Λίγες αλλά καλές ταινίες μας φέρνει και η καινούργια κινηματογραφική εβδομάδα, καθώς μόλις τρία νέα φιλμ κυκλοφορούν στις Αίθουσες. Δημιουργίες αξιόλογες, που η κάθε μία τους έχει και μια ιδιαίτερη ιστορία, να μας αφηγηθεί. Δώδεκα χρόνια μετά την επιτυχία της «Πολίτικης Κουζίνας», ο Τάσος Μπουλμέτης επιστρέφει με τον «Νοτιά», ενώ από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού μας έρχεται το αστυνομικό θρίλερ «Το Μυστικό Στα Μάτια Τους», με Τζούλια Ρόμπερτς και Νικόλ Κίντμαν. Στις Αίθουσες και ο Χρυσός Αλέξανδρος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: «Δεσμοί Αίματος» του Γκρίμουρ Χακόναρσον από την Ισλανδία.

Ads

«Νοτιάς» (2015) του Τάσου Μπουλμέτη (Ελλάδα)

image

Από τη μέρα που εμφανίζονται στον Σταύρο οι πρώτες ερωτικές ανησυχίες φουντώνει και η επιθυμία του να λέει ιστορίες με έναν δικό του, ανατρεπτικό, τρόπο. Οι ταραχώδεις, αλλά και ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενες για την Ελλάδα, δεκαετίες του ‘60,’70 και ‘80 πυροδοτούν τη φαντασία του ασταμάτητα. Στο ταξίδι από την εφηβεία προς την ενηλικίωση, για να κατακτήσει αυτά που ποθεί, θα σκαρφιστεί ιστορίες για αρχαίους μύθους, μακρινά ταξίδια και όμορφες γυναίκες. Όταν έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, θα κάνει τις ιστορίες του εικόνες, και θα ανακαλύψει τον εαυτό του.

Ads

Δώδεκα χρόνια μετά την εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία της «Πολίτικης Κουζίνας» (2003), ο Τάσος Μπουλμέτης επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία: «Νοτιάς» (2015). Πρόκειται για μία αξιοπρόσεκτη ελληνική παραγωγή, που αφηγείται με γλαφυρό τρόπο, αλλά και χιούμορ, την συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης του Σταύρου, ενός ρομαντικού νέου, ο οποίος ωριμάζει με εφόδια την ιστορία, τους μύθους, τις προσδοκίες και τα όνειρα μιας ολόκληρης χώρας. Ο «Νοτιάς», είναι ένα ερωτικό γράμμα του σκηνοθέτη, προς την Ελλάδα, τη φωτογραφία κι εν τέλει την ίδια την ιστορία της Έβδομης Τέχνης.

Πρόκειται για μία ιστορία, όμορφα ειπωμένη, με χιούμορ, καλές ερμηνείες και με φόντο την ταραχώδη Ελλάδα του ’60, του ‘70 και του ’80. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Γιάννης Νιάρρος, Θέμης Πάνου, Μαρία Καλλιμάνη, Ταξιάρχης Χάνος, Μελισσάνθη Μάχουτ, Xαρά Μάτα Γιαννάτου και η Ζωζώ Σαπουντζάκη. Παράλληλα, η φωτογραφία, η σκηνογραφία και τα κουστούμια, αναβιώνουν με πειστικότητα την ατμόσφαιρα της ελληνικής κοινωνίας εκείνης της εποχής. Τη συναισθηματικά φορτισμένη και νοσταλγική ιστορία συνοδεύει μοναδικά η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

«Το Μυστικό Στα Μάτια Τους» (Secret in Their Eyes – 2015) του Μπίλι Ρέι (Η.Π.Α.)

image

Δύο ανερχόμενοι ντετέκτιβ, ο Ρέι (Τσιούετελ Έτζιοφορ) και η Τζες (Τζούλια Ρόμπερτς), υπό την επίβλεψη της αρχηγού τους, Κλαιρ (Νικόλ Κίντμαν), κάνουν μια ανατριχιαστική ανακάλυψη. Η έφηβη κόρη της Τζες έχει δολοφονηθεί βίαια κι ανεξήγητα. Έπειτα από δεκατρία χρόνια εμμονικής έρευνας, ο Ρέι βρίσκει ένα στοιχείο που πιστεύει ότι θα εξιχνιάσει την υπόθεση. Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος όμως, για τα μυστικά που θα έρθουν στην επιφάνεια και για τις επιπτώσεις που έχει η ανάγκη για εκδίκηση στην ανθρώπινη ψυχή.

Η ταινία αποτελεί remake της Αργεντίνικης ταινίας «Το Μυστικό Στα Μάτια Της» του Χουάν Χοσέ Καμπανέλα, η οποία τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στην 82η Απονομή των Βραβείων της Ακαδημίας το 2009, ενώ ο σκηνοθέτης, εργάστηκε ως παραγωγός στο remake. Ο Μπίλι Ρέι είναι Αμερικανός σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Το «Μυστικό Στα Μάτια Τους», αποτελεί την τρίτη μεγάλου μήκους δημιουργία του, μετά το «Shattered Glass» του 2003 και το «Breach» του 2007. Ο Ρέι είναι κυρίως γνωστός ως σεναριογράφος των «Αγώνων Πείνας» (The Hunger Games) το 2012, αλλά και για το Υποψήφιο για Όσκαρ σενάριο του για το φιλμ: «Captain Phillips».

Ένα ενδιαφέρον και προσεγμένο αστυνομικό θρίλερ, που εκμεταλλεύεται στο έπακρο το γεμάτο ανατροπές σενάριο του πρωτότυπου έργου, μεταφέροντας την πλοκή από την Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Πρωταγωνιστεί ο Βρετανός ηθοποιός Τσιούετελ Ετζίοφορ (υποψήφιος για Όσκαρ με το φιλμ «12 Χρόνια Σκλάβος») και η Νικόλ Κίντμαν (βραβευμένη με Όσκαρ για την ερμηνεία της στο φιλμ «The Hours»). Όμως τις εντυπώσεις κερδίζει η Τζούλια Ρόμπερτς (βραβευμένη με Όσκαρ για την ταινία «Erin Brockovich») με την ερμηνεία της. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή είναι η πρώτη συνεργασία της Τζούλια Ρόμπερτς με τη Νικόλ Κίντμαν, ενώ ο ρόλος της Τζούλια Ρόμπερτς προοριζόταν για άντρα, αλλά ο Μπίλι Ρέι τον ξαναέγραψε ειδικά για εκείνη.

«Δεσμοί Αίματος» (Rams / Hrútar – 2015) του Γκρίμουρ Χακόναρσον (Ισλανδία)

image

Σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα στην Ισλανδία, ο Γκάμι και ο Κίντι, δύο αδέλφια που ζουν δίπλα-δίπλα και μοιράζονται την ίδια γη, μπορεί να έχουν παρόμοιο τρόπο ζωής, αλλά δεν μιλάνε εδώ και σαράντα χρόνια! Τα πρόβατα που έχουν κληρονομήσει θεωρούνται από τα σημαντικότερα είδη ζώου της περιοχής κι εκείνοι έχουν βραβευθεί πολλές φορές για τα κριάρια τους που έλκουν μια μακρινή, αρχαία καταγωγή. Όταν όμως μια θανατηφόρα ασθένεια προσβάλει τα πρόβατα του Κίντι και εξαπλώνεται στην περιοχή ως ιός, οι αρχές αποφασίζουν ότι πρέπει να θανατωθούν όλα τα πρόβατα της κοιλάδας ώστε να σταματήσει η απειλή. Όμως, αυτή η απόφαση θα αποτελέσει έναν «ξαφνικό θάνατο» για τους κτηνοτρόφους καθότι αυτή είναι η κύρια πηγή του εισοδήματός τους, με αποτέλεσμα να πρέπει να εγκαταλείψουν τη γη τους. Όμως ο Γκάμι και ο Κίντι δεν εγκαταλείπουν τόσο εύκολα κι ο καθένας προσπαθεί να αντιμετωπίσει το κακό με τον δικό του τρόπο. Ο Κίντι χρησιμοποιώντας το τουφέκι του και ο Γκάμι την ευστροφία του. Καθώς οι αρχές πλησιάζουν τα αδέλφια, εκείνα θα πρέπει να ενωθούν ώστε να σώσουν αυτό το ξεχωριστό είδος προβάτων που έχουν περάσει σε αυτούς από γενιά σε γενιά και ως εκ τούτου να μην «εξαφανιστούν» και οι ίδιοι.

Με τα πιο απλά υλικά, ο Γκρίμουρ Χακόναρσον δημιουργεί μια υπέροχη ταινία με σκανδιναβική ψυχή. Δυο αδέλφια, που από πείσμα έχουν να μιλήσουν περισσότερα από σαράντα χρόνια, ζουν σε διπλανές φάρμες σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα της Ισλανδίας. Ο κόσμος τους στρέφεται γύρω από τα πρόβατά τους. Όταν μια ασθένεια προσβάλλει ένα κριάρι, ο φόβος απλώνεται σ’ όλη την περιοχή. Μαύρο χιούμορ και δράμα εναλλάσσονται σε μια ταινία που ο ρυθμός της συμβαδίζει με το ρυθμό της φύσης, δίνοντας χώρο στους ήρωες για να αναπνεύσουν. Το φιλμ υμνεί τους δεσμούς του ανθρώπου με τα ζώα, ειδικά σε απομονωμένες περιοχές, ενώ προβάλλει με αυθεντικότητα και τις σχέσεις που αναπτύσσονται σε μικρές κοινότητες, στις οποίες το περιβάλλον προσδιορίζει καταλυτικά τον παράγοντα «ζωή».

Η ταινία προβλήθηκε πέρσι τον Μάιο στο Φεστιβάλ Καννών όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα. Στην Ελλάδα είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το φιλμ «Δεσμοί Αίματος», κατά την πρεμιέρα του, τον Νοέμβριο στο 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, καθώς συμμετείχε στο Διεθνές Διαγωνιστικό, όπου και απέσπασε τον τον Χρυσό Αλέξανδρο της διοργάνωσης.

Διαβάστε επίσης:
Στο «Δεσμοί Αίματος» ο Χρυσός Αλέξανδρος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης