Κάθε μέρα το Tvxs.gr σας προτείνει τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες στη μικρή οθόνη. Για σήμερα Δευτέρα, 10 Μαΐου, τις εντυπώσεις κλέβει η ταινία του Λάκη Παπαστάθη για τον Γιώργο Βιζυηνό, το «Σχετικά με τον Σμίντ» με τον Τζακ Νίκολσον και «οι γυναίκες του Λεωφορείου 678» ένα ρεαλιστικό δράμα για τι σεξουαλική παρενόχληση και επίθεση κατά γυναικών στην Αίγυπτο.

Ads

Το Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον – Βουλή, 23.00

Ελληνική ταινία, σκηνοθεσία Λάκης Παπαστάθης με τους: Ηλίας Λογοθέτης, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ρούλα Πατεράκη, Λάζαρος Ανδρέου, Υβόννη Μαλτέζου, Μαρίνα Ψάλτη, Δώρα ΣτυλΊανέση.

Τα παιδικά χρόνια του Γεωργίου Βιζυηνού σε ραφτάδικο της Κωνσταντινούπολης, στα μέσα του 19ου αιώνα, οι ονειροπολήσεις του και η επιρροή που ασκούν στον ψυχισμό του οι αφηγήσεις του παππού του, ο οποίος μέχρι 10 ετών έζησε ντυμένος κορίτσι για να μη γίνει γενίτσαρος!

Ads

Στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, ο συγγραφέας Γεώργιος Βιζυηνός κλείνεται στο Δρομοκαίτειο ψυχιατρείο της Αθήνας. Λίγο νωρίτερα είχε ξεσπάσει το ερωτικό του πάθος για τη δωδεκάχρονη Μπετίνα. Ζώντας έγκλειστος προσπαθεί να θυμηθεί την παιδική του ηλικία στην Κωνσταντινούπολη και την Θράκη.

Ταυτοχρόνως, ξαναδιαβάζει και το λογοτεχνικό του έργο που στηρίζεται σ’ αυτές τις μνήμες. Κυρίαρχο πρόσωπο των αναμνήσεων είναι ο πολύ ηλικιωμένος παππούς του. Ο συγγραφέας θυμάται την παιδική του ηλικία που έζησε στην Κωνσταντινούπολη και τη συνδέει με την παιδική ηλικία του ήρωά του διηγήματος. Το βίωμα, αλλά και η λογοτεχνική του επεξεργασία, μπλέκονται στο ταραγμένο του μυαλό. Ο παππούς ζει το ταξίδι μέσα από τα παραμύθια.

Ποτέ στη ζωή του δεν κατάφερε να ταξιδέψει, εκτός από μία φορά. Μόνο ένα πραγματικό ταξίδι του επιτρέπει η ζωή, αυτό προς τον ουρανό.

Το Μόνον της ζωής του ταξείδιον είναι η τρίτη ταινία του Λάκη Παπαστάθη μέσα σε 20 χρόνια. Στο 42ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης απέσπασε επτά βραβεία, ανάμεσά τους αυτό της καλύτερης ταινίας, καλύτερη φωτογραφία, σκηνογραφία, ήχος και μακιγιάζ. Πραγματικά εκπληκτικός είναι ο Ηλίας Λογοθέτης στο διπλό ρόλο του Βιζυηνού και του παππού.

Σχετικά με τον Σμιντ – ΕΡΤ2, 22.00

Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Αλεξάντερ Πέιν με τους: Τζακ Νίκολσον, Χόουπ Ντέιβις, Κάθι Μπέιτς, Ντέρμοτ Μαλρόνει
O 66χρονος Σμιντ (Νίκολσον), προσφάτως συνταξιοδοτηθείς και χηρεύσας, ξεκινά ένα ταξίδι “αυτογνωσίας” στην επαρχιακή Αμερική, προσπαθεί να πείσει την κόρη του να μην παντρευτεί και γράφει τον πόνο του σε ένα 6χρονο παιδί στη Τανζανία! Ρεσιτάλ ερμηνείας από τον Τζακ Νίκολσον. Μια συγκινητική ταινία με πικρό χιούμορ κι ένα εξαιρετικό σενάριο που έγραψε ο ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Πέιν.

Οι Γυναίκες του Λεωφορείου 678 – Cinobo

Στο Κάιρο η σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών είναι καθημερινή πρακτική σε μια παραδοσιακά ανδροκρατούμενη κοινωνία. Εκδηλώνεται ανενόχλητα παντού, μέχρι τη στιγμή που τρεις γυναίκες θα αναλάβουν δράση, σ’ αυτό το ρεαλιστικό αιγυπτιακό δράμα που παίρνει διαστάσεις πολιτικού θρίλερ.

Μια σκληρή πλευρά της Αιγύπτου, μη διακριτή στους επισκέπτες, είναι η πραγματικότητα τριών γυναικών στο Κάιρο, οι οποίες συνασπίζονται προκειμένου να αντιμετωπίσουν την καθημερινή σεξουαλική παρενόχληση. Μια μητέρα προσπαθεί να βρει το δίκιο της, μια σχεδιάστρια κοσμημάτων, θύμα άγριας επίθεσης, δίνει διαλέξεις για το θέμα και μία κωμικός είναι η πρώτη γυναίκα στην Αίγυπτο που κινείται δικαστικά για βίαιη σεξουαλική παρενόχληση. Όταν άντρες επιχειρούν να παρενοχλήσουν τη μία από τις τρεις, τους τραυματίζει με μαχαίρι στα γεννητικά όργανα. Σε λίγο θα εμπλακεί η αστυνομία.