Το ντοκιμαντέρ έχει την τιμητική του στην νέα κινηματογραφική εβδομάδα και δικαίως, καθώς το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη – σήμερα πραγματοποιείται η επίσημη πρεμιέρα του νέου ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου: “Απόδραση από την Αμοργό” – αλλά και διότι κυκλοφορούν στις κινηματογραφικές αίθουσες δύο αξιόλογα φιλμ. Πρόκειται για το «Αλάτι της Γης» των Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάντο, καθώς και για το «Η Αρχαιολόγος»  του Κίμωνα Τσακίρη. Για τους λάτρεις της περιπέτειας, προβάλλεται επίσης το φιλμ «Ο Άνθρωπος του Νοέμβρη» (φώτο άρθρου), με πρωταγωνιστές, τον Πιρς Μπρόσναν και την Όλγκα Κιριλένκο. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι σήμερα σηκώνει αυλαία το 16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Ads

«Το Αλάτι της Γης» (The Salt of the Earth) των Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάντο (Γαλλία – Βραζιλία – Ιταλία – 2014)

image

Tα τελευταία 40 χρόνια, ο φωτογράφος Σεμπαστιάο Σαλγκάδο ταξιδεύει σε όλες τις ηπείρους καταγράφοντας τις αλλαγές της ανθρωπότητας. Έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας μεγάλων γεγονότων της πρόσφατης ιστορίας. Παρών σε πολέμους, λιμούς, κύματα προσφύγων και συνοδοιπόρος με ανθρώπους όλων των ειδών και χρωμάτων από διαφορετικές φυλές, ο Σαλγκάδο συνεχίζει να ταξιδεύει στον πλανήτη αναζητώντας παρθένα σημεία του, άγρια χλωρίδα και πανίδα και μεγαλοπρεπή μοναδικά τοπία σ’ ένα τεράστιο έργο καταγραφής της ομορφιάς του πλανήτη Γη. Οι εικόνες του Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, οι ιστορίες του και η σοφία που έχει αποκτήσει μέσα από τις μοναδικές εμπειρίες του, παρουσιάζονται στο «Αλάτι της Γης». Εμπειρίες τις οποίες παρακολουθούμε μέσα από τα μάτια του γιου του, Τζουλιάνο Σαλγκάδο και του σπουδαίου σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς.

Ads

Τρία χρόνια μετά το υπέροχο ντοκιμαντέρ – με την χρήση της τεχνολογίας του 3D – για τη σπουδαία Γερμανίδα χορογράφο Πίνα Μπάους, ο εμβληματικός Γερμανός σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς, παρουσιάζει το νέο του δημιούργημα. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ «Το Αλάτι της Γης» (The Salt of the Earth), το οποίο συνυπογράφει με τον Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάντο, που περιγράφει τη ζωή και το έργο του καταξιωμένου Βραζιλιάνου φωτορεπόρτερ Σεμπαστιάο Σαλγάδο. Μέσα από μαγευτικά πλάνα, το φιλμ συνθέτει ένα συναρπαστικό καλειδοσκόπιο της ανθρώπινης υφηλίου, με όλες τις αντιφάσεις της.

Διαβάστε επίσης:
Το «Αλάτι της Γης» του Βιμ Βέντερς στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

«Η Αρχαιολόγος» (The Archaeologist) του Κίμωνα Τσακίρη (Ελλάδα – 2015)

image

Στις κοιλάδες και τις πεδινές ζώνες του Αλιάκμονα υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια. Για την Γεωργία Καραμήτρου – Μεντεσίδη, Προϊσταμένη της Λ΄Εφορείας Αρχαιοτήτων, ο χρόνος κυλά αντίστροφα. Ο χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της, πρόκειται άμεσα να μετατραπεί σε λίμνη από το υπό κατασκευή φράγμα Ιλαρίωνα της ΔΕΗ. Η αρχαιολόγος, καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες ώστε να ολοκληρωθεί το σωστικό της έργο – με χρηματοδότηση της ΔΕΗ Α. Ε. – το οποίο βρίσκεται χρονικά δύο με τρεις μήνες πριν την ολοκλήρωση του, γεγονός που σημαίνει ότι είναι στην πιο αποδοτική του φάση.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Κίμων Τσακίρης (Sugartown – Οι Γαμπροί), επιστρέφει με το νέο του ντοκιμαντέρ «Η Αρχαιολόγος» (The Archaeologist), το οποίο πραγματοποίησε την πρεμιέρα του στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα ταινία τεκμηρίωσης γύρω από την προσπάθεια της αρχαιολόγου Γεωργίας  Καραμήτρου – Μεντεσίδη, να σώσει ό,τι μπορεί πριν χαθεί για πάντα στον βυθό μιας τεχνητής λίμνης στη Δυτική Μακεδονία. Η βαθιά ανθρώπινη ματιά του σκηνοθέτη, η αξιοθαύμαστη στάση της πρωταγωνίστριας και η δέσμευση της απέναντι σε αυτό που αναλαμβάνει και θεωρεί προσωπική της ευθύνη, συνθέτουν ένα αξιοπρόσεκτο ντοκιμαντέρ.

Διαβάστε επίσης:
Η «Αρχαιολόγος» του Κίμωνα Τσακίρη στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

«Ο Άνθρωπος του Νοέμβρη» (The November Man) του Ρότζερ Ντόναλτσον (Η.Π.Α. – 2014)

image

Με κωδικό όνομα, “The November Man”, ο Πίτερ Ντέβερο (Πιρς Μπρόσναν) είναι ένας εξαιρετικά επικίνδυνος και καλά εκπαιδευμένος πρώην πράκτορας της CIA που παρασύρεται από την ήσυχη συνταξιοδότηση του, εξαιτίας μιας πολύ προσωπικής αποστολής. Πρέπει να προστατεύσει την πολύτιμη μάρτυρα Άλις Φουρνιέ (Όλγκα Κιριλένκο) που θα μπορούσε να ξεσκεπάσει την αλήθεια πίσω από μια συνωμοσία δεκαετιών. Όμως ο Ντέβερο θα ανακαλύψει σύντομα πως η αποστολή του, τον έχει κάνει στόχο ενός παλιού του φίλου και προστατευόμενο της CIA, του Ντέιβιντ Μέισον (Λουκ Μπρέισι). Με τις υποψίες για την ύπαρξη ενός ανθρώπου που διακινεί πληροφορίες της υπηρεσίας, να μεγαλώνουν, δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να εμπιστευθεί ο Ντέβερο, ούτε κανόνες ή σταθερές που να τον βοηθήσουν στην αποστολή του.

Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Μπιλ Γκρέιντζερ, «There Are No Spies», από την δημοφιλή σειρά βιβλίων November Man, η ταινία είναι μία εντυπωσιακή περιπέτεια, με φόντο τον κόσμο της διεθνούς κατασκοπίας. Η σκηνοθεσία είναι του Ρότζερ Ντόναλντσον («The Bank Job», «No Way Out», «Thirteen Days») και το σενάριο των Μάικλ Φιντς και Καρλ Γκαζντούσεκ. Ο «Άνθρωπος του Νοέμβρη», είναι ένα σύγχρονο θρίλερ κατασκοπείας. Μία σκοτεινή, σκληρή και ρεαλιστική ιστορία με αναφορές στις κλασικές ταινίες κατασκοπείας, όπου ξεχωρίζει το πρωταγωνιστικό δίδυμο των: Πιρς Μπρόσναν και Όλγκα Κιριλένκο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε ορισμένες σκηνές έγινε χρήση ‘tilt and shift’ φακών, οι οποίοι προσδίδουν στα σημεία που βρίσκονται εκτός εστίασης μία ελαφρώς ονειρική διάσταση.

16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

image

Το 16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από την Πέμπτη 19 έως και την Τετάρτη 25 Μαρτίου και στη Θεσσαλονίκη, από την Πέμπτη 26 Μαρτίου έως και την Τετάρτη 1 Απριλίου. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στην μεγάλη οθόνη σαράντα τρεις (43) επιλεγμένες ταινίες, οι οποίες και θα προβληθούν στις Αίθουσες: Δαναός, Embassy Nova Odeon και Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – Αuditorium Theo Angelopoulos στην Αθήνα και στους Κινηματογράφους: Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας.

Ταινία Έναρξης του Φεστιβάλ αποτελεί η νέα δημιουργία του Eric Lartigau, ενώ το παρών αναμένεται να δώσει και η πρωταγωνίστρια του φιλμ, Karin Viard. Το Tvxs.gr και φέτος θα δώσει το παρών σ’ ένα ιδιαίτερα αξιόλογο φεστιβάλ και αρχή γενομένης από σήμερα θα σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις εντυπώσεις μας από τη διοργάνωση καθώς και τις προτάσεις μας για τις προβολές του.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στο 16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
Αυλαία με «Οικογένεια Μπελιέ» για το 16ο Γαλλόφωνο Φεστιβάλ

 

17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

image

Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται από την Παρασκευή 13 έως και την Κυριακή 22 Μαρτίου, στις Κινηματογραφικές Αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη. Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, αφιερώματα καθώς και παράλληλες δράσεις, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, πραγματοποιεί την πρεμιέρα του το νέο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου: “Απόδραση από την Αμοργό”. Πρόκειται για μία συγκλονιστική ιστορία, μέσα από την οποία αποκαλύπτει το αληθινό πρόσωπο της δικτατορίας. Η ταινία προβάλλεται την Πέμπτη 19 Μαρτίου στις 20:15 στον Κινηματογράφο Ολύμπιον και την Κυριακή 22 Μαρτίου στις 15:30 στην Αίθουσα “Φρίντα Λιάππα”.

Διαβάστε επίσης:
Πρεμιέρα για το νέο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου