Το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, πραγματοποιείτε από την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου. Σε πείσμα των δύσκολων καιρών, το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας επιστρέφει για 29η συνεχή χρονιά. Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας και θα σας μεταφέρουμε αναλυτικά τα νέα της διοργάνωσης, τις προτάσεις, αλλά και τις κριτικές μας. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διοργανώνεται ένα αξιόλογο Αφιέρωμα στον βραβευμένο με Όσκαρ, ελληνικής καταγωγής Αμερικανό σκηνοθέτη, Αλεξάντερ Πέιν.

Ads

29o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

image

To Φεστιβάλ και φέτος υποδέχεται τους φίλους του κινηματογράφου, παρουσιάζοντας σημαντικές νέες, αλλά και κλασσικές ταινίες. Πιστό στο πνεύμα του, το Πανόραμα συνεχίζει να αναδεικνύει τον ευρωπαϊκό, αλλά και τον ελληνικό κινηματογράφο, σύγχρονο αλλά και παλαιότερο, χωρίς να παραγνωρίζει κινηματογραφίες από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ads

Από τις 17 έως τις 27 Νοεμβρίου, οι Κινηματογράφοι Τριανόν και Ααβόρα, φιλοξενούν αφιερώματα σε σημαντικούς Έλληνες και ξένους δημιουργούς, αβαν πρεμιέρ πολυαναμενόμενων ταινιών, εκδηλώσεις, συζητήσεις, master-classes, καθώς και προβολές μικρού μήκους ταινιών σπουδαστών κινηματογραφικών σχολών.

Η 29η διοργάνωση περιλαμβάνει ένα ειδικό αφιέρωμα για τα 40 χρόνια της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και όπως κάθε χρόνο, το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ, στο οποίο θα συμμετάσχουν 11 ευρωπαϊκές ταινίες, οι οποίες δεν έχουν αγοραστεί από Έλληνες διανομείς. Τα βραβεία του Φεστιβάλ θα απονείμουν τρεις επιτροπές:

  • Της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI)
  • Της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ)
  • Των αναγνωστών του περιοδικού “Αθηνόραμα”

image

To Φεστιβάλ παρουσιάζει παράλληλα και δύο αφιερώματα στους φίλους του ελληνικού και του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Ένα με όλες τις μεγάλου μήκους ταινίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ως φόρο τιμής στον πρόωρα χαμένο πολυσχιδή Έλληνα δημιουργό, αλλά και μια επιλογή ταινιών του πολιτικοποιημένου Ιταλού σκηνοθέτη Μάρκο Μπελόκιο. Θα προβάλλει μάλιστα σε αβάν πρεμιέρ και η νέα ταινία του Μπελόκιο «Sweet Dreams», η οποία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, τον Μάιο στο 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών.

image

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στο 29o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Με το κύκνειο άσμα του Αντρέι Βάιντα σηκώνει αυλαία το 29ο Πανόραμα

Αλεξάντερ Πέιν / Alexander Payne

image

Εγγονός Ελλήνων μεταναστών, ο Αλεξάντερ Πέιν μεγάλωσε στην Όμαχα της Νεμπράσκα, όπου έλαβε τη μόρφωση του από Ιησουίτες. Σπούδασε Ιστορία και Ισπανική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ κι αργότερα Σκηνοθεσία στο UCLA. Οι πρώτες του δύο ταινίες ήταν τα «Πολίτης Ρουθ» (Citizen Ruth – 1996) και «Σκάνδαλα στα Θρανία» (Election – 1999).

Το «About Schmidt» έκανε την πρεμιέρα του στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Καννών το 2002. Τα «Πλαγίως» (Sideways – 2004) και «Οι Απόγονοι» (The Descendants – 2011), απέσπασαν Όσκαρ Προσαρμοσμένου Σεναρίου, και ήταν υποψήφια για τέσσερα ακόμα, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας. Τέσσερις από τις έξι ταινίες του έχουν γυριστεί στη Νεμπράσκα.

image

«Λέγομαι Παπαδόπουλος. Είμαι ένας Έλληνας από την Ομάχα. Ο παππούς μου ήρθε στην Ομάχα το 1912-1913 με το όνομα Παπαδόπουλος. Γίνονταν τότε διαδηλώσεις κατά των Ελλήνων και το 1915 ο παππούς μου άλλαξε το επώνυμό του. Δεν το έκανε “Πάπας”, όπως πολλοί Έλληνες, αλλά το αμερικανοποίησε πλήρως. Οι παλιοί δεν θέλουν να μιλούν για αυτά…» – Αλεξάντερ Πέιν

image

Τα έργα του Αλεξάντερ Πέιν, χαρακτηρίζονται για το μαύρο χιούμορ τους και τις σατιρικές απεικονίσεις της αμερικάνικης κοινωνίας. Ο Πέιν έχει τιμηθεί δύο φορές με το Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, ενώ έχει υπάρξει τρεις φορές υποψήφιος για το Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Σκηνοθέτη. Στο 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, θα προβληθούν οι ταινίες του:

  • Πολίτης Ρουθ / Citizen Ruth (1996)
  • Η Εκλογή / Election (1999)
  • Πλαγίως / Sideways (2004)
  • Οι Απόγονοι / The Descendants (2011)
  • Νεμπράσκα / Nebraska (2013)

image

Η πτυχιακή του ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Sundance, κάτι που προσείλκυσε το ενδιαφέρον της εταιρείας Miramax, ώστε αυτή να τον υποστηρίξει για να γράψει το σενάριο και να σκηνοθετήσει την πρώτη του μεγάλου μήκους, την ταινία «Citizen Ruth» το 1996. Στην ταινία, η Λόρα Ντερν ενσαρκώνει μια ανεύθυνη, τοξικοεξαρτημένη νέα γυναίκα, που βρίσκεται στη μέση μιας μεγάλης δημόσιας αντιδικίας σχετικά με τις εκτρώσεις.

Από τότε συνεχίζει ακάθεκτος, δίνοντας μια νέα πνοή στο αμερικανικό σινεμά, καθώς η οπτική του Πέιν συνδυάζει την εμπορικότητα με τις ιδιαίτερες καλλιτεχνικές απαιτήσεις. Στην οσκαρική ταινία του «Σχετικά με τον Σμιντ», ο Τζακ Νίκολσον είναι ένας συνταξιούχος, του οποίου η συμμετοχή στο γάμο της κόρης του, εξελίσσεται σε αναζήτηση αυτογνωσίας – ένα ζητούμενο και στις μετέπειτα ταινίες του σκηνοθέτη.

image

Από το «Πλαγίως», με ήρωες δύο κουρασμένους και απογοητευμένους μεσήλικες που περιηγούνται στους αμπελώνες της Καλιφόρνιας, μεταφερόμαστε μέχρι τους «Απογόνους» όπου ο Τζορτζ Κλούνεϊ, μετά τον τραυματισμό της γυναίκας του, αναθεωρεί όλη του τη ζωή.

Στο εξαιρετικό «Nebraska» με τον Μπρους Ντερν στον ρόλο ενός χαμένου στον κόσμο του ηλικιωμένου που ταξιδεύει, συνοδευόμενος από τον γιο του, για να διεκδικήσει το (δήθεν) έπαθλο ενός λαχνού – ο Πέιν παρουσιάζει μια ταινία που καταδύεται στα βάθη της περίπλοκης σχέσης πατέρα και γιου. Η ταινία ενσωματώνει όλη τη φιλοσοφία του σκηνοθέτη για το Σινεμά: υποδόριο χιούμορ, λελογισμένη συγκίνηση, λιτή κινηματογραφική γλώσσα και βέβαια ο άνθρωπος, πάντα ο άνθρωπος, στο επίκεντρο της κινηματογραφίας του.

image

Διαβάστε επίσης:
«Νεμπράσκα» – Το υπέροχο ασπρόμαυρο φιλμ του Αλεξάντερ Πέιν
Δώδεκα ασπρόμαυρα κινηματογραφικά αριστουργήματα του 21ου αιώνα

«Αισθάνομαι τυχερός που μπορώ να κάνω αυτό το σινεμά, αλλά παράλληλα καταλαβαίνω πόσο σπάνιο είναι αυτό, βλέποντας πλέον όλο και λιγότερους Αμερικανούς σκηνοθέτες να το επιχειρούν. Μέρος του μυστικού μου για να τα καταφέρνω, είναι να κρατώ το κόστος όσο πιο χαμηλά γίνεται, προκειμένου να συνεχίσω να το κάνω.» – Αλεξάντερ Πέιν

image

Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ: 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, διεξάγεται από την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας στο μακροβιότερο φεστιβάλ της Αθήνας και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για μία διοργάνωση που κατέχει δικαίως μία ιδιαίτερη θέση στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα της πρωτεύουσας.