Το Tvxs.gr συνάντησε τους πρωταγωνιστές της νέας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη, «Μικρά Αγγλία» – βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη – σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη, με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας στις Κινηματογραφικές Αίθουσες. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
 
Η Πηνελόπη Τσιλίκα (Όρσα), η Σοφία Κόκκαλη (Μόσχα), η Αννέζα Παπαδοπούλου (Μίνα) και ο Ανδρέας Κωνσταντίνου (Σπύρος) είναι οι τέσσερις βασικοί πρωταγωνιστές της νέας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη.

image
 
Η «Μικρά Αγγλία», σε σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη, αποτελεί ουσιαστικά την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου της που εκδόθηκε το 1997 και τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος.


 
Η 20χρονη Όρσα (Πηνελόπη Τσιλίκα) είναι παράφορα ερωτευμένη με τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ (Ανδρέας Κωνσταντίνου). Κλειστός χαρακτήρας δεν αποκαλύπτει το μυστικό της σε κανέναν. Η μικρότερη αδελφή της, Μόσχα (Σοφία Κόκκαλη), δυναμική και γεμάτη όνειρα θέλει να φύγει από την Άνδρο, να αποδράσει από τη μοίρα των γυναικών του νησιού να παντρεύονται ναυτικούς που όλο λείπουν ή θαλασσοπνίγονται.
 
Για τη μητέρα τους, Μίνα (Αννέζα Παπαδοπούλου), σύζυγο καπετάνιου που προτιμά το Ατλάντικο Σουρ από το σπίτι του, ο έρωτας είναι κακός μπελάς και πόνος. Παρακάμπτοντας τα αισθήματα των κοριτσιών της, συνωμοτεί, αξιοποιεί γνωριμίες και τις παντρεύει με γνώμονα το συμφέρον.

image
 
Την Όρσα με τον πλοιοκτήτη και καπετάνιο Νίκο Βατοκούζη (Μάξιμος Μουμούρης) και λίγο αργότερα τη Μόσχα με τον καπετάνιο πλέον Σπύρο. Άθελά της όμως ναρκοθετεί με αυτόν τον τρόπο το ίδιο της το σπιτικό. Το διώροφο που έχτισε με τα εμβάσματα του άντρα της. Στο κάτω σπίτι η Όρσα. Στο πάνω η Μόσχα…
 
Η ιστορία διαδραματίζεται στο ναυτονήσι της Άνδρου και στις θάλασσες των ποντοπόρων φορτηγών. Διατρέχει τις δεκαετίες του 1930 και του 1940, ενώ καταγράφει τις φουρτούνες της ζωής, πελαγίσιες αλλά και στεριανές.


 
Αναλυτικά τα τέσσερα πρόσωπα του δράματος:
 
Όρσα
(Πηνελόπη Τσιλίκα)
Η 20χρονη πρωτότοκη, κατά τη μάνα της “παρά 10-15 οκάδες σωστή Αφροδίτη”. Ερωτευμένη από τα δώδεκα της με τον Σπύρο, εσωστρεφής, λιγομίλητη και μοναχική, χωμένη στα γιασεμιά, στα κυπαρίσσια και στα βράχια.

image
 
Μόσχα
(Σοφία Κόκκαλη)
Η 17χρονη αδελφή, νόστιμη, ατίθαση, αρχηγός της παρέας της και ορκισμένη να μην παντρευτεί με ναυτικό. Φλερτάρει τον Άγγλο καθηγητή του σχολείου και σκαρώνει σατιρικά στιχάκια για τη ζωή του νησιού. 
 
Σπύρος
(Ανδρέας Κωνσταντίνου)
Είναι ο 27χρονος τολμηρός ναυτικός, ποθητός από ανύπαντρες και παντρεμένες. Ορφανός από τα πέντε του και από σόι που τους “αρέσει” να πνίγονται στη μέση του ωκεανού.

image
 
Μίνα
(Αννέζα Παπαδοπούλου)
Η μάνα της Όρσας και της Μόσχας. Έμπειρη στη μοναξιά και στα πένθη, πικραμένη και πικρή, σκληρή και συμφερεντολόγα. Το πιστεύω της: “δεν έχεις παρά, δεν έχεις χαρά”. Μια μοιραία γυναίκα για τις ζωές των κοριτσιών.


 
Η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη “Μικρά Αγγλία”, πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, την επίσημη πρεμιέρα της στο θέατρο Παλλάς, παρουσία των συντελεστών της, ενώ από την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, κυκλοφορεί κανονικά στις Κινηματογραφικές Αίθουσες σε διανομή της Feelgood Entertainment.