Ένας έξυπνος -και επί της ουσίας- απλός τρόπος συνδυασμού του σινεμά με την πραγματική ζωή ή, με άλλα λόγια, μία ενδιαφέρουσα διαδραστική εμπειρία.

Ads

Όπως λέει, ο εμπνευστής, ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας ψυχαγωγίας «Secret Cinema», Fabien Riggall -με σπουδές κινηματογράφου στο New York Film Academy- «σκοπός ήταν να φέρουμε το σινεμά στην πραγματική ζωή και να δημιουργήσουμε έναν ολόκληρο κόσμο γύρω από αυτό».

Ο Riggall άνοιξε την κινηματογραφική εμπειρία δημιουργώντας το 2003 στο Λονδίνο -αρχικά, και μετά σε Νέα Υόρκη, Βερολίνο, Αυστραλία- μια νέα τάση διασκέδασης, έχοντας ως βάση και πρώτη ύλη τις κλασικές κινηματογραφικές ταινίες.

image

Ads

Η ιδέα του Secret Cinema γεννήθηκε όταν το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Riggall «Future Shorts» και «Future Cinema», έβγαλε τις ταινίες εκτός του «φυσικού» περιβάλλοντος ενός Cineplex και έκανε προβολές σε απρόσμενα σημεία.

«Αντί να παρακολουθείς μια ταινία, τη ζεις» σκέφτηκε και με σλόγκαν «Μην το πεις σε κανέναν» άρχισε να διοργανώνει τις ευφάνταστες, όπως αποδείχτηκε από τη θερμή ανταπόκριση του κοινού, παραστάσεις.

Πώς υποδέχτηκε το κοινό την πρόταση του; Ενδεικτικό είναι ότι τέσσερις παραστάσεις τους τελευταίους 18 μήνες κατάφεραν να προσελκύσουν 180.000 ανθρώπους.

image

Μην το πεις σε κανέναν….

Ο κάτοχος κάθε εισιτηρίου λαμβάνει και τα στοιχεία μιας μυστικής ταυτότητας, καθώς και πληροφορίες του τι ακριβώς πρέπει να φορέσει στην παράσταση.

Οι πληροφορίες και οι οδηγίες «κρύβονται» σε μυστικά μηνύματα.

Τη βραδιά της παράστασης, η οποία συνήθως έχει διοργανωθεί σε μεγάλης έκτασης χώρους που έχουν μετατραπεί σε κινηματογραφικό σετ, σκηνικό ταινίας (διαδικασία για την οποία απαιτείται προετοιμασία μηνών), οι θεατές «παίρνουν μέρος» στην ίδια την ταινία.

image

Ηθοποιοί, οι οποίοι υποδύονται τους ρόλους της εκάστοτε ταινίας, ενθαρρύνουν το κοινό να συμμετάσχει ενεργά, ενώ του δίνουν και αποστολές που έχουν σχέση με την εξέλιξη της υπόθεσης.

Για παράδειγμα, στην παράσταση του «Dirty Dancing», το εισιτήριο κόστιζε 90 ευρώ και παραβρέθηκαν 30.000 άτομα.

Οι θεατές ήταν όλοι ντυμένοι με ρούχα που παρέπεμπαν στην εποχή της ταινίας, ενώ στο πλαίσιο του σόου δίνονταν μαθήματα χορού και οργανώθηκαν παιχνίδια με σημεία αναφοράς την ταινία.

Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη, ώστε το soundtrack του «Dirty Dancing» σκαρφάλωσε στο top 10 του βρετανικού box office 30 χρόνια μετά την κυκλοφορία του.

Ανάλογη επιτυχία σημείωσαν οι παραστάσεις της ταινίας «Shawshank Redemption» και «Star Wars».

«Νομίζω πως οι άνθρωποι διψούν για κάτι που θα τους κάνει να νιώσουν ζωντανοί και να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Άλλωστε, το να κάνεις κάτι μυστικό αυτόν τον καιρό και σε αυτήν την εποχή είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο» δήλωσε πρόσφατα ο Riggall. Και συμπλήρωσε:  «Εάν μπορείς να φέρεις 20.000 ανθρώπους σε μια παράσταση χωρίς να έχουν ιδέα τι θα δουν, τότε μπορείς να αλλάξεις συνολικά τον τρόπο, με τον οποίο γίνονται οι ταινίες».

image

Το καλοκαίρι του 2015, το Secret Cinema έσπασε ρεκόρ όταν 85.000 άτομα παρακολούθησαν την υπερπαραγωγή που στήθηκε για την ταινία «Επιστροφή στο Μέλλον» του Ρόμπερτ Ζεμέκις: Μια ολόκληρη πόλη της δεκαετίας του ’50 πήρε σάρκα και οστά στο Ανατολικό Λονδίνο.