Την Κυριακή 3 Μαΐου, συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια χωρίς τον Θανάση Βέγγο και τιμώντας την μνήμη του η εταιρεία διανομής New Star, προβάλλει – με ελεύθερη είσοδο για το κοινό – την ταινία του Γιάννη Σολδάτου, «Ένας Άνθρωπος Παντός Καιρού», στον ιστορικό Κινηματογράφο Αλκυονίς. Το φιλμ είχε προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, ενώ συμμετείχε και στον διαγωνισμό Κρατικών Βραβείων Ποιότητας 2004 του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ads

 

Ο Θανάσης Βέγγος ήταν πάντα ένας άνθρωπος που εξέφραζε με τις ταινίες του το λαϊκό συναίσθημα, τις ιστορίες καθημερινής τρέλας και τις δυσχέρειες της ζωής του ανθρώπου «σαν κι εμάς». Αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, ο Θανάσης Βέγγος ξεκινά από δεύτερους ρόλους για να καθιερωθεί ως πρωταγωνιστής στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

 

Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο το 1927. Πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου “Μαγική Πόλη” (1954), ενώ η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο πραγματοποιήθηκε το 1954 σε επιθεώρηση του θεάτρου “Περοκέ”. Συνολικά έχει παίξει σε 120 κινηματογραφικές ταινίες, σε 52 από τις οποίες ως πρωταγωνιστής και από αυτές έχει σκηνοθετήσει (πρωταγωνιστώντας ταυτόχρονα) σε επτά ταινίες. Στην δεκαετία του ’60 ίδρυσε δική του εταιρεία και παρήγαγε πλήθος ταινιών που τις σκηνοθετούσε ο ίδιος ή ο Ντίνος Κατσουρίδης.

Ads

image
 

Παρά όμως την αποδεδειγμένη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, η εταιρεία τελικά δεν καταφέρνει να επιβιώσει. Σύμφωνα με το γιο του, Βασίλη Βέγγο, «Η απόφαση αυτή άλλαξε τη ζωή του πατέρα  μου: καλλιτεχνικά δικαιώθηκε, αλλά οικονομικά καταστράφηκε. Για τον πατέρα το να κάνεις μια παραγωγή και να σκέφτεσαι το οικονομικό αποτέλεσμα ήταν έγκλημα – γι’ αυτό κι έφτασε στο σημείο που έφτασε. Γι’ αυτόν καλλιτέχνης είναι ο άνθρωπος που βάζει πάντα την τέχνη και το μεράκι πάνω απ’ όλα τ’ άλλα…»

 

Ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η New Star τρέφοντας μεγάλο θαυμασμό και σεβασμό απέναντι σε αυτόν τον μεγάλο καλλιτέχνη, στήριξε και τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ, “Ένας άνθρωπος παντός καιρού”, του Γιάννη Σολδάτου. Η ταινία, σε συμπαραγωγή New Star, κυκλοφόρησε το 2004, τιμώντας τα 50 χρόνια παρουσίας του στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Ο Θανάσης Βέγγος μας είχε κάνει την τιμή να παρευρεθεί στην πρεμιέρα, σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του, όπως μας είχε συνηθίσει με την πηγαία ταπεινότητα και σεμνότητα του, αυτός ο σπουδαίος καλλιτέχνης και άνθρωπος. Κι αισθανόμαστε από τη μεριά μας την ανάγκη να πούμε, μαζί με τους επώνυμους κι ανώνυμους: “Θανάση Βέγγο, καλέ μας άνθρωπε, σ’ ευχαριστούμε”.»

image
 

«Ένας Άνθρωπος Παντός Καιρού»

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Σολδάτος

Μοντάζ: Μιχάλης Γαλανάκης

Διεύθυνση παραγωγής: Kλεάνθης Δανόπουλος

Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Kώστας Γάκης,Eυτυχία Γιακουμή, Nίκος Παπαθεοδώρου και ο Kαραγκιοζοπαίχτης: Eυγένιος Σπαθάρης

Συμμετέχουν: Νίκος Κούνδουρος, Ντίνος Κατσουρίδης, Γρηγόρης Γρηγορίου, Τάσος Ζωγράφος, Πάνος Γλυκοφρύδης, Έφη Ροδίτη, Μίκης Θεοδωράκης,   Γιώργος Λαζαρίδης, Βάσια Τριφύλλη, ΠαντελήςΒούλγαρης, Άννα Φόνσου, Θόδωρος Αγγελόπουλος,  Κώστας Γεωργουσόπουλος,  Γιώργος Μιχαηλίδης,    Δήμος Αβδελιώδης, Αιμιλία Υψηλάντη, Πατρίς Bιβάνκος, Bασίλης Bέγγος, Nίκος Kυπουργός

Παραγωγή: ΕΚΚ, ΕΡΤ, ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ, NEW STAR

image
 

Μια ταινία – αφιέρωμα στον αείμνηστο Θανάση Βέγγο τον πολυαγαπημένο «καλό μας άνθρωπο», από τον Γιάννη Σολδάτο. Μέσα από υλικό αρχείου, σπάνιες μαρτυρίες του ίδιου του Θανάση Βέγγου, φίλων, συγγενών, συνεργατών και κινηματογραφιστών, παρακολουθούμε την πορεία του λαϊκού ανθρώπου, του εξόριστου αγωνιστή της Μακρονήσου, του ηθοποιού, του παραγωγού, του σκηνοθέτη, αλλά και την καθιέρωσή του στη συνείδηση του Έλληνα.

 

Ο Θανάσης Βέγγος αποτελεί ένα από τα ελάχιστα πρόσωπα της σύγχρονης νεοελληνικής Ιστορίας που γνωρίζει την πάγκοινη αποδοχή, αναγνώριση, εκτίμηση και συμπάθεια. Ο γιος του, Βασίλης Βέγγος, σε μια σπάνια εμφάνιση, καταθέτει τις δικές του εμπειρίες από την άγνωστη – και επιμελώς κρυμμένη από τον ίδιο τον Θανάση Βέγγο – καθημερινότητά του. Δεκάδες κινηματογραφιστές σχολιάζουν ο καθένας με τον τρόπο του, το πώς βλέπουν τον Θανάση Βέγγο.

 

 

Η ταινία «Ένας Άνθρωπος Παντός Καιρού», προβάλλεται την Κυριακή 3 Μαΐου στις 12.00 το μεσημέρι στον Κινηματογράφο Αλκυονίς new star art cinema (Ιουλιανού 42-46, Πλατεία Βικτωρίας – Μετρό Βικτώρια). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.