Η νέα δημιουργία της Μαϊβέν, με τον τίτλο «Ο Βασιλιάς μου» (Mon Roi / My King – 2015), αποτελεί την ταινία έναρξης του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που σηκώνει και επίσημα αυλαία την Πέμπτη 7 Απριλίου. Στο Βραβευμένο στις Κάννες φιλμ, πρωταγωνιστούν η Εμμανουέλ Μπερκό, ο Βενσάν Κασέλ και ο Λουίς Γκαρέλ.

Ads

17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Το 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από την Πέμπτη 7 έως και την Τετάρτη 13 Απριλίου και στη Θεσσαλονίκη, από την Πέμπτη 14 έως και την Τετάρτη 20 Απριλίου. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στην μεγάλη οθόνη, επιλεγμένες μεγάλου μήκους ταινίες, οι οποίες θα προβληθούν στις Κινηματογραφικές Αίθουσες: Δαναός, Embassy Nova Odeon και Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – Αuditorium Theo Angelopoulos στην Αθήνα και στους Κινηματογράφους: Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας.

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεκίνησε ένα φθινόπωρο του 2000 και στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας. Μέσα στα 17 χρόνια που έχουν περάσει, ο γαλλόφωνος κινηματογράφος κέρδισε το αθηναϊκό κοινό και κατοχύρωσε επάξια τη θέση του. Το Φεστιβάλ έχει εξελιχθεί σε μία από της σημαντικότερες διοργανώσεις της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ με τη συνεχή υποστήριξη της Unifrance, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συνεχίζει να συμβάλλει σημαντικά, ώστε η Ελλάδα να αγοράζει και να διανέμει ταινίες γαλλόφωνης παραγωγής, στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Ads

Διαβάστε επίσης:
Μία πρώτη ματιά στο 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

 

Ταινία Έναρξης

image

«Ο Βασιλιάς μου» (Mon Roi / My King – 2015) της Μαϊβέν (Maïwenn)
Σκηνοθεσία: Maïwenn
Σενάριο: Maïwenn, Etienne Comar
Φωτογραφία: Claire Mathon
Mοντάζ: Simon Jacquet
Mουσική: Stephen Warbeck
Hθοποιοί:   Vincent Cassel, Emmanuelle Bercot, Louis Garrel
Παραγωγή: Les Productions du Trésor, StudioCanal, France 2 cinéma
Παγκόσμια εκμετάλλευση: StudioCanal
Διανομή στην Ελλάδα: Spentzos Film
Έγχρωμο, DCP, 124 λεπτά
Γαλλία, 2015

image

Ο Τζόρτζιο είναι ένας γοητευτικός πλούσιος άντρας. Η Τόνι είναι μια δικηγόρος που τον θυμάται από παλιότερη γνωριμία τους και αποφασίζει να τον προσεγγίσει όπως ίσως θα την προσέγγιζε εκείνος. Μοιραία λοιπόν ερωτεύονται κεραυνοβόλα και ζουν ένα τρελό έρωτα γεμάτο ανατροπές και μια θυελλώδη σχέση που αρνείται να ξεθωριάσει.

Η κατάληξη; Εκείνος που ποτέ δεν ήθελε δεσμεύσεις και παιδιά, τώρα να το σκέφτεται. Έτσι ξεκινά μια σειρά από προβλήματα. Η Τόνι “τρελαίνεται” από τις ορμόνες της εγκυμοσύνης, τη στιγμή που ο Τζόρζιο αντί να την στηρίξει συναισθηματικά και ψυχολογικά, απλά αποφασίζει να λείπει όσο εκείνη θα χρειάζεται μια παρηγορητική αγκαλιά.

image

Η Τόνι μπαίνει σ’ ένα κέντρο αποκατάστασης έπειτα από μια σοβαρή πτώση στο σκι. Ενώ νιώθει εξαρτημένη από το ιατρικό προσωπικό και τα παυσίπονα, ανακαλεί στη μνήμη της τη θυελλώδη ιστορία που έζησε με τον Georgio. Γιατί αγαπήθηκαν; Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο άντρας που λάτρεψε; Πώς μπόρεσε να αφεθεί σ’ αυτό το ασφυκτικό και καταστροφικό πάθος; Για την Tony ξεκινάει μια πολύ δύσκολη ανασυγκρότηση της ζωής της…

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην Εμμανουέλ Μπερκό στο Φεστιβάλ των Καννών το 2015 και οκτώ (8) υποψηφιότητες στα Βραβεία César 2016, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας, Ά Γυναικείου και Ά Αντρικού Ρόλου. Πρωταγωνιστούν: Εμμανουέλ Μπερκό, Βενσάν Κασέλ, Λουίς Γκαρέλ.

image

Η συναρπαστική Γαλλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτις Μαϊουέν επιστρέφει τέσσερα χρόνια μετά το επίσης βραβευμένο στις Κάννες αποκαλυπτικό «Polisse». Μετά το Αστυνομικό Τμήμα Ανηλίκων, αυτή τη φορά διεισδύει στο βάθος μιας ερωτικής σχέσης. Η κάμερα εστιάζει στη δεκαετή προβληματική σχέση ενός ζευγαριού και στο πώς ο άνδρας ελέγχει τη ζωή της γυναίκας, προκαλώντας συνεχώς νέα προβλήματα, λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του.

Η ταινία «Ο Βασιλιάς μου» (Mon Roi / My King – 2015) της Μαϊουέν (Maïwenn), που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 7 Απριλίου στις 19:30, στην τελετή έναρξης που θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών – είσοδος μόνο με προσκλήσεις – ενώ καθώς το φιλμ συμμετέχει και στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, θα προβληθεί επίσης το Σάββατο 9 Απριλίου στις 22:00, στον Κινηματογράφο Δαναός 1.

Μαϊουέν

image

H Γαλλίδα ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτρια Μαϊουέν (Maïwenn) παίρνει τον πρώτο της ρόλο στο φιλμ “La Gamine” το 1992. Σύντροφος του Luc Besson, παίζει στις ταινίες του “Léon” το 1994 και “Το πέμπτο στοιχείο” το 1997. Η πρώτη ταινία που σκηνοθετεί είναι η μικρού μήκους “I’m an Actrice” το 2004. O Claude Lelouch της εμπιστεύεται ρόλους στα φιλμ “Les Parisiens” το 2004 και “Le Courage d’aimer” το 2005.

Το 2006 η Μαϊουέν, γυρίζει την πρώτη μεγάλη μήκους ταινία της, “Pardonnez-moi”, ενώ το 2009 σκηνοθετεί και παίζει στο φιλμ “Le Βal des actrices”. Το 2011 με το “Polisse” κερδίζει υποψηφιότητες για τα βραβεία César καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας αλλά και το Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών. Η πιο πρόσφατη ταινία της, “Mon Roi”, συγκέντρωσε 8 υποψηφιότητες στα César 2016.

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών: 5 €
Τιμές εισιτηρίων στους κινηματογράφους Δαναός, Embassy Nova Odeon
Γενική είσοδος: 6 €
Η είσοδος στην πρεμιέρα και τη λήξη θα γίνει μόνο με την ειδική πρόσκληση

Το 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από την Πέμπτη 7 έως και την Τετάρτη 13 Απριλίου και στη Θεσσαλονίκη, από την Πέμπτη 14 έως και την Τετάρτη 20 Απριλίου. Το Tvxs.gr και φέτος δίνει το παρών σ’ ένα ιδιαίτερα αξιόλογο φεστιβάλ και θα σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις εντυπώσεις μας από τη διοργάνωση καθώς και τις προτάσεις μας για τις προβολές του. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ.