Πλούσια σε ποσότητα αλλά και ποιότητα η νέα κινηματογραφική εβδομάδα, καθώς μας υποδέχεται με δέκα καινούργιες ταινίες να πραγματοποιούν την εμφάνισή τους στις Αίθουσες, με έξι τουλάχιστον εκ των οποίων να αξίζουν της προσοχής μας. Ταινία της εβδομάδας δεν θα μπορούσε παρά να είναι η μεταφορά στην μεγάλη οθόνη του θρυλικού manga του Σίρο Μασαμούνε, «Το Φάντασμα στο Κέλυφος» (Ghost in the Shell), με πρωταγωνίστρια την εντυπωσιακή Σκάρλετ Τζόχανσον.

Ads

Αξιόλογες προτάσεις αποτελούν επίσης, «Ο Επιφανής Πολίτης» των Γκαστόν Ντουπρά και Μαριάνο Κον, από την Αργεντινή, το φιλμ «Σε Τέσσερις Χρόνους» του Αρνό ντε Παγιέ, με τη νέα μούσα των αδερφών Νταρντέν, Αντέλ Ενέλ και την Αντέλ Εξαρχόπουλος, η «Δαλιδά» της Λίζα Αζουέλος, οι «Παράνομες Ζωές» του Άνταμ Σμιθ, με τους χαρισματικούς Μάικλ Φασμπέντερ και Μπρένταν Γκλίζον, καθώς και το πρωτότυπο θριλεράκι από τη Γαλλία, «Raw» της Ζουλιά Ντουκουρνό. Αναλυτικά:

«Το Φάντασμα στο Κέλυφος» (Ghost in the Shell – 2017) του Ρούπερτ Σάντερς (Η.Π.Α.) 3D

image

Ads

Η ιερή Βίβλος των manga, το θρυλικό «Ghost in the Shell» του Σίρο Μασαμούνε, μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη από τον Ρούπερτ Σάντερς (Η Χιονάτη και ο Κυνηγός – 2012). Μεταξύ τεχνολογίας και κυβερνοχώρου, η Ταγματάρχης (Σκάρλετ Τζόχανσον) – που της έχουν γνωστοποιήσει ότι την έσωσαν από βέβαιο θάνατο σε ατύχημα προκειμένου να σώζει, καθώς είναι πλέον άτρωτη, άλλους ανθρώπους – προσπαθεί πλέον να ανακαλύψει το παρελθόν της, αλλά και τον λόγο που την μετέτρεψαν σ’ ένα ρομπότ με ανθρώπινη μορφή, αλλά χωρίς αισθήματα…

Με σεβασμό απέναντι στο θρυλικό manga, αλλά και τις ταινίες animation που έχουν κυκλοφορήσει, το φιλμ του Ρούπερτ Σάντερς στέκεται επάξια και αποτελεί μία αξιόλογη και προσεγμένη ταινία επιστημονικής φαντασίας, με καλή χρήση της τεχνολογίας του 3D. Εξαιρετική η Σκάρλετ Τζόχανσον στον πρωταγωνιστικό ρόλο, πλαισιώνεται ιδανικά από σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως η Ζιλιέτ Μπινός και ο Τακέσι Κιτάνο. Τη μουσική υπογράφει ο Κλιντ Μάνσελ και τα ειδικά εφέ ο βραβευμένος με πέντε Όσκαρ, Σερ Ρίτσαρντ Τέιλορ και η ομάδα του.

«Ο Ρούπερτ κι εγώ συζητήσαμε εκτενώς για την αναζήτηση ταυτότητας της πρωταγωνίστριας και την ανάγκη της να μάθει από πού έρχεται. Ο χαρακτήρας πιστεύει πως έχει μια ζωή που της έδωσαν και άλλη μία που επιλέγει. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλησα να κάνω αυτήν την ταινία. Η αναζήτηση της αληθινής ταυτότητας, το αίσθημα απομόνωσης που συνιστά κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας, όπως και η σχέση που μας ενώνει όλους… Όλα αυτά είναι πολύ παρεμφερή θέματα […] Δεν είναι απλά ένας φόρος τιμής στο συγκεκριμένο είδος. Υπάρχει μια φρέσκια ματιά. Η ανθρωπότητα παρομοιάζεται με φίδι που τρώει την ουρά του. Πόλεις χτίζονται πάνω σε άλλες πόλεις, άνθρωποι φτιάχνονται από άλλους ανθρώπους και υπολογιστές.» – Σκάρλετ Τζόχανσον

Διαβάστε επίσης:
Οι καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας του 21ου αιώνα

«Ο Επιφανής Πολίτης» (The Distinguished Citizen / El ciudadano ilustre – 2016) των Γκαστόν Ντουπρά και Μαριάνο Κον (Αργεντινή, Ισπανία)

image

Ο Αργεντίνος συγγραφέας Ντανιέλ Μαντοβάνι που ζει στην Ευρώπη εδώ και τριάντα χρόνια αγγίζει το αποκορύφωμα της καριέρας του κερδίζοντας το Νόμπελ Λογοτεχνίας αλλά περνά τη δική του κρίση, έμπνευσης και ηλικίας. Τα πολυδιαβασμένα βιβλία του περιστρέφονται πάντα γύρω από τη ζωή στο Σάλας, το χωριό όπου γεννήθηκε και δεν έχει επισκεφθεί από τότε που ήταν νέος. Όλα θα αλλάξουν όταν δέχεται την πρόσκληση του δήμαρχου του Σάλας να επισκεφτεί τη γενέτειρά του προκειμένου να του απονεμηθεί μετάλλιο και να ανακηρυχτεί Επίτιμος Πολίτης. Όταν όμως φτάνει εκεί, ο Ντανιέλ θα διαπιστώσει σταδιακά ότι η σχέση του με τη γενέθλια γη και τους κατοίκους της δεν είναι ακριβώς αυτή που φαντάζεται.

Η νέα ταινία των Γκαστόν Ντουπρά και Μαριάνο Κον, «Ο Επιφανής Πολίτης», πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βενετίας όπου ο πρωταγωνιστής Όσκαρ Μαρτίνεζ (Ιστορίες για Αγρίους – 2014) κέρδισε το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας. Η ελληνική της πρεμιέρα έγινε στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, όπου και απέσπασε το Βραβείο Κοινού. Αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Αργεντινής για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

«Η αίσθηση μας για την κωμωδία είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τις αποφάσεις που παίρνουμε σε επίπεδο φόρμας, στην σκηνοθεσία. Γι’ αυτό και αναλαμβάνουμε οι ίδιοι και τη διεύθυνση φωτογραφίας και το μοντάζ. Προτιμούμε μια πιο λιτή οπτική προσέγγιση ώστε να εστιάζουμε στη δουλειά των ηθοποιών και στο περιεχόμενο με ένα τρόπο που δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε αν διαλέγαμε πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες και θέσεις της κάμερας. Ο «Επιφανής Πολίτης» δεν είναι μια ταινία που μπορείς να δεις παθητικά. Σε ωθεί να πάρεις το μέρος του ενός ή του άλλου, δίνοντας σου επιλογές να επιλέξεις διαφορετικούς χαρακτήρες και όχι πάντα τον πρωταγωνιστή συγγραφέα που ερμηνεύει ο Όσκαρ Μαρτίνεζ. Δίνουμε στους χαρακτήρες τη δυνατότητα να λένε ελεύθερα αυτό που πιστεύουν. Αυτό έχει να κάνει πολύ με την αργεντίνικη ιδιοσυγκρασία. Οι άνθρωποι μιλούν πολύ και λένε τι σκέφτονται.» – Γκαστόν Ντουπρά και Μαριάνο Κον

«Σε Τέσσερις Χρόνους» (Orphan / Orpheline – 2016) του Αρνό ντε Παγιέ (Γαλλία)

image

Τέσσερις στιγμές στη ζωή τεσσάρων γυναικείων χαρακτήρων: Ένα μικρό κορίτσι από την επαρχία, παίζει ένα κρυφτό που μετατρέπεται σε τραγωδία. Μία έφηβη εγκλωβισμένη σε μια ατελείωτη διαδοχή φυγής, ανδρών και ατυχιών, γιατί οτιδήποτε άλλο είναι καλύτερο από την οικογένειά της. Μια νεαρή γυναίκα που μετακομίζει στο Παρίσι και έχει τάση προς την καταστροφή. Μια ενήλικη γυναίκα, που νόμιζε πως βρήκε ασφαλές καταφύγιο μακριά από το παρελθόν της. Σταδιακά, οι χαρακτήρες συναντιούνται για να σχηματίσουν μία ενιαία ηρωίδα.

Στη νέα του ταινία, ο Αρνό ντε Παγιέ, ρίχνει μία όμορφη ματιά στη ματιά, στη ζωή μίας δυναμικής γυναικάς, που αναζητά την απόλυτη ελευθερία. Τέσσερις στιγμές, τέσσερις γυναίκες, μία ζωή. Πρωταγωνιστούν: η Αντέλ Ενέλ (Το Άγνωστο Κορίτσι), η Αντέλ Εξαρχόπουλος (Η Ζωή της Αντέλ), η Τζέμα Άρτερτον (Η Άλλη Μποβαρί) και ο Σέρζι Λόπεθ (Ο Λαβύρινθος του Πάνα).

«Το «Orphan» έρχεται από την επιθυμία μου να βγω έξω από τον εαυτό μου. Ήθελα να κάνω τον θεατή να νιώσει τον αγώνα μιας γυναίκας για τη ζωή και την ελευθερία της. Κάνω ταινίες ώστε να νιώσω τις ζωές των άλλων. Φτάνοντας σε μια ηλικία, μπορεί κανείς να γυρίσει πίσω και να δει πως όλα γύρω του έχουν αλλάξει. Η ζωή μας είναι φτιαγμένη από πολλές ζωές. Η ύπαρξη μας από πολλές υπάρξεις. Η κεντρική φιγούρα μιας βιογραφικής ταινίας δεν μπορεί να είναι η ίδια και για αυτό φανταστήκαμε μια ταινία χωρισμένη σε τέσσερις περιόδους: παιδική ηλικία, εφηβεία, νεότητα, ενηλικίωση (….) Είναι η ιστορία μιας γυναίκας που αγωνίζεται για τη ζωή και την ελευθερία της.» – Αρνό ντε Παγιέ

«Δαλιδά» (Dalida – 2016) της Λίζα Αζουέλος (Γαλλία)

image

Με την Dalida, τη διάσημη τραγουδίστρια και ηθοποιό, που λάτρεψε και αποθέωσε το κοινό στη Γαλλία ασχολείται η ομώνυμη βιογραφική ταινία της Λίζα Αζουέλος. Η ζωή της ήταν επεισοδιακή. Παρά την τεράστια επαγγελματική επιτυχία της (έχει πουλήσει πάνω από 130 εκατομμύρια δίσκους), η προσωπική της ζωή ήταν μια καταστροφή. Αποτυχημένες σχέσεις, αυτοκτονίες εραστών και πρώην συζύγων, απόπειρα αυτοκτονίας από την ίδια το 1967, κάνοντας χρήση ηρεμιστικών και αλκοόλ. Θα αυτοκτονήσει τελικά το 1987 στο διαμέρισμά της στην Μονμάρτρη. Το φιλμ αποτυπώνει τη διαδρομή της από τα παιδικά της χρόνια μέχρι και το θάνατό της. Πρωταγωνιστούν: Σβέβα Αλβίτι, Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, Ζαν Πολ Ρουβέ, Νικολά Ντιβοσεγιέ, Αλεσάντρο Μπόργκι, Βαλεντίνα Κάρλι.

Η μεγάλη κυρία της ευρωπαϊκής μουσικής και μια από τις διασημότερες σταρ που έχει βγάλει ποτέ η Ευρώπη, έρχεται στη μεγάλη οθόνη για να ξεδιπλώσει την εκρηκτική ιστορία της ζωής της, που ήταν γεμάτη επιτυχία, δόξα και αποθέωση, αλλά και τραγικές στιγμές, στην πορεία της 30χρονης καριέρας της. Από τη γέννησή της στο Κάιρο το 1933 ως την πρώτη συναυλία της στο θέατρο Olympia στο Παρίσι το 1956, από τον γάμο της με τον Λουσιέν Μορίς μέχρι το απόγειο της ντίσκο σκηνής, από το αποκαλυπτικό της ταξίδι στην Ινδία μέχρι τη διεθνή επιτυχία του «Gigi L’ Amoroso». Η ταινία εξιστορεί την ταραχώδη ζωή της, μέσα από ένα συγκινητικό, τραγικό πορτρέτο μιας συναισθηματικά περίπλοκης κι αντισυμβατικής γυναίκας που έζησε σε μια συμβατική εποχή, μιας γυναίκας που γεννήθηκε για να γίνει σταρ.

«Ήξερα ότι δεν θα είναι μια feelgood ταινία ακριβώς, αλλά ήξερα επίσης ότι υπήρχαν δύο πλευρές στο χαρακτήρα της: από τη μία ήταν μια πολύ μοναχική γυναίκα, αλλά από την άλλη, όταν τραγουδούσε, έλαμπε. Γι’ αυτό επέλεξα να πω την ιστορία της μέσα από τους άνδρες που αγάπησε και τα τραγούδια που είπε.» – Λίζα Αζουέλο

«Παράνομες Ζωές» (Trespass Against Us – 2016) του Άνταμ Σμιθ (Ηνωμένο Βασίλειο)

image

Τρεις γενιές της διαβόητης οικογένειας Cutler ζουν παράνομα στην καταπράσινη και ειδυλλιακή εξοχή του Gloucestershire της Αγγλίας. Ο καιρός περνάει κυνηγώντας, κλέβοντας και περιπαίζοντας την αστυνομία στην καρδιά της πιο ακριβής περιοχής της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Chad (Μάικλ Φασμπέντερ) βρίσκεται διχασμένος ανάμεσα στον σεβασμό για τον πατέρα του, τον Coldy (Μπρένταν Γκλίζον) και την επιθυμία να εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή για τη γυναίκα του, την Kelly (Λίντσεϊ Μάρσαλ) και τα παιδιά του. Όταν ο Coldy καταστρώνει σχέδιο να ληστέψει ένα αρχοντικό που βρίθει από θησαυρούς, ο Chad βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή που μπορεί να αλλάξει τη ζωή του για πάντα.

Οι χαρισματικοί Μάικλ Φασμπέντερ (The Light Between Oceans) και Μπρένταν Γκλίζον (The Guard) πρωταγωνιστούν ως πατέρας και γιος μιας οικογένειας που κινείται στο περιθώριο της κοινωνίας. Τοποθετημένη στην ειδυλλιακή εξοχή της Αγγλίας, η ταινία λειτουργεί σε πλήρη αντίθεση καθώς διαδραματίζεται στα πλαίσια μιας περιπλανώμενης κοινότητας εγκληματιών που έχουν τους δικούς τους κανόνες, ακόμα και τη δική τους διάλεκτο. Ρεαλιστική και ανθρωποκεντρική η ιστορία επικεντρώνεται στον αιώνιο ανταγωνισμό μεταξύ πατέρα και γιου, στο διαχρονικό θέμα της ελεύθερης βούλησης αλλά και των προκαταλήψεων. Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Φασμπέντερ, Μπρένταν Γκλίζον, Λίντσεϊ Μάρσαλ, Κίλιαν Σκοτ, Ρόρι Κίνεαρ, Σον Χάρις.

«Raw» (Grave – 2016) της Ζουλιά Ντουκουρνό (Γαλλία, Βέλγιο)

image

Οταν η Ζιστίν, μία σκληροπυρηνική χορτοφάγος, υποβάλλεται παρά τη θέλησή της σ’ ένα τελετουργικό μύησης πρωτοετών που συνδυάζει ωμοφαγία και κανιβαλισμό μέσα σ’ ένα λουτρό αίματος, αντιλαμβάνεται πως μερικά πράγματα καλό είναι να μην τα δοκιμάζεις ποτέ, γιατί μπορεί να εθιστείς. Πρωταγωνιστούν: Γκαράνς Μαριγιέ, Έλα Ρουμπφ, Ραχάλ Ναΐτ Ουφέγια, Λοράν Λουκάς, Μπουί Λανέρ. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ζουλιά Ντουκουρνό, περιγράφει την ιδιόρρυθμη ιστορία μιας νεαρής φοιτήτριας της κτηνιατρικής, που δοκιμάζει έναν απαγορευμένο καρπό, ως μια παραβολή σχετικά με το ξύπνημα της (ωμής) σάρκας της. Βραβείο FIPRESCI στην Εβδομάδα Κριτικής του  Φεστιβάλ Καννών 2016.

Κυκλοφορούν επίσης:
«Η Μεγάλη Ουτοπία (The Great Utopia – 2017) του Φώτου Λαμπρινού (Ελλάδα)

image

Ο Φώτος Λαμπρινός αφηγείται την πρώτη κρίσιμη διαδρομή (1917-1934) ενός οράματος για τη δημιουργία του πρώτου εργατικού κράτους στην ιστορία του ανθρώπου. Παγκόσμια πρεμιέρα στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Μιμούμενο την αισθητική, τον ρυθμό, το μοντάζ και τη φόρμα του κλασικού, βωβού σοβιετικού σινεμά της εποχής, το ντοκιμαντέρ απο­βλέπει στην αναπαράσταση μίας ιστορικής περιόδου, που σημάδεψε με τραγικές συνέπειες ολόκληρο τον εικοστό αιώνα. Για τον λόγο αυτό, επικεντρώνει το ενδιαφέρον της αφήγησης στην τραγική αντίφαση ανάμεσα στο όραμα και στην πραγματικότητα, στην επιμονή εκείνων που πίστεψαν στην ουτοπία μιας αταξικής κοινωνίας και σε εκείνους που αντιστάθηκαν, προκειμένου να διασώσουν τους καρπούς του μόχθου τους, τις παραδόσεις τους, τη θρησκευτική τους πίστη, την εθνική τους ανεξαρτησία (Ου­κρανία) και τέλος, τον δικό τους τρόπο ζωής.

«Το Δέλεαρ του Διαβόλου» (The Devil’s Candy – 2015) του Σον Μπερν (Η.Π.Α.)

image

Ο Τζέσι, ένας αγωνιζόμενος καλλιτέχνης, η νεαρή σύζυγός του, η Άστριντ και η κόρη τους Ζόι, αγοράζουν το σπίτι των ονείρων τους, όταν η αξία του τελευταίου πέφτει κατακόρυφα εξαιτίας της σκοτεινής ιστορίας που κουβαλάει. Οι ζωές όλων αρχίζουν να περιπλέκονται, όταν ο Τζέσι γίνεται φερέφωνο της φωνής του Σατανά και όταν εμφανίζεται ξαφνικά ο Ρέι, ο ιδιόρρυθμος γιος της οικογένειας που έμενε στο σπίτι πριν, απαιτώντας να επιστρέψει εκεί και παθαίνοντας εμμονή με την Ζόι. Σύντομα, γίνεται ξεκάθαρο πως ο Ρέι και ο Τζέσι επηρεάζονται από τις ίδιες σκοτεινές δυνάμεις, οι οποίες αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για την οικογένεια. Πρωταγωνιστούν: Ίθαν Έμπρι, Σίρι Άπλμπι, Προύτ Τέιλορ Βινς, Κιάρα Γκλάσκο.

«Αναζητώντας Την Αλήθεια» (The Shack – 2016) του Στιούαρτ Χεϊζελντάιν (Η.Π.Α.)

image

Μετά από μια οικογενειακή τραγωδία, ο Μακ Φίλιπς πέφτει σε βαθιά κατάθλιψη, που τον κάνει να αμφισβητεί ό,τι πιστεύει. Ενώ αντιμετωπίζει αυτήν την κρίση συνείδησης, λαμβάνει μία μυστηριώδη επιστολή που τον προτρέπει να πάει σε μια εγκαταλελειμμένη καλύβα βαθιά στην ερημιά του Όρεγκον. Παρά τις αμφιβολίες του, ο Μακ ταξιδεύει ως την καλύβα και συναντά τρεις αινιγματικούς ξένους. Μέσα από αυτήν την συνάντηση, ο Μακ μαθαίνει σημαντικές αλήθειες που θα μεταμορφώσουν το πώς κατανοεί την τραγωδία του και θα αλλάξουν την ζωή του για πάντα.

Ο Σαμ Ουόρθινγκτον και η βραβευμένη με Όσκαρ, Οκτάβια Σπένσερ, στο συγκινητικό ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης, μετά από μία οικογενειακή τραγωδία. Βασισμένο στο best-seller των New York Times, το φιλμ «Αναζητώντας την Αλήθεια» παρουσιάζει μία εμψυχωτική ιστορία με την ματιά ενός πατέρα. Πρωταγωνιστούν: Οκτάβια Σπένσερ, Σαμ Γουόρθινγκτον, Ράτζα Μίτσελ, Τιμ Μαγκρόου. Το βιβλίο «Η Καλύβα» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Κέδρος.

«Στρουμφάκια: Το Χαμένο Χωριό» (Smurfs: The Lost Village – 2017) του Κέλι Άσμπερι (Η.Π.Α.)

image

Τα θρυλικά μπλε πλασματάκια εμφανίζονται στην πρώτη αποκλειστικά κινουμένων σχεδίων ταινία, βασισμένη στο κλασικό έργο του δημιουργού τους Peyo για να περιπλανηθούν σε ολοκαίνουριους κόσμους και να βρουν αναπάντεχους συμμάχους που θα τους αλλάξουν τη ζωή για πάντα. Ένα απολαυστικό ταξίδι για τους μεγάλους, που θα συγκινηθούν με τις αναφορές στην κουλτούρα των Στρουμφ, αλλά και για τους μικρούς που θα παρασυρθούν από την ανεπιτήδευτη και αξιαγάπητη φύση των κατοίκων του Στρουμφοχωριού. Η ταινία κινουμένων σχεδίων κυκλοφορεί μεταγλωττισμένη, με υπότιτλους και σε 3D.