Μόλις τέσσερις καινούργιες ταινίες κυκλοφορούν στις Αίθουσες τη νέα Κινηματογραφική Εβδομάδα και λόγω των ημερών οι δύο εξ αυτών θα προβάλλονται από την Κυριακή του Πάσχα. Ταινία της εβδομάδας είναι η νέα δημιουργία του Σαφί Νεμπού, «Στα Δάση της Σιβηρίας» με πρωταγωνιστή τον Ραφαέλ Περσονά, ενώ για τους λάτρεις της περιπέτειας, προτείνουμε τους «Μαχητές των Δρόμων 8», με την Σαρλίζ Θερόν να προστίθεται στο ήδη δημοφιλές καστ.

Ads

Από την Κυριακή του Πάσχα, 16 Απριλίου, θα προβάλλονται στις Κινηματογραφικές Αίθουσες ακόμη δύο έργα. Πρόκειται για το φιλμ «Ο Δρόμος της Διαφυγής» του Κριστιάν Ντιγκέ και η ταινία τεκμηρίωσης, «Το Ταξίδι του Αυτοκράτορα 2: Το Κάλεσμα» του Λικ Ζακέ, όπου την αφήγηση αλλά και την επιμέλεια του ελληνικού κειμένου έχει αναλάβει ο Διονύσης Σαββόπουλος. Αναλυτικά:

«Στα Δάση της Σιβηρίας» (Dans les forêts de Sibérie / In the Forests of Siberia – 2016) του Σαφί Νεμπού (Γαλλία)

image

Ads

Ο Τέντι (Ραφαέλ Περσονά) έχει κουραστεί από τη βοή του σύγχρονου κόσμου. Για να εκπληρώσει την ανάγκη του για ελευθερία, αποφασίζει να απαρνηθεί τις πολυτέλειες μίας εύρωστης ζωής στο Παρίσι. Εγκαταλείπει την υψηλή θέση υπευθύνου νέων μέσων επικοινωνίας σε μεγάλη εταιρία, κλείνει μια για πάντα το κινητό του και ταξιδεύει ως τον παγετό της Σιβηρίας, επιλέγοντας τη ζωή σε μία καλύβα, με τα απολύτως απαραίτητα. Σιγά σιγά αντιλαμβάνεται ότι η ζωή σε ένα τέτοιο μέρος δεν έχει μόνο την ηρεμία που είχε φανταστεί. Ο κίνδυνος καραδοκεί ακόμη και στο πιο φωτεινό τοπίο. Το βράδυ που χάνεται στη χιονοθύελλα θα μπορούσε να είχε αποβεί μοιραίο αν δεν ήταν εκεί ο Αλεξέι (Γιεβγκένι Σιντίκιν), ένας Ρώσος καταζητούμενος που ζει κρυμμένος στα δάση της Σιβηρίας για χρόνια. Ανάμεσα σε δύο τελείως διαφορετικούς άνδρες αναπτύσσεται μία φιλία που είναι συγχρόνως τόσο αναπάντεχη όσο και απαραίτητη και για τους δύο.

Η ταινία «Στα Δάση της Σιβηρίας» (Dans les forêts de Sibérie / In the Forests of Siberia – 2016), είναι ένα ταξίδι πέρα από τα όρια του κόσμου. Σε σκηνοθεσία του Σαφί Νεμπού και με πρωταγωνιστή τον αξιόλογο Γάλλο ηθοποιό, Ραφαέλ Περσονάζ (Υπόθεση Άγνωστο DNA). Η ταινία είναι βασισμένη στο αυτογραφικό βιβλίο του Σιλβέν Τεσόν. Πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας και ειδικότερα του «nature writing», που δεν επισκέπτονται απλώς κάποια μέρη, αλλά ζουν στη φύση προτού γράψουν γι’ αυτήν. Η πρεμιέρα του φιλμ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διαγωνιστικού τμήματος του 18ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, παρουσία του σκηνοθέτη Σαφί Νεμπού και του πρωταγωνιστή Ραφαέλ Περσονάζ.

Διαβάστε επίσης:
Ο Ραφαέλ Περσονάζ ταξιδεύει «Στα Δάση της Σιβηρίας» του Σαφί Νεμπού

«Μαχητές των Δρόμων 8» (The Fate of the Furious – 2017) του Φ. Γκάρι Γκρέι (Η.Π.Α., Γαλλία, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Σαμόα)

image

Στην όγδοη ταινία της εμπορικά επιτυχημένης σειράς ταινιών Fast & Furious η παρέα, μετά τον γάμο του Ντομ (Βιν Ντίζελ) και της Λέτι (Μισέλ Ροντρίγκεζ), αλλά και την αποχώρηση από την ενεργό δράση του Μπράιαν (Πολ Γουόκερ) και της Μία (Τζορντάνα Μπρούστερ), προσπαθεί πλέον να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Όταν όμως η Σίφερ (Σαρλίζ Θερόν), μια μυστηριώδης γυναίκα, σαγηνεύει τον Ντομ και τον παρασύρει στον κόσμο του εγκλήματος, εκείνος προδίδει τα κοντινά του πρόσωπα, η οικογένεια διαλύεται και η ομάδα – με επικεφαλής πλέον τον Χομπς (Ντουέιν Τζόνσον) που για χάρη του Ντομ πέρασε στην παρανομία – μπλέκει σε επικίνδυνες περιπέτειες στην πρώτη ταινία της τελευταίας τριλογίας της σειράς.

«Ο Δρόμος της Διαφυγής» (Un sac de billes / A Bag of Marbles – 2017) του Κριστιάν Ντιγκέ (Γαλλία, Καναδάς, Τσεχία)

image

Τo έτος είναι 1941 και το Παρίσι βρίσκεται υπό γερμανική κατοχή. Η ειρηνική διαβίωση των πολιτών γίνεται ολοένα και πιο επισφαλής, πόσο μάλλον όταν έχουν εβραϊκή καταγωγή. Το τελευταίο αυτό στοιχείο είναι και ο λόγος για τον οποίο δύο νεαρά αδέλφια, ο Μορίς και ο Ζοζέφ Ζοφό, παίρνουν μία αφάνταστα σκληρή για την ηλικία τους εντολή από τον πατέρα τους. Θα πρέπει να ταξιδέψουν ολομόναχοι, προς την Ελεύθερη Ζώνη, για να ανταμώσουν με τα μεγαλύτερα αδέλφια τους. Η διαδρομή των δύο νεαρών αγοριών θα αποδειχτεί ακόμα δυσκολότερη απ’ ό,τι ακούγεται. Θα χρησιμοποιήσουν το τρένο, θα περπατήσουν άπειρα χιλιόμετρα και θα βρεθούν αντιμέτωποι με καταστάσεις όπου ο θάνατος μοιάζει βέβαιος. Δε θα λυγίσουν, όμως, ποτέ, γιατί στο μυαλό τους υπάρχει μόνο μία αποστολή: να σμίξουν το γρηγορότερο με την οικογένειά τους.

Ο ένας εκ των προαναφερθέντων αδελφών, ο Ζοζέφ Ζοφό, κατέγραψε το εκπληκτικό βιωματικό του ταξίδι, σε ένα βιβλίο με τίτλο «A Bag of Marbles» (σ.σ. Ένας Σάκος με Μπίλιες, αναφερόμενος στο τελευταίο παιχνίδι με τον αδελφό του, λίγο πριν ξεκινήσουν το οδοιπορικό τους). Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1973, ενώ δύο χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στην μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη Ζακ Ντουαγιόν. Το 2017, «Ο Δρόμος της Διαφύγης» ξαναβρίσκει τον κινηματογραφικό της δρόμο, αυτή τη φορά δια χειρός Κριστιάν Ντιγκέ και με τον Ζοζέφ Ζοφό σε πιο ενεργό ρόλο, αυτόν του σύμβουλου παραγωγής. Μία ιστορία ψυχικού σθένους στην υπό γερμανική κατοχή Γαλλία, όπου δύο μικρά αδέλφια θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να επανενωθούν με την οικογένειά τους. Πρωταγωνιστούν: Ντοριάν Λε Κλεκ, Μπατίστ Φλεριάλ Παλμιερί, Πατρίκ Μπριέλ, Έλσα Ζιλμπερστάιν, Κριστιάν Κλαβιέ.

«Το Ταξίδι του Αυτοκράτορα 2: Το Κάλεσμα» (L’empereur / March of the penguins 2: The call – 2017) του Λικ Ζακέ (Γαλλία)

image

Δώδεκα χρόνια μετά το αποκαλυπτικό και συγκινητικό ντοκιμαντέρ για τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους και την περιπέτεια αναπαραγωγής τους, ο βραβευμένος με Όσκαρ, Λικ Ζακέ (Luc Jacquet) επιστρέφει με ένα ακόμα μοναδικό εγχείρημα. Το «Ταξίδι του Αυτοκράτορα 2: Το Κάλεσμα» είναι μια επική ιστορία με ασύλληπτα τοπία και πρωτόγνωρες υποθαλάσσιες λήψεις που απαθανατίζουν την εκπληκτική βιοποικιλότητα ενός από τα πιο όμορφα οικοσυστήματα του κόσμου. Θέτει ερωτήματα γύρω από τη δύναμη του ενστίκτου και αποκαλύπτει το μυστηριώδες κάλεσμα των αυτοκρατόρων πιγκουίνων, όπως δεν το έχει δει ποτέ κανείς. Η ταινία είναι μια εξαιρετική μαρτυρία της ανεξερεύνητης πολικής άγριας ζωής αλλά και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Την αφήγηση αλλά και επιμέλεια του ελληνικού κειμένου έχει αναλάβει ο Διονύσης Σαββόπουλος, συνοδεύοντας με τη χαρακτηριστική χροιά και την ευαισθησία του τον θεατή στο ηρωικό αυτό ταξίδι.