Tο βραβευμένο με Όσκαρ Ντοκιμαντέρ «Citizenfour» της Λόρα Πόιτρας, παρουσιάζει με εμπεριστατωμένο τρόπο το έργο του Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος θέτοντας την προσωπική του ζωή σε κίνδυνο, δε δίστασε να αποκαλύψει τα σχέδια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς και τον παράνομο τρόπο που αυτές λειτουργούν, εις βάρος των ανθρώπινων δικαιωμάτων των πολιτών. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ταινίες τεκμηρίωσης του 21ου αιώνα, η οποία προβάλλεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: «Σπάζοντας τον κύκλο της διαφθοράς. Ο ρόλος των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος.» Το Σάββατο 1η Απριλίου, με ελεύθερη είσοδο, στον Κινηματογράφο Τριανόν.

Ads

Ο ρόλος των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος

image

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς σε συνεργασία με την Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) και τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, διοργανώνουν το εξαιρετικά σημαντικό και επίκαιρο Φεστιβάλ: Σπάζοντας τον κύκλο της διαφθοράς. Ο ρόλος των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθούν σπουδαίες ταινίες τεκμηρίωσης, όπως το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ της Λόρα Πόιτρας, «Citizenfour» για τον Έντουαρντ Σνόουντεν. Στον Κινηματογράφο Τριανόν, 1 και 2 Απριλίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ads

Το φεστιβάλ ταινιών αποσκοπεί στην ενημέρωση του κοινού, ενώ η εκδήλωση θέτει ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους, τόσο η Ελλάδα όσο και η ΕΕ, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη νομική προστασία των πληροφοριοδοτών. Αυτή η συζήτηση μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επωφελής και χρήσιμη, στα πλαίσια της προετοιμασίας νομοσχεδίου με αντικείμενο την προστασία των whistleblowers από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Πληροφορίες:
Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Απριλίου, από τις 18:00 στον Κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101 – Μετρό Βικτώρια)
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Διαβάστε επίσης:
Ο ρόλος των πληροφοριοδοτών: Σπάζοντας τον κύκλο της διαφθοράς

Το πρόγραμμα του Σαββάτου 1η Απριλίου:

18:00 «A Leak In Paradise» του David Leloup
Η προβολή θα γίνει παρουσία του Rudolf Elmer ο οποίος στη συνέχεια θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.

19:30 Ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα:
«Η προστασία των whistleblowers όπλο κατά της διαφθοράς και της φοροαποφυγής των πολυεθνικών»
Ομιλητές, Ομιλήτριες:
Χριστόφορος Βερναρδάκης, Υπουργός Επικρατείας
Ρούντολφ Έλμερ (Rudolf Elmer), Whistleblower (Swiss Bank, Julius Bar)
Στέλιος Κούλογλου, Ευρωβουλευτής GUE/NGL
Βιρζινί Ροζιέρ (Virginie Rozière), Ευρωβουλευτής S&D

22.30: «Citizenfour»  της Laura Poitras

Citizenfour

image

Σκηνοθεσία: Λόρα Πόιτρας / Laura Poitras
Με τους: Έντουαρντ Σνόουντεν / Edward Snowden, Γκλεν Γκρίνγουολντ / Glenn Greenwald, Γουίλιαμ Μπίνεϊ / William Binney, Τζούλιαν Ασάνζ / Julian Assange
Χώρά Παραγωγής: Η.Π.Α., Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο
Έτος Παραγωγής: 2014
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 114 λεπτά
Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ το 2015

image

Tο «Citizenfour» της Λόρα Πόιτρας, παρουσιάζει το συγκλονιστικό χρονικό των συναντήσεων του Έντουαρντ Σνόουντεν με τον δημοσιογράφο, Γκλεν Γκρίνγουολντ. Η ταινία αποτυπώνει τις γεμάτες ένταση ημέρες που πέρασε ο Σνόουντεν στο Χονγκ Κονγκ και τις εκμυστηρεύσεις του, στους δημοσιογράφους της Washington Post και του Guardian, πριν αυτοί προβούν στις γνωστές αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις που προκάλεσαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

image

Η Πόιτρας κατέγραψε τις περισσότερες σκηνές του ντοκιμαντέρ όταν αυτή και ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ ταξίδεψαν στο Χονγκ Κονγκ με σκοπό να συναντηθούν με τον Σνόουντεν, τον Ιούνιο του 2013. Στο ντοκιμαντέρ βλέπουμε ελάχιστα την Πόιτρας, ενώ σπάνια την ακούμε να μιλάει. Η δημιουργός προτιμά να δώσει τον λόγο στα γεγονότα και κυρίως στον ήρωα της και την ιστορία του, χωρίς όμως να κατευθύνει τον θεατή.

Στο φιλμ «Citizenfour», αποκαλύπτονται παράλληλα και οι λόγοι που ώθησαν τον πρώην σύμβουλο της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, να διαρρεύσει σε επιλεγμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις απόρρητες πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

image

«Κοιτάμε, εστιάζουμε στον Αμερικανό πολίτη και τι έχει αλλάξει στη ζωή του, μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Παρατηρούμε πώς η επιτήρηση χρησιμοποιείται ως μια μορφή ελέγχου των πληθυσμών. Και πώς ο πόλεμος και ο τρόμος επανέρχονται κατά κάποιο τρόπο στις Ηνωμένες Πολιτείες» δηλώνει η σκηνοθέτιδα, Λόρα Πόιτρας, ενώ ο δικηγόρος του Έντουαρντ Σνόουντεν, Μπεν Γουίσνερ συμπληρώνει σχετικά:

«Ένα από τα πράγματα για τα οποία χαίρομαι, σε σχέση με αυτό το φιλμ, είναι ότι για πρώτη φορά μια μεγάλη μερίδα του κόσμου θα γνωρίσει τον Έντουαρντ Σνόουντεν, έτσι όπως τον έζησα όλη την προηγούμενη χρονιά. Είναι κάποιος που παίρνει πάνω του την ευθύνη, είναι σοβαρός και έχει όραμα. Έχει επίγνωση των πράξεών του, είναι πανέξυπνος και πήρε ιστορικές αποφάσεις, χωρίς καμιά νομική βοήθεια και χωρίς να γνωρίζει ποιες θα ήταν οι συνέπειες για τον ίδιο.»

image

Η ιστορία του Έντουαρντ Σνόουντεν θυμίζει θρίλερ που εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο, αρχίζοντας από τη μέρα που εγκατέλειψε τη φίλη του στη Χαβάη. Ο Σνόουντεν, κουβαλώντας τέσσερις φορητούς υπολογιστές γεμάτους απόρρητα αρχεία, συζητά με τους δημοσιογράφους, ενώ τον παρακολουθούμε με αγωνία, μέχρι τις εβδομάδες της διαρροής των πληροφοριών από το δωμάτιο του στο ξενοδοχείο του στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και τον αγώνα του για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Διαβάστε επίσης:
«Σνόουντεν» του Όλιβερ Στόουν: Ποιες ελευθερίες είμαστε διατεθειμένοι να εγκαταλείψουμε ως πολίτες;