Συνεχίζοντας τις ιδιαίτερα αξιόλογες πολιτιστικές του δραστηριότητες, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, επανέρχεται για τέταρτη συνεχή χρονιά με το Θερινό Σινεμά του Συλλόγου. Οι πόρτες του στον φιλόξενο κήπο στο Θησείο άνοιξαν την Τρίτη 23 Ιουνίου, με την κωμωδία «Μπανάνες» (Bananas – 1971) του Γούντι Άλεν  και μέχρι και τον Σεπτέμβρη, κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 21:00, θα μας κρατούν συντροφιά. Τη σκυτάλη παίρνει αυτή την Τρίτη 21 Ιουλίου, η ταινία «Ρωσική Κιβωτός» του Αλεξάντερ Σοκούροφ. Ένα φιλμ που εξερευνά τα όρια της κινηματογραφικής τέχνης. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ads

Πιστό στο ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό, το Θερινό Σινεμά του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων επέστρεψε για να δροσίσει τις καλοκαιρινές μας βραδιές με τις προβολές επιλεγμένων ταινιών και ντοκιμαντέρ. Πιο συγκεκριμένα, κάθε Τρίτη θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αγαπημένες ταινίες από τον διεθνή κινηματογράφο, ενώ κάθε Πέμπτη – σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – θα προβάλλονται επιλεγμένα ντοκιμαντέρ που δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στην μεγάλη οθόνη.

image

Ένας αφηγητής, τον οποίο δεν βλέπουμε ποτέ, συναντιέται κατά παράδοξο τρόπο μ’ έναν Γάλλο διπλωμάτη του 18ου αιώνα και διασχίζουν μαζί το Μουσείο του Ερμιτάζ, δηλαδή τα πάλαι ποτέ Χειμερινά Ανάκτορα της Πετρούπολης, στις αίθουσες του οποίου αναβιώνουν 300 χρόνια Ρωσικής Ιστορίας. Από τον Μέγα Πέτρο μέχρι την πτώση της δυναστείας των Ρομανόφ.

Ads

image

Γυρισμένη εξολοκλήρου σ’ ένα μονοπλάνο με ψηφιακή κάμερα, ο Σοκούροφ χρησιμοποίησε 867 ηθοποιούς, περισσότερους από 1000 κομπάρσους, αναρίθμητα κοστούμια και περούκες της εποχής, όπως και τρεις συμφωνικές ορχήστρες, μέσα σ’ ένα από τα μεγαλύτερα παλάτια του κόσμου, το σημερινό μουσείο του Ερμιτάζ. Χρειάστηκαν μήνες προετοιμασίας και προβών, καθώς το φιλμ γυρίστηκε σε μία και μοναδική ημέρα, με μία και μοναδική λήψη! Η ένταση είναι απίστευτη…

image

Με High Definition κάμερα, αποθηκευμένη απ’ ευθείας και χωρίς συμπίεση σ’ ένα φορητό σύστημα σκληρών δίσκων, η ταινία αποτελεί μία απόλυτα ψηφιακή δημιουργία, παραμένοντας παράλληλα, ένα πανέμορφο ευρωπαϊκό φιλμ. Πραγματικά η «Ρωσική Κιβωτός» είναι μία ταινία που εξερευνά τα όρια του κινηματογράφου.

image

Ο Mikhail PiotrovskyΔιευθυντής του Μουσείου Ερμιτάζ και πρωταγωνιστής της ταινίας – αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η «Ρωσική Κιβωτός» αντανακλά το όνειρο του δημιουργού, αλλά την ίδια στιγμή ενσαρκώνει το όνειρο πολλών ανθρώπων, που οι ζωές τους είναι συνδεδεμένες με το Ερμιτάζ. Το μουσείο ξαναήρθε στη ζωή. Η ιστορική μνήμη που παρουσιάζεται μέσα σε αυτούς τους τοίχους, μέσα σε όλους αυτούς τους ανοιχτούς χώρους και είναι παρούσα κάθε στιγμή, πήρε σάρκα και οστά με τις δυνατές, ιδιόμορφες εικόνες του Αλεξάντερ Σοκούροφ. Η ταινία είναι ταυτόχρονα ιδιαίτερα ψυχαγωγική και αφάνταστα όμορφη.»

Η ταινία «Ρωσική Κιβωτός» του Αλεξάντερ Σοκούροφ, θα προβληθεί την Τρίτη 21 Ιουλίου στις 21:00, στο Θερινό Σινεμά του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (στον κήπο του Συλλόγου, Ερμού 134 – 136 στο Θησείο). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου ΣΕΑ καθώς και την ιστοσελίδα της Κινηματογραφικής Ομάδας ΣΕΑ (seanema) στο Facebook.