Με τη σκηνοθετική δεξιοτεχνία του ο Βιτόριο ντε Σίκα δημιουργεί ένα κινηματογραφικό αριστούργημα. Ένα αποκαλυπτικό πεδίο μάχης στον παγωμένο ρώσικο χειμώνα και μια συνηθισμένη ίσως ιστορία, μετατρέπεται σε μια δυνατή ρεαλιστική πραγματικότητα της βαρβαρότητας του πολέμου. Η Σοφία Λόρεν και ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι είναι πραγματικά υπέροχοι στους ρόλους της, ενώ η μαγική μουσική του σπουδαίου Ενρίκο Νίκολα Μαντσίνι, ταξιδεύει τον θεατή, στο φιλμ «Ηλιοτρόπιο» (Sunflower / I girasoli) του 1970.

Ads

Ηλιοτρόπιο / Sunflower / I girasoli
Σκηνοθεσία: Βιτόριο ντε Σίκα
Σενάριο: Τονίνο Γκουέρα
Μουσική: Ενρίκο Νίκολα Μαντσίνι
Πρωταγωνιστούν: Σοφία Λόρεν, Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Λουντμίλα Σαβέλιεβα, Γκαλίνα Αντρέγιεβα και Κάρλο Πόντι τζιούνιορ
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία
Έτος Παραγωγής: 1970

image

Ένα νεαρό ζευγάρι – η Σοφία Λόρεν και ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι – παντρεύονται το 1940, λίγο πριν την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πριν αυτός σταλεί με τις ιταλικές δυνάμεις να πολεμήσει, στο πλευρό των Γερμανών στο Ανατολικό Μέτωπο. Οι περισσότεροι από τους Ιταλούς βρέθηκαν να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τις πολεμικές συνθήκες κάτω από το δύσκολο παγωμένο ρώσικο χειμώνα.

Ads

Μαζί με αυτούς εικάζεται ότι χάθηκε και ο νεαρός σύζυγός της που δεν γύρισε ποτέ. Η ηρωίδα δεν πείθεται και προσπαθεί να μάθει την αλήθεια, με κάθε τρόπο. Πεισματικά θα καταφέρει να εξασφαλίσει να πάει να τον βρει, παίρνει βίζα για τη Σοβιετική Ένωση και ξεκινά την αναζήτηση του αγαπημένου της.

image

Ακολουθεί τα βήματα του “καταδικασμένου” τάγματος στο Ανατολικό Μέτωπο και φθάνει σε ένα απέραντο κάμπο με ηλιοτρόπια, που είναι και μνημείο ταφής των Ιταλών στρατιωτών. Η ζωή όμως απρόβλεπτη τη φέρνει μπροστά σε μια επώδυνη συνάντηση με τον σύζυγο της, που ζει πια παντρεμένος με μια Ρωσίδα και την κόρη τους…

Στο «Ηλιοτρόπιο» (Sunflower / I girasoli – 1970), ο Βιττόριο ντε Σίκα παρουσιάζει μία συνταρακτική ιστορία αγάπης, από τον ανέμελο έρωτα έως την αγωνία της ιστορικής πραγματικότητας, σ’ έναν κόσμο που αγωνίζεται, φθείρεται και συνεχίζει να ζητά απαντήσεις.

image

Ο Ιταλός σκηνοθέτης καθοδηγεί με μαεστρία τους δύο σπουδαίους πρωταγωνιστές του, ενώ έχει εμπιστευτεί τον Ενρίκο Νίκολα Μαντσίνι να δημιουργήσει τη μουσική εκείνη που έντυσε με φυσικότητα τις σκηνές και ακολούθησε τις εναλλαγές των συναισθημάτων από σεκάνς σε σεκάνς. Ο ιταλικής καταγωγής, Αμερικανός μουσικοσυνθέτης, βρέθηκε στο «Ηλιοτρόπιο» να διεκδικεί Όσκαρ, σε μια ταινία σταθμός στην καριέρα του.

Εκτός όμως από τη Σοφία Λόρεν και τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, αξίζει να σημειώσουμε την παρουσία της Λουντμίλα Σαβέλιεβα, γνωστή κυρίως μέσα από τον ρόλο της Natasha Rostova στην επική ταινία «Πόλεμος και Ειρήνη». Ενώ μία από τις άγνωστες λεπτομέρειες της ταινίας, το παιδί που υποδύεται τον γιο της Σοφία Λόρεν, δεν ήταν άλλος από τον, δύο χρονών τότε, πραγματικό της γιο, Κάρλο Πόντι τζούνιορ.

image

Ο Βιττόριο ντε Σίκα (Vittorio de Sica / 7 Ιουλίου του 1901 – 13 Νοεμβρίου του 1974) υπήρξε ένας ιδιαίτερα χαρισματικός κινηματογραφικός σκηνοθέτης, αλλά και ηθοποιός. Παράλληλα μέσα από τα έργα του, αποτέλεσε έναν από τους κύριους εκπροσώπους και εκφραστές του ιταλικού νεορεαλισμού.

image

Ο Ιταλός δημιουργός υπέγραψε μεταξύ άλλων, δράματα αλλά και κωμωδίες με δημοφιλείς σταρ, σαν την «Ατιμασμένη» που χάρισε στη Σοφία Λόρεν το Όσκαρ πρώτης γυναικείας ερμηνείας και το «Χθες, Σήμερα, Αύριο» («Oggi, ieri, domani») του 1963, το οποίο τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Παραγωγής. Ένα βραβείο το οποίο κέρδισαν τρεις ακόμη ταινίες του Ντε Σίκα: το «Sciuscia», ο «Κλέφτης των Ποδηλάτων» και βέβαια, ο «Κήπος των Φίντσι Κοντίνι».

Διαβάστε επίσης:
Βιττόριο ντε Σίκα: Ο πατέρας του Ιταλικού Νεορεαλισμού