O Κουέντιν Ταραντίνο, γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1963, στο Νόξβιλ του Τενεσί. Με αφορμή τα γενέθλιά του ιδιαίτερου σκηνοθέτη, σεναριογράφου και ηθοποιού του κινηματογράφου, ξαναβλέπουμε την τελευταία του δημιουργία: «Οι Μισητοί Οκτώ» (The Hateful Eight – 2015). Το τρομερό παιδί του αμερικανικού σινεμά επιστρέφει μ’ ένα θανάσιμο παιχνίδι, μεταξύ ζωής και θανάτου, βάζοντας στο στόχαστρο του τις φυλετικές διακρίσεις και τον ρατσισμό. Το φιλμ βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής, για το υπέροχο σάουντρακ του σπουδαίου, Ένιο Μορικόνε.

Ads

Τρία χρόνια μετά το βραβευμένο με δύο Όσκαρ φιλμ, «Django ο Τιμωρός», ο δραστήριος και πολυπράγμων Κουέντιν Ταραντίνο, επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία: «Οι Μισητοί Οκτώ». Στο καστ συναντάμε κλασσικούς και αγαπημένους συνεργάτες του καλλιτέχνη, που μαζί με νέες προσθήκες, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σύνολο. Με καλές ερμηνείες και υπέροχη φωτογραφία, η όγδοη μεγάλου μήκους ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη, συνοδεύεται από ένα αξιομνημόνευτο μουσικό σκορ, το οποίο υπογράφει ο μετρ του είδους, Ένιο Μορικόνε.

image

Το «The Hateful Eight» είναι ένα «γουέστερν δωματίου» το οποίο συγκεντρώνει οκτώ εκκεντρικούς και θανάσιμα επικίνδυνους χαρακτήρες κάτω από την ίδια στέγη, και τους παρακολουθεί όσο εκείνοι προσπαθούν να παραμείνουν ζωντανοί. Όπως και στο «Django Unchained», η ταινία εξερευνά με τον τρόπο της ιδιαίτερα επίκαιρες θεματικές και ιδιαίτερα εκείνη της φυλετικής έντασης που ελλοχεύει στην κοινωνία των Ηνωμένων Πολιτειών εδώ και αιώνες. Ο σκηνοθέτης αναφέρει χαρακτηριστικά:

Ads

«Όταν μιλάς για την εποχή σου με μια ιστορία που διαδραματίζεται στο παρόν, μπορεί να περιορίζεις λίγο αυτό που μπορείς να πεις. Μου αρέσει να λέω ό,τι έχω να πω με τη μάσκα του σινεμά είδους. Κανένα άλλο είδος δεν έχει μιλήσει καλύτερα για την Αμερική απ’ ό,τι το γουέστερν, μ’ ένα υπόγειο τρόπο πάντα. Τα γουέστερν της δεκαετίας του ’50 προέβαλαν την Αμερική του Αϊζενχάουερ, εκείνα του ’70 είναι πολύ πιο κυνικά και αντι-καθεστωτικά και μετά στη δεκαετία του ’80 επέστρεψαν στον πατριωτισμό, επηρεασμένα από τον Ρίγκαν. Όσο κάναμε την ταινία, βλέπαμε στην τηλεόραση πολλά από τα ζητήματα της ταινίας να αναβιώνουν δυστυχώς στις ειδήσεις.» – Κουέντιν Ταραντίνο

image

Στους «Μισητούς Οκτώ», έξι ή οχτώ ή δώδεκα χρόνια μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, μία άμαξα διασχίζει σαν αστραπή το χειμωνιάτικο τοπίο του Ουαϊόμινγκ. Οι επιβάτες, ο κυνηγός επικηρυγμένων Τζον Ρουθ (Κερτ Ράσελ) και η «Φυγάς» Ντέιζι Ντόμεργκιου (Τζένιφερ Τζέισον Λι), πηγαίνουν στην πόλη Red Rock, όπου ο Ρουθ, γνωστός στα μέρη αυτά ως ο «Κρεμάλας», σκοπεύει να φέρει την Ντόμεργκιου ενώπιον της δικαιοσύνης.

Στον δρόμο, συναντούν δύο ξένους: τον ταγματάρχη Μαρκίς Ουόρεν, έναν μαύρο πρώην στρατιώτη του στρατού των Βορείων που πλέον έχει γίνει διαβόητος «Κυνηγός Κεφαλών» (Σάμιουελ Λ. Τζάκσον) και τον Κρις Μάνιξ (Ουόλτον Γκόγκινς), έναν Νότιο αντάρτη που υποστηρίζει ότι είναι ο νέος «Σερίφης» της πόλης.

image

Χάνοντας τον δρόμο τους στη χιονοθύελλα, ο Ρουθ, η Ντόμεργκιου, ο Ουόρεν και ο Μάνιξ, αναζητούν καταφύγιο σε μία στάση για άμαξες σε κάποιο ορεινό πέρασμα. Όταν φτάνουν εκεί, συναντούν όχι την ιδιοκτήτρια αλλά τέσσερα άγνωστα πρόσωπα. Καθώς η χιονοθύελλα τυλίγει την ορεινή στάση, οι οκτώ ταξιδιώτες μας συνειδητοποιούν ότι δεν θα είναι και τόσο εύκολο να φτάσουν τελικά στο Red Rock.

Ο «Μεξικάνος» Μπομπ (Ντέμιαν Μπιχίρ), ο οποίος φροντίζει την στάση όσο η ιδιοκτήτρια επισκέπτεται τη μητέρα της, έχει αποκλειστεί εκεί με τον «Ανθρωπάκο» Οσβάλντο Μομπρέι (Τιμ Ροθ), τον «Κρεμάλα» του Red Rock, τον «Γελαδάρη» Τζο Γκέιτζ (Μάικλ Μάντσεν) και τον Στρατηγό του στρατού των Νοτίων, τον «Νότιο» Σάνφορντ Σμίδερς (Μπρους Ντερν).

image

Με την ιστορία να τοποθετείται λίγα χρόνια μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο – την πλέον κρίσιμη περίοδο διαφυλετικών διαταραχών στις Ηνωμένες Πολιτείες – ο Ταραντίνο περιγράφει την ταινία ως μία απεικόνιση «του πώς η χώρα διαλύθηκε από τον πόλεμο και του πώς οι εντάσεις συνεχίστηκαν έξι, επτά, οκτώ, δέκα χρόνια αργότερα. Το ζήτημα της λευκής υπεροχής υπάρχει και σήμερα, και γι’ αυτό ήθελα να μιλήσω. Δεν προσπαθήσαμε να το κάνουμε επίκαιρο, απλώς έτυχε. Χαίρομαι που οι άνθρωποι πια μιλούν για τον συστημικό ρατσισμό που υπήρχε ανέκαθεν στην χώρα και περνούσε απαρατήρητος. Πρέπει να εκθέσεις την ασχήμια των πραγμάτων πριν αυτά μπορέσουν να αλλάξουν. Και ελπίζω ότι αυτό συμβαίνει τώρα».

image

Το φιλμ – παρά την μεγάλη χρονική διάρκεια (167 λεπτά), όπως αρέσκεται ο Κουέντιν Ταραντίνο – περνά στην κινηματογραφική ιστορία, ως μία από τις καλές δημιουργίες του Αμερικανού σκηνοθέτη. Αν είστε λάτρης του φιλμικού σύμπαντος του Ταραντίνο, θα την αγαπήσετε. Αν πάλι όχι, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μία καλή ταινία, με υπέροχη φωτογραφία, ολοκληρωμένους χαρακτήρες και το πρώτο σπουδαίο μουσικό σκορ της νέας κινηματογραφικής σεζόν.

Διαβάστε επίσης:
My Best Friend’s Birthday: Η παρθενική σκηνοθετική απόπειρα του Ταραντίνο

Η ταινία «Django Unchained» (Django ο Τιμωρός – 2012) του Κουέντιν Ταραντίνο, ήταν υποψήφια για πέντε Όσκαρ και κατάφερε να αποσπάσει τελικά δύο. Στην κατηγορία καλύτερου σεναρίου, για τον Ταραντίνο και βέβαια ο απολαυστικός Κριστόφ Γουόλτζ, δικαίως κέρδισε το Όσκαρ ´B Ανδρικού ρόλου, για την ερμηνεία του. Γνωστός για την ικανότητα του να αποθεώνει τις αγαπημένες του cult ταινίες, ο σκηνοθέτης αποτίει φόρο τιμής στο συγκεκριμένο είδος, μέσα από ένα cult, Spaghetti Western.

Μετά το «Django Unchained »(Django ο Τιμωρός), ο Ταραντίνο επιστρέφει δριμύτερος, με τη νέα του δημιουργία. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Σάμιουελ Λ.Τζάκσον, Κερτ Ράσελ, Τζένιφερ Τζέισον Λι, Ουόλτον Γκόγκινς, Ντέμιαν Μπιχίρ, Τιμ Ροθ, Οσβάλντο Μομπρέι, Μάικλ Μάντσεν, Μπρους Ντερν και Τσάνινγκ Τέιτουμ.

Ο “συνήθης ύποπτος” Σάμιουελ Λ. Τζάκσον υποδύεται τον «Κυνηγό Κεφαλών» Ταγματάρχη Μαρκίς Ουόρεν, που είναι πρώην στρατιώτης πεζικού και πρώην σκλάβος. «Μπήκε στον πόλεμο για να σκοτώσει και είναι ακόμη έτσι», λέει ο Τζάκσον. «Είναι εξυπνότερος απ’ ότι πιστεύουν οι περισσότεροι. Μιλάει πολύ αλλά μιλάει μόνο όταν χρειάζεται – προτιμά να σε σκοτώσει παρά να σου μιλήσει. Έχεις οκτώ πολύ διαφορετικούς χαρακτήρες, ο καθένας με την δική του σκοτεινή ιστορία. Θα είναι διασκεδαστικό για τους θεατές να επιλέξουν τον χαρακτήρα που θα “υποστηρίξουν”».

image

Ο Ουόρεν καταφέρνει να κερδίσει μια θέση στην άμαξα που μεταφέρει την Ντέιζι Ντόμεργκιου, υπό την επίβλεψη του κυνηγού επικηρυγμένων Τζον Ρουθ, αλλιώς «Κρεμάλα». «Όταν σε συλλαμβάνει ο Ρουθ», εξηγεί ο βετεράνος ηθοποιός Κερτ Ράσελ που τον υποδύεται, «φροντίζει να φτάσεις σε δίκη και να εκτελεστείς αφού έχεις καταδικαστεί. Είναι γνωστός για την προσκόλλησή του στο νόμο».

Σε αντίθεση με τον Ουόρεν, ο οποίος θα είχε σκοτώσει την Ντόμεργκιου χωρίς να τη συλλάβει, ο Ρουθ τη συνοδεύει ως τη δίκη της, δεμένος μαζί της με αλυσίδες. «Ειλικρινά, δεν υπάρχει κανείς άλλος στον κόσμο με τον οποίο θα προτιμούσα να είμαι δεμένη», λέει η εξαιρετική Τζένιφερ Τζέισον Λι, που παίζει την «Κρατούμενη» Ντόμεργκιου. «Αστειευόμασταν με τον Κερτ ότι ήταν σαν να ήμασταν εγκλωβισμένοι στον πιο δυσλειτουργικό γάμο. Η Ντέιζι είναι ένα ατρόμητο, θαρραλέο κορίτσι, που μοιάζει με άγριο ζώο. Αλλά όλοι τους έχουν τις δικές τους αξίες και τις αδυναμίες τους».

image

Οι τρεις συνταξιδιώτες συναντούν στον δρόμο τον «Σερίφη» Κρις Μάνιξ, τον οποίο υποδύεται απολαυστικά ο Ουόλτον Γκόγκινς. «Ο Μάνιξ είναι πηγή αρνητικής ενέργειας. Είναι κάποιος που μπορεί να ανάψει ένα σπίρτο σε ένα δωμάτιο και να φύγει, δημιουργώντας πίσω του φασαρία. Η ιστορία μιλάει για ψεύτες και ψέματα. Μιλάει για ανθρώπους που θέλουν να συνεχίσουν τη ζωή τους αλλά δεν μπορούν. Μιλάει για αισθήματα κλειστοφοβίας και για στόχους που δεν πραγματώνονται ποτέ».

Όταν οι τέσσερις ταξιδιώτες φτάνουν στη στάση της Μίνι, συναντούν μια ετερόκλητη ομάδα ανθρώπων που έχουν βρει εκεί καταφύγιο από την χιονοθύελλα. Ο «Μεξικάνος» Ντεμιάν Μπιτσίρ είναι ο Μπομπ, ο άνδρας που έχει αφήσει στο πόδι της η Μίνι όσο λείπει. «Είναι μια υπέροχη συνάντηση βγαλμένη από την κόλαση, αν πιστεύεις ότι η κόλαση μπορεί να είναι μια μικρή καλύβα στη μέση του πουθενά, κατά τη διάρκεια μιας χιονοθύελλας. Και σε αυτή τη καλύβα τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται».

image

Ο Μάικλ Μάντσεν, που στην ταινία είναι ο «Γελαδάρης» Τζο Γκέιτζ, θεωρεί την ιστορία ως μια αλληγορία για τις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις: «Μιλά για την κοινωνία ευρύτερα, για τα ψυχολογικά όρια που βάζουν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Αφορά τη φιλία και την προδοσία. Μιλά για πολλά διαφορετικά πράγματα, απλώς το κάνει με ένα καουμπόικο καπέλο στο κεφάλι. Ήταν φοβερά διασκεδαστικό γύρισμα με όλους αυτούς τους καταπληκτικούς ηθοποιούς να ζωντανεύουν τους χαρακτήρες».

Στον ρόλο του Οσβάλντο Μπομπρέι, που είναι ο Βρετανός δήμιος του Red Rock γνωστός και ως «Ανθρωπάκος», ο αξιόλογος Τιμ Ροθ βρήκε την ευκαιρία να δουλέψει και πάλι τους μοναδικούς διαλόγους του Κουέντιν Ταραντίνο. «Ο τρόπος που γράφει ο Κουέντιν δεν μοιάζει με κανέναν άλλο. Δεν μπορείς να χειριστείς τους κακούς διαλόγους, δεν μπορείς καν να τους αποστηθίσεις γιατί τους απορρίπτεις κάπου στο μυαλό σου. Ό,τι γράφει ο Κουέντιν σού εντυπώνεται αμέσως».

image

Ο «Νότιος» Στρατηγός Σάνφορντ Σμίδερς του σπουδαίου Μπρους Ντερν είναι, όπως ο ίδιος λέει, «ένα απομεινάρι μιας εποχής που δεν υπάρχει πια. Προσπαθεί να δει τι θα κάνει για το υπόλοιπο της ζωής του. Η γυναίκα του πέθανε, ο πόλεμος τελείωσε, ο γιος του εξαφανίστηκε. Είναι ο πιο τίμιος ως προς το από πού προέρχεται και πού πηγαίνει». Όσο για τη συνεργασία του με τον Ταραντίνο, ο Ντερν δηλώνει ότι «είναι ο μόνος σκηνοθέτης για τον οποίο μπορώ να πω ότι είμαι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Ταραντίνο, γιατί η δουλειά μαζί του είναι μια πλήρης εκπαίδευση για τον κινηματογράφο, την ηθοποιία και όλα τα άλλα».

image

Το καστ συμπληρώνουν οι Τσάνινγκ Τέιτουμ, Ζόι Μπελ, Τζέιμς Παρκς, Λι Χόρσλεϊ, Ντέινα Γκούριερ, Τζιν Τζόουνς και Μπελίντα Ογουίνο. «Έβαλα ό,τι μέσο μπορούσα για να είμαι στην ταινία», παραδέχεται ο Τέιτουμ. «Ήμουν διατεθειμένος να κάνω τα πάντα και δεν είχα καν διαβάσει το σενάριο. Είναι κάτι το ξεχωριστό, μπαίνεις στο κλαμπ των βετεράνων του Ταραντίνο. Όταν διαβάσαμε το σενάριο όλοι μαζί για πρώτη φορά, αισθανόσουν μια αίσθηση συντροφικότητας που έχουν μόνο όσοι έχουν δουλέψει με τον Κουέντιν».

«Δεν θα αντάλλασα με τίποτα ούτε μία από τις 91 μέρες των γυρισμάτων», λέει ο Κερτ Ράσελ. «Αυτό είναι το τσίρκο που επιλέξαμε ως επάγγελμα και ο Κουέντιν αγαπάει τόσο πολύ την διαδικασία αυτή, που δεν είναι μόνο κολλητικό – είναι διασκεδαστικό».

image

Σαράντα χρόνια μετά την ταινία «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος», ο Ταραντίνο πείθει τον Ένιο Μορικόνε να γράψει μουσική για γουέστερν! Ο θρύλος της παγκόσμιας μουσικής, συνθέτης, μαέστρος, ενορχηστρωτής και «αυτοκράτορας» της κινηματογραφικής μουσικής Ένιο Μορικόνε, επιστρέφει μέσα από ένα συναρπαστικό μουσικό σύμπαν.

Ενώ ο Ταραντίνο έχει χρησιμοποιήσει μουσική του Μορικόνε στις πέντε προηγούμενες ταινίες του, κατατάσσοντας τον εαυτό του ανάμεσα στους πιο σκληροπυρηνικούς θαυμαστές του Ιταλού, η συγκεκριμένη συνεργασία έχει ιστορικό χαρακτήρα καθώς αποτελεί την πρώτη φορά στην κινηματογραφική ιστορία, που ο διάσημος συνθέτης γράφει μουσική αποκλειστικά, για ταινία του Ταραντίνο. Το σάουντρακ της ταινίας «Οι Μισητοί Οκτώ» με τις συνθέσεις του Ένιο Μορικόνε, κυκλοφορεί και μέσα από τον επίσημο ιστότοπο του φιλμ: The Hateful Eight.

image

Στο «The Hateful Eight» (Οι Μισητοί Οκτώ), μία ετερόκλητη ομάδα ανθρώπων, που αποτελείται από κυνηγούς επικηρυγμένων, φυγάδων και ανθρώπων του νόμου, βρίσκουν καταφύγιο σε μια ορεινή στάση κατά τη διάρκεια μιας χιονοθύελλας και μπλέκονται σε μία πλεκτάνη προδοσίας και απάτης. Στον ρόλο του αφηγητή, ο Κουέντιν Ταραντίνο…

Έτος: 2015 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 167 λεπτά | Σκηνοθεσία: Quentin Tarantino | Σενάριο: Quentin Tarantino | Παίζουν: Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Tim Roth, Michael Madsen, Bruce Dern, Channing Tatum.