Η καινούργια κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με εννέα νέες ταινίες να πραγματοποιούν την εμφάνισή τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζουν τα «Μαθήματα Ζωής» της Μαρί-Καστίγ Μανσιόν-Σαρ και «Οι 7 Ήταν Υπέροχοι» του Αντουάν Φουκουά, με τον Ντένζελ Ουάσινγκτον. Αξιόλογες προτάσεις αποτελούν επίσης, τα «Σκυλιά του Πολέμου» του Τοντ Φίλιπς, καθώς και το υπέροχο ντοκιμαντέρ του Πατρίσιο Γκουζμάν, «Νοσταλγώντας το Φως». Εχθές σήκωσε αυλαία και το 22ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο θα μας κρατήσει συντροφιά, μέχρι και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου.

Ads

«Μαθήματα Ζωής» (Les Heritiers / Once in a Lifetime – 2014) της Μαρί-Καστίγ Μανσιόν-Σαρ (Γαλλία)

image

Η  Άννα (Αριάν Ασκαρίντ) δεν είναι απλά μια καθηγήτρια Ιστορίας  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι από τις λίγες  που νοιάζεται για τους  ανήσυχους μαθητές της από τις φτωχογειτονιές τις πόλης. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και αυτή την χρονιά, η Άννα έχει αναλάβει ένα δύσκολο τμήμα. Απογοητευμένη από τον υλισμό και την έλλειψη φιλοδοξίας των μαθητών της, η Άννα τους παροτρύνει να συμμετάσχουν σ’ ένα διεθνή διαγωνισμό με θέμα, τι σημαίνει να είσαι έφηβος σ’ ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ads

Αποφασισμένη να ωθήσει τους μαθητές της μέχρι τέλους, η Άννα αφήνει στην άκρη την προσωπική της ζωή, χρησιμοποιεί όλη της την δημιουργικότητα και τη δύναμη της θέλησης για να τραβήξει την προσοχή τους και να τους κινητοποιήσει. Καθώς η καταληκτική ημερομηνία σιγά σιγά πλησιάζει, τα παιδιά αρχίζουν να ανοίγονται μεταξύ τους και να πιστεύουν στους εαυτούς τους. Στους νέους αυτούς, η συλλογική αυτή δραστηριότητα  μπορεί να μην τους λύσει τα προβλήματα και τις προκλήσεις της σύγχρονης καθημερινότητας, αλλά  μπορεί να αποτελέσει το σημείο καμπής που θα τους βοηθήσει να βρουν τον δρόμο τους και να τους αλλάξει την υπόλοιπη ζωή.

Η ιστορία στηρίζεται στο αληθινό γεγονός μιας τάξης εφήβων μαθητών σε μια πολυφυλετική συνοικία του Παρισιού, της οποίας η δασκάλα αποφασίζει να τους βάλει ένα διαγώνισμα που θα εξετάζει το ολοκαύτωμα από την άποψη των επιπτώσεών του στους νέους. Περιέχει μερικές πολύ συναισθηματικές σκηνές και καταγράφει την αλλαγή στις απόψεις και τις αλληλεπιδράσεις μιας τυπικής κατηγορίας εφήβων. Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η ταινία «Μαθήματα ζωής» (Les Heritiers / Once in a Lifetime – 2014), αποτελεί την τρίτη μεγάλου μήκους δημιουργία της Μαρί-Καστίγ Μανσιόν-Σαρ. Μία γλυκιά, συγκινητική ιστορία, με πρωταγωνίστρια την Αριάν Ασκαρίντ, η οποία ως καθηγήτρια Άννα, καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη, όχι μόνο των μαθητών της, αλλά και των θεατών.

Διαβάστε επίσης:
Ο Καθηγητής στον Κινηματογράφο

«Και οι 7 Ήταν Υπέροχοι» (The Magnificent Seven – 2016) του Αντουάν Φουκουά (Η.Π.Α.)

image

Με την πόλη του Rose Creek κάτω από τον σκοτεινό έλεγχο του Bartholomew Boge (Πίτερ Σάρσγκαρντ), οι απελπισμένοι κάτοικοι ζητούν βοήθεια από επτά κακοποιούς, κυνηγούς κεφαλών, απατεώνες και οπλισμένους άνδρες: ο Sam Chisolm (Ντένζελ Ουάσινγκτον), ο Josh Farraday (Κρις Πρατ), ο Goodnight Robicheaux (Ίθαν Χοκ), ο Jack Horne (Βίνσεντ Ντονόφριο), ο Billy Rocks (Μπουνγκ Χουν Λι), ο Vasquez (Manuel Garcia-Rulfo) και ο Red Harvest (Martin Sensmeier). Όσο η πόλη προετοιμάζεται για την τελική αναμέτρηση που έρχεται, η ομάδα των 7 μοιάζει να πολεμάει για κάτι περισσότερο από τα χρήματα.

O σκηνοθέτης Αντουάν Φουκουά (Training Day – 2001), οραματίζεται μια καινούργια ανάγνωση πάνω στην κλασσική ιστορία της Metro-Goldwyn-Mayer και της Columbia Pictures,  του 1960 καθώς το «Και οι 7 Ήταν Υπέροχοι» (The Magnificent Seven), βασίζεται στο θρυλικό φιλμ του Ακίρα Κουροσάβα, «Οι Επτά Σαμουράι» (Seven Samurai – 1954). Πρωταγωνιστούν: Κρις Πρατ, Χέιλι Μπένετ, Βίνσεντ Ντονόφριο, Ντένζελ Ουάσινγκτον, Ματ Μπόμερ, Ίθαν Χοκ, Καμ Γκίγκαντετ, Πίτερ Σάρσγκαρντ, Βίνι Τζόουνς, Μπουνγκ Χουν Λι, Σον Μπρίντζερς. Ένα αξιόλογο γουέστερν, με καλό καστ εκ των οποίων ξεχωρίζει η εμβληματική παρουσία του Ντένζελ Ουάσινγκτον και η κινηματογραφική του συνάντηση με τον Ίθαν Χοκ (Training Day – 2001).

«Σκυλιά του Πολέμου» (War Dogs – 2016) του Τοντ Φίλιπς (Η.Π.Α.)

image

Η ταινία ακολουθεί την ιστορία δύο εικοσάχρονων (Τζόνα Χιλ και Μάιλς Τέλερ), οι οποίοι ζουν στο Μαϊάµι κατά τη διάρκεια του Πόλεµου στο Ιράκ, και εκµεταλλεύονται µια σχεδόν άγνωστη κυβερνητική πρωτοβουλία, που επιτρέπει σε µικρές επιχειρήσεις να “κλείνουν” συµβόλαια του Αµερικανικού στρατού. Παρά το ταπεινό ξεκίνηµά τους, καταφέρνουν να βγάλουν πολλά χρήµατα και να ζήσουν τη µεγάλη ζωή. Όµως, οι δύο φίλοι θα χάσουν κάθε έλεγχο όταν θα κλείσουν µια συµφωνία 300 εκατοµµυρίων δολαρίων για εξοπλιστικά συστήµατα του Αφγανικού στρατού – µια συµφωνία που θα τους φέρει σε επαφή µε σκοτεινούς ανθρώπους, πίσω από τους οποίους, όπως θα αποδειχθεί, κρύβεται η ίδια η Αµερικανική κυβέρνηση.

Ο σκηνοθέτης των ταινιών της σειράς «The Hangover», Τοντ Φίλιπς, επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία. Πρόκειται για μία σουρεαλιστική περιπέτεια, με αρκετές δόσεις τυπικού αμερικάνικου χιούμορ, που όσο κι αν φαίνεται περίεργο, βασίζεται σε πραγµατική ιστορία. Πρωταγωνιστούν: Τζόνα Χιλ, Μάιλς Τέλερ, Μπάρι Λίβινγκστον, Μπράντλεϊ Κούπερ και η ανερχόμενη Άνα Ντε Άρµας.

«Νοσταλγώντας το Φως» (Nostalgia for the Light / Nostalgia de la luz – 2010) του Πατρίσιο Γκουζμάν (Χιλή, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Η.Π.Α.)

image

Στη Χιλή, στην έρημο Ατακάμα, σε τρεις χιλιάδες πόδια υψόμετρο, αστρονόμοι από όλον τον κόσμο συγκεντρώνονται για να παρατηρήσουν τα αστέρια. Ο ουρανός της ερήμου είναι τόσο διαφανής ώστε τους επιτρέπει να βλέπουν τα όρια του σύμπαντος. Πρόκειται, επίσης, για ένα μέρος που η σκληρή θερμότητα του ήλιου «πέφτει» πάνω στην ανθρώπινη υπόσταση, η οποία παραμένει άθικτη: στις μούμιες, τους ανθρακωρύχους και τους εξερευνητές. Όπως και στους πολιτικούς κρατουμένους της δικτατορίας… Κι ενώ οι αστρονόμοι εξετάζουν τους πιο μακρινούς γαλαξίες σε αναζήτηση εξωγήινης ζωής, ελάχιστα πιο κάτω από τα παρατηρητήρια, οι γυναίκες σκάβουν μες στην έρημο σε αναζήτηση αγνοούμενων συγγενών τους.

Ένα πολιτικό σχόλιο για τα φαντάσματα που κληρονόμησε στη Χιλή το καθεστώς Πινοσέτ, το «Νοσταλγώντας το Φως», ταξιδεύει στο χώρο – στην έρημο Ατακάμα – και τον χρόνο, συνδέοντας τις αρχές της αστρονομίας και της αρχαιολογίας με κοινό παρονομαστή την ανθρώπινη ύπαρξη. Ειδική Μνεία και Επίσημη Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών το 2010. Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τόσο το έργο του σπουδαίου Χιλιανού καλλιτέχνη, όσο και τον ίδιο τον δημιουργό, στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα όμορφο αφιέρωμα στο σύνολο της φιλμογραφίας του Πατρίσιο Γκουσμάν, παρουσία του σκηνοθέτη:

«Η ανάμνηση μας εγγυάται ζωή όπως και η ζεστασιά του ήλιου. Οι άνθρωποι δεν θα ήταν τίποτα χωρίς τη μνήμη, θα ήταν χωρίς αρχή και χωρίς μέλλον. Μετά από 18 χρόνια δικτατορίας, η Χιλή έχει και πάλι δημοκρατία. Αλλά με τι κόστος… Πολλοί έχουν χάσει φίλους, συγγενείς, σπίτια, σχολεία, πανεπιστήμια. Κι άλλοι έχουν χάσει τη μνήμη τους, ίσως για πάντα…» – Πατρίσιο Γκουζμάν

Διαβάστε επίσης:
Η ιστορία της Χιλής μέσα από το «Μαργαριταρένιο Κουμπί» του Πατρίσιο Γκουσμάν

«Πελέ: Η Ιστορία Ενός Θρύλου» (Pelé: Birth of a Legend – 2016) των Τζεφ Ζίμπαλιστ και Μάικλ Ζίμπαλιστ (Η.Π.Α.)

image

Γεννήθηκε μέσα στη φτώχια και την ανέχεια, σε μια χώρα που μπορούσε να αποδράσει μόνο μέσα από την λατρεία της για το ποδόσφαιρο. Βλέποντας τον πατέρα του συντετριμμένο από την ήττα της Βραζιλίας στον τελικό του Μουντιάλ του 1950, του υπόσχεται να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο για χάρη του. Και θα το κάνει οκτώ χρόνια αργότερα, σε ηλικία μόλις 17 ετών, ανακοινώνοντας έτσι σε ολόκληρο τον κόσμο ότι ένα μεγάλο αστέρι του ποδοσφαίρου έχει γεννηθεί. Γνωρίστε την ιστορία της απίστευτης ζωής του Πελέ, ενός παίκτη-σύμβολο του «όμορφου παιχνιδιού», όπως αποκαλούσε ο ίδιος το ποδόσφαιρο, που ήρθε από το τίποτα για να αλλάξει τα πάντα. Πρωταγωνιστούν: Κέβιν Ντε Πάουλα, Βίνσεντ Ντονόφριο, Ροντρίγκο Σαντόρο, Ντιέγκο Μπονέτα, Κολμ Μίνι, Κέβιν Ντε Πάουλα, Σέου Χόρχε.

Κυκλοφορούν επίσης:
«Προσωπικά Μυστικά» (I.T. – 2016) του Τζον Μουρ (Η.Π.Α., Γαλλία, Ιρλανδία)

image

Ο Μάικ τα έχει όλα: μία πανέμορφη γυναίκα, μια υπέροχη κόρη, ένα προηγμένης τεχνολογίας «έξυπνο» σπίτι και μία επιτυχημένη εταιρεία. Όταν, όμως, χαλάσει η σχέση του με τον Εντ, τον σύμβουλο του για θέματα τεχνικής υποστήριξης, ο Μάικ θα βρεθεί μπλεγμένος σε ένα θανάσιμο παιχνίδι, αφού ο Εντ θα χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του για να παρακολουθεί την κόρη του Μάικ, να βάλει σε κίνδυνο την επιχείρησή του, ακόμη και την ζωή της οικογένειάς του. Σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχει ιδιωτικότητα, και τα πιο προσωπικά μυστικά μας μπορούν να αποκαλυφθούν με ένα μόνο κλικ, ο Μάικ θα πρέπει να βασιστεί στις παλιές του διασυνδέσεις για να νικήσει ένα νέο είδος εχθρού.

Η έκτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη Τζον Μουρ (The Omen – 2006, Max Payne – 2008, A Good Day to Die Hard – 2013), ονομάζεται «Προσωπικά Μυστικά» (I.T. – 2016) και είναι μία αστυνομική περιπέτεια μυστηρίου, στην οποία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Πιρς Μπρόσναν, Άνα Φριλ, Στέφανι Σκοτ, Μάικλ Νίκβιστ, Τζέιμς Φρέσβιλ

«Blair Witch Η Επιστροφή» (Blair Witch – 2016) του Άνταμ Γουίνγκαρντ (Η.Π.Α.)

image

Μία ομάδα φοιτητών επιχειρεί να διασχίσει το δάσος Black Hills του Maryland και να ξεδιαλύνει το μυστήριο που καλύπτει την εξαφάνιση της αδερφής ενός μέλους την ομάδας. Πολλοί πιστεύουν ότι η εξαφάνιση συνδέεται με τον θρύλο της μάγισσας του Blair. Αρχικά όλοι στην ομάδα είναι αισιόδοξοι, ειδικά όταν οι ντόπιοι προσφέρονται να τους καθοδηγήσουν στα σκοτεινά και άγνωστα μονοπάτια του δάσους. Καθώς όμως η νύχτα προχωράει η παρέα καταλαμβάνεται από μια μυστηριώδη και απειλητική παρουσία. Σταδιακά όλοι συνειδητοποιούν ότι η θρύλος είναι αληθινός και περισσότερο μοχθηρός από όσο θα μπορούσαν να φανταστούν.

Δεκαεπτά χρόνια μετά το «Blair Witch Project» έρχεται τo σίκουελ του. Στη σκηνοθεσία συναντάμε τον Άνταμ Γούινγκαρντ και στο σενάριο τον Σάιμον Μπάρετ. Οι δυο τους είχαν συνεργαστεί και στις ταινίες: V/H/S και V/H/S 2. Πρωταγωνιστούν: Κόρμπι Ριντ, Γουές Ρόμπινσον, Βάλορι Κέρι.

«Η Καρδιά του Σκύλου» (Heart of a Dog – 2015) της Λόρι Άντερσον (Γαλλία, Η.Π.Α.)

image

H visual artist, μουσικός και σκηνοθέτης Λόρι Άντερσον αφηγείται ένα όνειρο, αυτό στο οποίο μας συστήνει το σκύλο της Λόλαμπελ. Ένα ντοκιμαντέρ και μια βαθιά βουτιά στα άδυτα ενός πολυτάλαντου και δημιουργικού ανθρώπου.

«Ο Κούμπο και οι 2 Χορδές» (Kubo and the Two Strings – 2016) του Τράβις Νάιτ (Η.Π.Α.)

image

Η ταινία, σκηνοθετημένη από τον Τράβις Ναιτ, έχει ως ήρωά της ένα έξυπνο και καλόκαρδο αγόρι, τον Κούμπο (με την φωνή του Αρτ Πάρκινσον του «Game of Thrones»), που περνά μια ήσυχη κι ασφαλή ζωή, κρυμμένο κάπου μαζί με τη μητέρα του, αφηγούμενος φανταστικές ιστορίες στους ανθρώπους της παραθαλάσσιας πόλης του, μέχρι τη στιγμή που άθελά του θα ξυπνήσει ένα μοχθηρό πνεύμα. Όταν η μητέρα του πεθαίνει, προσπαθώντας να τον σώσει, ο Κούμπο θα κληθεί να ενώσει τις δυνάμεις του με μια μαϊμού κι ένα σκαθάρι και να ξεκινήσει ένα συναρπαστικό ταξίδι με σκοπό να λύσει το μυστήριο του έκπτωτου πατέρα του, του καλύτερου πολεμιστή σαμουράι που γνώρισε ποτέ ο κόσμος. Με την βοήθεια του μαγικού μουσικού οργάνου του, ο Κούμπο θα πρέπει να παλέψει με θεούς και τέρατα για να βρει τη μυθική πανοπλία του πατέρα του που θα τον κάνει αήττητο κι έτσι να ξεκλειδώσει το μυστικό της κληρονομιάς του και να ξαναβρεί την οικογένεια του. Μια επική animation περιπέτεια που διαδραματίζεται σε μια φανταστική Ιαπωνία από το αναγνωρισμένο στούντιο κινουμένων σχεδίων ΛΑΪΚΑ.