Στην συντηρητική Τουρκία, πέντε ανήλικα κορίτσια, τολμούν να ορθώσουν το ανάστημα τους και να διεκδικήσουν την ελευθερία τους. Το συγκινητικό φιλμ «Ατίθασες» (Mustang) της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν είναι ο φετινός νικητής του Βραβείο LUX που έχει θεσπίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ταινία θα προβληθεί στο 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, όπου το Tvxs.gr και φέτος είναι χορηγός επικοινωνίας.

Ads

«Ήθελα να ανακαλύψω πώς είναι να είσαι κορίτσι, γυναίκα στη σημερινή Τουρκία. Είναι ένα δύσκολο, αμφιλεγόμενο θέμα στην τουρκική κοινωνία σήμερα, καθώς ο λόγος των γυναικών και των κοριτσιών ακούγεται ελάχιστα.» – Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν

image

Βρισκόμαστε στις αρχές του καλοκαιριού. Η Λαλ και οι τέσσερις αδελφές της επιστρέφουν από το σχολείο και μπλέκουν σ’ ένα σκάνδαλο με απρόσμενες συνέπειες. Σύντομα το σπίτι τους θα μετατραπεί σε φυλακή για τα πέντε κορίτσια, καθώς θα τους απαγορευτεί η έξοδος και θα ξεκινήσουν τα κατ’ οίκον μαθήματα. Τα κορίτσια θα προσπαθήσουν να σπάσουν τους περιορισμούς που τους έχουν τεθεί και να αναζητήσουν την ελευθερία.

Ads

Η δράση εκτυλίσσεται σ’ ένα απομονωμένο τουρκικό χωριό, όπου παρακολουθούμε τη γέννηση της σεξουαλικότητας πέντε ορφανών αδελφών, καθώς και την οργισμένη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και των συγγενών τους. Υπέροχα πρόσωπα, φρέσκια σκηνοθετική ματιά σε μια ταινία που μοιάζει άλλοτε με χάδι, κι άλλοτε με γροθιά στο στομάχι.

image

Η ταινία της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν, «Ατίθασες» (Mustang – Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Κατάρ – 2015), τιμήθηκε με το Europa Cinemas Label Award, τον Μάιο στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καννών, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ξεκίνησε την πορεία του απ’ το Crossroards του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η ταινία αποτελεί παράλληλα και την επίσημη υποβολή της Γαλλίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στα 88α Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Στην Ελλάδα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις «Ατίθασες» στο 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκαν και οι τρεις ταινίες – φιναλίστ του θεσμού.

image

«Ήθελα να μετατρέψω αυτά τα κορίτσια σε πρότυπα ηρωισμού, χαρακτήρες που σε εντυπωσιάζουν με το θάρρος τους, την εξυπνάδα και την επιμονή τους. Πρόκειται για ιδιότητες που σπάνια βλέπουμε στους γυναικείους χαρακτήρες στο σινεμά. Τα κορίτσια μου θυμίζουν λίγο τον Τζέιμς Ντιν. Είναι επαναστατημένες και ταυτόχρονα όμορφες. Διαθέτουν όλο το σφρίγος και τη φρεσκάδα της νιότης. Μπορείτε να το δείτε σαν μια κριτική άποψη από την οποία ελπίζω να βγαίνει κάτι θετικό.» – Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν

Διαβάστε επίσης:
Οι «Ατίθασες» της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν
Τα Κινηματογραφικά Βραβεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Οι τρεις υποψήφιες ταινίες για το Βραβείο LUX στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

image

Το Βραβείο LUX θεσμοθετήθηκε το 2007 και αποτελεί το κινηματογραφικό βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το βραβείο LUX επιδιώκει δύο κύριους στόχους: Στρέφει τα φώτα στη δημόσια συζήτηση για την Ευρώπη και υποστηρίζει την κυκλοφορία των ευρωπαϊκών συμπαραγωγών στο εσωτερικό της Ένωσης.

Πράγματι, η διανομή είναι «η αχίλλειος πτέρνα» του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, κωλυόμενη από τις διαφορετικές γλώσσες που ομιλούνται. Το βραβείο LUX στοχεύει να υπερκεράσει το γλωσσικό εμπόδιο, καθώς βοηθά τις ευρωπαϊκές ταινίες να φτάσουν σ’ ένα ευρύτερο κοινό με την υποστήριξη του υποτιτλισμού και της διανομής τους. Μέσα από το βραβείο LUX, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει την πολιτιστική πολυμορφία και βοηθά στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των Ευρωπαίων.

image

Κατά τις «Ημέρες Κινηματογράφου LUX» πραγματοποιούνται οι προβολές των 3 ταινιών – φιναλίστ, στις 28 χώρες της Ευρώπης κατά την ίδια χρονική περίοδο και συγκεκριμένα, το φθινόπωρο του 2015. Για τις ημέρες αυτές, στο πλαίσιο του βραβείου LUX, οι 3 ταινίες του διαγωνισμού υποτιτλίζονται στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ταινίες επιλέγονται από μια ομάδα επαγγελματιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας που αποτελούν την επιτροπή επιλογής. Οι 3 ταινίες του επίσημου διαγωνισμού είναι το αποτέλεσμα της επιτροπής επιλογής. Ο νικητής επιλέγεται και βραβεύεται από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αναλυτικά οι τρεις ταινίες – φιναλίστ του θεσμού ήταν φέτος οι εξής:

  • «Mediterranea» του Τζόνας Καρπινιάνο
  • «Mustang» της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν
  • «The Lesson» των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ

image

Στο βίντεο που ακολουθεί ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, παραδίδει το φετινό Βραβείο LUX στην σκηνοθέτιδα Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν, η οποία στη συνέχεια αναφέρεται στη σημασία της συγκεκριμένης βράβευσης, αλλά και στη θέση της γυναίκας στη σημερινή Τουρκία:


Το παρών στην τελετή απονομής του Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έδωσε και ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο οποίος αναφέρθηκε στον συμβολισμό της συγκεκριμένης βράβευσης, ενώ παράλληλα εξηγεί γιατί η ταινία «Ατίθασες» (Mustang) της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν, αποτελούν και την επίσημη υποβολή της Γαλλίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας:

Θυμίζουμε ότι πέρσι, το αριστούργημα «Ida» (2013) του Πάβελ Παβλικόφσκι, με την πανέμορφη ασπρόμαυρη φωτογραφία και τις δύο υπέροχες ερμηνείες από τις πρωταγωνίστριες του Αγκάτα Τσεμπουκόφσκα (Agata Trzebuchowska) και Αγκάτα Κούλεζα (Agata Kulesza), ήταν ο αντίστοιχος νικητής της διοργάνωσης.

Διαβάστε επίσης:
Στο «Ida» και το Βραβείο LUX του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου

image

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι η ταινία «Ατίθασες» (Mustang) της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν θα προβληθεί στο 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, όπου το Tvxs.gr και φέτος είναι χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου στις 21:00 στον Κινηματογράφο Ααβόρα.

Το φιλμ «Ατίθασες» (Mustang) της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν έχει λάβει διανομή στη χώρα μας και θα κυκλοφορήσει στις Κινηματογραφικές Αίθουσες την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, από την εταιρεία StraDa Films.