O Ρίντλεϊ Σκοτ – δημιουργός ταινιών όπως το αγαπημένο «Blade Runner» και το «Θέλμα και Λουίζ» – αφήνει για λίγο στην άκρη τα πρότζεκτ «Alien» και «Prometheus». Ο Βρετανός σκηνοθέτης, μειώνοντας τη δράση, αλλά κερδίζοντας στην ανάπτυξη των χαρακτήρων, εκμεταλλεύεται το καλό του σενάριο και μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα του Άντι Γουίαρ. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε τον Ματ Ντέιμον, σε μία αξιόλογη προσπάθεια, διανθισμένη με έξυπνες δόσεις χιούμορ.

Ads

«Ο Μαρκ Γουάτνι είναι παντελώς μόνος του, κάτω από αδιανόητη πίεση, και η ταινία μιλά για το πώς αντιδρά σε αυτήν την πίεση. Θα υποκύψει στον πανικό και την απελπισία; Θα αποδεχθεί τον θάνατο ως κάτι το αναπόφευκτο; Ή θα βασιστεί στην εκπαίδευσή του, την ευφυΐα και το χιούμορ του για να παραμείνει ήρεμος και να λύσει τα προβλήματα που του εμφανίζονται;» – Ρίντλεϊ Σκοτ

image

Κατά τη διάρκεια μιας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη, ο αστροναύτης Μαρκ Γουάτνι (Ματ Ντέιμον) θεωρείται νεκρός μετά από μια σφοδρή καταιγίδα και εγκαταλείπεται από το υπόλοιπο πλήρωμα. Αλλά ο Γουάτνι είναι ακόμη ζωντανός και ξαφνικά βρίσκεται μόνος σ’ έναν αφιλόξενο πλανήτη.

Ads

image

Έχοντας ελάχιστες προμήθειες, ο ήρωας μας πρέπει να επιστρατεύσει την εφευρετικότητα, την ευφυΐα και το κουράγιο του, για να επιβιώσει στον αφιλόξενο Άρη. Παράλληλα όμως πρέπει να βρει έναν τρόπο να ειδοποιήσει τη Γη πως είναι ακόμα ζωντανός.

Ως επικεφαλής της αποστολής Ares III, η διοικητής Λούις (Τζέσικα Τσαστέιν) αισθάνεται προσωπικά υπεύθυνη για το λάθος της ομάδας να αφήσουν πίσω τον Γουάτνι και ηγείται των προσπαθειών εκ μέρους του πληρώματος ώστε να το διορθώσουν, το συντομότερο δυνατόν.

image

Η Λιούις είναι επικεφαλής μιας ομάδας ειδικών, αποστολή των οποίων ήταν η μελέτη του Άρη και η συλλογή υλικού από τον πλανήτη για την διεύρυνση των γνώσεών μας για αυτόν. Μετά το ατύχημα του Γουάτνι, τα μέλη του πληρώματος επιστρατεύουν τις πολυσυλλεκτικές τους γνώσεις για να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν την επιχείρηση διάσωσης. Το πλήρωμα απαρτίζεται από τον πιλότο Ρικ Μαρτίνεζ (Μάικλ Πένια), την προγραμματίστρια Μπεθ Γιόχανσεν (Κέιτ Μάρα), τον χημικό Άλεξ Φόγκελ (Άξελ Χένι) και τον γιατρό Κρις Μπεκ (Σεμπάστιαν Σταν).

image

Πίσω στα αρχηγεία της NASA τις προσπάθειες διάσωσης συντονίζουν ο διευθυντής της NASA, Τέντι Σάντερς (Τζεφ Ντάνιελς), η υπεύθυνη επικοινωνίας της NASA, Άνι Μοντρόουζ (Κρίστεν Ουίγκ), ο επικεφαλής των αρειανών αποστολών, Δρ. Βίνσεντ Καπούρ (Τσιουέτελ Έτζιοφορ) και ο υπεύθυνος του Ares III, Μιτς Χέντερσον (Σον Μπιν), αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα την αυξανόμενη πίεση των δημοσιογράφων, καθώς η διάσωση του Μαρκ Γουάτνι, έχει μετατραπεί στο μιντιακό γεγονός του αιώνα.

image

Εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, η αίσθηση του χιούμορ που χαρακτηρίζει τον Γουάτνι και τον θωρακίζει ενάντια στην κατάθλιψη και την παραίτηση, είναι κρίσιμης σημασίας για την ιστορία. Ο πρωταγωνιστής Ματ Ντέιμον, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Λάτρεψα το χιούμορ του, όπως και των άλλων χαρακτήρων. Δεν είναι ποτέ άκαιρο ή άστοχο, συμπληρώνει ιδανικά τις έντονες δραματικές καταστάσεις, κάτι που δεν συναντάς συχνά στο είδος της επιστημονικής φαντασίας. Το σενάριο συνολικά ήταν πρωτότυπο, αστείο, συναρπαστικό και με μια εντελώς διαφορετική εκδοχή της κλασικής ιστορίας επιβίωσης».

image

Τα ταξίδια στο διάστημα, υπήρξαν ανέκαθεν μία σημαντική πηγή έμπνευσης για τον χώρο της έβδομης τέχνης. Τα τελευταία χρόνια είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην μεγάλη οθόνη, μερικά εξαιρετικά δείγματα γραφής, όπως το «Gravity» (2013) του Αλφόνσο Κουαρόν, αλλά και το «Interstellar» (2014) του Κρίστοφερ Νόλαν.

image

O Ρίντλεϊ Σκοτ, στη νέα του ταινία, μεταφέρει στον κινηματογράφο το μυθιστόρημα του Άντι Γουίαρ, ενός προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών που λάτρευε ανέκαθεν ό,τι είχε να κάνει με την ιστορία των διαστημικών αποστολών και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις εκτεταμένες γνώσεις του σε μια δική του ιστορία.

image

«Δεν φανταζόμουν ότι θα ενδιέφερε το γενικό κοινό, ή ότι θα τους άρεσε τόσο. Απλώς ήθελα να φανταστώ πώς θα ξεπερνούσε κανείς τα πάμπολλα σενάρια αποτυχίας μιας τέτοιας αποστολής, με τα εργαλεία και τα υλικά που είχε διαθέσιμα.» – Άντι Γουίαρ

image

Ο Βρετανός σκηνοθέτης – έχοντας την τεχνολογία του 3D ως βασικό εργαλείο του και διαθέτοντας ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών, όπου ξεχωρίζει ο πρωταγωνιστής Ματ Ντέιμον, αλλά και η πάντα υπέροχη Τζέσικα Τσαστέιν – καταφέρνει να παρουσιάσει μία ενδιαφέρουσα ταινία επιστημονικής φαντασίας ή οποία παραδόξως είναι και επίκαιρη μετά την επίσημη ανακοίνωση της NASA σχετικά με την εποχική ροή υγρού νερού στον Άρη.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2014 στην Βουδαπέστη, με την NASA να συμμετέχει ως βασικός συνεργάτης, σύμβουλος και βοηθός σε όλα τα στάδια της παραγωγής, από την εξέλιξη του σεναρίου ως και την περίοδο του μοντάζ.

image

«Ο Ρίντλεϊ είναι διατεθειμένος να παραβεί κάποιον κανόνα, αν αυτό αγγίξει το κοινό. Ο καμβάς του είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ό, τι συνηθίζεται, και είναι συναρπαστικό να δουλεύεις σε αυτήν την κλίμακα. Μας επιτρέπει, επίσης, να βλέπουμε την ταινία όπως την οραματίζεται, κάτι που είναι φοβερά χρήσιμο για μια ερμηνεία. Ο Γουάτνι είναι σαν τον Ροβινσώνα Κρούσο, απομονωμένος. Όλα αυτά που κάνει είναι ένας ύμνος στο κουράγιο και την εφευρετικότητα των αστροναυτών, ένας ύμνος στην επιστήμη. Συμβολίζει περισσότερα από μια ζωή. Ενσαρκώνει το ένστικτο των ανθρώπων για εξερεύνηση, τις ελπίδες μας για το μέλλον. Ήταν τιμή μου που τον υποδύθηκα.» – Ματ Ντέιμον

image

Στην ταινία – εκτός από τον Ματ Ντέιμον και την Τζέσικα Τσαστέιν – πρωταγωνιστούν επίσης οι ηθοποιοί: Κρίστεν Ουίγκ, Κέιτ Μάρα, Μάικλ Πένια, Τζεφ Ντάνιελς, Τσιουέτελ Ετζίοφορ, Ντόναλντ Γκλόβερ, Σον Μπιν, Σεμπάστιαν Σταν, Άλεξ Χένι και Μακένζι Ντέιβις.

image

Το βιβλίο «Άνθρωπος στον Άρη», πάνω στο οποίο είναι βασισμένη η ταινία «Η Διάσωση», κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, ενώ το φιλμ προβάλλεται στις Κινηματογραφικές Αίθουσες σε διανομή της εταιρείας Odeon.

Έτος: 2015 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 141 λεπτά | Σκηνοθεσία: Ridley Scott | Σενάριο: Drew Goddard (screenplay), Andy Weir (book) | Παίζουν: Matt Damon, Jessica Chastain, Jeff Daniels