Λίγες αλλά καλές ταινίες μας φέρνει η εβδομάδα των Χριστουγέννων, με πέντε νέα φιλμ να πραγματοποιούν την εμφάνισή τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει η νέα δημιουργία του Ντάμιεν Σαζέλ, «La La Land», με την Έμμα Στόουν και τον Ράιαν Γκόσλινγκ, αλλά και το εξαιρετικό animation «Η Κόκκινη Χελώνα» του Μίκαελ Ντουντόκ ντε Βιτ. Την κινηματογραφική σοδειά συμπληρώνουν αρμονικά, η «Ρόζα της Σμύρνης» του Γιώργου Κορδέλα, η «Υπόθεση Φριτς Μπάουερ: Μυστική Ατζέντα» από τη Γερμανία, καθώς και η «Κρυφή Ομορφιά» που εξελίσσεται με φόντο τα Χριστούγεννα, με πρωταγωνιστές τους: Γουίλ Σμιθ, Έντουαρντ Νόρτον, Κίρα Νάιτλι, Ναόμι Χάρις, Κέιτ Γουίνσλετ και Έλεν Μίρεν.

Ads

«La La Land» (2016) του Ντάμιεν Σαζέλ (Η.Π.Α.)

image

Στο Λος Άντζελες, την πόλη που γεννιούνται και πεθαίνουν τα όνειρα, δύο νέοι ερωτεύονται, προσπαθώντας ταυτόχρονα να φτάσουν τους στόχους τους. Εκείνη θέλει να γίνει μια διάσημη ηθοποιός, εκείνος ελπίζει να γίνει αναγνωρισμένος μουσικός. Θα καταφέρει η αγάπη τους να επιβιώσει στην σκληρή πραγματικότητα των συνεχών απογοητεύσεων και της απόρριψης; Για τρίτη φορά ζευγάρι μετά τα «Crazy, Stupid, Love.» και «Gangster Squad», ο Ράιαν Γκόσλινγκ και η Έμμα Στόουν τραγουδούν, χορεύουν και συγκινούν στο υπέροχο «La La Land», υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νταμιέν ΣαζέλWhiplash»). Πρωταγωνιστούν: Έμμα Στόουν, Ράιαν Γκόσλινγκ, Τζ. Κ. Σίμονς, Φιν Γουίτροκ, Ρόζμαρι Ντεβίτ, Σονόια Μιζούνο, Τζον Λέτζεντ.

Ads

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Σεπτέμβριο στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 73ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας, όντας η Ταινία Έναρξης της διοργάνωσης, με την Έμμα Στόουν να κερδίζει το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μιούζικαλ, που δικαίως αξίζει να συγκαταλέγεται στις καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές της χρονιάς που φεύγει.

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη την ελπίδα και τον έρωτα στην μεγάλη οθόνη. Νομίζω ότι κάτι συμβαίνει με τα μιούζικαλ, που πετυχαίνουν κάτι που μόνο οι ταινίες μπορούν να πετύχουν. Αυτές οι ταινίες λειτουργούν ως ένας τόπος ονείρου, μετατρέπονται στη γλώσσα των ονείρων μας, εκφράζουν έναν κόσμο, στον οποίο πέφτεις πάνω στα τραγούδια, όπου τα αισθήματα αλλάζουν τους νόμους της πραγματικότητας.» – Ντάμιεν Σαζέλ

«Η Κόκκινη Χελώνα» (La tortue rouge – 2016) του Μίκαελ Ντουντόκ ντε Βιτ (Γαλλία, Βέλγιο)

image

Η ιστορία ενός ναυαγού, σ’ ένα νησί με μόνους κατοίκους χελώνες, καβούρια και πουλιά. Η ιστορία μιας αγάπης που δε χρειάζεται λόγια για να εκφραστεί. Τα κύματα παρασύρουν έναν ναυαγό αγνώστου παρελθόντος σ’ ένα ερημικό τροπικό νησί. Καθώς οι απεγνωσμένες απόπειρές του να αποδράσει αποτυγχάνουν, θα προσπαθήσει να επιβιώσει σ’ ένα μέρος που μοιάζει με πραγματικό παράδεισο αλλά κατοικείται μονάχα από καβούρια, χελώνες και πτηνά. Μέχρι που μια αναπάντεχη συνάντηση με μια κόκκινη χελώνα θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του. Η αποφασιστικότητα της τελευταίας, καταστρέφει συνεχώς τη σχεδία από μπαμπού που έχει φτιάξει για να αποδράσει από το νησί. Η στιγμή της εκδίκησης έρχεται όταν η χελώνα φτάνει στην παραλία. Μια περίεργη αλλαγή θα συμβεί και ο ναυαγός δεν θα είναι πια μόνος. Θα φτιάξει μάλιστα μια οικογένεια. Από τις ομορφότερες ταινίες που είχαμε την ευκαιρία να δούμε τον Σεπτέμβριο στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 22ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Tο Studio Ghibli του θρυλικού Χαγιάο Μιγιαζάκι, περνά για πρώτη φορά τα σύνορα της χώρας του και σε συνεργασία με τη Γαλλία, παρουσιάζουν ένα πανέμορφο παραμύθι. Η ιστορία ενός ναυαγού, σε ένα νησί με μόνους κατοίκους χελώνες, καβούρια και πουλιά. Ένα υπέροχο, μαγευτικό animation, για την ιστορία μιας αγάπης που δε χρειάζεται λόγια για να εκφραστεί. Ειδικό Βραβείο Επιτροπής – Ένα Κάποιο Βλέμμα Φεστιβάλ Καννών και Βραβείο Κοινού στις 22ες Νύχτες Πρεμιέρας.

«Η Ρόζα της Σμύρνης» (2016) του Γιώργου Κορδέλα (Ελλάδα)

image

Σμύρνη 1922: Η Ρόζα (Λήδα Πρωτοψάλτη), γόνος πλούσιας οικογένειας, παντρεύεται. Αθήνα 1987: H Ρόζα ζει με την εγγονή της Μαριάννα (Ευγενία Δημητροπούλου) και κουβαλάει ένα επτασφράγιστο μυστικό που δε θέλει να μοιραστεί με κανέναν. Όμως το συλλεκτικό πάθος του Δημήτρη (Τάσος Νούσιας), ενός αρχιτέκτονα, τον οδηγεί στα παράλια της Μικράς Ασίας και πιο συγκεκριμένα στα χνάρια της αινιγματικής Ρόζας. Μια παλιά φωτογραφία και ένα νυφικό είναι αρκετά για να ανασυρθεί μια παλιά ερωτική ιστορία και να γεννηθεί μια καινούργια.

Η «Ρόζα της Σμύρνης» ξετυλίγει μια ερωτική ιστορία που ξεκινάει από τη Σμύρνη του 1922 για να μας ταξιδέψει στην Αθήνα της δεκαετίας του ’80. Ο Γιώργος Κορδέλλας σκηνοθετεί τη Λήδα Πρωτοψάλτη και τους ταλαντούχους Τάσο Νούσια, Ευγενία Δημητροπούλου και Γιούλικα Σκαφιδά σε ρόλους κλειδιά στην καρδιά μιας συγκινητικής και ρομαντικής ιστορίας.

«Υπόθεση Φριτς Μπάουερ: Μυστική Ατζέντα» (The People vs. Fritz Bauer / Der Staat gegen Fritz Bauer – 2015) του Λαρς Κράουμε (Γερμανία)

image

Για το κυνήγι του ναζί εγκληματία πολέμου, Άντολφ Άιχμαν, δεν ξέρουμε πολλά πράγματα τελικά: για την απαγωγή του από την Αργεντινή, από τη Μοσάντ το 1960, τη δίκη του στο Ισραήλ και τον απαγχονισμό του. Ο υπεύθυνος του Ολοκαυτώματος και της τελικής λύσης, ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη, χάρις στην επιμονή ενός Γερμανού γενικού εισαγγελέα.

Η γερμανική ταινία «Υπόθεση Φριτς Μπάουερ: Μυστική Ατζέντα», παρουσιάζει αυτή την ελάχιστα γνωστή περίοδο της ιστορίας. Πώς μπορούσαν οι Εβραίοι να ζουν στην Γερμανία, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο διοικητικός μηχανισμός ήταν ακόμη γεμάτος από άτομα του παλιού καθεστώτος ναζιστικής ιδεολογίας; Η ταινία του Λαρς Κράουμε θέτει αυτό το ερώτημα. Και η προσωπικότητα και το έργο του Φριτς Μπάουερ δίνει την απάντηση. Ο Μπούργκχαρτ Κλάουσνερ ερμηνεύει εξαιρετικά τον εισαγγελέα που δεν διστάζει μπροστά σε τίποτε και σε κανένα, ιδίως στα προσκόμματα που θέτει η ίδια η δικαστική εξουσία.

«Κρυφή Ομορφιά» (Collateral Beauty – 2016) του Ντέιβιντ Φράνκελ (Η.Π.Α.)

image

Όταν ένας επιτυχημένος διαφημιστής στην Νέα Υόρκη βιώνει μια βαθιά, προσωπική τραγωδία και αποσύρεται από την καθημερινή του ζωή, οι συνάδελφοι του καταστρώνουν ένα δραστικό σχέδιο για να τον αναγκάσουν να αντιμετωπίσει τη θλίψη του, μ’ ένα παράδοξο, αλλά βαθιά ανθρώπινο τρόπο. Μία συγκινητική ιστορία με φόντο τα Χριστούγεννα εξελίσσεται στην «Κρυφή Ομορφιά». Ένα φιλμ που επιβιώνει κυρίως λόγω τον εξαιρετικών ηθοποιών που το πλαισιώνουν.

Η σκηνοθεσία είναι του βραβευμένου με Όσκαρ, Ντέιβιντ Φράνκελ («Dear Diary», «The Devil Wears Prada»), σε σενάριο του Άλαν Λόεμπ («Wall Street: Money Never Sleeps», «21»). Στην ταινία «Collateral Beauty» πρωταγωνιστεί ένα all-star καστ, ανάμεσα στους οποίους οι Γουίλ Σμιθ («Suicide Squad», «Concussion»), Έντουαρντ Νόρτον («Birdman or [The Unexpected Virtue of Ignorance]»), Κίρα Νάιτλι («The Imitation Game»), Μάικλ Πένια («The Martian»), Ναόμι Χάρις («Spectre») και Τζέικομπ Λάτιμορ («The Maze Runner»). Μαζί τους οι βραβευμένες με Όσκαρ, Κέιτ Γουίνσλετ («The Reader», «Steve Jobs») και Έλεν Μίρεν («The Queen», «Trumbo»).