Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα, ταινίες, ντοκιμαντέρ και σειρές, που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

image

Life (ΕΡΤ2, 22.00)

Η  ταινία του αναγνωρισμένου σκηνοθέτη και φωτογράφου Άντον Κόρμπιν που αποτυπώνει τη σύντομη σχέση του του Τζέιμς Ντιν με τον φωτογράφο της Magnum Ντένις Στοκ προβάλλεται απόψε το βράδυ στη δημόσια τηλεόραση σε πρώτη τηλεοπτική προβολή.

Ads

Στο βιογραφικό δράμα, παραγωγής Καναδά, Γερμανίας, Αυστραλίας, ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου 2015, ο φωτογράφος Ντένις Στοκ αναλαμβάνει το 1955 να φωτογραφήσει το ανερχόμενο αστέρι του Χόλυγουντ λίγο πριν από την κυκλοφορία στις αίθουσες της ταινίας «Ανατολικά της Εδέμ» και μόλις ο Τζέιμς Ντιν έχει κλείσει το ρόλο του «Επαναστάτη Χωρίς Αιτία». Ο Ντιν αντιστεκόταν στη φωτογράφιση μέχρι να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ο νεαρός φωτογράφος. Μία νέα φιλία γεννιέται ανάμεσά τους όταν ο Ντένις Στοκ ακολουθεί τον Τζέιμς Ντιν από το Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη μέχρι τη φάρμα όπου μεγάλωσε στην Ιντιάνα. Μια φιλία που σφραγίστηκε με κάποιες από τις διασημότερες φωτογραφίες του Τζέιμς Ντιν στη σύντομη ζωή του οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Life, καθόρισαν την εικόνα του (όπως αυτή με το μαύρο παλτό και το τσιγάρο στα χείλη στην Times Square) και ανέδειξαν τον Ντένις Στοκ σε καλλιτέχνη διεθνούς φήμης.

Στο «Life» του Άντον Κόρμπιν, ταινία – φόρος τιμής στην τέχνη της φωτογραφίας, ο Ντέιν ΝτεΧάαν υποδύεται τον Τζέιμς Ντιν και ο Ρόμπερτ Πάτινσον τον φωτογράφο Ντένις Στοκ.

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη στο ERTFLIX.

image

Μίλα της (Cosmote TV, 20.00)
 
Δραματική ταινία ισπανικής παραγωγής 2002, μία από τις σπουδαιότερες ταινίες του 21ου αιώνα σε σενάριο και σκηνοθεσία του Πέτρο Αλμοδόβαρ.
 
Η ταινία πραγματεύεται το πώς δύο άντρες, εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες, που φροντίζουν δύο γυναίκες σε κώμα συνδέονται με βαθιά φιλία.
Ο μοναχικός νοσοκόμος Μπενίνιο (Χαβιέρ Καμάρα) και ο δημοσιογράφος Μάρκο (Ντάριο Γκραντινέτι) κάθονται πλάι πλάι, χωρίς να γνωρίζονται, σε μια παράσταση χοροδράματος της Πίνα Μπάους. Αργότερα συναντιούνται ξανά και γνωρίζονται στην κλινική που εργάζεται ο Μπενίνιο και φροντίζει την Αλίσια, μία νεαρή κοπέλα η οποία βρίσκεται σε κώμα εδώ και τέσσερα χρόνια, είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί της και της αφηγείται συνεχώς ιστορίες για να την κρατά σε επαφή με τη ζωή. Ο Μάρκο ακολουθεί εκεί τη δική του αγαπημένη, την ταυρομάχο Λύδια, που πέφτει κι αυτή σε κώμα μετά από μία ταυρομαχία.
 
Η πρεμιέρα της ταινίας  έγινε στις 15 Μαρτίου 2002 στους ισπανικούς κινηματογράφους. Ο σκηνοθέτης κατά την προώθηση του φιλμ στο Τύπο είχε πει: «Είναι μια ταινία που έχει να κάνει με τα πάθη της ψυχής, την ασθένεια και το θάνατο. Και πρωταγωνιστές της είναι  οι άντρες, επομένως δε θα μπορούν να λένε πια ότι είμαι μόνο σκηνοθέτης γυναικών. Υπάρχει περισσότερο μυστήριο στα αντρικά δάκρυα παρά στα γυναικεία. Απ’ ό, τι φαίνεται, οι άντρες μού εμπνέουν τραγωδίες».
 
Η ταινία απέσπασε περισσότερα από τριάντα διεθνή βραβεία μεταξύ των οποίων το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου σεναρίου, τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας, BAFTA Καλύτερης Μη Αγγλόφωνης Ταινίας  ενώ εξασφάλισε επτά υποψηφιότητες στην 17η απονομή των Βραβείων Γκόγια όπου τελικά ο Αλμπέρτο Ιγγλέσιας απέσπασε  αυτό της Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής.

image
 
Σίλικον Βάλεϊ: Η άγνωστη ιστορία  (ΕΡΤ3, 22.00)
 
Ιστορικό ντοκιμαντέρ για τη συναρπαστική περιοχή της τεχνολογίας που παρουσιάζεται σε μικρή σειρά 3 επεισοδίων, διάρκειας 43 λεπτών, συμπαραγωγής Kikim Media/ Science Channel, 2018.
 
Μια ολοκληρωμένη ματιά στην ιστορία εκατό χρόνων της «Κοιλάδας του πυριτίου», γνωστή ως Σίλικον Βάλεϊ, που βρίσκεται στη Δυτική Ακτή των Η.Π.Α. νότια του Σαν Φρανσίσκο. Αρχικά ο όρος αναφερόταν στον μεγάλο αριθμό των καινοτόμων εταιρειών σχεδίασης μικροκυκλωμάτων με βάση το πυρίτιο και τους κατασκευαστές που υπήρχαν στην περιοχή, αλλά τελικά κατέληξε να αναφέρεται σε όλες τις υψηλής τεχνολογίας επιχειρήσεις που εδρεύουν εκεί. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει συνεντεύξεις βασικών προσώπων, όπως ο συνιδρυτής της Apple Στιβ Βόζνιακ, ο συνιδρυτής του WhatsApp Γιαν Κουμ και ο πρόεδρος του Alphabet Έρικ Σμιτ, καθώς και κορυφαίων ιστορικών.
 
Η σειρά θα είναι διαθέσιμη στο Netflix για 14 ημέρες

image

Ο πιο καλός ο μαθητής (Open, 16.45)
 
Κωμωδία ελληνικής παραγωγής 1968, με τον Ντίνο Ηλιόπουλο, τον Νίκο Σταυρίδη και την Ξένια Καλογεροπούλου.
 
Ο Αρίστος επιστρατεύει μια γοητευτική γυναίκα προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις του έντιμου υπαλλήλου του, του Διαμαντή, σχετικά με τις φορολογικές ατασθαλίες του. Όμως, η γυναίκα-παγίδα χάρη στον Διαμαντή θα μεταμορφωθεί σε πρότυπο γυναίκας και οι δυο τους θα συμμορφώσουν και τον Αρίστο.

Μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας, διεύθυνση φωτογραφίας: Βασίλης Βασιλειάδης, σενάριο: Γιώργος Λαζαρίδης, σκηνοθεσία: Κώστας Ανδρίτσος.
Παίζουν: Ντίνος Ηλιόπουλος, Ξένια Καλογεροπούλου, Νίκος Σταυρίδης, Περικλής Χριστοφορίδης, Βαγγέλης Πλοιός, Αντώνης Παπαδόπουλος, Μανώλης Παπαγιαννάκης, Έλλη Λοϊζου, Γιώργος Παπαζήσης, Άννα Μαντζουράνη, Νίκος Αλεξίου, Κώστας Καφάσης, Άννα Σταυρίδου, Νάσος Κεδράκας, Κώστας Παπαχρήστος, Ελένη Κριτή, Κώστας Μπαλαδήμας, Νίκος Πασχαλίδης
 
image

Elvis All Star Tribute (Cosmote TV, 18.20)
 
Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα αμερικανικής παραγωγής 2019 στον Έλβις Πρίσλεϊ στο οποίο συμμετείχαν η Τζένιφερ Λόπεζ, ο Άνταμ Λάμπερτ, ο Μπλέικ Σέλτον και άλλοι αποτίνοντας φόρο τιμής στον Βασιλιά του Ροκ εν Ρολ και ζωντανεύοντας την τηλεοπτική επιστροφή του Έλβις το 1968 που αναζωπύρωσε την καριέρα του και τον ώθησε ξανά στην κορυφή της μουσικής βιομηχανίας.