Μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα της ταινίας «Ο Χειμώνας» στον Κινηματογράφο Τριανόν, την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα, κυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες. Είχαμε την ευκαιρία πέρσι τον Νοέμβριο στο 54ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, να παρακολουθήσουμε την ταινία, ενώ στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δημιουργός αναφέρεται μεταξύ άλλων στις επιρροές του, τα γυρίσματα που πραγματοποιήθηκαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Μ. Βρετανία, την επιλογή των ηθοποιών, καθώς και το ιδιαίτερο μουσικό σκορ το οποίο υπογράφουν οι Active Member.

Ads

Εμπνευσμένο από τις προσωπικές μνήμες του σκηνοθέτη, αλλά και εικόνες που ξεπήδησαν μέσα από τις σελίδες των αγαπημένων του συγγραφέων, Έντγκαρ Άλαν Πόε και Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ, «Ο Χειμώνας», αποτελεί το ιδιαίτερα αξιόλογο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα.

Η ιστορία της ταινίας ακολουθεί έναν ρομαντικό συγγραφέα από το Λονδίνο πίσω στο εγκαταλελειμμένο πατρικό του σπίτι, σ’ ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό της Ελλάδας. Κατατρεγμένος από τους πιστωτές του και περιτριγυρισμένος από φαντάσματα  του παρελθόντος, ο Νίκος πρέπει να ξεδιαλύνει το μυστήριο γύρω από τον θάνατο του πατέρα του και να επανακτήσει επαφή με την πραγματικότητα.
image
Σκηνοθετημένη από τον 3D animator και καλλιτέχνη οπτικών εφέ Κωνσταντίνο Κουτσολιώτα (9, GuardiansoftheGalaxy, 300: RiseofanEmpire), η ανεξάρτητη αυτή ταινία, χρηματοδοτήθηκε μερικώς μέσω Kickstarter και αποτελεί συμπαραγωγή της Melancholy Star, με την ελληνική εταιρεία παραγωγής INKAS. Η διεθνής πρεμιέρα του φιλμ έγινε στην Αυστραλία, στο Greek Film Festival, ενώ η Αμερικάνικη πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, τον Οκτώβρη του 2014.

Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα δημιουργία, που σε ταξιδεύει μέσα σ’ έναν δικό της κόσμο και σε κερδίζει με την εμπνευσμένη χρήση πρωτοποριακών, για ελληνική ταινία, οπτικών εφέ. Στο φιλμ πρωταγωνιστούν η Έφη Παπαθεοδώρου (Στο Παρά Πέντε, Λάρισα Εμπιστευτικό), o Βαγγέλης Μουρίκης (Ο Βασιλιάς, Το Μικρό Ψάρι, Attenberg), η Πετρούλα Χρήστου (Στο Παρά Πέντε), ο Ανδρέας Ανδρεόπουλος και σε πρώτη εμφάνιση ο Τέο Αλμπάνης.
image
Ο «Χειμώνας» αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινίας σας. Ποια είναι η βασική ιδέα του σεναρίου και πως προέκυψε ο συγκεκριμένος τίτλος; Εμπεριέχονται αυτοβιογραφικά στοιχεία σε αυτό το ατμοσφαιρικό θρίλερ;

Ads

Η ιδέα ξεκίνησε από διάφορα παιδικά όνειρα. Ο κόσμος του φανταστικού με γοήτευε από πολύ μικρό και ήταν ένας καλός τρόπος διαφυγής από την καθημερινότητα και το σχολείο. Μεγάλωσα με τις ιστορίες του παππού και της γιαγιάς, ιστορίες γεμάτες ήρωες, τέρατα, μαγεία και ξεβάσκαμα. Αυτές οι ιστορίες σε συνδυασμό με μια μακροχρόνια αγάπη για τους κόσμους του H.P Lovecraft, E.A. Poe, Arthur Machen, Lord Dunsany και Neil Gaimen ήταν από τα πρώτα εναύσματα που οδήγησαν στην δημιουργία του Χειμώνα. Βοήθησε  βέβαια που και η γυναίκα μου και παραγωγός της ταινίας Ελίζαμπεθ ((η καλλιτεχνική διευθύντρια Elizabeth E. Schuch)) είχε τα ίδια μυαλά με μένα. Η ταινία είναι κυρίως ένα ταξίδι στην φαντασία του Νίκου, του κεντρικού χαρακτήρα της ταινίας.

Σχετικά με το όνομα, ο Χειμώνας και το χιόνι ειδικότερα για μένα είχε πάντα μια ιδιαίτερη μαγεία. Από τη μία είναι ένα πέπλο που καλύπτει την ασχήμια της πραγματικότητας έστω και εφήμερα. Από την άλλη μια περίοδο σκληρή και δύσκολη, ιδιαίτερα για τους οργανισμούς που δεν είναι αρκετά δυνατοί για να επιβιώσουν. Προσπαθήσαμε να περάσουμε και τις δυο αυτές όψεις του χειμώνα στην ταινία. Όσον αφορά τα αυτοβιογραφικά στοιχεία, η καλύτερη συμβουλή για κάποιον πρωτοεμφανιζόμενο κινηματογραφιστή είναι «ξεκίνα με αυτά που ξέρεις!»
image
Τα γυρίσματα έγιναν τόσο στην Ελλάδα (Σιάτιστα) όσο και στη Μ. Βρετανία (Λονδίνο). Τι σήμαινε αυτό για την παραγωγή και ποιες οι διαφορές στο να υλοποιείς παράλληλα μία ταινία εντός αλλά και εκτός συνόρων;

Ο συντονισμός ήταν πολύ δύσκολος ειδικά επειδή ήταν η πρώτη μας παραγωγή ταινίας μεγάλου μήκους σε Ελληνικό έδαφος και είχαμε πολύ περιορισμένους πόρους. Το καλό ήταν ότι το πάντρεμα του ταλέντου των συντελεστών μεταξύ των δύο χωρών έδωσε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην ταινία που ίσως να μην υπήρχαν αν η παραγωγή ήταν καθαρά Ελληνική ή Αγγλική.
image
Πόσο δύσκολο είναι για έναν νέο σκηνοθέτη να πραγματοποιήσει την ταινία του στην Ελλάδα της κρίσης και ο ποιος ο ρόλος της πλατφόρμας Kickstarter στην υλοποίηση του project σας;

Νομίζω ότι η εμπειρία κάθε νέου κινηματογραφιστή είναι παρόμοια ανά τον κόσμο. Είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος χρηματική υποστήριξη στην πρώτη του ταινία, πόσο μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης. Η συνεισφορά μέσω του kickstarter μας βοήθησε σε μια περίοδο που πραγματικά είχαμε ανάγκη και χωρίς αυτήν ίσως να μην είχαμε καταφέρει να τελειώσουμε την ταινία. Ήταν μικρή μα πάρα πολύ σημαντική την περίοδο που ήρθε.
image
Στο φιλμ πρωταγωνιστεί ο πρωτοεμφανιζόμενος ως ηθοποιός, φωτογράφος Θοδωρής Αλμπάνης. Παράλληλα βλέπουμε και γνωστούς ηθοποιούς, όπως την Έφη Παπαθεοδώρου, καθώς και τον Βαγγέλη Μουρίκη, έναν σπουδαίο ερμηνευτή, που στην ταινία, υποδύεται τον πατέρα του ήρωα. Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή του καστ και πως βιώσατε εσείς τη συνεργασία μεταξύ νέων, αλλά και καταξιωμένων καλλιτεχνών;

Προσπαθήσαμε μέσω του casting να βρούμε ηθοποιούς που να ταίριαζαν όσο το δυνατότερο στους χαρακτήρες που υποδύονταν. Η συνεργασία στο set μεταξύ νέων παιδιών και καταξιωμένων ηθοποιών ήταν φανταστική – δεν θα μπορούσαμε να ελπίσουμε σε μια καλύτερη ατμόσφαιρα. Όλοι πήραμε μαθήματα από τον Βαγγέλη Μουρίκη και την Έφη Παπαθεοδώρου – και οι δυο ήταν καταπληκτικοί και μας βοήθησαν αφάνταστα. Ήμασταν όμως και πολύ τυχεροί που βρήκαμε τον Θοδωρή Αλμπάνη – έναν άνθρωπο αναγεννησιακό θα έλεγα με φανταστικό έμφυτο ταλέντο.
image
Τη μουσική της ταινίας, υπογράφουν οι Active Member. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία και ποιος ο ρόλος της μουσικής στην εξέλιξη του φιλμ;

Ξέρουμε τα παιδιά εδώ και αρκετά χρόνια – είχαμε πιο παλιά κάνει ένα low budget μουσικό βίντεο, το σκιάχτρο, και ψάχναμε μια ευκαιρία για να ξανασυνεργαστούμε. Τους δώσαμε το σενάριο και ο Μιχάλης άρχισε να γράφει μουσική. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον Χειμώνα χωρίς την συμμετοχή των Active Member – είναι ένα τεράστιο μέρος της ταινίας και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για την συνεισφορά τους.
image
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Παράλληλα με τα project μας στον χώρο του animation αναπτύσσουμε δυο ακόμη σενάρια ταινιών μεγάλου μήκους, μια αγγλική και μια ελληνική. Αν όλα πάνε καλά την Ελληνική σκοπεύουμε να την γυρίσουμε στη Θεσσαλονίκη και παντρεύει δυο από τις μεγαλύτερες μου αγάπες – το ρεμπέτικο και τον κόσμο του H.P. Lovecraft.

Η ταινία «Ο Χειμώνας» του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα, κυκλοφορεί στους Κινηματογράφους Τριανόν και Όνειρο (Ρέντη). Για περισσότερες λεπτομέρειες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο της ταινίας: «Ο Χειμώνας»