Τρία χρόνια μετά το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το φιλμ «Αν…» (2012), ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης επιστρέφει εντυπωσιακά, με τη δεύτερη μεγάλου μήκους δημιουργία του: «Ένας Άλλος Κόσμος» (2015). Μία ερωτική τριλογία με κοινό φινάλε και μία ταινία που στέκεται τίμια απέναντι στον θεατή, τον διασκεδάζει ενώ παράλληλα τον ψυχαγωγεί. Με πρωταγωνιστές, τον Οσκαρικό J.K. Simmons, τον σπουδαίο Μηνά Χατζησάββα στον τελευταίο κινηματογραφικό του ρόλο, αλλά και την συγκλονιστική Μαρία Καβογιάννη να μας χαρίζει την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία που είδαμε σε ελληνική ταινία κατά την τρέχουσα κινηματογραφική σεζόν.

Ads

«Ήθελα να γράψω μια ιστορία όπου ο βασικός εχθρός, το βασικό εμπόδιο θα είναι μια πραγματικότητα κοινωνική – πολιτική, η οποία και θα καθορίζει τα πράγματα. Αυτό ήταν η μεγάλη πρόκληση για μένα, πώς να το δομήσω όλο αυτό, πώς να το φτιάξω, πώς να το συνθέσω. Κατά κάποιο τρόπο είναι Έρωτας vs Πολιτικής. Η ταινία χρειάστηκε δυόμιση χρόνια για να ετοιμαστεί. Περίπου ένα χρόνο μου πήρε για να γράψω το σενάριο το 2013.» – Χριστόφορος Παπακαλιάτης

image

Η πρώτη από τις τρεις ιστορίες αφορά τον έρωτα μιας νεαρής Ελληνίδας, της Δάφνης (Νίκη Βακάλη), μ’ ένα συνομήλικό της αγόρι από την Συρία (Tawfeek Barhom). Το ζευγάρι αυτό συνδέεται άμεσα με την επικαιρότητα καθώς το αγόρι είναι μετανάστης και καλείται να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό στην καθημερινότητά του.

Ads

Στην δεύτερη ιστορία πρωταγωνιστές είναι η Μαρία Καβογιάννη που υποδύεται μια δυστυχισμένη Ελληνίδα νοικοκυρά και ο Τζέι Κέι Σίμονς, ως ένας Γερμανός ιστορικός καθόλα διαφορετικός από το γερμανικό στερεότυπο που έχουμε συνηθίσει. «Είναι εξαιρετικά απλός άνθρωπος, εξαιρετικά γλυκός και εξαιρετικά συνεργάσιμος.» – Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης και συνεχίζει: «Δεν ήταν καθόλου μα καθόλου απαιτητικός στα γυρίσματα, είχε πολύ χιούμορ και του έχω μεγάλη υποχρέωση γιατί – χωρίς να με γνωρίζει προσωπικά – στήριξε με κάθε τρόπο την ταινία και την πίστεψε πολύ.»

image

Στην τρίτη ιστορία πρωταγωνιστής είναι φυσικά ο ίδιος ο σκηνοθέτης, ο οποίος υποδύεται έναν πατέρα στα πρόθυρα του χωρισμού και ο οποίος ερωτεύεται μία Σουηδέζα καριερίστρια (Andrea Osvart), άκρως αντίθετη ιδεολογικά με ότι εκείνος αντιπροσωπεύει. Εκείνη έχει έρθει στην Ελλάδα στο πλαίσιο εξυγίανσης της εταιρείας στην οποία εργάζεται.

Τρεις συναντήσεις ανάμεσα σε ζευγάρια που φαινομενικά δεν έχουν τίποτα κοινό. Όμως η ζωή τους θα αποκτήσει πάλι νόημα. Θα δουν τον κόσμο διαφορετικά, θα αναθεωρήσουν, θα πιστέψουν, θα μάθουν, θα ξαναζήσουν, αναζητώντας την ελπίδα και τον Έρωτα. Ο J..K.Simmons με τη Μαρία Καβογιάννη, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης με την Andrea Osvart, ο Tawfeek Barhom με τη Νίκη Βακάλη και ο Μηνάς Χατζησάββας ως συνδεκτικός κρίκος των τριών ιστοριών, αλλά και δραματικός καταλύτης των εξελίξεων.

image

Οικονομική κρίση, εργασιακό, απολύσεις, μεταναστευτικό, φασισμός, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία με τα οποία οι ήρωες θα παλέψουν, προκειμένου να υπερασπιστούν των έρωτα τους, πιστεύοντας πως έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο. Τρεις ιστορίες αγάπης ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους υπηκόους με φόντο μία χώρα που αλλάζει ραγδαία. Επτά πρωταγωνιστές από τρεις διαφορετικές χώρες συναντήθηκαν στην Ελλάδα, προκειμένου να λάβουν μέρος σε μία εντυπωσιακή ελληνική παραγωγή.

Από το ρεπεράζ – η διαδικασία εύρεσης κατάλληλων τοποθεσιών για γύρισμα, είτε εξωτερικό, είτε εσωτερικό – μέχρι το σενάριο και από το μουσικό σκορ μέχρι τη σκηνοθεσία, η νέα δημιουργία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, καταφέρνει να κερδίσει τον θεατή με την ειλικρίνεια της. Η ταινία πραγματεύεται τρεις διαφορετικές ιστορίες αγάπης, με φόντο την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης, τρία χρόνια μετά την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, επιστρέφει φανερά βελτιωμένος. Αυτή τη φορά αποφασίζει να μην κρατήσει για τον εαυτό του τον κεντρικό ρόλο, αλλά να χωρίσει την ιστορία σε επτά ισότιμους και ολοκληρωμένους χαρακτήρες. Η απόφαση του επιβραβεύεται, καθώς τον δικαιώνει μέχρι το τελευταίο λεπτό του φιλμ.

image

«Είχα στο μυαλό μου την ιστορία και σιγά – σιγά άρχισα να μαζεύω τις πληροφορίες. Όταν ήμουν έτοιμος με το σενάριο στα ελληνικά, ταξίδεψα στο εξωτερικό, έψαξα και βρήκα όλους τους ξένους συνεργάτες και συναδέλφους, με τους οποίους θα φτιάχναμε μαζί την ομάδα εκείνη που θα γινόταν η γέφυρα μεταξύ Ελλάδας, Αμερικής και Ευρώπης. Μετά το 2014, ξεκίνησε η προπαραγωγή της ταινίας. Ήταν μια παραγωγή που είχε πολλές απαιτήσεις. Επτά πρωταγωνιστές, δύο γλώσσες, πολλούς διαφορετικούς χώρους και βέβαια η πραγματικότητα της χώρας μας, εξαιτίας της οποίας πολλές φορές τα πράγματα καθυστερούσαν. Είναι μια ταινία που γυρίστηκε σε τρία μέρη, δηλαδή ουσιαστικά την αντιμετωπίσαμε σαν τρεις διαφορετικές ταινίες.» – Χριστόφορος Παπακαλιάτης

Ένα καστ σημαντικών ηθοποιών από Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική και Ασία δίνει φως στους ήρωες και τις ιστορίες τους. Ανάμεσά τους, ο J.K.Simmons, ο οποίος βραβεύτηκε με Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου αλλά και Χρυσή Σφαίρα, για την ταινία «Whiplash» («Χωρίς μέτρο»).

Διαβάστε επίσης:
«Χωρίς Μέτρο» και μία σπουδαία ερμηνεία από τον Τζ.Κ. Σίμονς

Στους υπόλοιπους έξι πρωταγωνιστικούς ρόλους, συναντάμε τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη, την Andrea Osvart, την εξαιρετική Μαρία Καβογιάννη, τους ταλαντούχους Tawfeek Barhom και Νίκη Βακάλη, καθώς και τον υπέροχο Μηνά Χατζησάββα, στην τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση της πλούσιας καριέρα του.

image

Η ταινία «Ένας Άλλος Κόσμος» (2015) του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, σε διανομή της εταιρείας Village. Το φιλμ θα κυκλοφορήσει στο εξωτερικό με τον τίτλο «Worlds Apart».

Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο της ταινίας «Ένας Άλλος Κόσμος» καθώς και τη σελίδα της στο Facebook.

Διαβάστε επίσης:
«Ένας Άλλος Κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη

Έτος: 2015 | Xώρα: Ελλάδα | Διάρκεια: 113 λεπτά | Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Παπακαλιάτης | Σενάριο: Χριστόφορος Παπακαλιάτης | Παίζουν: J.K. Simmons, Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Andrea Osvart, Μαρία Καβογιάννη, Μηνάς Χατζησάββας, Tawfeek Barhom, Νίκη Βακάλη