Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Ida (Βουλή Τηλεόραση, 23.00)
Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Πολωνίας-Δανίας-Γαλλίας-Μ.Βρετανίας 2013, του Πάβελ Παβλικόφσκι

image

Πολωνία, 1962. Λίγο πριν δώσει τους όρκους της, η Άννα, μία ορφανή νεαρή κοπέλα και δόκιμη μοναχή, συναντά τη μοναδική εν ζωή συγγενή της, την αδελφή της μητέρας της, και ανακαλύπτει ένα οικογενειακό μυστικό, με ρίζες στην περίοδο της ναζιστικής κατοχής. Της αποκαλύπτει ότι το πραγματικό της όνομα είναι Ίντα Λίμπενσταϊν, ότι είναι Εβραία και η οικογένεια τους εκδιώχθηκε από τους Ναζί στον πόλεμο, ενώ Χριστιανοί Πολωνοί που αρχικά τους έκρυψαν στη συνέχεια τους πρόδωσαν. Η ίδια επέζησε γιατί πέρασε στην Αντίσταση για να πολεμήσει και η Ίντα γιατί ήταν μωρό και κάποιος την παρέδωσε στην Εκκλησία. Οι δύο γυναίκες ξεκινούν μαζί ένα ταξίδι, αναζητώντας τον τάφο των γονιών της Άννας αλλά και τον τρόπο του θανάτου τους κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ads

image

Η  πολυβραβευμένη «Ida» τιμήθηκε με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, και ήταν υποψήφια για τέσσερα ακόμη: Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερου Β’ Γυναικείου. Απέσπασε, επίσης, μεταξύ άλλων, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, Grand Prix και Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βαρσοβίας, τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Γυναικείας Ερμηνείας στο 5ο Φεστιβάλ Les Arcs.

  • Σκηνοθεσία: Πάβελ Παβλικόφσκι
  • Σενάριο: Πάβελ Παβλικόφσκι, Ρεμπέκα Λινκέβιτς
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ρίτσαρντ Λιντσιέφσκι, Λούκας Ζαλ
  • Μοντάζ: Γιαροσλάβ Καμίνσκι
  • Μουσική: Κρίστιαν Εϊντνες Άντερσεν
  • Πρωταγωνιστούν:  Αγκάτα Τρεμπουσόφσκα, Αγκάτα Κουλέζα, Νταβίντ Όγκροντνικ

Οι Άντρες δεν Κλαίνε (ΕΡΤ 3, 23.00)
Δραματική ταινία, παραγωγής Βοσνίας-Ερζεγοβίνης 2017

image

Δεκαπέντε χρόνια μετά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, οκτώ βετεράνοι του πολέμου, Βόσνιοι, Κροάτες και Σέρβοι, με εμφανή ακόμη τα σημάδια του πολέμου, συγκεντρώνονται σε ένα απομονωμένο ξενοδοχείο της ορεινής Βοσνίας για να μοιραστούν τις εμπειρίες του πολέμου και να προσπαθήσουν να ξαναχτίσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη μεταξύ τους, στο πλαίσιο ομαδικής θεραπείας που διοργανώνει μία ειρηνευτική οργάνωση.

Οι παλιές έχθρες επανέρχονται στην επιφάνεια και οι εθνικιστικές κουβέντες είναι παρούσες στις συνεδρίες αλλά οι συμμετέχοντες σταδιακά μαθαίνουν να ξεπερνούν αυτά που τους χωρίζουν και καταφέρνουν να βρουν ένα είδος κατανόησης και σεβασμού ο ένας για τον άλλο ή τουλάχιστον ένα είδος ανοχής, παρά τις αιματοχυσίες του παρελθόντος.

image

Η ταινία, η οποία ήταν η επίσημη συμμετοχή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στα Όσκαρ του 2018 και απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Kριτικής Eπιτροπής στο ΚάρλοΒι Βάρι, θα είναι διαθέσιμη για 14 μέρες στο  ERTflix.

  • Σκηνοθεσία: Άλεν Ντρίζεβιτς
  • Σενάριο: Άλεν Ντρίλεβιτς, Ζόραν Σόλομουν
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ερολ Ζούμπσεβιτς
  • Μοντάζ: Βλαντιμίρ Γκότζουν
  • Μουσική: Ντάντο Τζίχαν
  • Πρωταγωνιστούν: Μπόρις Ισάκοβιτς, Λέον Λούτσεβ, Εμιρ Χατζιηχαφιζμπέγκοβιτς, Σεμπάστιαν Καβάτζα, Μπόρις Λερ

Για τη Μικρή Σαμά (viva.gr)
Ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής Αγγλίας – Συρίας – Η.Π.Α. 2019

image

Ένα προσωπικό ντοκιμαντέρ, σαν μια επιστολή αγάπης που η 26χρονη Ουάντ απευθύνει στη Σάμα, τη μικρή κόρη της, καταγράφοντας τις τελευταίες ημέρες των συγκρούσεων στο Χαλέπι της Συρίας. Η Ουάντ ζει στο Χαλέπι με τον Χάμζα, τον πατέρα της Σάμα, που είναι γιατρός στο τελευταίο νοσοκομείο που απέμεινε στην πόλη. Περικυκλωμένοι από παντού, καθημερινά υφίστανται τους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος και της ρωσικής αεροπορίας. Με το φόβο ότι μπορεί να σκοτωθούν ανά πάσα στιγμή, η Ουάντ δημιουργεί επί πέντε χρόνια ένα κινηματογραφημένο μήνυμα προς την μόλις ενός έτους κόρη της για να της εξηγήσει ποιοι είναι οι γονείς της, για ποιον σκοπό αγωνίζονται και γιατί η Σάμα ήρθε σε αυτόν τον κόσμο.

image

Το ντοκιμαντέρ, το οποίο είναι υποψήφιο για Όσκαρ, έχει βραβευτεί με περισσότερα από εξήντα βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ και έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές, προβάλλεται μέσω τη viva.gr και θα είναι διαθέσιμο έως αύριο Κυριακή 25/4.  Οδηγίες για την αγορά εισιτηρίων και τη θέαση της ταινίας θα βρείτε εδώ.

  • Η Ουάντ Αλ-Κατέμπ συνυπογράφει με τον Έντουαρντ Γουότς την ταινία που είναι η δική της αληθινή ιστορία στο εμπόλεμο Χαλέπι, αφιερωμένη στην κόρη της Σάμα.