Επτά καινούργιες ταινίες κυκλοφορούν στις Αίθουσες τη νέα Κινηματογραφική Εβδομάδα. Ξεχωρίζουν, η νέα ταινία του Ολιβιέ Ασαγιάς, «Η Βοηθός», με πρωταγωνίστρια την Κρίστεν Στιούαρτ, αλλά και το φιλμ «Η Ενοχή των Αθώων» της Αν Φοντέν, που μας μεταφέρει στην Πολωνία του 1945. Η εβδομάδα διαθέτει και εντυπωσιακό blockbuster, με τον «Βασιλιά Αρθούρο: Ο Θρύλος του Σπαθιού» του Γκάι Ρίτσι και πρωταγωνιστή τον Τζουντ Λο.

Ads

Αξιόλογες προτάσεις αποτελούν επίσης, η νέα δημιουργία του Άιρα Σακς, «Μικροί Κύριοι». Ενώ ένα από τα πιο συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ της τελευταίας δεκαετίας, η «Πράξη του Φόνου» του Τζόσουα Οπενχάιμερ, θα προβάλλεται από την Παρασκευή 12 Μαΐου, στον Κινηματογράφο Τριανόν.

«Η Βοηθός» (Personal Shopper – 2016) του Ολιβιέ Ασαγιάς (Γαλλία, Γερμανία)

image

Ads

Η Μορίν (Κρίστεν Στιούαρτ), είναι μια Αμερικανίδα στο Παρίσι, που δουλεύει ως «Personal Shopper» για την Κίρα (Nora von Waldstätten), μια κακομαθημένη σταρ. Κουβαλά τα ρούχα και τα κοσμήματα που δανείζεται για τις εμφανίσεις της στο σπίτι και τα επιστρέφει πίσω στους οίκους απ΄ όπου τα δανείζεται. Στο ενδιάμεσο η Μορίν επισκέπτεται το σπίτι που ζούσε κάποτε, μια έπαυλη στα προάστια, προσπαθώντας να επικοινωνήσει με το πνεύμα του νεκρού δίδυμου αδελφού της. Ο Λούις ήταν κι εκείνος μέντιουμ κι έπασχε από την ίδια σπάνια καρδιακή δυσμορφία με την Μορίν, η οποία σ’ εκείνον απέβη απρόσμενα μοιραία…

Η χημεία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στον Ολιβιέ Ασαγιάς και στην Κρίστεν Στιούαρτ, φαίνεται ότι συνεχίζει να ευδοκιμεί επί της μεγάλης οθόνης. Με την πρώτη τους συνεργασία στο φιλμ «Τα Σύννεφα του Σιλς Μαρία», η Αμερικανίδα ηθοποιός έγραψε ιστορία, όντας η πρώτη από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού που αποσπά Βραβείο Σεζάρ για την ερμηνεία της. Ενώ φέτος με το έργο «Personal Shopper», ο Γάλλος δημιουργός τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών. Η «Βοηθός» είναι ένα προσεγμένο θρίλερ μυστηρίου, όπου ξεχωρίζει η λιτή και αξιόλογη ερμηνεία, της ανανεωμένης Κρίστεν Στιούαρτ.

«Η Ενοχή των Αθώων» (Les Innocentes / Agnus Dei – 2016) της Αν Φοντέν (Γαλλία, Πολωνία)

image

Βρισκόμαστε στην Πολωνία του 1945. Η Mathilde (Λου Ντε Λαζ), είναι μια νεαρή Γαλλίδα γιατρός του Ερυθρού Σταυρού, που υπηρετεί τα θύματα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.Τη μέρα που μια καλόγρια ζητά επιτακτικά τη βοήθεια της, βρίσκεται σε μία μονή, όπου εγκυμονούν πολλές μοναχές, θύματα της βαρβαρότητας του σοβιετικού στρατού. Εκεί, η Mathilde θα γίνει η εξομολόγος και παρηγοριά αυτών των γυναικών, που δυσκολεύονται να συμφιλιώσουν την πίστη με το γεγονός ότι κυοφορούν.

Η Αν Φοντέν (Two Mothers / Adore, Coco Before Channel) σκηνοθετεί μια συνταρακτική ιστορία βασισμένη σε πραγματικά περιστατικα. Η ανερχόμενη Γαλλίδα πρωταγωνίστρια Λου Ντε Λαζ (Breathe) συγκλονίζει με την ανεπιτήδευτη ερμηνεία της απέναντι στην καταξιωμένη Πολωνή ηθοποιό, Αγκάτα Κούλεζα (Ida), ενώ η ιστορία θίγει το ζήτημα της αφοσίωσης στο καθήκον, της αθωότητας, αλλά και της αναλγησίας που μέχρι και οι πιο ενάρετοι μπορεί να δείξουν.

«Ήθελα να εκφράσω αυτό το ξεχωριστό, στοχαστικό πέρασμα του χρόνου σε ένα μοναστήρι, διατηρώντας τη δραματική ένταση. Μια εύθραυστη ισορροπία στη συγγραφή του σεναρίου και στο γύρισμα. Αντέγραψα αυτό που είδα η ίδια στα μοναστήρια. Ήταν σημαντικό ότι οι μοναχές χαρίζουν στιγμές ηρεμίας στον εαυτό τους με διάβασμα, μουσική, ραπτική και συζήτηση.» – Αν Φοντέν

«Βασιλιάς Αρθούρος: Ο Θρύλος του Σπαθιού» (King Arthur: Legend of the Sword – 2017) του Γκάι Ρίτσι (Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Η.Π.Α.)

image

Μετά τις ταινίες «Sherlock Holmes» και την αναβίωση των 60’ς στην ταινία κατασκοπίας «The Man from U.N.C.L.E.», ο Γκάι Ρίτσι καταπιάνεται μ’ έναν ακόμη θρύλο της βρετανικής κουλτούρας, τον Βασιλιά Αρθούρο. Στον ομώνυμο ρόλο θα δούμε τον πρωταγωνιστή του «Sons of Anarchy», Τσάρλι Χάναμ. Δίπλα του πρωταγωνιστούν, οι Άστριντ Μπερζές-Φρίσμπι, ο υποψήφιος για Όσκαρ, Τζίμον Χούνσου, ο Έινταν Γκίλεν, ο υποψήφιος για Όσκαρ, Τζουντ Λο και ο Έρικ Μπάνα.

Στη νέα κινηματογραφική μεταφορά του ήρωα, θα γνωρίσουμε έναν ατίθασο νεαρό Αρθούρο, κυρίαρχο των δρόμων του Λονδίνου με την συμμορία του, ο οποίος αγνοεί τον σκοπό για τον οποίο ήρθε στη ζωή, μέχρι τη στιγμή που παίρνει στα χέρια του το Εξκάλιμπερ και μαζί με αυτό το μέλλον του. Από την πρώτη στιγμή, το θρυλικό ξίφος θα τον προκαλέσει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Συντασσόμενος με την Αντίσταση και με μια μυστηριώδη γυναίκα, πρέπει να μάθει να τιθασεύει τη δύναμη του ξίφους, να αντιμετωπίζει τους δαίμονές του και να ενώσει τον λαό ενάντια στον τύραννο Βόρτιγκερν, ο οποίος έκλεψε το στέμμα του και δολοφόνησε τους γονείς του, ώστε να γίνει Βασιλιάς. Ο Ρίτσι σκηνοθετεί την ταινία από ένα σενάριο του ιδίου και των Τζόμπι Χάρολντ και Λάιονελ Γουίγκραμ, σε ιστορία του Τζόμπι Χάρολντ.

«Μικροί Κύριοι» (Little Men – 2016) του Άιρα Σακς (Ελλάδα, Βραζιλία, Η.Π.Α.)

image

Ο Νεοϋορκέζος σκηνοθέτης Άιρα Σακς, ανατέμνει τις γωνιές της μητρόπολης και το πώς επιδρούν στο μικρόκοσμο της οικογένειας. Η νέα του ταινία έχει ήρωα τον Τζέικ, ένα ευαίσθητο γυμνασιόπαιδο που ονειρεύεται να γίνει καλλιτέχνης. Στην κηδεία του παππού του γνωρίζει τον Τόνι και σύντομα γίνονται αχώριστοι. Αλλά η φιλία του διδύμου θα απειληθεί όταν οι γονείς του Τζέικ, που νοικιάζουν ένα χώρο στη μητέρα του Τόνι, ξεκινούν μια έριδα για το ύψος του ενοικίου. Πρωταγωνιστούν: Γκρεγκ Κινίαρ, Άλφρεντ Μολίνα και Παουλίνα Γκαρσία.

Διαβάστε επίσης:
Η επιστροφή του Άιρα Ζακς: «Η Αγάπη Είναι Παράξενη»

«Η Πράξη του Φόνου» (The Act of Killing – 2012) των Τζόσουα Όπενχαϊμερ, Κριστίν Σιν, Ανώνυμος (Δανία)
Από την Παρασκευή 12 Μαΐου στον Κινηματογράφο Τριανόν

image

Όταν η κυβέρνηση της Ινδονησίας ανατράπηκε από πραξικόπημα το 1965, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε λιγότερο από έναν χρόνο. Ο Ανουάρ και οι φίλοι του, από μαυραγορίτες εισιτηρίων προάχθηκαν σε αρχηγούς ταγμάτων θανάτου. Ο Ανουάρ σκότωσε με τα ίδια του τα χέρια εκατοντάδες άτομα. Στην “Πράξη του Φόνου”, ο Ανουάρ και οι φίλοι του συμφώνησαν με τον σκηνοθέτη να εξιστορήσουν αυτούς τους φόνους. Αλλά το βασικό τους κίνητρο για να συμμετάσχουν δεν ήταν η κατάθεση της μαρτυρίας τους…

Ήθελαν να πρωταγωνιστήσουν ο καθένας στο αγαπημένο του είδος ταινίας – γουέστερν. κατασκοπείας, μιούζικαλ. Γράφουν τα σενάρια και υποδύονται οι ίδιοι τους εαυτούς τους, αλλά και τα θύματά τους. Μια εφιαλτική εικόνα, ένα ταξίδι στις μνήμες και στη φαντασία των αμετανόητων δραστών, αλλά και στον σοκαριστικά τετριμμένο κόσμο διαφθοράς και ατιμωρησίας στον οποίο κατοικούν.

Ένα από τα πιο συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ της τελευταίας δεκαετίας, η «Πράξη του Φόνου» (The Act of Killing – 2012) του Τζόσουα Οπενχάιμερ, δεν μοιάζει με οτιδήποτε άλλο έχουμε παρακολουθήσει στην μεγάλη οθόνη. Πρόκειται για έναν εξωφρενικό, ανατριχιαστικό και σχεδόν σουρεαλιστικό εφιάλτη, σχετικά με την παράνοια μιας κοινωνίας που θεμελιώθηκε πάνω στα πτώματα χιλιάδων αθώων ανθρώπων και ιδωμένο μέσα από τη μεγαλομανή ματιά των παρανοϊκών αυτουργών.

Διαβάστε επίσης:
Το υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ του Τζόσουα Οπενχάιμερ: «Η Πράξη του Φόνου»

Κυκλοφορούν επίσης:
«Η ένατη ζωή του Λούις Ντραξ» (The 9th Life of Louis Drax – 2016) του Αλεξάντερ Αζά (Η.Π.Α., Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο)

image

Αφού έχει ήδη καταφέρει να επιβιώσει από οκτώ, σχεδόν θανάσιμα, ατυχήματα κατά τη διάρκεια της άτυχης ζωής του, ο Λούι Ντραξ πηδά από έναν απόκρημνο γκρεμό ανήμερα των 9ων γενεθλίων του. Ενόσω η αστυνομία ερευνά τα αίτια της παραλίγο θανατηφόρας πτώσης του Λούι και το που βρίσκεται ο βίαιος πατέρας του, Πίτερ, ο αναγνωρισμένος νευρολόγος Δρ. Άλαν Πασκάλ καταφεύγει σε ανορθόδοξες μεθόδους σε μία προσπάθεια να «μπει» στο υποσυνείδητο του μικρού και να αποκαλύψει την αλήθεια για τα γεγονότα. Όσο, όμως, ερευνά όλο και περισσότερο τη μυστηριώδη ικανότητα του Λούι να ξεφεύγει από το θάνατο, ο γιατρός αρχίζει να ερωτεύεται τη μητέρα του παιδιού, Νάταλι. Με νέα στοιχεία να κάνουν την εμφάνισή τους, μία σοκαριστική αποκάλυψη αλλάζει τη μοίρα του Λούι Ντραξ και όσων βρίσκονται γύρω του. Ένα ψυχολογικό θρίλερ μυστηρίου, δια χειρός του εξπέρ του τρόμου, Αλεξάντρ Αζά (High Tension, Αίμα στους Λόφους, Horns). Πρωταγωνιστούν: Τζέιμι Ντόρμαν, Σάρα Γκαντόν, Άαρον Πουλ, Άιντεν Λόνγκγουορθ, Όλιβερ Πλατ.

«Μαμά Ξανά!» (A bun in the oven / Le petit locataire – 2016) της Ναντέγκ Λουαζό (Γαλλία)

image

Η Νικόλ λίγο πριν τα 50 τρέχει όλη μέρα να προλάβει τις υποχρεώσεις της. Όταν ανακαλύπτει ότι είναι πάλι έγκυος είναι πλέον αργά για να αλλάξει την κατάσταση και η οικογένεια της δεν δείχνει την παραμικρή κατανόηση. Πρωταγωνιστούν: Καρίν Βιάρ, Φιλίπ Ρεμπό, Ελέν Βενσάν, Μανόν Νεσέ, Αντουάν Μπερτράντ.