Η σειρά εκδηλώσεων «Σινεμά και Ψυχανάλυση 2015: Μοιραία Σώματα», διεξάγεται τα Σάββατα 10 Οκτωβρίου, 21 Νοεμβρίου και 12 Δεκεμβρίου, με την προβολή τριών αξιόλογων ταινιών: «Δικός της» (Her – 2013) του Σπάικ Τζόνζι, «Το Κυνήγι» (The Hunt – 2012) του Τόμας Βίντερμπεργκ και «Hunger» (2008) του Στιβ ΜακΚουίν.

Ads

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποστηρίζει και φέτος τη σειρά εκδηλώσεων «Σινεμά και Ψυχανάλυση 2015: Μοιραία Σώματα» που διοργανώνεται από την Ακαδημία Κλινικών Σπουδών Αθήνας και τον Κύκλο Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας της Νέας Λακανικής Σχολής, τα Σάββατα 10 Οκτωβρίου, 21 Νοεμβρίου και 12 Δεκεμβρίου, στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον (πλ. Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310-378400). 

Τρεις είναι οι επιλεγμένες ταινίες που μας «ξαπλώνουν» στον ψυχαναλυτικό καναπέ φέτος. Οι ιστορίες, οι πρωταγωνιστές τους, οι δημιουργοί αλλά και το ίδιο το κινηματογραφικό μέσο, εξετάζονται από το αφιέρωμα, με τα θεωρητικά εργαλεία του Φρόιντ και του Λακάν, αναζητώντας τις απαντήσεις στα ίδια ερωτηματικά που τίθενται κάθε μέρα στην ψυχαναλυτική κλινική.

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών και των εκδηλώσεων, έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Ads

Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στις 14:00
«Δικός της» (Her – 2013) του Σπάικ Τζόνζι

image

Σ’ ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον στο Λος Άντζελες, ζει ο πρωταγωνιστής μας, Θέοντορ Τουόμπλι (Γιοακίν Φοίνιξ). Είναι ένας μοναχικός και ιδιαίτερος άνδρας, που βγάζει τα προς το ζην του, γράφοντας προσωπικά γράμματα για λογαριασμό άλλων. Έχοντας μείνει μόνος μετά από μια μακρόχρονη σχέση, ο Θέοντορ, αποφασίζει να αγοράσει ένα προηγμένο λειτουργικό σύστημα. Το εξελιγμένο αυτό λειτουργικό σύστημα, του υπόσχεται ότι ανταποκρίνεται στις προσωπικές ανάγκες του εκάστοτε χρήστη, καθώς αποτελεί μια διαισθητική και μοναδική οντότητα από μόνη της. Ενεργοποιώντας το ο ήρωας μας, γνωρίζει τη Σαμάνθα (Σκάρλετ Γιόχανσον), μια χαρούμενη γυναικεία φωνή που αποδεικνύεται διορατική, ευαίσθητη, με χιούμορ αλλά και εξαιρετικά πολυσύνθετη.

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Σπάικ Τζόνζι, μετά το παραμυθένιο «Στη Χώρα των Μαγικών Πλασμάτων» (Where the Wild Things Are) του 2009, επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με μία ρομαντική, όσο και έξυπνη ιστορία, για το μέλλον των ανθρώπινων σχέσεων και την ανάγκη μας να αγαπήσουμε, αλλά και να αγαπηθούμε… Μήπως στην πορεία της εξέλιξης αμελήσαμε την πραγματική φύση του ανθρώπου και θυσιάσαμε στον βωμό της όποιας επιτυχίας, την ανάγκη του ατόμου για διαπροσωπικές σχέσεις και ειλικρινή επικοινωνία;

Διαβάστε επίσης:«Δικός της» – Οι ανθρώπινες σχέσεις και η εξάρτησή μας από την τεχνολογία…
 
Θα ακολουθήσει σχολιασμός από τους: Σωτήρη Ζήκο (δημοσιογράφος, συγγραφέας, κριτικός κινηματογράφου), Θάνο Ξαφένια (μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής), Βαγγέλη Ντούρο (ψυχίατρος, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας της Νέας Λακανικής Σχολής).

Σάββατο 21 Νοεμβρίου, στις 14:00
«Το Κυνήγι» (The Hunt – 2012) του Τόμας Βίντερμπεργκ

image

Έπειτα από ένα επώδυνο διαζύγιο, ο 40χρονος Λούκας έχει μια νέα σχέση, μια νέα δουλειά και προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με τον έφηβο γιο του, Μάρκους. Όλα όμως τα γεγονότα, φαίνονταν να του πηγαίνουν, ανάποδα. Μια ιστορία κι ένα απλό, παιδικό ψέμα, είναι μόνο η αρχή. Καθώς πέφτει το χιόνι και πλησιάζουν οι γιορτές, το ψέμα εξαπλώνεται σαν ίωση. Το σοκ και η δυσπιστία ξεφεύγουν από τον έλεγχο, και η μικρή κοινότητα θα βρεθεί σε μια κατάσταση μαζικής υστερίας, όσο ο Λούκας παλεύει μόνος του για τη ζωή, αλλά και την αξιοπρέπειά του.

Ο Δανός Σκηνοθετής Τόμας Βίντερμπεργκ – που μαζί με τον φίλο και ομοεθνή του, Λαρς Φον Τρίερ, υπήρξαν εκ των ιδρυτών του κινήματος Δόγμα 95 – κυκλοφορεί δύο χρόνια μετά το Submarino (2010), ένα αξιόλογο φιλμ. Αν και καταπιάνεται μ’ ένα θέμα δύσκολο, ακόμα και για την κοινωνία της Δανίας, παρόλα αυτά, ο δημιουργός εντρυφεί σε βάθος, καταφέρνοντας να αφήσει πίσω του, σχετικά στερεότυπα και εύκολες λύσεις, παρουσιάζοντας μία σπουδαία ταινία. Μία ταινία, που έφυγε από το 65ο Φεστιβάλ Καννών, έχοντας στις αποσκευές της, το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας, για τον εκπληκτικό, Μαντς Μίκελσεν.

Διαβάστε επίσης:
Ο Τόμας Βίντερμπεργκ μένει «Μακριά από το Πλήθος»

Θα ακολουθήσει σχολιασμός από τους: Γρηγόρη Βαρδαρινό (σκηνοθέτης, The Noir Project Team), Κατερίνα Κράββα (ψυχολόγος, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας της Νέας Λακανικής Σχολής), Ελισσάβετ Νεοφυτίδου (ψυχολόγος)

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, στις 14:00
«Hunger» (2008) του Στιβ ΜακΚουίν

image

Σε μια φυλακή της Βόρειας Ιρλανδίας που μοιάζει με κόλαση, ο αγωνιστής του IRA Μπόμπι Σαντς θα επιδοθεί το 1981 σε μια απεργία πείνας μέχρις εσχάτων. Η ταινία αποδίδει τις έξι τελευταίες εβδομάδες της ζωής του με ανατριχιαστικό ρεαλισμό, πετυχαίνοντας μια ανελέητη επίθεση στις αισθήσεις του θεατή. Το φιλμ διακατέχεται από την συγκλονιστική ερμηνεία του Μάικλ Φάσμπεντερ.

Συζητημένη όσο ελάχιστες ταινίες το 2008 στο Φεστιβάλ των Καννών, το «Hunger» βραβεύτηκε με τη Χρυσή Κάμερα για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Στιβ ΜακΚουίν. Ο αξιόλογος Βρετανός δημιουργός, έχει επίσης υπογράψει τη σκηνοθεσία στο «Shame» το 2011 και βέβαια στο Οσκαρικό «12 Years a Slave» του 2013.

Διαβάστε επίσης:

Θα ακολουθήσει σχολιασμός από τους: Γιάννη Σταυρακάκη (καθηγητής τμήματος Πολιτικών Επιστημών, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ), Νούλη Απαζίδου (ψυχίατρος, ψυχαναλύτρια, μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής), Θεόδωρο Βαλαμουτόπουλο (ψυχίατρος, ομαδικός αναλυτής, μέλος της Group Analytic Society).

Τις συζητήσεις συντονίζει ο Réginald Blanchet (ψυχαναλυτής, μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής και της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου – Γαλλία).

Γενική είσοδος: 5 ευρώ.