Το 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, διεξάγεταιί από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr δίνει και φέτος το παρών σ’ ένα από τα σημαντικότερο φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο και στην Κινηματογραφική Στήλη πραγματοποιούμε μία αναλυτική παρουσίαση των τμημάτων της διοργάνωσης. Τη σκυτάλη σήμερα παίρνουν οι «Ειδικές Προβολές», όπου καταξιωμένοι, αλλά και νέοι δημιουργοί μας προσκαλούν σε σαγηνευτικές κινηματογραφικές διαδρομές.

Ads

Στις «Ειδικές Προβολές» του 56ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα προβληθούν οι νέες πολυαναμενόμενες ταινίες των Αλεξάντρ Σοκούροφ, Απιτσατπόνγκ Βιρασεττάκουν, Τζαφάρ Παναχί, Κορνέλιου Πορουμπόιου, Χιροκάζου Κόρε-Έντα,  Ναόμι Καουάσε και Λάζλο Νέμες (φωτογραφία).

image

Οι «Ειδικές Προβολές» ανακαλύπτουν και αναδεικνύουν το σήμερα και το αύριο του παγκόσμιου ανεξάρτητου κινηματογράφου. Βραβευμένοι σκηνοθέτες, αλλά και πολλά υποσχόμενοι νέοι δημιουργοί, δίνουν το στίγμα ενός πρωτοποριακού σινεμά, τολμηρού, ανήσυχου που προσκαλεί τους θεατές να μυηθούν στον μαγικό κόσμο της Έβδομης Τέχνης.

Ads

Συνεχίζοντας την αναλυτική παρουσίαση των τμημάτων του 56ου Φ.Κ.Θ. – που ξεκίνησε με το Αφιέρωμα στον Ρουμάνο σκηνοθέτη, Μίρτσεα Ντανελιούκ, το ιστορικό τμήμα του Φεστιβάλ, «Ματιές στα Βαλκάνια» και τους ιδιαίτερα αξιόλογους φέτος «Ανοιχτούς Ορίζοντες» – σήμερα συνεχίζουμε με τις «Ειδικές Προβολές» της διοργάνωσης, στο πρόγραμμα των οποίων φιλοξενούνται σπουδαίες δημιουργίες.

image

Το εξαιρετικό ντεμπούτο φιλμ «Ο Γιος του Σαούλ» (φωτογραφία), του πρωτοεμφανιζόμενου Ούγγρου σκηνοθέτη Λάζλο Νέμες, τιμήθηκε στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και το Βραβείο Fipresci. Η ταινία αποτυπώνει όλη τη φρίκη του Ολοκαυτώματος, με ήρωα έναν Εβραίο κρατούμενο, που εξαναγκάζεται από τους ναζί να εξολοθρεύει τους ανθρώπους που συρρέουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το φιλμ αποτελεί παράλληλα και την επίσημη υποψηφιότητα της Ουγγαρίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Το φιλμ «Francofonia» του σπουδαίου Ρώσου auteur, Αλεξάντρ Σοκούροφ (φωτογραφία), είναι ένα ιδιόμορφο μείγμα μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και video art.

image

Η ταινία αφηγείται μια αληθινή, αξιοθαύμαστη ιστορία. Τη συνεργασία του διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου Ζακ Ζοζάρ και του Γερμανού αξιωματικού Φραντς Γκραφ Βολφ-Μέτερνιχ κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με στόχο τη διάσωση των θησαυρών του μουσείου από τους ναζί.

Έναν αποκαλυπτικό καθρέφτη της καταπιεστικής ιρανικής κοινωνίας αποτελεί η νέα δουλειά του Τζαφάρ Παναχί (φωτογραφία άρθρου) «Taxi», που τιμήθηκε με την Χρυσή Άρκτο και το Βραβείο Fipresci, στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

image

Ο σπουδαίος Ιρανός σκηνοθέτης – ο οποίος εξακολουθεί να τελεί υπό περιορισμό στην χώρα του – κάθεται στο τιμόνι ενός ταξί και μέσα από τις αφηγήσεις των επιβατών του, καταγράφει τη σύγχρονη πραγματικότητα στο Ιράν.

Η νέα ταινία του Απιτσατπόνγκ Βιρασεττάκουν με τίτλο «Cemetery of Splendour», είναι μία αλληγορική, ονειρική ιστορία, στο γνώριμο, σουρεαλιστικό ύφος του δημιουργού, που διαδραματίζεται σε μια κλινική για στρατιώτες οι οποίοι βυθίζονται σε κώμα εξαιτίας μιας μυστηριώδους ασθένειας.

Στην ταινία «The Treasure» (Βραβείο Ένα Κάποιο Βλέμμα, Φεστιβάλ Καννών) ο Ρουμάνος σκηνοθέτης Κορνέλιου Πορουμπόιου, εστιάζει σ’ ένα διαφορετικό κυνήγι θησαυρού, στο οποίο συναντιούνται οι προσωπικές ιστορίες των χαρακτήρων με την ιστορία της Ρουμανίας.

Ενώ το ευαίσθητο οικογενειακό δράμα «Our Little Sister» (φωτογραφία) του Χιροκάζου Κόρε-Έντα, διαθέτει ένα έντονο άρωμα γυναίκας.

image

Με πρωταγωνίστριες τρεις αδελφές που καλωσορίζουν στο σπίτι τους την μικρότερη θετή αδελφή τους.

Ανθρωποκεντρικό είναι και το «An» της Ναόμι Καουάσε, το οποίο αποτυπώνει αλήθειες για το νόημα της ζωής, εστιάζοντας με λυρική ματιά σε δύο μοναχικούς ανθρώπους, οι πορείες των οποίων διασταυρώνονται.

Διαβάστε επίσης:
56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα στον Μίρτσεα Ντανελιούκ
Αυτές είναι οι 12 ταινίες του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια»
Οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

image

Το 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, διεξάγεται από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr θα δώσει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο.