Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με πέντε νέες ταινίες να πραγματοποιούν την εμφάνισή τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει «Το Μέλλον» της Μία Χάνσεν Λαβ, με την υπέροχη Ιζαμπέλ Ιπέρ. Αξιόλογες προτάσεις αποτελούν επίσης, τα φιλμ «Η Τρελή Χαρά» με την Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι και το «Stopover» με τις Αριάν Λαμπέντ και Σοκό. Η εβδομάδα διαθέτει και εντυπωσιακό blockbuster, το οποίο σηματοδοτεί παράλληλα και το σεναριακό ντεμπούτο της συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, η οποία έγινε διάσημη μέσα από τη σειρά των βιβλίων της για τον Χάρι Πότερ. Ενώ από την Πέμπτη 17 μέχρι και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, πραγματοποιείτε το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Οδηγός Επιβίωσης.

Ads

«Το Μέλλον» (Things to Come / L’ Avenir – 2016) της Μία Χάνσεν Λαβ (Γαλλία, Γερμανία)

image

Η Ναταλί διδάσκει φιλοσοφία σ’ ένα γυμνάσιο στο Παρίσι. Είναι παθιασμένη με τη δουλειά της και απολαμβάνει ιδιαίτερα το να μπαίνει στην σκέψη. Παντρεμένη με δύο παιδιά, μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ της οικογένειας, των πρώην μαθητών της και της πολύ κτητικής μητέρας της. Μια μέρα, ο σύζυγός, της ανακοινώνει πως την αφήνει για μια άλλη γυναίκα. Με την ελευθερία να την ωθεί μπροστά η Ναταλί πρέπει να ανακαλύψει εκ νέου τη ζωή της.

Ads

Η πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία της Μία Χάνσεν Λαβ (Goodbye First Love – 2011, Eden – 2014), σηματοδοτεί την απομάκρυνση από το θέμα της νεολαίας. Αντ’ αυτού επιλέγει να εξερευνήσει την έναρξη της ωριμότητας, μέσα από ένα ισχυρό αλλά επίσης και ειρωνικό πορτρέτο μιας γυναίκας. Η ταινία απεικονίζει όχι μόνο την αναζήτηση ενός ατόμου για νέες λεωφόρους, αλλά και σε ποιο βαθμό η φιλοσοφία μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινή μας ζωή. Πρωταγωνιστούν: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Αντρέ Μαρκόν, Ρομάν Κολίνκα, Έντιθ Σκομπ, Σάρα Λε Πικάρ.

Μία αξιόλογη ταινία που διακατέχεται από μία ακόμη σπουδαία ερμηνεία της κορυφαίας Ιζαμπέλ Ιπέρ. Το φιλμ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Φεβρουάριο στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (Μπερλινάλε), όπου και απέσπασε την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας. Στη χώρα μας είχαμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε τον Σεπτέμβριο στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Διαβάστε επίσης:
Το «Μέλλον» της Μία Χάνσεν Λαβ με την Ιζαμπέλ Ιπέρ

«Η Τρελή Χαρά» (Like Crazy / La Pazza Gioia – 2016) του Πάολο Βίρτζι (Ιταλία, Γαλλία)

image

Η Μπεατρίς (Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι), είναι μια φλύαρη φαντασιόπληκτη, μια αυτοαποκαλούμενη δισεκατομμυριούχος αριστοκράτισσα, της οποίας της αρέσει να πιστεύει ότι έχει στενές σχέσεις με τους ηγέτες του κόσμου. Η Ντονατέλα (Μικαέλα Ραμαζότι), είναι μια εσωστρεφής κι εύθραυστη νεαρή κοπέλα με τατουάζ, η οποία είναι «κλειδωμένη» στον δικό της μυστηριώδη κόσμο. Και οι δύο νοσηλεύονται στη Βίλα Μπιόντι, μια προοδευτική, αλλά ασφαλής ψυχιατρική κλινική.

Τρία χρόνια μετά το «Το Ανθρώπινο Κεφάλαιο» (Il Capitale Umano / Human Capital – 2013), ο Πάολο Βίρτζι, επιστρέφει δυναμικά με τη νέα του δημιουργία: «Η Τρελή Χαρά» (Like Crazy / La Pazza Gioia – 2016). Ο αξιόλογος Ιταλός σκηνοθέτης έχει και πάλι στο πλευρό του τις συνήθεις ύποπτες και αγαπημένες πρωταγωνίστριες του, την Μικαέλα Ραμαζότι και την Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι. Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο στο Φεστιβάλ Καννών, ενώ στην Ελλάδα έκανε πρεμιέρα στις 22ες Νύχτες Πρεμιέρας.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στην Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι
Η Βαλέρια Τεντέσκι στην «Τρελή Χαρά» του Πάολο Βίρτζι

«Stopover» (Γυρίζοντας τον Κόσμο / Voir du pays – 2016) των Ντελφίν Κουλέν, Μιριέλ Κουλέν (Γαλλία, Ελλάδα)

image

Η Aurore (Αριάν Λαμπέντ) και η Marine (Σοκό) επιστρέφουν από μία στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν, κάνοντας μια ενδιάμεση στάση σ’ ένα πεντάστερο ξενοδοχείο της Κύπρου. Εκεί, ανάμεσα στους τουρίστες που παραθερίζουν, έχουν στη διάθεση τους τρεις μέρες για να αποσυμπιεστούν σ’ ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που φιλοδοξεί να ανακουφίσει τη στρατιωτική μονάδα από τις εμπειρίες του πολέμου. Όμως, δεν είναι εύκολο να ξεχάσουν τη μάχη και να αφήσουν τη βία πίσω τους.

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο στο 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καννών, στο τμήμα “Ένα Κάποιο Βλέμμα” όπου και κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου. Στη χώρα μας είχαμε την ευκαιρία να τη δούμε πριν λίγες ημέρες στο 57ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όντας μία από τις 17 ταινίες που συμμετείχαν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα της διοργάνωσης.

Τοποθετημένο σ’ έναν «μη τόπο» κατοικημένο από δεκάδες ενδιαφέρουσες ιδέες, το νέο φιλμ που υπογράφουν οι αδερφές Κουλέν, παρά το όμορφο αρχικό σεναριακό εύρημα, αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες που το ίδιο δημιουργεί. Θέτοντας παράλληλα πολλά και σημαντικά ερωτήματα, δεν καταφέρνει να εντρυφήσει σε κάποιο από αυτά και μοιραία η ιστορία εξελίσσεται εξαιτίας κυρίως της καλής χημεία που αναπτύσουν η σπουδαία Αριάν Λαμπέντ, αλλά και η τραγουδίστρια Σοκό, ενώ σε δεύτερους ρόλους, βλέπουμε και τους Έλληνες ηθοποιούς, Μάκη Παπαδημητρίου και Ανδρέα Κωνσταντίνου.

«Φανταστικά Ζώα και Που Βρίσκονται» (Fantastic Beasts and Where to Find Τhem – 2016) του Ντέιβιντ Γέιτς (Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.)

image

Η περιπέτεια «Φανταστικά Ζώα και Πού Βρίσκονται» διαδραματίζεται στον διάσημο κόσμο των µάγων που δημιούργησε η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, μέσα από τη σειρά των βιβλίων της για τον Χάρι Πότερ, τα οποία μεταφέρθηκαν στην μεγάλη οθόνη. Το πεδίο δράσης μεταφέρεται αυτή την φορά στην Νέα Υόρκη όπου ο μάγο-ζωολόγος Νιουτ Σκαµάντερ έχει καταφύγει για να αναζητήσει και να καταγράψει νέα μαγικά πλάσματα. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο θα δούμε τον βραβευμένο µε Όσκαρ, Έντι Ρεντµέιν, στον ρόλο του Νιουτ Σκαµάντερ, του διασημότερου µαγοζωολόγου του Κόσμου των Μάγων, ο οποίος στα ταξίδια του έχει συναντήσει και καταγράψει χιλιάδες μαγικά πλάσματα, τα οποία και συγκέντρωσε στο βιβλίο του Χόγκουαρτς, «Φανταστικά Ζώα και πού Βρίσκονται».

Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης η Κάθριν Γουότερστον («Inherent Vice»), ως η Τίνα, η Άλισον Σούντολ («Dig», «Transparent»), ως η αδελφή της Τίνα, Κουίνι, ο βραβευμένος µε Τόνι, Νταν Φόγκλερ («The 25th Annual Putnam County Spelling Bee»), ως ο Τζέικοµπ, ο Έζρα Μίλερ («Trainwreck»), ως ο Κρέντενς, η δις βραβευμένη µε Όσκαρ, Σαµάνθα Μόρτον («In America», «Sweet and Lowdown»), ως η Μέρι Λου, η Τζεν Μάρεϊ («Brooklyn»), ως η Τσάστιτι, η νεαρή πρωτοεμφανιζόμενη Φέιθ Γουντ-Μπλάγκρόουβ, ως η Μόντεστι και ο Κόλιν Φάρελ («The Lobster», «True Detective»), ως ο Γκρέιβς.

H Τζ. Κ. Ρόουλινγκ υπογράφει το σενάριο της ταινίας, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τον χαρακτήρα Νιουτ Σκαµάντερ και το εγχειρίδιο της Σχολής του Χόγκουαρτς, «Φανταστικά Ζώα και Πού Βρίσκονται» (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ψυχογιός). Την σκηνοθεσία της ταινίας αναλαμβάνει ο βετεράνος του franchise, Ντέιβιντ Γέιτς, σκηνοθέτης των τελευταίων τεσσάρων Χάρι Πότερ. Η ταινία «Φανταστικά Ζώα και Πού Βρίσκονται» κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες, σε 2D και 3D.

Κυκλοφορούν επίσης:
«Στην Καρδιά του Δάσους» (Into the Forest – 2015) της Πατρίσια Ροουζάμα (Καναδάς)

image

Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, δύο φιλόδοξες νεαρές γυναίκες (Έλεν Πέιτζ, Ίβαν Ρέιτσελ Γουντ), ζουν μαζί με τον πατέρα τους (Callum Keith Rennie) σε ένα όμορφο σπίτι στο βουνό. Ξαφνικά, μία μέρα, το ρεύμα κόβεται – κανείς δεν ξέρει γιατί. Χωρίς ηλεκτρικό, βενζίνη και κανενός είδους ενέργεια, ακούν εκατοντάδες θεωρίες στο ράδιο. Τρομοκρατική επίθεση; Φονικός ιός; Μετά από λίγο, το ράδιο σταματά κι αυτό. Απόλυτη σιωπή. Έχοντας χάσει κάθε αίσθηση ασφάλειας και με αντίπαλο την πείνα και την αβεβαιότητα, οι δύο αδερφές θα πρέπει να συνεργαστούν για να καταφέρουν να επιβιώσουν σε αυτή την κατάσταση. Μοναδικό τους όπλο, οι μνήμες της χαρούμενης οικογένειας που ήταν κάποτε.

Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Τζιν Χέγκλαντ, το φιλμ «Στην Καρδιά του Δάσους» μιλά για τη δύναμη που πηγάζει από μέσα μας, έχοντας ως πρωταγωνιστικό δίδυμο την υποψήφια για Όσκαρ, Έλεν Πέιτζ (Juno – 2007) και την υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα, Ίβαν Ρέιτσελ Γουντ (Thirteen – 2003, Mildred Pierce – 2011). Την σκηνοθεσία υπογράφει η Πατρίσια Ροουζάμα (When Night Is Falling – 1995, Mansfield Park – 1999).