Η ταινία «Πέρα από τη Λογική» του Γιοακίμ Λαφός, είναι βασισμένη σ’ ένα αληθινό γεγονός που συγκλόνισε το Βέλγιο το 2007. Το φιλμ εξιστορεί την πορεία μιας σύγχρονης Μήδειας, εξερευνώντας πολυεπίπεδα τα όρια της οικογενειακής ζωής, αλλά και τις πολιτισμικές και ταξικές συγκρούσεις που την υπονομεύουν. Προβάλλεται σήμερα στην ΕΡΤ και αποτελεί την τηλεοπτική μας πρόταση.

Ads

Η Μυριέλ (Εμιλί Ντεκέν) και ο Μουνίρ (Ταχάρ Ραχίμ) είναι ερωτευμένοι. Από μικρός, ο νεαρός άνδρας από το Μαρόκο ζει με τον εύπορο γιατρό Πινζέ (Νιλς Άρεστρουπ) που του προσφέρει μια άνετη ζωή. Όταν ο Μουνίρ και η Μυριέλ αποφασίζουν να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά, η εξάρτηση του ζευγαριού από τον γιατρό γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.

Όταν είναι ήδη αργά, η Μυριέλ αρχίζει να καταλαβαίνει ότι ζει σ’ ένα ανθυγιεινό συναισθηματικά περιβάλλον που ύπουλα οδηγεί την οικογένεια προς μια τραγική κατάληξη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Εμιλί Ντεκέν που κουβαλά με τόλμη όλο το βάρος της κεντρικής ηρωίδας:

image

Ads

«Το δράμα για τη Μυριέλ είναι ότι δεν έχει αληθινές σχέσεις. Αυτή είναι η τραγωδία της και ο Γιοακίμ Λαφός έχει κάνει μια πραγματική τραγωδία, μια όπερα από αυτή την ανθρώπινη ιστορία».

Εκεί όπου σταματάει το σινεμά των αδερφών Νταρντέν, ξεκινάει το «Πέρα από τη Λογική» του Γιοακίμ Λαφός. Συνδετικός κρίκος είναι η καταλυτική ερμηνεία της Εμιλί Ντεκέν, που με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγεί στην κάθαρση, όσο οδυνηρή αυτή κι αν είναι.

image

Να σημειώσουμε ότι η όμορφη πρωταγωνίστρια Εμιλί Ντεκέν (Émilie Dequenne), μας συστήθηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη με την κλασσική πλέον ταινία «Rosetta» (1999) των Jean-Pierre και Luc Dardenne. Για την συγκλονιστική ερμηνεία της στο «Πέρα από τη Λογική», τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, στο Τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» (Un Certain Regard), στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών.

image

Άξιοι συμπαραστάτες της Εμιλί Ντεκέν, είναι ο βετεράνος Γάλλος ηθοποιός Νιλς Άρεστρουπ, στον ρόλο του εύπορου γιατρού Πινζέ. Ο Άρεστρουπ (Niels Arestrup), έχει στο ενεργητικό του δύο βραβεύσεις στα Γαλλικά Βραβεία Σεζάρ στην κατηγορία Β’ Ανδρικού Ρόλου. Το 2005 για την ερμηνεία του στην ταινία «De battre mon coeur s’est arrêté» και το 2009 στο φιλμ «Un prophète». Ενώ το 2010 και το 2013, ήταν και πάλι υποψήφιος στα Σεζάρ, στην ίδια κατηγορία για τις ταινίες «”L’homme qui voulait vivre sa vie» και «Quai d’Orsay», αντίστοιχα.

image

Την πολύ καλή τριπλέτα των πρωταγωνιστών συμπληρώνει ο νεαρός ηθοποιός Ταχάρ Ραχίμ (Tahar Rahim), στον ρόλο του συζύγου Μουνίρ. Ο Ραχίμ μας συστήθηκε εντυπωσιακά το 2009 με το φιλμ «Un prophète» (όπου πρωταγωνιστούσε μαζί με τον Νιλς Άρεστρουπ), όπου και κέρδισε δύο βραβεία Σεζάρ, στην κατηγορία Α’ Ανδρικού Ρόλου, αλλά και στην κατηγορία του ποιο υποσχόμενου νέου ηθοποιού εκείνης της χρονιάς (για την ίδια κατηγορία – Rising Star Award – κέρδισε και μία υποψηφιότητα στα Βρετανικά βραβεία Bafta). O Ταχάρ Ραχίμ, συνέχισε επίσης εντυπωσιακά να μας εκπλήσσει καθώς το 2013 πρωταγωνίστησε και στο υπέροχο φιλμ του Ασγκάρ Φαραντί, «Το Παρελθόν» (Le Passé).

Η ταινία «Πέρα από τη Λογική» (Á Perdre la Raison) του Γιοακίμ Λαφός, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της το 2012 στο Φεστιβάλ των Καννών, στο τμήμα Un Certain Regard (Ένα Κάποιο Βλέμμα). Ενώ το φιλμ, απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής TV5 MONDE του 14ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, όπου και πραγματοποίησε την ελληνική του πρεμιέρα.

image

Πέρα από τη Λογική / A Perdre la Raison / Our Children
Σκηνοθεσία: Γιοακίμ Λαφός
Σενάριο: Τομά Μπιντεγκέν, Γιοακίμ Λαφός, Ματιέ Ρεινέρ
Πρωταγωνιστούν: Εμιλί Ντεκέν, Ταχάρ Ραχίμ, Νιλς Αρεστρουπ, Στεφάν Μπισό
Φωτογραφία: Ζαν-Φρανσουά Χενσγκένς
Μοντάζ: Σοφί Βερκριούζ
Έτος Παραγωγής: 2013
Χώρα Παραγωγής: Βέλγιο, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ελβετία
Διάρκεια: 111 λεπτά
Τηλεοπτική Μετάδοση: Παρασκευή 29 Μαΐου στις 00:00 στην ΕΡΤ3