Σε μία προσπάθεια σύσφιγξης των ελληνογερμανικών σχέσεων, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί ιδιαίτερα, λόγω της οικονομικής κρίσης, πραγματοποιείται το πρώτο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών του Βερολίνου, Hellas Filmbox Berlin. Η διοργάνωση είναι μία πρωτοβουλία του νεοσύστατου Ελληνογερμανικού Συνδέσμου («Deutsch-Griechische Kulturassoziation») και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon, δεκατέσσερις (14) ταινίες μυθοπλασίας, δεκαέξι (16) ντοκιμαντέρ και είκοσι επτά (27) μικρού μήκους ταινίες, πρόσφατης παραγωγής.

Ads

Έλληνες και Γερμανοί, με στόχο τη γεφύρωση του νεόδμητου και διακριτού χάσματος μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας τον τελευταίο καιρό, ίδρυσαν τον Απρίλιο του 2015 τον Ελληνογερμανικό Πολιτιστικό Σύνδεσμο «Deutsch-Griechische Kulturassoziation e.V.». Ως πρώτη δραστηριότητα του Συνδέσμου είναι το Ελληνικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Hellas Filmbox Berlin, το οποίο θα πραγματοποιείται ετησίως στο Βερολίνο.

Το πρώτο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon, στο κέντρο του Βερολίνου, κατά το διάστημα 21 με 24 Ιανουαρίου του 2016. Βασικός στόχος του Φεστιβάλ είναι να φέρει στο επίκεντρο της προσοχής του γερμανικού κοινού και του γερμανικού Tύπου ειδικότερα, τις εξαιρετικά επίκαιρες και καλλιτεχνικά συναρπαστικές δημιουργίες του Ελληνικού Κινηματογράφου, με αποτέλεσμα να διευρύνει συνολικά τη ματιά κοινού και ΜΜΕ, πάνω στην Ελλάδα.

image

Ads

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το Φεστιβάλ θέτει ως αφετηριακό σημείο το γερμανικό κοινό – θεατές και δημοσιογράφους – με πολλή συγκεκριμένη στοχοπροσήλωση τη δική τους συλλογική και εξατομικευμένη νέα προσέγγιση του ελληνικού ζητήματος και της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

Επιπρόσθετα, παράλληλος σκοπός της διοργάνωσης είναι να επωφεληθεί από το αυξημένο ενδιαφέρον της γερμανικής κοινής γνώμης για την Ελλάδα τον καιρό της κρίσης, το οποίο αυξήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω του λεγόμενου «Griechenland-Bashing» – δηλαδή της καταιγιστικής αρνητικής δημοσιότητας γύρω από την Ελλάδα – κάνοντας μια αναδρομή στην πρόσφατη ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.

Το φεστιβάλ αποτελεί επίσης μια πλατφόρμα με στόχο να προκαλέσει, μέσω ενός παράλληλου προγράμματος – πολιτικές συζητήσεις, εικαστικές εκθέσεις, δράσεις για παιδιά και εφήβους, ομιλίες ακαδημαϊκών, διαδραστικές συζητήσεις – την απαρχή μιας εκ νέου τοποθέτησης γύρω από την Ελλάδα, ως «σφάλμα συστήματος» (system error) στην Ευρώπη.

image

«Στόχος μας είναι να αποδομήσουμε τα – τόσο πολιτικής όσο και συναισθηματικής υφής – σημεία ρήξης του παρόντος μεταξύ Ελλάδας και  Γερμανίας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για παραγωγικό διάλογο στην αντιπαράθεση των δύο χωρών. Στις συζητήσεις περί κινηματογράφου η διάσταση απόψεων είναι συχνό φαινόμενο και αυτή την ιδιαιτερότητα σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή διαφορετικών θεωρήσεων και ιδεών», σημειώνει ο διευθυντής του φεστιβάλ και ιδρυτής του Ελληνογερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου, Αστέρης Κούτουλας.

Η  Sandra von Ruffin, ηθοποιός και υποδιευθύντρια του φεστιβάλ, προσθέτει: «Ο κινηματογράφος είναι ένα μέσο καθολικό, ενοποιητικό και ταυτόχρονα τολμηρό. Επιρροές του μπορεί να βρει κανείς στα όνειρα, τις προσδοκίες και το φόβο των ανθρώπων, είναι κάτι ανυπολόγιστα δραστικό. Αυτή η ιδιαιτερότητα του σινεμά αφορά και το ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο. Με τις επιλογές που θα κάνουμε για το πρόγραμμα του φεστιβάλ θέλουμε πάνω απ’ όλα να φέρουμε σε επαφή τον Γερμανό θεατή με κάθε προσωπική και ιδιαίτερη ενδοσκόπηση Ελλήνων δημιουργών στην ανθρώπινη ψυχή».

Το Φεστιβάλ επιθυμεί να προβάλει την ελληνική θεματολογία γενικά, και το έργο των Ελλήνων κινηματογραφιστών και να φέρει σε επικοινωνία το γερμανικό κοινό με αυτούς. Ο τελικός αριθμός των ταινιών του προγράμματος είναι 71, από τις οποίες οι μισές θα έχουν γερμανικούς υπότιτλους. Πέρα από την Ελλάδα, οι ταινίες προέρχονται από την Κύπρο, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Γαλλία και την Ιταλία. Από τις 71 ταινίες, περίπου 50 είναι γερμανικές πρεμιέρες.

Στις ταινίες που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μεταξύ άλλων τη νέα ταινία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, «Chevalier», τους «Αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλλίδη, καθώς και τη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη. Ενώ στα ντοκιμαντέρ, ξεχωρίζουν οι αξιόλογες δημιουργίες των δημοσιογράφων – σκηνοθετών:

  • Στέλιος Κούλογλου, Η Νονά, 2014
  • Γιώργος Αυγερόπουλος, Agora, 2014
  • Άρης Χατζηστεφάνου, Φασισμός ΑΕ, 2014

Διαβάστε επίσης:
«Η Νονά»: Η Μέρκελ, ο Μακιαβέλι και τα «Γουρουνάκια»…

Ταινία Έναρξης, θα είναι η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, παραγωγής 2013, μία από τις δημοφιλέστερες ελληνικές ταινίες των τελευταίων χρόνων από τον αγαπημένο δημιουργό. Με υπέροχη φωτογραφία κι ένα πολυσυλλεκτικό καστ με νέους αλλά και βετεράνους ηθοποιούς, η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της συγγραφέα και σεναριογράφου, Ιωάννας Καρυστιάνη.

image

Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη – Παντελής Βούλγαρης: To ωραιότερο τοπίο το ανθρώπινο πρόσωπο
Συνέντευξη – Οι πρωταγωνιστές της «Μικρά Αγγλία» μιλούν στο Tvxs

Ταινία λήξης, θα είναι η νέα ταινία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη με τίτλο «Chevalier», παραγωγής 2015, η οποία θα κάνει πρεμιέρα για την πόλη του Βερολίνου, τρεις μήνες πριν από την διανομή της στους γερμανικούς κινηματογράφους.

image

Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη – Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη αποκωδικοποιεί το «Chevalier»

Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής για την κατηγορία Καλύτερη Ταινία Μυθοπλασίας θα είναι ο διάσημος Γερμανός παραγωγός Hans W. Geißendörfer. O  Geißendörfer, ένας από τους θεμελιωτές του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου, είναι ο δημιουργός της πιο πετυχημένης και μακροβιότερης  τηλεοπτικής σειράς στην ιστορία της γερμανικής τηλεόρασης «Lindenstraße», που προβάλλεται στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, σχεδόν 30 συνεχή χρόνια.

Πολυβραβευμένος και με την ιδιότητα του σκηνοθέτη, ανάμεσα στους πιο γνωστούς τίτλους του είναι τα «Die gläserne Zelle» (1978), «Ediths Tagebuch» (1983), «Gudrun» (1992). Σήμερα, έχει μία από τις ισχυρότερες εταιρείες παραγωγής στη Γερμανία. Μέλος θα είναι η σεναριογράφος, σκηνοθέτιδα και παραγωγός Jutta Brückner, που έχει διατελέσει πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής της Μπερλινάλε και είναι Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Τεχνών του Βερολίνου. Ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών, έχει τιμηθεί με βραβείο FIPRESCI στο φεστιβάλ Βερολίνου για το «Hungerjahre – in einem reichen Land» το 1980, μεταξύ πολλών άλλων διακρίσεων.

Στην κατηγορία Καλύτερο Ντοκιμαντέρ, την Επιτροπή απαρτίζουν, ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Andreas Voigt, που έχει τιμηθεί για τα ντοκιμαντέρ του με Grand Prix στα φεστιβάλ, Στρασβούργου και Τόκιο. Ακαδημαϊκός, με μεγάλη πείρα στο ντοκιμαντέρ, έχει διδάξει σε Σχολές και Πανεπιστήμια σε Ινδία, Συρία, ΗΠΑ, Καναδά. Μαζί του θα είναι η Frauke Sandig που, μεταξύ άλλων, ήταν υποψήφια για το Grand Prix στο φεστιβάλ του Sundance με το «Frozen Angels» τo 2005.

image

Στην Κριτική Επιτροπή  για την κατηγορία Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους θα είναι η casting director Suse Marquardt. H Suse Marquardt είναι από τις διασημότερες επαγγελματίες της Γερμανίας στον τομέα της και πολιτική ακτιβίστρια. Μαζί της θα είναι ο Γερμανός ηθοποιός Andre Hennicke, γνωστός στο ελληνικό κοινό από την ταινία «Eduart» της Αγγελικής Αντωνίου , αλλά και τα «Downfall» (2004), «Α dangerous Method» (2011), «Sophie Scholl» (2005), «Εffie Briest» (2009).

Στο Πρόγραμμα New Vision, την Κριτική Επιτροπή απαρτίζουν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της «Apassionata», του δημοφιλέστερου entertainment family show στην Ευρώπη, Holger Ehlers, που προσμετρά περισσότερο από μια 25ετία συνεργασίας  με διεθνείς σκηνές Οπερας, Μιούζικαλ και Θέατρα από το Αμβούργο και το Βερολίνο έως τη Μόσχα και την Σανγκάη. Ακόμη, ο ντοκιμαντερίστας Klaus Salge, ιθύνων της μεγάλης εταιρείας παραγωγής ντοκιμαντέρ November Films με πάμπολλες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές και θεματική εστίαση την πολιτική μέσα από το χώρο της λογοτεχνίας και της μουσικής, ενώ από τις σημαντικότερες δουλειές του είναι το «Eine blonde Provinz: Polen und der deutsche Rassenwahn» (2009).

Την Επιτροπή συμπληρώνει η σκηνοθέτιδα  Μάρσια Τζιβάρα, που εργάζεται στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο πάνω από 15ετία, με ένα μικρό δείγμα της δουλειάς της να περιλαμβάνει τα «Κόκκινος Κύκλος», «Ιστορίες του Αστυνόμου Μπέκα», «Τρίτος Νόμος», «Το καφέ της χαράς».

Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας, Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ θα είναι το Roadshow, η προβολή τους σε 10 με 15 γερμανικές πόλεις κατά την διάρκεια του 2016 με αντίστοιχη προώθηση από πλευράς του φεστιβάλ και των χώρων που θα φιλοξενήσουν τις προβολές. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η προώθηση του ελληνικού σινεμά όσο πιο εκτεταμένα γίνεται, όχι μόνο προς τους Γερμανούς επαγγελματίες αλλά, κυρίως, το γερμανικό κοινό.

‘Ενα από τα σημαντικά τμήματα του Φεστιβάλ, το Greek Filmakers in Berlin, περιλαμβάνει δουλειές σκηνοθετών που ζουν και εργάζονται στο Βερολίνο: ο Αθανάσιος Καρανικόλας, ο Φίλιππος Τσίτος, η Εύα Στεφανή, η Αγγελική Αντωνίου, ο Στράτος Τζίτζης, ο Δάνης Καραϊσαρίδης, ο Νίκος Λυγγούρης, η Ελίνα Πάνικ και η Δήμητρα Μιτσάκη είναι κινηματογραφιστές που η δουλειά τους θα φιλοξενηθεί από τη διοργάνωση για να συναντήσει το γερμανικό κοινό.

Το πρόγραμμα Director’s Choice είναι μια συλλογή από έξι προσωπικές επιλογές του διευθυντή του φεστιβάλ Αστέρη Κούτουλα. Μάλιστα, το φιλμ του Άντρεα Παλαόρο με τίτλο «Medeas» και ελληνικό θέμα δεν έχει προβληθεί ποτέ ξανά σε γερμανόφωνη χώρα. Σημαντική θέση στην επιλογή κατέχει το φιλμ του Ελληνοαμερικανού κινηματογραφιστή James Chressanthis με τίτλο «No subtitles necessary: Laszlo & Vilmos», ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται την ιστορία των δυο διάσημων Ούγγρων οπερατέρ, του Vilmos Zsigmond  και του Laszlo Kovacs, που έφεραν επανάσταση στο Χόλιγουντ. Στην ταινία μιλούν οι Ντένις Χόπερ, Σάρον Στόουν, Σάντρα Μπούλοκ, Πήτερ Φόντα και πολλοί ακόμη σταρ και σκηνοθέτες για την εμπειρία τους να εργαστούν μαζί τους. Το ντοκιμαντέρ  ήταν στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ των Καννών το 2008 και έχει προβληθεί και διακριθεί σε πολλά άλλα μεγάλα φεστιβάλ.

image

Το τμήμα New Vision περιλαμβάνει νεότερες, πιο πειραματικές κινηματογραφικές φωνές με 14 ταινίες, μικρού, μεγάλου και μεσαίου μήκους, ενώ τα Special Screenings, με τις ταινίες του Κούλογλου, Αυγερόπουλου και Χατζηστεφάνου δίνουν μια έντονη πολιτική χροιά με θέματα που αφορούν την ελληνική και ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά και την νέα δικτατορία που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις πολιτικές της. Η ταινία του Βασίλη Λουλέ «Φιλιά εις τα παιδιά» έχει θέμα το Ολοκαύτωμα και διαθέτει πολλές συνεντεύξεις από άτομα που επέζησαν της τραγωδίας και σπάνιο αρχειακό υλικό.

Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη – Ο Γιώργος Αυγερόπουλος μιλά για το «Agora», την κρίση & τις εκλογές

 

Την Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου στις 22.00 στο Babylon, το Outview Film Festival Queer Ταινιών φιλοξενείται από το φεστιβάλ με τρεις ελληνικές queer ταινίες μικρού μήκους και θα ακολουθήσει πάρτι. Οι ταινίες του προγράμματος είναι: Nana, Το ξύλινο κουτί και Fuck Freud.

H συνεργασία του Φεστιβάλ με την Σχολή Macromedia Εφαρμοσμένων Επιστημών (Macromedia Hochschule für Medien und Kommunikation), θα ξεκινήσει με μία εκδήλωση στις 8 Ιανουαρίου. Στόχος της εκδήλωσης είναι να έρθουν σε διάλογο οι διάφορες κουλτούρες, με επίκεντρο την περίπτωση της Ελλάδας, μέσα από διαλέξεις, ταινίες και μουσική, αποτελώντας αφετηρία για μια γόνιμη διαπολιτισμική ανταλλαγή.

Η Σχολή Macromedia θα υποστηρίξει το φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκειά του με τους φοιτητές να συμμετέχουν στη διοργάνωση και τις εκδηλώσεις. Συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία των Βoard of Participation και Ελληνογερμανικού Συνδέσμου είναι οι: Macromedia Hochschule, Hellas Filmbox Berlin, University of Leicester, Osmosis Theatre Athens.

Το Φεστιβάλ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας, ως Παράλληλη Εκδήλωση, πρόκειται να παρουσιάσει τον Μάρτιο του 2016 ένα τετραήμερο αφιέρωμα στο έργο Ελλήνων σκηνοθετών που ζουν και εργάζονται στο Βερολίνο αλλά και ταινίες, με ελληνικό θέμα, Γερμανών σκηνοθετών.

image

Πιο αναλυτικά, οι ταινίες που θα προβληθούν το τετραήμερο, 21 με 24 Ιανουαρίου του 2016, στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon, στο πλαίσιο του πρώτου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών του Βερολίνου, Hellas Filmbox Berlin, είναι οι εξής:

Μεγάλου Μήκους, Μυθοπλασία
1. Chevalier, Αθηνά- Ραχήλ Τσαγγάρη, 2015
2. Forget me not, Γιάννης Φάγκρας, 2014
3. Wild Duck, Γιάννης Σακαρίδης, 2013
4. Αισθηματίες, Νίκος Τριανταφυλλίδης, 2014
5. Ένα πλοίο για την Παλαιστίνη, Νίκος Κούνδουρος, 2012
6. Μικρά Αγγλία, Παντελής Βούλγαρης, 2013
7. Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού, Έκτορας Λυγίζος, 2012

Ντοκιμαντέρ
1. Encardia- η πέτρα που χορει, Άγγελος Κοβότσος, 2012
2. Red Zone, Ζαφείρης Χαϊτίδης, 2011
3. Psy, Καλλιόπη Λεγάκη , 2014
4. Αρκαδία Χαίρε, Φίλιππος Κουτσαφτής, 2015
5. Ημερολόγια Αμνησίας, Στέλλα Θεοδωράκη, 2012
6. Ρυθμοί Αιγαίου, Γιάννης Λάμπρου & Κωνσταντίνος Μπλάθρας, 2015
7. Σαν πέτρινα λιοντάρια στην μπασιά της νύχτας, Olivier Zuchuat, 2012

Μικρού Μήκους
1. 4 Μαρτίου, Δημήτρης Νάκος, 2015
2. II, Ευθύμης Kosemund Σανίδης, 2014
3. Blue Train, Μανώλης Μαύρης, 2015
4. Brot u. Oliven, Αλέξανδρος Jaschnik, 2014
5. Chelsea-Barcelona, Αλέξανδρος Χαντζής, 2012
6. Dye, Γιώργος Τελτζίδης, 2014
7. Dead End, Τώνια Μισιαλή, 2013
8. Elvyn, Ορφέας Περετζής, 2014
9. Jennings Lodge, Αλίκη Σούμα, 2014
10. Joanna, Παναγιώτης Φαφούτης, 2015
11. Kamakia – Die Helden der Insel, Jasin Challah, 2011
12. Penguins, Δημήτρης Ζάχος, 2014
13. Spectrum, Δημήτρης Γκότσης, 2014
14. Tides- A story told by the sea, Σταυριάννα Λίτσα
15. Without Milk, Θοδωρής Βουρνάς, 2015
16. Ανάδρομος, Βασίλης Κεκάτος, 2015
17. Βόλτα, Στέλλα Κυριακοπούλου, 2013
18. Κατηφόρα, Στέλιος Καμμίτσης, 2015
19. Λευκό Σεντόνι, Σόνια-Λίζα Κέντερμαν, 2014
20. Προσευχή, Θανάσης Νεοφώτιστος, 2014

New Vision
1. Athens Fail Better, Στρατής Χατζηελενούδας, 2014
2. A Hunger Artist Solo, Ολγα Τζήμου, 2014
3. Between Black and white, Σωκράτης Αλαφούζος, 15
4. Box, Κατερίνα Γιαννακοπούλου, 2015
5. Bus 43, Αλέξης Λαζαρίδης, 2015
6. Dinner For A few, Νάσος Βακάλης, 2014
7. Ellipse – Requiem for a fragmented memory, Θανάσης Τρουμπούκης, 2015
8. Evaporating Borders, Iva Radivojevic, 2014
9. I will, Ελένη Τομαδάκη, 2015
10. Μικρή Αρκτος, Ελισάβετ Χρονοπούλου, 2015
11. Paolo’s Dream, Κυρηναίος Ππαδημάτος & Γιάννης Αβραμόπουλος, 2014
12. The Aegen or the Anus of death, Ελένη Γιώτη, 2014
13. Washingtonia, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, 2014
14. Zenaida, Αλέξης Τσάφας & Γιάννης Φώτου, 2015

Greek Filmakers in Berlin
1. 45 μ2, Στράτος Τζίτζης, 2010
2. Stray dogs, Δήμητρα Μιτσάκη
3. Άδικος κόσμος, Φίλιππος Τσίτος, 2011
4. Αθήναι, Εύα Στεφανή, 1995
5. Έρεβος, Νίκος Λιγγούρης, 1988
6. Ο καθρέφτης του Λόρδου Πατσόγκ, Ελίνα Πάνικ, 2011
7. Στο σπίτι, Αθανάσιος Καρανικόλας, 2014
8. Σώμα , Δάνης Καραϊσαρίδης, 2007
9. Χαμένες νύχτες, Αγγελική Αντωνίου, 1997

Director’s Choice
1. Burning from the inside, Μάρσια Τζιβάρα, 2014
2. Medeas, Άντρεα Παλαόρο, 2013 (Iταλία)
3. No subtitles necessary: Laszlo & Vilmos, James Chressanthis, 2008 (ΗΠΑ)
4. Pregnant, Νεφέλη Σαρρή, 2015 (Ιταλία)
5. Postheimat, Ιωάννα Κρυωνά, 2015
6. The collector, Δημήτρης Αργυρίου, 2011

Outview Film Festival
1. Fuck Freud, Αδάμ Καρυπίδης, 2013
2. Nana, Lara Kristen, 2015
3. Το ξύλινο κουτί, Παναγιώτης Κουντουράς, 2015

image

Special Screenings (εκτός Διαγωνιστικού)
1. Agora, Γιώργος Αυγερόπουλος, 2014
2. Δάφνις και Χλόη, Ορέστης Λάσκος, 1931 (βωβή, συνοδεία μουσικής)
3. Η Νονά, Στέλιος Κούλογλου, 2014
4. Φασισμός ΑΕ, Άρης Χατζηστεφάνου, 2014
5. Φιλιά εις τα παιδιά, Βασίλης Λουλές, 2011

Συνολικά:
14 ταινίες μυθοπλασίας
16 ντοκιμαντέρ
27 μικρού μήκους
14 New Vision

Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών του Βερολίνου: Hellas Filmbox Berlin