Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα (10) χρόνων από την πρεμιέρα της ταινίας του Πολ Τόμας Άντερσον, «Θα Χυθεί Αίμα» (There Will Be Blood – 2007), ξαναβλέπουμε το δυστοπικό αριστούργημα του σκηνοθέτη, το οποίο φαντάζει επίκαιρο όσο ποτέ, στην Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ. Η δύναμη του χρήματος, η απληστία, η θρησκευτική εμμονή, η διαδοχή στην οικογένεια, περιγράφουν ιδανικά μία κοινωνία που καταρρέει, καθώς οι ηθικές αξίες βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Το φιλμ διακατέχεται από την συγκλονιστική ερμηνεία του Ντάνιελ Ντέι Λιούις – ο μόνος ηθοποιός στην Ιστορία του Κινηματογράφου, που έχει αποσπάσει τρία Βραβεία Όσκαρ στην Κατηγορία Ά Ανδρικού Ρόλου.

Ads

Θα Χυθεί Αίμα / There Will Be Blood
Σκηνοθεσία: Πολ Τόμας Άντερσον / Paul Thomas Anderson
Σενάριο: Paul Thomas Anderson (screenplay), Upton Sinclair (novel)
Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Ράσελ Χάρβαρντ, Πολ Ντάνο
Χώρα: Η.Π.Α.
Έτος: 2007
Διάρκεια: 158 λεπτά

image

Όταν ο Ντάνιελ Πλέινβιου (Ντάνιελ Ντέι Λιούις) πληροφορείται μυστηριωδώς ότι σε μια μικρή πόλη κάπου στα δυτικά αναβλύζουν τόνοι πετρελαίου, αποφασίζει να πάρει την τύχη στα χέρια του και μετακομίζει μαζί με τον γιο του H.W. (Ντίλον Φρίζιερ) στη σκονισμένη Little Boston. Σε αυτή την πόλη, όπου το κέντρο της ζωής των κατοίκων είναι η εκκλησία του χαρισματικού ιεροκήρυκα Έλι Σάντεϊ (Πολ Ντάνο), o Πλέινβιου και ο H.W. «πιάνουν την καλή».

Ads

image

Ωστόσο, αν και όλοι πλουτίζουν χάρη στην πετρελαιοπηγή, τα πάντα αλλάζουν καθώς οι συγκρούσεις κλιμακώνονται και κάθε ανθρώπινη αξία – η αγάπη, η ελπίδα, η συνύπαρξη, η πίστη, η φιλοδοξία, ακόμη και ο δεσμός μεταξύ πατέρα και γιου – απειλούνται από τη διαφθορά, την απάτη και τη ροή του πετρελαίου.

Το φιλμ «Θα Χυθεί Αίμα» (There Will Be Blood – 2007), είναι μία επική δημιουργία για την οικογένεια, την πίστη, την εξουσία και το πετρέλαιο, η οποία διαδραματίζεται στην Καλιφόρνια στο γύρισμα του αιώνα, την περίοδο της πετρελαϊκής άνθησης. Η ιστορία περιγράφει την άνοδο του Ντάνιελ Πλέινβιου (Ντάνιελ Ντέι – Λιούις), ο οποίος από αδέκαρος μεταλλωρύχος που μεγαλώνει μόνος του το γιο του, μετατρέπεται σε μεγιστάνας του πετρελαίου.

image

Αυτή είναι η 5η ταινία του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Πολ Τόμας Άντερσον (Punch-Drunk Love, Magnolia, Boogie Nights, Hard Eight). Το σενάριο του Άντερσον βασίζεται στο κλασικό μυθιστόρημα του Άπτον Σινκλέρ «Oil!», που είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις το 1920. Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ντάνιελ Ντέι – Λιούις ηγείται ενός αξιόλογου καστ, το οποίο περιλαμβάνει τον Πολ Ντάνο (Little Miss Sunshine), τον Σιαράν Χίντς (Rome, Margot at the Wedding), τον Κέβιν O’ Κόννορ (Van Helsing, The Mummy) και τον πρωτοεμφανιζόμενο Ντίλον Φρίζιερ.

image

Τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο στενός συνεργάτης του Άντερσον και υποψήφιος για Όσκαρ, Ρόμπερτ Έλσγουιτ και τη μουσική ο κιθαρίστας των Radiohead Τζόνι Γκρίνγουντ. Ο Πολ Τόμας Άντερσον απέσπασε την Αργυρή Άρκτο για την σκηνοθεσία του στο 58ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο το 2008, ενώ για την ερμηνεία του ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις τιμήθηκε με την Χρυσή Σφαίρα Πρώτου Ανδρικού ρόλου, καθώς επίσης και με το Βραβείο Πρώτου Ανδρικού Ρόλου του Σωματείου Αμερικάνων Ηθοποιών.

image

Η ταινία ήταν συνολικά υποψήφια για 8 Όσκαρ (Καλύτερης ταινίας – Πρώτου ανδρικού ρόλου – Σκηνοθεσίας – Διασκευασμένου σεναρίου – Φωτογραφίας – Καλλιτεχνικής διεύθυνσης – Μοντάζ – Επεξεργασίας ήχου), κερδίζοντας συνολικά δύο, για την ερμηνεία του Ντάνιελ Ντέι Λιούις και για την εξαιρετική φωτογραφία.

Με το «There Will Be Blood» ο Πολ Τόμας Άντερσον μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, στη σκληρή πραγματικότητα της Καλιφόρνια των αρχών του αιώνα, αγγίζοντας ζητήματα όπως η φιλοδοξία, ο πλούτος και η οικογένεια μέσα από έναν αξέχαστο χαρακτήρα: τον Ντάνιελ Πλέινβιου, έναν σκληροτράχηλο χρυσοθήρα που, μέσω του πετρελαίου, μεταμορφώνει τον εαυτό του αλλά και μια ολόκληρη πόλη.

image

Από βασανισμένος μεταλλωρύχος ο Πλέινβιου καταλήγει να γίνει αυταρχικός μεγιστάνας, στα πρότυπα αντιστοίχων ιστορικών προσωπικοτήτων όπως ο Έντουαρντ Ντόχενι και ο Τζον Ρόκφελερ, συνεισφέροντας παράλληλα στην οικονομική ανάπτυξη ενός κατ’εξοχήν φτωχού τόπου, με μεγάλο όμως ψυχικό κόστος για τον ίδιο.

Μέσα από ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό εικόνων, που αναβιώνουν στο έπακρο την ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης, η άνοδος και η πτώση του Ντάνιελ Πλέινβιου αποτυπώνονται με τον πιο δραματικό και πειστικό τρόπο. Το φιλμ βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Άπτον Σινκλέρ «Oil!» (1927), όπου περιγράφεται η αλλαγή του αγροτικού τοπίου της Καλιφόρνια μετά την εγκατάσταση των γερανών γεώτρησης και την έλευση κάποιων επίμονων «κυνηγών» πετρελαίου.

image

Αναφερόμενος στον Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο Άντερσον λέει χαρακτηριστικά: «Είναι προνόμιο να δουλεύεις μαζί του και λίγοι σκηνοθέτες είχαν αυτή τη χαρά. Επιστράτευσα όλο μου το θάρρος για να του προτείνω τον ρόλο, αλλά ήξερα ότι μόνο αυτός θα μπορούσε να τον ερμηνεύσει». Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δύο τους θα συνεργαστούν και στη νέα ταινία του καταξιωμένου Αμερικανού σκηνοθέτη. Πρόκειται για ένα δράμα εποχής με την υπόθεση να διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη των 50s με επίκεντρο τη βιομηχανία της μόδας.

image

Όπως προαναφέραμε, ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις είναι ο μόνος ηθοποιός στην Ιστορία της Έβδομης Τέχνης, που έχει αποσπάσει τρία Βραβεία Όσκαρ στην Κατηγορία Ά Ανδρικού Ρόλου – ενώ έχει ακόμη δύο υποψηφιότητες: In the Name of the Father (1993) και Gangs of New York (2002) – για τις ερμηνείες του στις ταινίες:

  • My Left Foot: The Story of Christy Brown (1989)
  • There Will Be Blood (2007)
  • Lincoln (2012)

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι στη λίστα του BBC Culture, το οποίο ζήτησε από 177 Κριτικούς Κινηματογράφου, που προέρχονται από 36 διαφορετικές χώρες, να επιλέξουν ποιες είναι οι 100 σημαντικότερες ταινίες του 21ου αιώνα, το «Θα Χυθεί Αίμα» (There Will Be Blood – 2007) του Πολ Τόμας Άντερσον, βρίσκεται στην ιδιαίτερα τιμητική 3η θέση, πίσω μόνο από έργα: «Ερωτική Επιθυμία» (In the Mood for Love, 2000) του Γουόνγκ Καρ-Γουάι και «Οδός Μαλχόλαντ» (Mulholland Drive, 2001) του Ντέιβιντ Λιντς.

Διαβάστε επίσης:
Ο Τραμπ αναλαμβάνει πρόεδρος – «S.O.S. Πεντάγωνο καλεί Μόσχα»
Πολ Τόμας Άντερσον & Χοακίν Φίνιξ στο «Έμφυτο Ελάττωμα»
Οι 100 σημαντικότερες ταινίες του 21ου αιώνα