Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Happy End (ΕΡΤ 2, 22.00)
Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Γαλλίας – Γερμανίας – Αυστρίας 2017, του Μίκαελ Χάνεκε

image

Η Αν έχει αναλάβει την κατασκευαστική εταιρεία της οικογένειας από τον πατέρα της Ζορζ και πρέπει να διαχειριστεί τις καταστροφικές συνέπειες ενός εργατικού ατυχήματος σε ένα από τα εργοτάξια της, το οποίο ίσως είναι σφάλμα του γιου της και μελλοντικού διαδόχου της στην κεφαλή της εταιρείας. Ταυτόχρονα προετοιμάζει τον γάμο της με τον Λόρενς. Εν τω μεταξύ, ο αδερφός της αναλαμβάνει την επιμέλεια της έφηβης κόρης του από τον πρώτο του γάμο μετά τη μυστηριώδη δηλητηρίαση της μητέρας της και πρώην συζύγου του. Η εύπορη οικογένεια ζει στην έπαυλη της στο Καλαί της Βόρειας Γαλλίας, όχι πολύ μακριά από τους προσφυγικούς καταυλισμούς.
Τι μυστικά, αθώα και ένοχα, κρύβει άραγε πίσω από τη φαινομενική κανονικότητα και φαινομενική ευτυχία της αυτή η μεγαλοαστική οικογένεια Λοράν; Ο Χάνεκε τα ξεσκεπάζει σιγά σιγά, από την αρχή μέχρι το ειρωνικό «χαρούμενο τέλος» του φινάλε της ταινίας του, στην οποία σκιαγραφεί τη σύγχρονη ευρωπαϊκή άρχουσα τάξη.

Ads

Η ταινία συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Κανών και ήταν υποψήφια για δύο ερμηνευτικά βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, για τους Ιζαμπέλ Ιπέρ (Αν) και Ζαν-Λουί Τρεντινιάν (Ζορζ).

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Μίκαελ Χάνεκε
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κρίστιαν Μπέργκερ
  • Πρωταγωνιστούν: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, Ματιέ Κασοβίτς, Φαντίν Αρντουάν, Τόμπι Τζόουνς

Πάση Θυσία (Open, 23.00)
Δραματική περιπέτεια, αμερικανικής παραγωγής 2016

image

Ο Τόμπι, ένας χωρισμένος πατέρας που προσπαθεί να φτιάξει μια καλύτερη ζωή για το γιο του, και ο Τάνερ, ο πρώην κατάδικος αδερφός του, αποφασίζουν να τα παίξουν όλα για όλα για να διασώσουν τη χρεωμένη οικογενειακή φάρμα τους και συνεργάζονται για να
ληστέψουν τα υποκαταστήματα της τράπεζας που έκανε κατάσχεση στην περιουσία τους. Οι ένοπλες ληστείες είναι η τελευταία τους ελπίδα, να πάρουν πίσω το μέλλον τους. Το παιχνίδι αγριεύει, όταν ο πιο σεβαστός και δημοφιλής αστυνομικός πράκτορας του Τέξας αποφασίζει να σταματήσει τα δύο αδέρφια που δεν έχουν τίποτα να χάσουν, πλην της οικογένειας τους, και θέλουν να ολοκληρώσουν το σχέδιο τους με μία τελευταία ληστεία.

Υποψήφια για τέσσερα Όσκαρ και τρεις Χρυσές Σφαίρες. Το υπέροχο σάουντρακ της ταινίας υπογράφουν οι Νικ Κέιβ και Γουόρεν Έλις

  • Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Μακένζι
  • Πρωταγωνιστούν: Κρις Πάιν, Μπεν Φόστερ, Τζεφ Μπρίτζες, Γκιλ Μπέρμινγκχαμ

Η Έκτη Αίσθηση (Alpha, 23.00)
Ψυχολογικό θρίλερ, αμερικανικής παραγωγής 1999

image

Ένας παιδοψυχολόγος, ο Μάλκολμ Κρόου, προσπαθεί να προσεγγίσει τον 8χρονο Κόουλ Σίαρ, ένα μοναχικό αγόρι που ισχυρίζεται ότι το επισκέπτονται φαντάσματα, για να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τους φόβους του, αλλά και για να λυτρωθεί ο ίδιος από τις ενοχές για μια επαγγελματική αποτυχία του παρελθόντος.

«Η Έκτη Αίσθηση» δεν μιλάει μόνο για φαντάσματα, είναι μία από τις ωραιότερες ταινίες που διαπραγματεύεται το φόβο της απώλειας, το φόβο του διαφορετικού και του μη ορθολογιστικού, το φόνο της απουσίας επικοινωνίας, η οποία, σύμφωνα με τους κριτικούς, καταχώρησε για πάντα τον σκηνοθέτης της στην ιστορία. Ήταν υποψήφια για έξι Όσκαρ, δύο Χρυσές Σφαίρες και τέσσερα BAFTA, για τη σκηνοθεσία, τις ερμηνείες και το σενάριο της.

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Μ. Νάιτ Σιάμαλαν
  • Πρωταγωνιστούν: Μπρους Γουίλις, Χάλεϊ Τζόελ Όσμεντ, Τόνι Κολέτ, Ολίβια Γουίλιαμς

Όρνια και Πουλάκια (Βουλή Τηλεόραση, 00.00)
Σάτιρα, ιταλικής παραγωγής 1966, του Πιέρ Πάολο Παζολίνι

image

Ο Τοτό και ο γιος του, Νινέτο, περιφέρονται στα περίχωρα της Ρώμης όπου όπου συμβαίνουν πολλά απρόοπτα. Σε έναν άδειο δρόμο πέφτουν πάνω σε ένα κοράκι που τους συστήνεται με ανθρώπινη λαλιά και επιμένει να τους ρωτάει πού πηγαίνουν, ενώ τους λέει μία ιστορία: οχτώ αιώνες πίσω, ο Φραγκίσκος της Ασίζης έστειλε τους μοναχούς να κηρύξουν το χριστιανισμό σε όλα τα πουλιά, και στα γεράκια και τα σπουργίτια. Με πίστη και αυταπάρνηση κατάφεραν οι δυο μοναχοί να μιλήσουν στη γλώσσα των πουλιών για το Θεό, και κυρίως για την αγάπη. Όμως, τη στιγμή του θριάμβου της πίστης τους, ένα γεράκι καταβροχθίζει ένα σπουργίτι. Απελπισμένοι οι μοναχοί επιστρέφουν. Ο άγιος Φραγκίσκος επιμένει πως χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη πίστη. Η πίστη είναι το κλειδί.

«Μια ευαίσθητη και συγκρατημένη ταινία. Είναι ένα παραμύθι, που όπως όλα τα παραμύθια αποτελείται από μια σειρά δοκιμασίες, τις οποίες πρέπει να ξεπεράσουν οι ήρωες» όπως έχει πει για την ταινία του ο αιρετικός παραμυθάς που σημάδεψε τον ιταλικό αλλά και τον παγκόσμιο κινηματογράφο.
Τα «Όρνια και Πουλάκια» ήταν μία από τις αγαπημένες ταινίες του Παζολίνι στην οποία πρωταγωνιστεί, στο πλευρό του κωμικού σταρ της εποχής Τοτό, ο στενά συνδεδεμένος τόσο με το έργο του όσο και με τη ζωή του Νινέτο Ντάβολι. Η ταινία ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών το 1966.

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Πιέρ Πάολο Παζολίνι
  • Πρωταγωνιστούν: Τοτό, Νινέτο Ντάβολι, Ρενάτο Καπόνια, Αλφρέντο Λέγκι