Το 1976 ο Τζόζεφ Λόουζι σκηνοθετεί τον Αλέν Ντελόν στη δραματικά ταινία, «Mίστερ Κλάιν». Η ιστορία μας μεταφέρει στην κατεχόμενη Γαλλία του 1942, όπου εξαιτίας της συνωνυμίας του μ’ έναν Εβραίο, ένας καθολικός θα υποβληθεί σ’ έναν απελπισμένο αγώνα επιβίωσης. Το βραβευμένο με τρία César φιλμ, θα προβληθεί την Τρίτη 14 Νοεμβρίου στις 19.30 στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ads

Το Ciné-club συνεχίζει τις ενδιαφέρουσες προβολές του και συντονίζεται με τον κύκλο «Διαχείριση της διαφορετικότητας στο σχολείο. Εκπαίδευση του σήμερα και του αύριο» και ειδικότερα με την εκδήλωσή για την ιστορική μνήμη που διοργανώνεται με το Maison d’Izieu, προβάλλοντας στις 14 Νοεμβρίου την ταινία Μίστερ Κλάιν του Joseph Losey.

Mr. Klein / Mίστερ Κλάιν
Σκηνοθεσία: Τζόζεφ Λόουζι / Joseph Losey
Σενάριο: Franco Solinas, Fernando Morandi
Πρωταγωνιστούν: Αλέν Ντελόν, Κέντζι Σαβάντα, Ζαν Μορό
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 1976
Διάρκεια: 123 λεπτά
Ταινία στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους
Τρίτη 14 Νοεμβρίου στις 19.30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με ελεύθερη είσοδο

image

Ads

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής του Παρισιού, ο Robert Klein, ένας Αλσατός που αγοράζει έργα τέχνης σε χαμηλή τιμή, βρίσκει σταλμένη στο όνομά του την εφημερίδα Τα εβραϊκά νέα, που διανέμεται μόνο σε συνδρομητές.

Σύντομα θα ανακαλύψει ότι κάποιος Εβραίος χρησιμοποιεί το όνομά του και αποφασίζει να ακολουθήσει τα ίχνη που θα τον οδηγήσουν σε αυτόν τον άγνωστο.

image

Πρόκειται για την πρώτη γαλλική ταινία του Joseph Losey, η οποία κέρδισε το 1977 τρία Βραβεία César: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σκηνικών.

Tην ταινία που προβάλλεται σε συνεργασία με την Filmtrade, παρουσιάζει ο Θανάσης Γεντίμης, αρχισυντάκτης CinemaNews.gr.

image

Πρόκειται για ένα σπάνιο και εξαιρετικό φιλμ, με καφκική ατμόσφαιρα και τον Αλέν Ντελόν σε μία σπουδαία ερμήνεια. Σε μικρό ρόλο συναντάμε και την σπουδαία, Ζαν Μορό.

Ο Αλέν Ντελόν, γεννημένος στις 8 Νοεμβρίου του 1935, δήλωσε πρόσφατα πως αποφάσισε να ολοκληρώσει την καριέρα του, με μία ταινία κι ένα θεατρικό έργο. Κατά τη διάρκεια της πλούσιας καριέρας του, η οποία μετρά πέντε δεκαετίες και σχεδόν εκατό ταινίες, ο σπουδαίος Γάλλος ηθοποιός έχει συνεργαστεί με ορισμένους από τους πιο διακεκριμένους σκηνοθέτες του κινηματογράφου διεθνώς. Από τον Βισκόντι, τον Αντονιόνι και τον Κλεμάν, μέχρι τον Μελβίλ, τον Γκοντάρ και τον Τζόζεφ Λόουζι.

image

Διαβάστε επίσης:
Ζαν Μορό: Η «σημαντικότερη ηθοποιός στον κόσμο» κατά τον Όρσον Γουέλς
Αλέν Ντελόν: «Ένα τρομερό παιδί είναι ένα παιδί τρομερά δυστυχισμένο»