Το Βραβείο LUX καθιερώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως μέσο προβολής του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ιδιαίτερα της κινηματογραφικής δημιουργίας, εστιάζοντας στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα των ευρωπαϊκών κοινωνιών και ιδιαίτερα στις αξίες της ανεκτικότητας, της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας κατανόησης. Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 10 χρόνια του Βραβείου LUX, θα γίνει ταυτόχρονη προβολή της ταινίας «Mustang» της Ντενίζ Γκάμζε Εργκίβεν, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ads

Στα δέκα χρόνια ύπαρξής του, το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει αναδειχτεί ως ένας από τους κυριότερους θεσμούς στον χώρο του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, επιβραβεύοντας αξιόλογες ταινίες οι οποίες πραγματεύονται σύγχρονα προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες στην Ευρώπη.

Με δύο παράλληλες εκδηλώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σήμερα Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, θα εορταστούν τα 10 χρόνια ύπαρξης του Βραβείου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου LUX, το οποίο απονέμει από το 2008 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με ανοικτή πρόσκληση προς το κοινό και ελεύθερη είσοδο.

image

Ads

Στην Αθήνα, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργανώνει εκδήλωση, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο (IFA), με την προβολή της νικήτριας ταινίας του Bραβείου LUX 2015 «Mustang» της Ντενίζ Γκάμζε Εργκίβεν, (γαλλο-τουρκική παραγωγή).

Την ίδια στιγμή η ταινία θα προβληθεί και στη Θεσσαλονίκη στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον, μέλος του Δικτύου Europa Cinemas. Οι εκδηλώσεις υποστηρίζονται επίσης από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου.

image

Στην Αθήνα (Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου (IFA), οδός Σίνα 31, στο Κολωνάκι) το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

  • 20:00 – Δεξίωση στο προαύλιο του Γαλλικού Ινστιτούτου
  • 21:00 – Χαιρετισμοί από τον Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου, κ. Mikaël Hautchamp και τον Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, κ. Λεωνίδα Αντωνακόπουλο
  • 21:15 – Προβολή της ταινίας με ελληνικούς και γαλλικούς υπότιτλους

image

Στη Θεσσαλονίκη, (κινηματοθέατρο Ολύμπιον, αίθουσα «Παύλος Ζάννας», Πλατεία Αριστοτέλους 10), το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

  • 21:00 – Χαιρετισμός από τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, κ. Χάρη Κούντουρο
  • 21:15 – Προβολή της ταινίας με ελληνικούς υπότιτλους
  • 22:45 – Διαδικτυακή συζήτηση με συμμετοχή του κοινού και της σκηνοθέτριας της ταινίας που θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες

Lux Prize

image

Το Lux Prize επιδιώκει δύο κύριους στόχους: Στρέφει τα φώτα στη δημόσια συζήτηση για την Ευρώπη και υποστηρίζει την κυκλοφορία των ευρωπαϊκών συμπαραγωγών στο εσωτερικό της Ένωσης. Στο παρελθόν έχει απονεμηθεί σε μερικά από τα σημαντικότερα φιλμ του σύγχρονου ευρωπαϊκού κινηματογράφου, όπως το «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι, το «Mustang» της Ντενίζ Γκάμζε Εργκίβεν, «Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο» του Ρομπέρ Γκετιγκιάν, «Η Σιωπή της Ντόρνα» των αδερφών Νταρντέν, κ.α.

Διαβάστε επίσης:
Στο «Ida» και το Βραβείο LUX του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου!
Στις «Ατίθασες» (Mustang) το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Φέτος οι δέκα υποψήφιες ταινίες ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του 51ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι. Ανάμεσα τους ήταν και το αξιόλογο «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου.

Διαβάστε επίσης:
Το «Suntan» υποψήφιο για το Βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Από τις δέκα υποψήφιες δημιουργίες προέκυψαν οι τρεις ταινίες – φιναλίστ:

  • À Peine J´ouvre les Yeux (As I Open My Eyes) – Λάιλα Μπουζίντ (Γαλλία, Τυνησία, Βέλγιο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)
  • Ma Vie de Courgette (My Life as a Courgette) – Κλοντ Μπαρά (Ελβετία, Γαλλία)
  • Toni Erdmann – Μάρεν Άντε (Γερμανία, Ρουμανία, Αυστρία)

Διαβάστε επίσης:
Τόνι Έρντμαν, μία από τις σημαντικότερες ταινίες του 21ου αιώνα

Οι τρεις ταινίες – φιναλίστ, θα υποτιτλισθούν στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα προβληθούν στα 28 Κράτη – Μέλη. Η νικήτρια ταινία θα ανακοινωθεί στο Στρασβούργο στα τέλη του χρόνου, ενώ στην Ελλάδα θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα τρία φιλμ – φιναλίστ, στο 57ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, που φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις  3 έως τις 13 Νοεμβρίου.

«Ατίθασες» (Mustang) της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν

image

Βρισκόμαστε στις αρχές του καλοκαιριού. Η Λαλ και οι τέσσερις αδελφές της επιστρέφουν από το σχολείο και μπλέκουν σ’ ένα σκάνδαλο με απρόσμενες συνέπειες. Σύντομα το σπίτι τους θα μετατραπεί σε φυλακή για τα πέντε κορίτσια, καθώς θα τους απαγορευτεί η έξοδος και θα ξεκινήσουν τα κατ’ οίκον μαθήματα. Τα κορίτσια θα προσπαθήσουν να σπάσουν τους περιορισμούς που τους έχουν τεθεί και να αναζητήσουν την ελευθερία. Η δράση εκτυλίσσεται σ’ ένα απομονωμένο τουρκικό χωριό, όπου παρακολουθούμε τη γέννηση της σεξουαλικότητας πέντε ορφανών αδελφών, καθώς και την οργισμένη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και των συγγενών τους. Υπέροχα πρόσωπα, φρέσκια σκηνοθετική ματιά σε μια ταινία που μοιάζει άλλοτε με χάδι, κι άλλοτε με γροθιά στο στομάχι.

image

«Ήθελα να ανακαλύψω πώς είναι να είσαι κορίτσι, γυναίκα στη σημερινή Τουρκία. Είναι ένα δύσκολο, αμφιλεγόμενο θέμα στην τουρκική κοινωνία σήμερα, καθώς ο λόγος των γυναικών και των κοριτσιών ακούγεται ελάχιστα.» – Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν