Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Σήμερα, Κυριακή, ξεχωρίζουμε 4 ταινίες για μικρούς και μεγάλους σινεφίλ και σας προτείνουμε να σημειώσετε στο ημερολόγιο σας άλλες 4 οι οποίες προβάλλονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στα τηλεοπτικά κανάλια –ανάμεσά τους το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου «AGORA II – Δεσμώτες» σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση στην ελληνική τηλεόραση–, καθώς και δύο ειδικά κινηματογραφικά αφιερώματα σε ψηφιακές ταινιοθήκες με 13 συνολικά ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε.

Τα παιδιά της χώρας του χιονιού (Κυριακή 24/1 – online.filmfestival.gr)

Οι κυριακάτικες προβολές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για όλη την οικογένεια, οι οποίες λόγω των συνθηκών της πανδημίας μεταφέρθηκαν από τον κινηματογράφο Ολύμπιον στην online πλατφόρμα του φεστιβάλ, online.filmfestival.gr, συνεχίζονται σήμερα Κυριακή με το ντοκιμαντέρ «Τα παιδιά της χώρας του χιονιού» των Zara Balfour και Marcus Stephenson, συμπαραγωγής Βρετανίας – Νεπάλ 2018.

Ads

image

Η ταινία μάς ταξιδεύει στο Νεπάλ και αφηγείται την ιστορία των παιδιών που γεννιούνται σε απομακρυσμένα χωριά των Ιμαλαΐων, και προκειμένου να μορφωθούν αναγκάζονται να ζουν μακριά από τις οικογένειές τους από την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Κάποια παιδιά της περιοχής στέλνονται απ’ τους γονείς τους σε σχολεία της πρωτεύουσας Κατμαντού, με την ελπίδα ότι η εκπαίδευση θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή. Για δέκα χρόνια δεν υπάρχει μεταξύ τους η παραμικρή επικοινωνία. Τώρα, στα δεκαέξι τους, παίρνουν τον μακρύ δρόμο της επιστροφής. Μια εξαντλητική πεζοπορία μέσα από τους ορεινούς όγκους θα τα οδηγήσει στον ανέγγιχτο από τον χρόνο τόπο τους. Οι πιστοί στις παραδοσιακές αρχές γονείς περιμένουν να δουν τα παιδιά τους, που έχουν μεγαλώσει σ’ έναν κόσμο με μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σύγχρονων ανέσεων.

Οι online προβολές της παιδικής ζώνης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνται στο online.filmfestival.gr , ξεκινούν στις 10 το πρωί του Σαββάτου και ολοκληρώνονται στις 10 το βράδυ της Κυριακής.

The Post: Απαγορευμένα Μυστικά (Κυριακή 24/1 – Cosmote TV, 21:00)

Πολιτικό θρίλερ, αμερικανικής παραγωγής 2017, του Στίβεν Σπίλμπεργκ

image

Το 1971 η πρώτη γυναίκα εκδότρια εφημερίδας καλείται να αποφασίσει αν θα δημοσιεύσει ένα τεράστιο σκάνδαλο από κυβερνητικά μυστικά τριών δεκαετιών και τεσσάρων Αμερικανών Προέδρων, ρισκάροντας το μέλλον της εφημερίδας της.

image

Η ταινία αφηγείται την αληθινή ιστορία των Pentagon Papers. Η Κάθριν Γκράχαμ το 1963 βρέθηκε ξαφνικά, μετά την αυτοκτονία του εκδότη συζύγου της, επικεφαλής της «Washington Post». Οκτώ χρόνια αργότερα, κι ενώ ο εκδοτικός όμιλος ετοιμάζεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, οι ανταγωνιστές «New York Times» δημοσιεύουν ένα πολύκροτο άρθρο πάνω σε μια απόρρητη έκθεση του Πενταγώνου, η οποία αποκαλύπτει τις «βρόμικες» πρακτικές της αμερικανικής εμπλοκής στο Βιετνάμ. Η κυβέρνηση Νίξον αντιδρά και πετυχαίνει δικαστική απόφαση προσωρινής απαγόρευσης κατά τη διάρκεια της οποίας οι 7.000 σελίδες της έκθεσης φτάνουν στα χέρια του διευθυντή της «Post», Μπέντζαμιν Μπράντλι.

image

Πρωταγωνιστούν: Μέριλ Στριπ, Τομ Χανκς, Άλισον Μπρι. Η ταινία προτάθηκε για δύο Όσκαρ (καλύτερης ταινίας και Α’ Γυναικείου Ρόλου) και έξι υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα.

Δεσμοί Καρδιάς (Κυριακή 24/1 – ΕΡΤ3, 23:00)

Οικογενειακό δράμα, γαλλικής παραγωγής 2018, βασισμένο σε αληθινή ιστορία.

image

Μία ανύπαντρη μητέρα,η Σοφί Σερανό, ανακαλύπτει πως η πρωτότοκη κόρη της, Μανόν, αντικαταστάθηκε πριν εννέα χρόνια με ένα άλλο μωρό στο νοσοκομείο μετά από ένα λάθος της βρεφοκόμου. Όσο προσπαθεί να προστατέψει την κόρη της από τα συγκλονιστικά νέα, ανακαλύπτει το βιολογικό της παιδί. Τώρα είναι μπροστά σ’ ένα δίλημμα. Πρέπει να παλέψει για να κρατήσει την Ματίλντ ή να αφοσιωθεί πλήρως στην Μανόν που έχει συγκλονιστεί μετά απ’ αυτήν την αποκάλυψη;

image

Σκηνοθεσία: Ανιές Ομπάντια. Παίζουν οι: Ζουλί Ντε Μπονά, Αγκουστίν Γκαλιάνα, Σόνια Ρόλαντ.

Ο Κύριος με τα Γκρι (Κυριακή 24/1 – ΕΡΤ2, 23.40 )
 
Δραματική ταινία, ελληνικής παραγωγής 1997, του Περικλή Χούρσογλου

image

 
Ύστερα από τριάντα χρόνια υπηρεσίας, ο Λεωνίδας βγαίνει στη σύνταξη και φεύγει όπως κάθε χρόνο για τα Ιαματικά Λουτρά Πλατυστόμου, χωρίς την οικογένειά του. Εκεί θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί τη Χριστίνα, η οποία μένει στην Ελβετία. Ένα δυνατό πάθος γεννιέται μεταξύ τους ξεριζώνοντας τις συνήθειες της οικογενειακής ζωής που ίσχυαν έως τότε. Όταν η Χριστίνα φύγει για την Ελβετία και ο Λεωνίδας δεν διστάζει να την ακολουθήσει.

image

 
Παίζουν: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Ειρήνη Ιγγλέση, Ράνια Οικονομίδου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Αλέκος Ουδινότης, Θέμης Χειμάρας κ.ά.

AGORA II – Δεσμώτες (Δευτέρα 25/1 – ΕΡΤ2, 23.15)

Μετά από έξι επίσημες συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ, μία διάκριση και την παγκόσμια πρώτη τηλεοπτική προβολή του στο γάλλο-γερμανικό δίκτυο ARTE, το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου «AGORA II – Δεσμώτες», συμπαραγωγής Ελλάδας – Γερμανίας – Γαλλίας 2020, προβάλλεται σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση στην ελληνική τηλεόραση την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 23:15 στην ΕΡΤ2. 

image

Το ντοκιμαντέρ, που βγήκε στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες πριν από ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2020 και χαρακτηρίστηκε από τον τύπο ως «ιστορικό ντοκουμέντο» και «κιβωτός μνήμης», αφηγείται τα τελευταία πέντε χρόνια της ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών της: του Αλέξη Τσίπρα, του Γιάνη Βαρουφάκη, της Μάγδας Φύσσα, του Ζακ Κωστόπουλου, του Τζουάν και της Νερμίν, προσφύγων από τη Συρία.

Με μοναδικό υλικό και σπάνιες οπτικοακουστικές καταγραφές από τα παρασκήνια των διαπραγματεύσεων μεταξύ της τότε ελληνικής κυβέρνηση και των πιστωτών της χώρας και με σύμμαχο τον χρόνο, ο Γιώργος Αυγερόπουλος ακολουθεί τους πρωταγωνιστές του μέχρι το τέλος, δημιουργώντας ένα μοναδικό, πολυεπίπεδο ντοκιμαντέρ, τον καθρέφτη μιας βαρύτατα τραυματισμένης κοινωνίας.

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη και στο ΕΡΤflix αλλά και εδώ για να την παρακολουθήσετε από όποια συσκευή θέλετε σε υψηλή ποιότητα για 72 ώρες

AGORÁ II – ΔΕΣΜΩΤΕΣ | Official Trailer #1 from Small Planet Productions on Vimeo.

Αφιέρωμα «Σινεμά και Φωτογραφία» (Δευτέρα 25/1 – online.filmfestival.gr)

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης στρέφει τον φακό της στον συναρπαστικό και πολυδιάστατο κόσμο των φωτογράφων διοργανώνοντας το πρώτο αφιέρωμα της νέας χρονιάς που θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

image

Το αφιέρωμα με τίτλο «Σινεμά και Φωτογραφία», το οποίο πραγματοποιείται από τη Δευτέρα 25 έως την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 με την υποστήριξη του MΟΜus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει την προβολή τριών εξαιρετικών ντοκιμαντέρ: το βραβευμένο με Όσκαρ, συνταρακτικό «Born into brothels» των Zana Briski και Ross Kauffman (2004) για τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στα πορνεία της Καλκούτας, το «Don’t blink: Robert Frank» της Laura Israel (2015) για την ταραχώδη πορεία του επαναστάτη φωτογράφου και «το Ιστορία ενός βλέμματος» της Mariana Otero (2019) που πρόκειται ένα αφιέρωμα στον φωτογράφο Gilles Caron, συνιδρυτή του μεγάλου πρακτορείου Gamma, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 30 ετών έχοντας διανύσει μία εντυπωσιακή φωτογραφική διαδρομή μόλις έξι χρόνων.

Σημειώστε ότι τις προβολές του αφιερώματος πλαισιώνει μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 στις 19:00 στο κανάλι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο YouTube.

Στη συζήτηση συμμετέχουν η Μαρία Κοκορότσκου (Αναπληρώτρια Διευθύντρια MOMus-ΜΦΘ), ο Γιώργος Κατσάγγελος (Καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ και Πρόεδρος Εφορείας MOMus-ΜΦΘ) και ο Πάρις Πετρίδης (καλλιτέχνης).

Don’t Blink – Robert Frank trailer from Laura Israel on Vimeo.

Οι ταινίες του αφιερώματος «Σινεμά και Φωτογραφία» θα είναι διαθέσιμες στην online πλατφόρμα του ΦΚΘ, online.filmfestival.gr , από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 10:00 έως την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου στις 23.59.

Philomena (Τρίτη 26/1 – ΕΡΤ2, 22.00)
 
Η βραβευμένη δραματική κομεντί, παραγωγής M. Βρετανίας – ΗΠΑ – Γαλλίας 2013, αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου «The Lost Child of Philomena Lee» του δημοσιογράφου Μάρτιν Σίξμιθ.

image

Ο Βρετανός δημοσιογράφος ξεκινά να ερευνήσει την ιστορία της Φιλομένα Λι, μιας γυναίκας η οποία μεγάλωσε μέσα στο συντηρητικό και θρησκόληπτο περιβάλλον της Ιρλανδίας του ’50, έμεινε έγκυος στην εφηβεία της και κλείστηκε σε μοναστήρι.

Οι καλόγριες πούλησαν το παιδί της σε μια οικογένεια Αμερικανών. Σε μεγάλη ηλικία η Φιλομένα ξεκινά ένα ταξίδι εξερεύνησης αναζητώντας τα ίχνη του γιου της με τη βοήθεια του απολυμένου δημοσιογράφου, ο οποίος φιλοδοξεί να ξαναφτιάξει την καριέρα του μέσα απ’ αυτήν την ιστορία. Η κοινή διαδρομή τους θα τους οδηγήσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και σε μια σειρά απροσδόκητων αποκαλύψεων.

Η ταινία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και αντανακλά μια πραγματικότητα που βίωσαν πολλές άλλες «αμαρτωλές» μητέρες εκείνης της εποχής. Ήταν υποψήφια για 4 Όσκαρ,και έχει αποσπάσει 33 βραβεία σε 80 συνολικά υποψηφιότητες σε διάφορα φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων το Βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Βενετίας 2013.

Σκηνοθεσία: Στίβεν Φρίαρς
Παίζουν: Τζούντι Nτεντς, Στιβ Κούγκαν, Σόφι Κένεντι Κλαρκ, Μέαρ Γουίνιγκχαμ, Άννα Μάξγουελ Μάρτιν, Μισέλ Φέρλι.

Όταν η ζωή θρυμματίζει την πραγματικότητα – Aφιέρωμα στον νέο ελβετικό κινηματογράφο (Τετάρτη 27/1 – Ταινιοθήκη της Ελλάδος)

Δέκα χαρακτηριστικές ταινίες από τον εν πολλοίς άγνωστο στην Ελλάδα ελβετικό κινηματογράφο περιλαμβάνει το διαδικτυακό αφιέρωμα «Νέος Ελβετικός Κινηματογράφος – Όταν η  ζωή θρυμματίζει την πραγματικότητα» που παρουσιάζουν η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η Swiss Films, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα, από την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου έως και τις 3 Φεβρουαρίου, μέσα από την πλατφόρμα της Ταινιοθήκης.

image

Στο αφιέρωμα θα προβληθούν επτά γαλλόφωνες ταινίες μυθοπλασίας και τρία ντοκιμαντέρ (δύο γαλλόφωνα κι ένα αγγλόφωνο) με την υπογραφή των Ούρσουλα Μέγερ, Λιονέλ Μπαγέ, Ζαν-Στεφάν Μπρον, Φρεντερίκ Μερμού και Αλέν Τανέρ και με πρωταγωνιστές τους Μπρούνο Γκανζ, Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ναταλί Μπάιγ, Εμμανουέλ Ντεβός, Μπιλ Οζιέ και άλλους σπουδαίους Ευρωπαίους ηθοποιούς.

image

Οι περισσότερες ταινίες που παρουσιάζονται γυρίστηκαν από το 2002 έως το 2016, με εξαίρεση τις δύο ταινίες του Αλέν Τανέρ που μας έρχονται από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει σε πανελλαδική πρεμιέρα επτά από αυτές.

image

Οι ταινίες του αφιερώματος στον ελβετικό κινηματογράφο, οι οποίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους στην πλατφόρμα https://online.tainiothiki.gr/, είναι οι εξής:
 

«Ούτε μπάτσοι, ούτε μαύροι, ούτε λευκοί» (ντοκιμαντέρ, 2002) και «Σπίτι με θέα» (ταινία μυθοπλασίας, 2008) με την Ιζαμπέλ Ιπέρ της Ούρσουλα Μέγερ, «Κλίβελαντ εναντίον Γουόλ Στρίτ» (ντοκιμαντέρ, 2010) και «Η υπόθεση Μπλόχερ» (ντοκιμαντέρ, 2013) του Ζαν-Στεφάν Μπρον , «Συνένοχοι» (ταινία μυθοπλασίας, 2009) και «Η γυναίκα με τη Μερσεντές» (ταινία μυθοπλασίας, 2016) του Φρεντερίκ Μερμού, «Σαν κλέφτες» (ταινία μυθοπλασίας, 2006) και «Ένας άλλος άντρας» (ταινία μυθοπλασίας, 2008) του Λιονέλ Μπαγέ και τέλος δύο ταινίες του Αλέν Τανέρ, «Η Σαλαμάνδρα» (1971) και «Στη λευκή πόλη» (1983) στην οποία πρωταγωνιστεί ο Μπρούνο Γκανζ.


Atomic Blonde (Πέμπτη 28/1 – Star, 22.15)

Κατασκοπική περιπέτεια γερμανο-σουηδο-αμερικανικής παραγωγής 2017 σε σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Λιτς με τους Σαρλίζ Θερόν, Τζέιμς Μακ Αβόι, Τζον Γκούντμαν

image

Με φόντο το Βερολίνο της πτώσης του τείχους, η Βρετανίδα Λορέν Μπράουτον (Σαρλίζ Θερόν), πράκτορας της Μ16, φτάνει στη γερμανική πρωτεύουσα για να εξιχνιάσει το φόνο ενός συναδέλφου της, με τον οποίο τη συνέδεε ένα ρομαντικό παρελθόν, αλλά και να εντοπίσει μια λίστα με ονόματα διπλών κατασκόπων για την οποία πυροδοτείται ένας αγώνας δρόμου μεταξύ των τριών μυστικών υπηρεσιών των εμπλεκόμενων πλευρών για την ταχύτερη απόκτησή της.

Η ταινία δεν βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα αλλά είναι η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του graphic novel «The Coldest City» των Αντονι Τζόνστον και Σαμ Χαρτ από τον Ντέιβιντ Λιτς και μια εκπληκτική Σαρλίν Θερόν, η οποία με αυτό τον ρόλο, σύμφωνα με τους κριτικούς, μπήκε οριστικά στο πάνθεον των σημαντικότερων ηρώων δράσης.

Το μαγικό των ανθρώπων – Ντόρα Μπακοπούλου (Παρασκευή 29/1 – ΕΡΤ2, 20.00)

«Άνθρωπος σημαίνει να μην αρκείσαι». Σε αυτόν τον ακατάβλητο άνθρωπο, σύμφωνα με τους συντελεστές της, είναι αφιερωμένη η σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το μαγικό των ανθρώπων», σε ιδέα και επιστημονική επιμέλεια της Φωτεινής Τσαλίκογλου και σε σκηνοθεσία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, που προβάλλεται στη συχνότητα της ΕΡΤ2  κάθε Παρασκευή στις 20:00.

image

Την Παρασκευή 29/1 το «Μαγικό των ανθρώπων» αφήνεται στη μαγεία της Ντόρας Μπακοπούλου και στη συγκίνηση που προκαλεί ερμηνεύοντας Σοπέν, Σούμαν, Ραβέλ, Mάνο Χατζιδάκι. Η έξοχη πιανίστρια στο 15ο ντοκιμαντέρ της σειράς με τίτλο «Ντόρα Μπακοπούλου – Μουσική της Ψυχής Θεραπαινίς» μοιράζεται κομμάτια της ζωής της, μιας ζωής που νοηματοδοτείται από το πάθος για τη μουσική και από μια ακαταμάχητη περιέργεια για τα πράγματα. Κάτι που τη συνοδεύει από την αρχή της ζωής της.

image

Η μουσική είναι ο τόπος της. Η πατρίδα της. Τόπος μητρικός σαν τη θάλασσα που ποτέ δεν εξαντλείται. «Είμαι μέσα στη μουσική. Η ζωή μου όλη διέπεται από την πράξη μου μέσα στη μουσική. Ένας αναλλοίωτος δεσμός που μ έχει γοητεύσει από μικρό παιδί. Θυμάμαι ακόμη τα όνειρα που έβλεπα, όταν κοιμόμουνα με τη μητέρα μου κι άκουγα των ‘Χορό των Λουλουδιών’, του Τσαικόφσκι».

Με αιχμηρή ευφυία και ακατάβλητη δύναμη η Ντόρα Μπακοπούλου προσφέρει στο τηλεοπτικό κοινό έναν ύμνο στη χαρά της ζωής. Σε πείσμα των καιρών, και των καταστάσεων, βρίσκει τρόπο να μας εξημερώνει την ψυχή και να μας ταξιδεύει σε μονοπάτια έκστασης και υπέρβασης.