Ένας επαγγελματίας χορευτής και μια νέα χορεύτρια προσπαθούν να κερδίσουν στους χορευτικούς αγώνες της Αυστραλίας, αψηφώντας τα κλασικά βήματα χορού, κάτι που εξοργίζει τους συντηρητικούς κριτές. Αυτό είναι το σενάριο της πρώτης μεγάλου μήκους ταινία του μετρ των μιούζικαλ και των επικών ταινιών, Μπαζ Λούρμαν (Moulin Rouge! – 2001, Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ – 2013). Τα «Βήματα που Γοητεύουν» είναι διαθέσιμα δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη του ERTFLIX.

Ads

Όταν ο 21 ετών πρωταθλητής χορού, Σκοτ Χέιστινγκς, διαπράττει το υπέρτατο σφάλμα να χορέψει τα δικά του βήματα κι όχι αυτά που υποδεικνύει η παντοδύναμη Ομοσπονδία Χορού, τα αντίποινα έρχονται άμεσα. Η παρτενέρ του, Λιζ, τον εγκαταλείπει και οι ελπίδες του να κερδίσει το Γκραν Πρι του Ειρηνικού εξανεμίζονται.

Όλα πλέον μοιάζουν να έχουν χαθεί, όταν ξαφνικά εμφανίζεται η αρχάρια Φραν. Ένα ασχημόπαπο στη σχολή χορού των γονιών του Σκοτ. Με την επιμονή της, πείθει τον Σκοτ να της δώσει μια ευκαιρία και μια απίθανη συνεργασία μόλις γεννιέται.

image

Ads

Η πίεση του πρόεδρου της Ομοσπονδίας, Μπάρι Φάιφε, για τη διάλυση της συνεργασίας των αποστατών οδηγεί τον Σκοτ στον ισπανικό κόσμο της οικογένειας της Φραν. Εκεί βιώνει τον ενθουσιασμό του Λάτιν χορού.

Τη νύχτα πριν το Γραν Πρι, ο Μπάρι Φάιφε αποκαλύπτει στον Σκοτ ένα τραγικό μυστικό για το παρελθόν του Νταγκ. Ο Σκοτ είναι παγιδευμένος. Για να σώσει τον πατέρα του πρέπει να απαρνηθεί τη Φραν και να συμμορφωθεί. Λίγα λεπτά πριν βγει στην πίστα, η αλήθεια αποκαλύπτεται. Ο Μπάρι Φάιφε έχει πει ψέματα. Ο Σκοτ είναι ελεύθερος να ακολουθήσει την καρδιά του.

Με ένα στυλ που παραπέμπει στις κλασσικές χορευτικές ταινίες του Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1940, τα «Βήματα που Γοητεύουν», είναι μία ιστορία αγάπης και αντιπαλότητας, δύο νεαρών ανθρώπων που παλεύουν για την καλλιτεχνική ελευθερία, ενάντια σε ένα καταπιεστικό σύστημα.

image

«Το κινηματογραφικό μιούζικαλ ήταν η μεγάλη μου αγάπη στην παιδική μου ηλικία, ήμουν όμως επίσης και σπουδαίος φαν των ιστορικών επών. Οι επικές ταινίες ήταν το είδος των ταινιών για τις οποίες άκουγες εβδομάδες ολόκληρες προτού παιχτούν στις αίθουσες, και κάθε κάτοικος στην πόλη πήγαινε να τις δει. Μπορείς να φανταστείς την εντύπωση που προκαλούνταν σε ένα μικρό παιδί στην Αυστραλία βλέποντας ταινίες όπως «Ο Λόρενς της Αραβίας» και «Μπεν Χουρ»- μεγάλες, ρομαντικές περιπέτειες που εκτυλίσσονταν σε μακρινές, εξωτικές τοποθεσίες όπου το τοπίο ενίσχυε το εσωτερικό συναισθηματικό ταξίδι των ηρώων.» – Μπαζ Λούρμαν

Ο νεαρός χορευτής Σκοτ Χέιστινγκς, προπονείται από μικρή ηλικία στους χορούς ballroom, κάτι που αποτελεί οικογενειακή παράδοση. Μένοντας πιστός σε ένα εντελώς ξεχωριστό προσωπικό ύφος, βάζει τα δυνατά του για να κερδίσει το μεγάλο βραβείο στον εθνικό διαγωνισμό.

Σκηνοθέτης που αγαπά την μουσική, το μεγάλο θέαμα και λειτουργεί εντελώς απενοχοποιημένα απέναντι στην ευδαιμονία της ποπ κουλτούρας και το κινηματογραφικό μελόδραμα, ο Μπαζ Λούρμαν παραδίδει στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο ένα απολαυστικό μάθημα χορού.

image

O Μπαζ Λούρμαν, γεννήθηκε το 1962 στη Νότια Ουαλία. Η ενασχόλησή του, στον ρόλο του σκηνοθέτη, συγγραφέα και ηθοποιού, με τη σύγχρονη όπερα (Lake Lost), το μιούζικαλ (Dance Hall) και το κλασικό ρεπερτόριο (La Boheme, Midnight Summer Dream) είναι εμφανής στο κινηματογραφικό του στιλ.

Τα «Βήματα που Γοητεύουν», η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα το 1992, αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά ενός θεατρικού του έργου (που γνώρισε επιτυχία στην Αυστραλία για αρκετά χρόνια,   προτού γίνει ταινία).

Η αναγνώριση ήρθε τρία χρόνια αργότερα με το «Romeo + Juliet», μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή του σεξπιρικού κειμένου. Η μοντέρνα αισθητική της ταινίας αιφνιδίασε ευχάριστα κοινό και κριτικούς ανά τον κόσμο, ενώ την οδήγησε μέχρι τα Όσκαρ (Υποψήφια για Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης) και ώθησε τους πρωταγωνιστές Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Κλερ Ντέινς στην διεθνή καταξίωση.

Το 2001 ο Λούρμαν μας παρουσίασε το «Moulin Rouge!», μια «μεταλλαγμένη όπερα» βασισμένη σε medley συνθέσεις διαχρονικών τραγουδιών, με πρωταγωνιστές την Νικόλ Κίντμαν και τον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ. Η ταινία απέσπασε δύο Όσκαρ, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Κοστουμιών, τρεις Χρυσές Σφαίρες (Καλύτερης Ταινίας Κωμωδία ή Μιούζικαλ, Μουσικής και Καλύτερου Γυναικείου ρόλου σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ), ενώ ήταν Υποψήφια και για τον Χρυσό Φοίνικα, στις Κάννες.

Το «Australia» με τους Νικόλ Κίντμαν και Χιου Τζάκμαν ήταν η τέταρτη σκηνοθετική του δουλειά στον κινηματογράφο, ενώ ο «Υπέροχος Γκάτσμπι» με τους Λεονάρντο Ντικάπριο, Τόμπι Μαγκουάρι και Κάρι Μάλιγκαν, προβλήθηκε στις Κινηματογραφικές Αίθουσες το 2013.

Η ταινία «Τα Βήματα που Γοητεύουν / Strictly Ballroom» του Μπαζ Λούρμαν, ήταν Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας, στην Κατηγορία Κωμωδία ή Μιούζικαλ, ενώ τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι θα είναι διαθέσιμη στην διαδικτυακή ταινιοθήκη του ERTFLIX, μέχρι τις 12 Μαΐου του 2021.

image

Τα Βήματα που Γοητεύουν / Strictly Ballroom
Σκηνοθεσία: Μπαζ Λούρμαν
Σενάριο: Μπαζ Λούρμαν
Πρωταγωνιστούν: Πολ Μερκούριο, Τάρα Μορίς, Μπιλ Χάντερ, Πατ Τόμσον, Τζία Καρίντις, Πίτερ Γουίτφορντ
Έτος Παραγωγής: 1992
Χώρα Παραγωγής: Αυστραλία, Μεγάλη Βρετανία
Διάρκεια: 94 λεπτά