Στις 29 Δεκεμβρίου, συμπληρώνονται τριάντα (30) χρόνια, από τον θάνατο του Αντρέι Ταρκόφσκι. Είναι λοιπόν μία ιδανική ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε όλα τα έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη, επί της μεγάλη οθόνης, στο 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το οποίο πραγματοποιείτε από την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου. Το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας επιστρέφει για 29η συνεχή χρονιά – το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας – και διοργανώνει ένα εξαιρετικό Αφιέρωμα στον Ρώσο δημιουργό, έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες, στην Ιστορία της Έβδομης Τέχνης.

Ads

«Ο Ταρκόφσκι είναι ο μεγαλύτερος σκηνοθέτης, αυτός που εφηύρε μια καινούρια γλώσσα, πιστή στη φύση του κινηματογραφικού μέσου, καθώς καταγράφει τη ζωή σαν μια αντανάκλαση, τη ζωή σαν ένα όνειρο.» – Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

29o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

image

Ads

To Φεστιβάλ και φέτος υποδέχεται τους φίλους του κινηματογράφου, παρουσιάζοντας σημαντικές νέες, αλλά και κλασσικές ταινίες. Πιστό στο πνεύμα του, το Πανόραμα συνεχίζει να αναδεικνύει τον ευρωπαϊκό, αλλά και τον ελληνικό κινηματογράφο, σύγχρονο αλλά και παλαιότερο, χωρίς να παραγνωρίζει κινηματογραφίες από τον υπόλοιπο κόσμο.

Από τις 17 έως τις 27 Νοεμβρίου, οι Κινηματογράφοι Τριανόν και Ααβόρα, φιλοξενούν αφιερώματα σε σημαντικούς Έλληνες και ξένους δημιουργούς, αβαν πρεμιέρ πολυαναμενόμενων ταινιών, εκδηλώσεις, συζητήσεις, master-classes, καθώς και προβολές μικρού μήκους ταινιών σπουδαστών κινηματογραφικών σχολών.

image

To Φεστιβάλ παρουσιάζει παράλληλα και τρία αφιερώματα στους φίλους του ελληνικού, του ευρωπαϊκού και του ανεξάρτητου αμερικάνικου κινηματογράφου. Ένα με όλες τις μεγάλου μήκους ταινίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ως φόρο τιμής στον πρόωρα χαμένο πολυσχιδή Έλληνα δημιουργό.

image

Μια επιλογή ταινιών του πολιτικοποιημένου Ιταλού σκηνοθέτη Μάρκο Μπελόκιο. Θα προβάλλει μάλιστα σε αβάν πρεμιέρ και η νέα ταινία του Μπελόκιο «Sweet Dreams», η οποία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, τον Μάιο στο 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών. Αλλά κι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αφιέρωμα στον βραβευμένο με Όσκαρ, ελληνικής καταγωγής Αμερικανό σκηνοθέτη, Αλεξάντερ Πέιν.

image

Διαβάστε επίσης:
Οδηγός Επιβίωσης για το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Αντρέι Ταρκόφσκι / Andrei Tarkovsky
(4 Απριλίου 1932 – 29 Δεκεμβρίου 1986)

image

Ο Αντρέι Ταρκόφσκι, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της 7ης Τέχνης. Αν και δυστυχώς μας προσέφερε μόλις επτά μεγάλου μήκους ταινίες, ωστόσο κάθε μία από αυτές αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία όχι μόνο του ρωσικού αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Το έργο του Ρώσου καλλιτέχνη χαρακτηρίζεται από έντονα προσωπικά και μεταφυσικά στοιχεία, με επιρροές από τη λογοτεχνία και τη ζωγραφική. Αργοί ρυθμοί, εικόνες εξαιρετικής αισθητικής και σταθερά απόμακρα και μακράς διάρκειας πλάνα είναι μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά των ταινιών του.

image

Ο Ταρκόφσκι, άλλαξε την κινηματογραφική εμπειρία σμιλεύοντας τον χρόνο και διευρύνοντας την εικόνα με ταινίες -σύμβολα, για την πίστη, την εξορία, αλλά και τη μνήμη. Το έργο του Ταρκόφσκι είναι ανεξίτηλα επηρεασμένο από την παράδοση του σοβιετικού κινηματογράφου, και ιδιαίτερα των κορυφαίων εκφραστών του: Ρομ, Ντοβζένκο και Αϊζενστάιν.

Παράλληλα όμως ο Αντρέι Ταρκόφσκι συνθέτει μια απολύτως προσωπική κινηματογραφική γραφή που κατατάσσει δικαίως τον δημιουργό, ανάμεσα στους κορυφαίους όλων των εποχών. Η μεταφυσική, η πολυσήμαντη φύση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ζητήματα πίστης και θυσίας, το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα στο πέρασμα του χρόνου, αποτελούν μερικές από τις βασικές θεματικές που διαπότισαν τη φιλμογραφία του Ρώσου σκηνοθέτη και καθόρισαν τη διαρκή και εναγώνια προσπάθειά του να συνθέσει την απόλυτη κινηματογραφική εικόνα, μαχόμενος την εξοντωτική ρωσική γραφειοκρατία.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – «Νοσταλγία» για τον Αντρέι Ταρκόφσκι
Η αριστουργηματική «Νοσταλγία» του Αντρέι Ταρκόφσκι

Σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) και με αφορμή τον εορτασμό των 40 χρόνων της, το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, παρουσιάζει μία ρετροσπεκτίβα με όλες τις ταινίες μεγάλου μήκους του Ταρκόφσκι ώστε να θυμηθούν οι  παλιοί και να καταλάβουν οι νεότεροι γιατί ο Ταρκόφσκι υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς στον κόσμο – το αφιέρωμα θα συνοδεύεται από ειδική έκδοση με κείμενα κριτικών κινηματογράφου για τις ταινίες του.

Τα Παιδικά Χρόνια του Ιβάν (1962)
Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 18:00 στο Ααβόρα

Ο δωδεκάχρονος Ιβάν συμμετέχει, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου, σε επικίνδυνες στρατιωτικές αποστολές των αντιστασιακών εναντίον των Ναζί και πιάνει φιλίες με τρεις συμπονετικούς Σοβιετικούς αξιωματικούς.

Αντρέι Ρουμπλιώφ (1966)
Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 21:00 στο Ααβόρα

Η ταινία καταγράφει τη ζωή του σπουδαίου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιόφ, μέσα από την ταραχώδη περίοδο της ρωσικής Ιστορίας του 15ου αιώνα, την οποία στιγματίζουν οι ατέρμονες μάχες, μεταξύ αντίπαλων Πριγκιπάτων και των Τατάρων.

Σολάρις (1971)
Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στις 21:45 στο Τριανόν

Ένας ψυχολόγος συμμετέχει στην αποστολή σε έναν διαστημικό σταθμό, που περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη Σολάρις, για να διερευνήσει τα αίτια που οδήγησαν στην τρέλα τη διαστημική ομάδα του.

Ο Καθρέφτης (1974)
Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 22:00 στο Τριανόν

Ένας ετοιμοθάνατος 40χρονος άντρας θυμάται το παρελθόν του. Την παιδική του ηλικία, τη μητέρα του, τον πόλεμο, προσωπικές στιγμές και πράγματα που μιλάνε για την πρόσφατη Ιστορία όλου του ρωσικού έθνους.

Στάλκερ (1979)
Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 22:15 στο Τριανόν

Σ’ ένα απροσδιόριστο δυστοπικό μέλλον μετά από μια οικολογική καταστροφή, ο «Στάλκερ» καθοδηγεί έναν καθηγητή και έναν συγγραφέα σε μια επικίνδυνη περιοχή – τη Ζώνη – όπου οι κρυφές επιθυμίες των ανθρώπων γίνονται πραγματικότητα.

Νοσταλγία (1983)
Σάββατο 19 Νοεμβρίου στις 20:45 στο Ααβόρα

Ο Αντρέι ένας Ρώσος ποιητής, ταξιδεύει στην Ιταλία για μια έρευνα σχετικά μ’ έναν Ρώσο συνθέτη του 18ου αιώνα που έζησε εκεί και επέστρεψε στη Ρωσία για να πεθάνει.

Η Θυσία (1986)
Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 21:15 στο Τριανόν

Στην έναρξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, ένας άνθρωπος ψάχνει τον τρόπο για να αποκαταστήσει την ειρήνη στον κόσμο, για να ανακαλύψει ότι πρέπει να δώσει και ανταλλάγματα.

Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ: 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, διεξάγεται από την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας στο μακροβιότερο φεστιβάλ της Αθήνας και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για μία διοργάνωση που κατέχει δικαίως μία ιδιαίτερη θέση στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα της πρωτεύουσας.