«Το Παρελθόν» (Le Passé), είναι η νέα δημιουργία του κορυφαίου Ιρανού Σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, που εντυπωσίασε στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών. Το φιλμ πραγματοποίησε πρεμιέρα στη χώρα μας, τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, πριν κυκλοφορήσει και επίσημα στις Κινηματογραφικές Αίθουσες. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
Νο4 – «Το Παρελθόν» (Le Passé) του Ασγκάρ Φαρχαντί
 
«Το Παρελθόν» (Le Passé) του Ασγκάρ Φαρχαντί, είναι μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς και παράλληλα αποτέλεσε την επίσημη πρόταση του Ιράν για τα επερχόμενα Όσκαρ στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Το γεγονός αυτό κατέστησε αυτομάτως το φιλμ ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για την τελική πεντάδα της Ακαδημίας.

image
 
Παλιός γνώριμος της Ακαδημίας ο Φαρχαντί, που το 2011 είδε την ταινία του «Ενας Χωρισμός» (A Separation) να κερδίζει το Όσκαρ στην αντίστοιχη κατηγορία αλλά που φέτος δε θα έχει την ευκαιρία να επαναλάβει τον συγκεκριμένο θρίαμβο.
 
Κι αυτό διότι πριν λίγες ημέρες η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου που θα παρουσιάσει φέτος την 86η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, ανακοίνωσε τις εννέα ταινίες από τις οποίες θα προκύψει τελικά η πεντάδα της κατηγορίας του Ξενόγλωσσου Όσκαρ. Η ανακοίνωση αυτή έκρυβε μία δυσάρεστη έκπληξη για την ταινία «Το Παρελθόν», η οποία τέθηκε από νωρίς εκτός της διεκδίκησης του χρυσού αγαλματιδίου…

image
 
Η ταινία ξεκινάει με τον Ιρανό Αχμάντ (Αλί Μοσάφα), ο οποίος επιστρέφει στο Παρίσι για να ολοκληρώσει τη διαδικασία διαζυγίου του. Στην πόλη του φωτός ο Αχμάντ, θα συναντήσει μετά από τέσσερα χρόνια, την πρώην σύζυγό του και τις κόρες της από τον προηγούμενο γάμο της. 
 
Εκεί ο ήρωας μας ανακαλύπτει ότι η πρώην γυναίκα του Μαρί (Μπερενίς Μπεζό), έχει σχέση με έναν Άραβα, τον Σαμίρ (Ταχάρ Ραχίμ), ο οποίος έχει επίσης αποκτήσει έναν γιο, από την πρώην γυναίκα του, η οποία μετά από μία απόπειρα αυτοκτονίας, βρίσκεται σε κώμα.

image
 
Παράλληλα, η σχέση της μεγαλύτερης κόρης και της μητέρας της Μαρί, έχει επιδεινωθεί επειδή η κόρη θεωρεί την μητέρα της υπεύθυνη για την κωματώδη κατάσταση της συζύγου του Σαμίρ. Η ιστορία γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη, όταν η μεγαλύτερη κόρη αποκαλύπτει κάτι αποτρόπαιο που έχει συμβεί και μέχρι τότε παρέμενε μυστικό…
 
Αυτό είναι εν ολίγοις το ανθρωποκεντρικό θέμα της νέας ταινίας του Ιρανού Σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί. Ο σπουδαίος δημιουργός, μας παρουσιάζει εδώ το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του, με το οποίο εντυπωσίασε τον Μάιο στις Κάννες, αποσπώντας το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής.

image
 
Πρωταγωνιστής είναι ο συνήθης ύποπτος Αλί Μοσαφά, τον οποίο θυμόμαστε και από το αριστουργηματικό «Ένας Χωρισμός» (A Separation), την προηγούμενη ταινία του Φαραντί, που το 2011 κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι και στο φιλμ «Ένας Χωρισμός», ένα διαζύγιο είναι η αφετηρία της δραματικής πλοκής που ακολουθεί.
 
Τη Μαρί, υποδύεται η υπέροχη Μπερενίς Μπεζό. Η Γαλλίδα ηθοποιός έγινε ευρέως γνωστή με τον ρόλο της στο ασπρόμαυρο και βωβό «The Artist», φιλμ που το 2011 μάγεψε την ακαδημία και απέσπασε πέντε Όσκαρ. Εδώ η Μπεζό, δίνει επίσης μία πολύ καλή ερμηνεία χωρίς να διστάζει να ρισκάρει και να δοκιμάσει τις ικανότητες σε μία διαφορετική σχολή κινηματογράφισης. Το αποτέλεσμα δικαίωσε τόσο την ίδια όσο και τον Φαραντί που την εμπιστεύθηκε και είναι ακριβώς αυτή η ερμηνεία της, που της χάρισε το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών, τον Μάιο.

image
 
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό μπορεί η Μπερενίς Μπεζό να είναι το μεγάλο αστέρι της ταινίας μας και η δουλειά της να είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, αλλά αυτός που αξίζει ειδική μνεία δεν είναι άλλος από την “ήρεμη δύναμη” που ακούει στο όνομα Αλί Μοσαφά. Ο Ιρανός ηθοποιός, είναι ουσιαστικά ο καταλύτης των εξελίξεων και ειδικά στο πρώτο μέρος είναι το σημείο αναφοράς της ιστορίας. Μόνο τυχαίο λοιπόν δεν είναι το γεγονός ότι ο Ασγκάρ Φαρχαντί επέλεξε να ξανασυνεργαστεί μαζί του.


 
Έτος: 2013 | Xώρα: Ιράν | Διάρκεια: 130 λεπτά | Σκηνοθεσία: Asghar Farhadi | Σενάριο: Asghar Farhadi, Massoumeh Lahidji | Παίζουν: Bérénice Bejo, Tahar Rahim, Ali Mosaffa

Διαβάστε επίσης: Κινηματογραφική Ανασκοπήση 2013

Ads