Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Peppermint (ΕΡΤ 1, 22.00)
Ρομαντική κομεντί, συμπαραγωγής Ελλάδας – Βουλγαρίας 1999

image

Ο Στέφανος, ένας 45χρονος μηχανικός αεροσκαφών, καθώς πηγαίνει στη γιορτή ενός παλιού του συμμαθητή θυμάται την παιδική του ηλικία, πώς αγάπησε τα αεροπλάνα αλλά και την πρώτη του αγάπη, τη ξαδέρφη του Μαρίνα, με την οποία χάθηκαν όταν μπήκαν στην εφηβεία και ο καθένας τράβηξε το δρόμο του. Πέρασαν τριάντα χρόνια από την εποχή που έβγαλε το δόντι του δένοντάς το με μια κλωστή στο πόμολο της πόρτας ή έκλεβε ένα δαχτυλίδι από την μπιζουτιέρα της θείας του για να το χαρίσει στην αγαπημένη του. Ο θάνατος της μητέρας του γίνεται αφορμή για να τη ξανασυναντήσει και να διαπιστώσει πόσα πολλά έχουν να πουν.

Ads

image

Οι αναμνήσεις του ήρωα που ζωντανεύουν με αφορμή τη γιορτή του παιδικού του φίλου και ξεδιπλώνουν σκηνές από την παιδική και προεφηβική του ηλικία ενώ αναπολεί τη σχέση του με τη ξαδέρφη του που μεγάλωσαν μαζί, μας μεταφέρουν στην Αθήνα της δεκαετίας του ’60.

Η ταινία είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία και απέσπασε εννιά βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1999: Καλύτερης Ταινίας, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Σεναρίου, Α΄ Γυναικείου Ρόλου, Β’ Ανδρικού Ρόλου, Μοντάζ, Μουσικής, Μακιγιάζ και Ήχου.

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Κώστας Καπάκας
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Δασκαλοθανάσης
  • Μοντάζ: Τάκης Γιαννόπουλος
  • Μουσική: Παναγιώτης Καλατζόπουλος
  • Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Χωραφάς, Άννυ Λούλου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γιώργος Γεροντιδάκης, Τάσος Παλαντζίδης, Ζωή Βουδούρη, Μαρκέλλα Παππά, Νικολέτα Βλαβιανού

Κλιμτ, Ο Ζωγράφος των Αισθήσεων (ΕΡΤ 2, 22.00)
Βιογραφική ταινία, συμπαραγωγής Αυστρίας – Γαλλίας – Γερμανίας – Μ. Βρετανίας 2006

image

Το 1900 στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού, ο ζωγράφος Γκουστάφ Κλιμτ (1862 – 1918) βραβεύεται με χρυσό μετάλλιο για το έργο του και συναντάει εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής. Μέσα από αναμνήσεις, αφηγήσεις και φίλους, ξεδιπλώνεται η θυελλώδης ζωή του σπουδαίου Αυστριακού ζωγράφου, με τους εντυπωσιακούς και αισθησιακούς για την εποχή τους πίνακες και το πάθος του για τις γυναίκες.

image

Οι πολυάριθμες γυναίκες που πέρασαν από τη ζωή του, ο μεγάλος του έρωτας με τη χορεύτρια Λία Ντε Κάστρο και οι προκλητικοί του πίνακες που καταδικάστηκαν στην πατρίδα του, ορίζουν τη φλογισμένη ζωή και το εντυπωσιακό έργο ενός από τους διασημότερους καλλιτέχνες.

Η ταινία είναι διαθέσιμη και στο ERTflix

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ραούλ Ρουίζ
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ρικάρντο Αρονόβιτς
  • Μοντάζ: Βαλέρια Σαρμιέντο
  • Πρωταγωνιστούν: Τζον Μάλκοβιτς, Σάφρον Μπάροουζ, Βερόνικα Φέρες, Στίβεν Ντολέιν

Αφιέρωμα στο έργο του Ροβήρου Μανθούλη (olympiafestival.gr)

Το ξεχωριστό κινηματογραφικό αφιέρωμα στο έργο του Ροβήρου Μανθούλη το οποίο ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στις  11 Απριλίου, παρατείνεται έως τις 21 Απριλίου. Η παράταση που αποφασίστηκε από τους διοργανωτές λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού, φτάνει έως την επέτειο της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών του 1967 και εμπλουτίζεται με νέο, σπάνιο υλικό το οποίο εντάσσεται σε μια ξεχωριστή ενότητα με τίτλο «Αναφορά στη Δικτατορία».

image

Η νέα ενότητα του αφιερώματος περιλαμβάνει την εκπομπή της ελβετική τηλεόρασης «Ο ελληνικός κινηματογράφος στην εξορία», που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην οποία μιλούν οι εξόριστοι Έλληνες σκηνοθέτες Ροβήρος Μανθούλης και Νίκος Κούνδουρος, καθώς και τις ταινίες του Ρ. Μανθούλη: «Η Μελίνα ξαναβρίσκει την Ελλάδα στο Παρίσι» (1968), «Μίκης Θεοδωράκης – Είμαστε δυο» (1970) και «Η κραυγή της σιωπής» (1970) και «Lilly’s Story» (2002) – πρόκειται για την τελευταία ταινία του σκηνοθέτη με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Να σημειωθεί, επίσης, ότι η ενότητα ξεκινά με την ταινία του δημιουργού «Πρόσωπο με Πρόσωπο», που περιγράφει την κοινωνική και πνευματική κατάσταση της Ελλάδας τις παραμονές της δικτατορίας η οποία προβλήθηκε στη Γαλλία, ανοίγοντας το Φεστιβάλ του Νέου Κινηματογράφου της Ιέρ, το βράδυ της 21ης Απριλίου του ’67. Μετά την προβολή οι δημοσιογράφοι απευθύνονται στον Ροβήρο Μανθούλη, ο οποίος κάνει δηλώσεις ενάντια στη Χούντα· μετά από αυτό δεν μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα.

image

Ο Ροβήρος Μανθούλης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του κινηματογράφου με ένα πλούσιο κινηματογραφικό έργο που ξεπερνάει τις 120 ταινίες και το έργο του αποτελεί μία σημαντική παρακαταθήκη για τις νέες γενιές. Σήμερα, κι ενώ κοντεύει να κλείσει τα 93 του, συνεχίζει τη δημιουργική του διαδρομή διευρύνοντας το συγγραφικό του έργο.

Το αφιέρωμα, το οποίο επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Νίκος Θεοδοσίου, εκτός από τις προβολές ταινιών του, πολλές δυσεύρετες, περιλαμβάνει επίσης σημαντικά ηχητικά, γραπτά και φωτογραφικά ντοκουμέντα. Την αναλυτική παρουσίαση του αφιερώματος θα βρείτε εδώ

Οι ταινίες προβάλλονται δωρεάν στη πλατφόρμα του Φεστιβάλ Ολυμπίας, online.olympiafestival.gr .

image

Θυμίζουμε πως το αφιέρωμα διοργανώνεται από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων με αφορμή την κυκλοφορία των δύο βιβλίων του σκηνοθέτη: «Σκιές πάνω σε άσπρο τοίχο» που συγκεντρώνει τα κινηματογραφικά κείμενα του Ρ. Μανθούλη και κυκλοφορεί από το Φεστιβάλ Ολυμπίας και «Ο Κόσμος κατ’ εμέ», δίτομη αυτοβιογραφία που κυκλοφορεί από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων – Πυξίδα της Πόλης.