Από το 2009, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc προβάλλει βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, τον Κινηματογράφο Δαναός και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η καινούργια σεζόν του CineDoc 2016-17 πραγματοποιήθηκε με μια ειδική προβολή του βραβευμένου δανέζικου ντοκιμαντέρ «At Home in the World». Τη σκυτάλη παίρνει το ντοκιμαντέρ «Σονίτα» της Ρoκσαρέ Γκαέμ Μαγκαμί, το οποίο θα προβληθεί την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης και παρέχει διπλές προσκλήσεις στους αναγνώστες του.

Ads

Η Σονίτα είναι μια δεκαοχτάχρονη κοπέλα, παράτυπη μετανάστρια από το Αφγανιστάν που ζει στα φτωχά προάστια της Τεχεράνης. Μία ανήσυχη, πνευματώδης, νέα γυναίκα που αγωνίζεται να ζήσει όπως εκείνη θέλει, ως καλλιτέχνις, τραγουδίστρια και μουσικός παρά τα εμπόδια που αντιμετωπίζει στο Ιράν και μέσα στη συντηρητική πατριαρχική οικογένειά της. Τα σχέδια της οικογένειάς της – που προωθεί με σθένος η μητέρα της – είναι εντελώς αντίθετα με τον στόχο της: θέλουν να την παντρέψουν και να την πουλήσουν σε μια νέα οικογένεια. Η τιμή αυτήν τη στιγμή είναι γύρω στα 9.000 δολάρια…

image

«Το μέλλον είναι λαμπρό, μην ανησυχείτε για εμένα», τραγουδά η «Σονίτα»

Ads

Το ντοκιμαντέρ την ακολουθεί ενώ μάχεται μέσα από την τέχνη της, για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Στο κέντρο της ταινίας, δημιουργεί ένα δραματικό ραπ βίντεο κατά του καταναγκαστικού γάμου που απειλεί την ελευθερία της. Η Σονίτα, οπλισμένη με πάθος και επιμονή, προσπαθεί να μετατρέψει τα εμπόδια σε ευκαιρίες.

Το Tvxs.gr ως χορηγός επικοινωνίας, έχει εξασφαλίσει για τις προβολές του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc, δύο διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του. Για να διεκδικήσετε μία διπλή πρόσκληση – για την παρουσία του ντοκιμαντέρ «Σονίτα» της Ρoκσαρέ Γκαέμ Μαγκαμί, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στις 19:30 – στείλτε μας email στο [email protected] με το ονοματεπώνυμό σας, σημειώνοντας ως θέμα: «CineDoc», μέχρι την Τρίτη 4 Οκτωβρίου στις 13:00 το μεσημέρι. Μετά από κλήρωση, οι νικητές θα ενημερωθούν άμεσα με σχετικό e-mail.

image

Η Ρoκσαρέ Γκαέμ Μαγκαμί (Rokhsareh Ghaem Maghami) σπούδασε σκηνοθεσία και κινούμενα σχέδια στη Σχολή Καλών Τεχνών της Τεχεράνης. Μετά από έρευνα πάνω στο ντοκιμαντέρ και την κινούμενη εικόνα, ολοκλήρωσε το βιβλίο “Ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων: ένας νέος τρόπος για να εκφραστείς”. Έχει ολοκληρώσει έξι ντοκιμαντέρ και έχει αποσπάσει περισσότερα από είκοσι βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ.

Το ντοκιμαντέρ «Σονίτα» ξεχώρισε το 2015 στο Φεστιβάλ του Sundance όπου απέσπασε, το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και το Βραβείο Κοινού, ενώ την ίδια χρονιά προβλήθηκε και στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (IDFA), όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Doc U Award της Επιτροπής Νέων και το Βραβείο Κοινού. Η ελληνική του πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (στο Τμήμα: Πορτρέτα – Ανθρώπινες Διαδρομές), ενώ η προβολή του CineDoc, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Vice.

image

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 19:30
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Σονίτα / Sonita
Σκηνοθεσία: Ρoκσαρέ Γκαέμ Μαγκαμί / Rokhsareh Ghaem Maghami

Διάρκεια: 90 λεπτά
Έτος: 2015
Χώρα: Ιράν, Γερμανία, Ελβετία
Γλώσσα: θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους
Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ
Το ντοκιμαντέρ επαναπροβάλλεται την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, 16.00 στον κινηματογράφο Δαναός και το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, 20.00 στο Δημοτικό Κινηματογράφο Βόλου «Αχίλλειον».

CineDoc
Από το 2009, το CineDoc προβάλλει βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, τον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Βόλου. Οι προβολές, που διαρκούν από τον Σεπτέμβριο του 2016, έως και τον Μάιο του 2007, συνοδεύονται από παράλληλες εκδηλώσεις με στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο γύρω από σημαντικά κοινωνικά θέματα και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις.

Tvxs
Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης και θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά και εγκαίρως, για όλες τις προβολές του, ενώ όπως και τις προηγούμενες χρονιές, θα διοργανώνονται διαγωνισμοί για τη χορήγηση δωρεάν προσκλήσεων στους αναγνώστες του Tvxs.