τους φτάνει μέχρι τα ανώτερα κλιμάκια του Βρετανικού κατεστημένου. Τίποτα δεν τους σταματά…

Με καλή ατμόσφαιρα εποχής και προσεγμένο καστ ηθοποιών, οι «Δίδυμοι Θρύλοι» αποτελούν την πέμπτη μεγάλους μήκους δημιουργία του του Μπράιαν Χέλγκελαντ (Payback – 1999). Ο Τομ Χάρντι εξελίσσεται προσεκτικά και μεθοδικά, μέσα από τους ρόλους τους. Μετά το φιλμ «Σε Λάθος Χρόνο» (Locke – 2013) του Στίβεν Νάιτ και τη «Συγκάλυψη» (The Drop) του Μίκαελ Ρόσκαμ, ο χαρισματικός ηθοποιός είναι απολαυστικός και η ερμηνεία του, τόσο ως Ρέτζι, όσο και ως Ρόνι Κρέι, είναι ο κύριος λόγος θέασης της συγκεκριμένης ταινίας.

«Μου Λείπεις Ήδη» (Miss You Already – 2015) της Κάθριν Χάρντγουικ (Ηνωμένο Βασίλειο)

image

Η Μίλι (Τόνι Κολέτ) και η Τζες (Ντρου Μπάριμορ) ήταν κολλητές από τότε που θυμούνται τους εαυτούς τους. Έχουν μοιραστεί τα πάντα: μυστικά, ρούχα, γέλια, ουσίες, φίλους… και τώρα προσπαθούν να συνηθίσουν στην ενήλικη ζωή. Η Μίλη έχει μια απαιτητική δουλειά και ζει με την οικογένειά της σ’ ένα όμορφο σπίτι, ενώ η Τζες ζει με τον φίλο της σ’ ένα πλωτό σπίτι στο Λονδίνο. Η φιλία τους μοιάζει ακλόνητη ώσπου η Τζες συναντά δυσκολίες στο να αποκτήσει το δικό της παιδί και η Μίλι ανακαλύπτει ότι έχει καρκίνο. Πώς το μοιράζεσαι αυτό;

Έχοντας πραγματοποιήσει την ελληνική της πρεμιέρα στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της ΑΘήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, η νέα ταινία της Κάθριν Χάρντγουικ («Twilight», «Thirteen»), κυκλοφορεί στις Αίθουσες. Η Ντρου Μπάριμορ και η Τόνι Κολέτ πρωταγωνιστούν σε μία προσεγμένη δραματική κομεντί. Παρά το πολλά κλισέ που συναντάμε σε ταινίες του συγκεκριμένου είδους, το «Μου Λείπεις Ήδη» αποτελεί το συγκινητικό ταξίδι δύο γυναικών, που μιλά με χιούμορ και ειλικρίνεια για την απώλεια, τη φιλία και τελικά, την αγάπη που λυτρώνει.

Σ’ επανέκδοση:
«Ευρώπη ’51» (Europe ’51 – 1952) του Ρομπέρτο Ροσελίνι (Ιταλία)

image

Μια σειρά από τραγικά γεγονότα, αναγκάζουν την Ιρένε Τζέραρντ(Ίνγκριντ Μπέργκμαν) να εγκαταλείψει τον εύπορο σύζυγό της και να εισχωρήσει στον κόσμο των φτωχών. Αρχίζει να συναναστρέφεται ανύπαντρες μητέρες, που με δυσκολία βγάζουν τα προς το ζην και ξεκινάει να επανεκτιμά τη ζωή της. Στις φτωχογειτονιές της Ρώμης, η Ιρένε συνειδητοποιεί ότι η προηγούμενη ζωή της υπήρξε μία ψευδαίσθηση γιατί στην πραγματικότητα ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για τους φίλους της και τα συναισθήματά τους. Κυριευμένη από ενοχές, ξεκινάει να αναλογίζεται την σημασία της εμπιστοσύνης.

Η Ίνγκριντ Μπέργκμαν μας προσφέρει μία από τις συγκλονιστικότερες ερμηνείες της καριέρας της – Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, το 1952 – ενώ και ο σπουδαίος Ρομπέρτο Ροσελίνι, θα τιμηθεί για την συγκεκριμένη δημιουργία του, με το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βενετίας. Πρόκειται για τη δεύτερη ταινία που γυρίζουν μαζί η Μπέργκμαν και ο Ροσελίνι. Είχε προηγηθεί το «Στρόμπολι Γη του Θεού» (Stromboli – 1950), ενώ ακολούθησαν ακόμα τρία φιλμ:

  • Journey to Italy (1954)
  • Fear (1954)
  • Giovanna d’Arco al rogo (1954)

Διαβάστε επίσης:
100 χρόνια από τη γέννηση της μοναδικής Ίνγκριντ Μπέργκμαν
Ρομπέρτο Ροσελίνι και Ίνγκριντ Μπέργκμαν στο φιλμ «Στρόμπολι»