Ο σκηνοθέτης Εμίλιο Μαρτίνεθ Λαζάρο, που στο παρελθόν μας έχει προσφέρει σημαντικές ταινίες, όπως «Τα 13 Τριαντάφυλλα» (Las 13 rosas) του 2007, επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία: «Έρωτας αλά Ισπανικά» (Ocho Apellidos Vascos / Spanish Affair). Μία ισπανική κωμωδία παρεξηγήσεων και ευφάνταστων καταστάσεων στα ίχνη της γαλλικής ταινίας «Είναι Τρελοί Αυτοί οι Βόριοι» (Welcome to the Sticks) του 2008.

Ads

 

Ο Ραφαέλ (Ντάνι Ροβίρα – Dani Rovira) είναι γεννημένος στη Σεβίλλη και περήφανος Ανδαλουσιανός. Ένα βράδυ θα γνωρίσει την Αμάια (Κλάρα Λάγκο – Clara Lago), μία όμορφη αλλά και ιδιαίτερα δυναμική κοπέλα με Βάσκικη καταγωγή. Μετά από μια παθιασμένη νύχτα μεταξύ, που καταλήγει μάλλον άδοξα, η Αμάια θα κλέψει την καρδιά του πρωταγωνιστή μας, ξεχνώντας στο σπίτι του, σαν μοντέρνα σταχτοπούτα, την τσάντα της.

 

Το γεγονός αυτό θα αποτελέσει το καλύτερο άλλοθι για τον νεαρό Ραφαέλ που βρίσκει την αφορμή που ήθελε για να ταξιδέψει στην περιοχή που μένει η Αμάια να την ξαναδεί και να την επιστρέψει να γυρίσει πίσω μαζί του.

Ads

 

Παρότι όμως η Αμάια δε φαίνεται να έχει πρόθεση να του χαρίσει άλλες παρόμοιες νύχτες, η επιστροφή στην πόλη μετά από καιρό, του παραδοσιακού πατέρα της Κόλδο (Κάρρα Ελαχάντε – Karra Elejalde), θα της αλλάξει τα σχέδια. Αναγκάζεται πλέον να ζητήσει βοήθεια, υποχρεώνοντας ουσιαστικά τον Ραφαέλ, να υποδυθεί έναν ρόλο που δεν φανταζόταν ποτέ στη ζωή του…

 

Το φιλμ «Έρωτας αλά Ισπανικά» (Ocho Apellidos Vascos / Spanish Affair) είναι μία δροσερή ερωτική κωμωδία, που επιβεβαιώνει με χιούμορ και ευαισθησία πως τα ετερώνυμα έλκονται και πως όσο πιο έντονες είναι οι διαφορές στα ζευγάρια, τόσο πιο μεγάλη έλξη μπορεί να υπάρξει, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

image

Η άνευ προηγουμένου εμπορική επιτυχία της ταινίας – καθώς αποτελεί την μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών στην Ισπανία – αλλά και οι διεθνείς πωλήσεις της σε όλο τον κόσμο, οδήγησαν τους παραγωγούς να ανακοινώσουν ήδη το σίκουελ της ταινίας που αναμένεται το 2015.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Εμίλιο Μαρτίνεθ Λάθαρο, σκηνοθέτης της ταινίας «Έρωτας αλά Ισπανικά», ήταν παράλληλα και ο δημιουργός της μεγαλύτερης Ισπανικής εμπορικής επιτυχίας όλων των εποχών μέχρι φέτος (αλλά και του σίκουελ του), με το φιλμ, «Η Άλλη Πλευρά του Κρεβατιού». Ο ίδιος δεν μπορούσε να πιστέψει ότι σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα θα έσπαγε το προσωπικό του ρεκόρ και στην Ισπανία της κρίσης θα έκανε 9,5 εκατομμύρια Ισπανούς να επισκεφτούν τους κινηματογράφους στην δροσερή κωμωδία, «Έρωτας αλά Ισπανικά».

 

Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του ο Εμίλιο Μαρτίνεθ Λάθαρο εργάζεται ως σεναριογράφος στην τηλεόραση ενώ σκηνοθετεί αρκετές τηλεταινίες και επεισόδια σε τηλεοπτικές σειρές. Μεταμορφώνεται σε «Κύριο-Blockbuster» (όπως τον αποκαλούν οι Ισπανοί) όταν η ανεξάρτητη Ισπανική κωμωδία «Η Άλλη Πλευρά του Κρεβατιού», σπάει κάθε ρεκόρ εισπράξεων και βρίσκει διανομή στην Αμερική, φέρνοντας στο προσκήνιο την Παθ Βέγκα (Μίλα της, Spirit, Grace of Monaco).

image

Ο Ισπανός δημιουργός κινηματογραφεί παράλληλα και την αληθινή ιστορία δεκατριών κοριτσιών που το καθεστώς του Φράνκο ανέκρινε και εκτέλεσε. Η ιστορία τους έμεινε γνωστή ως «Τα 13 Τριαντάφυλλα» (Las 13 rosas – 2007) που έγινε και ο τίτλος της ταινίας του, με πρωταγωνιστρία την υπέροχη Pilar López de Ayala (Medianeras / Μεσοτοιχίες – 2011).

 

Σημαντικό μέρος της επιτυχίας της δροσερής καλοκαιρινής κωμωδίας «Έρωτας αλά Ισπανικά» (Ocho Apellidos Vascos / Spanish Affair) του Εμίλιο Μαρτίνεθ Λαζάρο, οφείλεται στην καλή χημεία και στις συμπαθητικές ερμηνείες των τεσσάρων βασικών πρωταγωνιστών του φιλμ: Κλάρα Λάγκο (Clara Lago), Ντάνυ Ροβίρα (Dani Rovira), Κάρμεν Μάτσι (Carmen Machi) και Κάρρα Ελαχάντε (Karra Elejalde).

 

Πρωταγωνίστρια της ταινίας μας είναι η πανέμορφη Κλάρα Λάγκο (Clara Lago) την οποία και είχαμε απολαύσει και στο φιλμ «Για το Καλό των Άλλων» στο πλευρό της Μπελέν Ρουέδα (Το Ορφανοτροφείο, Η Θάλασσα Μέσα μου) και του Εδουάρδο Νοριέγα (Η Πεντάμορφη και το Τέρας, Άνοιξε τα Μάτια, Μη μου Χαλάς τη Μέρα).

image

Ωστόσο η μεγάλη της καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία ήταν το ασφυκτικό θρίλερ «La Cara Oculta» στον ρόλο της Μπελέν. Μετά την τεράστια επιτυχία της νέας της ταινίας, έχει ήδη αποδεχτεί να πρωταγωνιστήσει στο δεύτερο μέρος του «Έρωτας αλά Ισπανικά».

 

«Η γιαγιά μου έχει Βασκική καταγωγή και αυτό έκανε ακόμα πιο ξεκάθαρη την εικόνα της ηρωίδας μου. Βρίσκω τις διαφορές μεταξύ λαών, ακόμα και ανθρώπων, μια πολύ καλή βάση για να αφηγηθείς μια κωμωδία. Η ισπανική κωμωδία είχε πολλές επιτυχίες τις προηγούμενες δεκαετίες. Οι Ισπανικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, κάνουν τα πάντα για να «φημώσουν» τις ταινίες και να αποδυναμώσουν αυτά που θέλουμε να δείξουμε στο κοινό. Φαίνεται πως κάποιος μας είχε ματιάσει όλα αυτά τα χρόνια, τώρα όμως τα πράγματα θα αλλάξουν» Κλάρα Λάγκο (Clara Lago)

 

Ο Ντάνυ Ροβίρα (Dani Rovira) που υποδύεται τον Ράφα στην ταινία δεν έχει στο βιογραφικό του άλλες κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους. Παρόλα αυτά χάρης στην παρουσία του στο συγκεκριμένο φιλμ, αποτελεί πλέον έναν από τους πιο δημοφιλής νέους Ισπανούς ηθοποιούς. Ενώ και αυτός έχει ήδη αποδεχτεί την πρόταση να πρωταγωνιστήσει στο δεύτερο μέρος του «Έρωτας αλά Ισπανικά».

 

O Ντάνυ Ροβίρα κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στο «Έρωτας αλά Ισπανικά» υποδυόμενος ένα Σεβιγιάνο, ενώ στην πραγματικότητα είναι από τη Μάλαγα και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν βρίσκω τον ήρωα μου μακρινό από εμένα και την κουλτούρα μου, αν εξαιρέσεις ότι βάζει τόσο πολύ ζελέ στα μαλλιά του που είναι σαν να τον έχει «κουτσουλήσει μέδουσα».

image

Η Κάρμεν Μάτσι (Carmen Machi) είναι μια Αλμοδοβαρική περσόνα που έχουμε απολαύσει μεταξύ άλλων στα φιλμ: «Μίλα της», «Ραγισμένες Αγκαλιές», «Το Δέρμα που Κατοικώ» και «Δεν κρατιέμαι». Έχει όμως παίξει και στην πρώτη ταινία του Πάμπλο Μπούρχερ «Τορεμολίνος 73» σ’ ένα μικρό, όσο και χαρακτηριστικό ρόλο.

 

Και η Κάρμεν Μάτσι έχει επίσης αποδεχτεί να βρεθεί στα πλατό στο δεύτερο μέρος του «Έρωτας αλά Ισπανικά». Ενώ παράλληλα την επόμενη χρονιά θα την δούμε σε πέντε ακόμη νέες Ισπανικές παραγωγές και συμπαραγωγές.

 

«Φαντάζομαι ότι τα ζητήματα «τοπικισμού», είναι μια αστεία υπόθεση. Δεν πιστεύω σε καμία μορφή φανατισμού. Για εμένα το να είσαι από μία περιοχή, να έχεις γεννηθεί την ίδια μέρα, ή να έχεις το ίδιο ωροσκόπιο με κάποιον άλλο, δεν σημαίνει τίποτα. Ο καθένας μας έχει το δικό του χαρακτήρα. Οι «τοπικιστικές» διαφορές όμως μπορούν να αποτελέσουν μια καλή βάση για να γελάσεις και όταν γελάς, γίνεσαι περισσότερο ανθρώπινος. Δεν βλέπω τίποτα κακό στο να σατυρίζεις τις διαφορές δύο περιοχών» Κάρμεν Μάτσι

image

Γεννημένος στις 10 Οκτωβρίου του 1960, ο Κάρρα Ελαχάντε (Karra Elejalde) φημίζεται στην Ισπανία για την ικανότητα του να αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τους κωμικούς ρόλους και το λεπτό χιούμορ που προσθέτει στους δραματικούς.

 

Στην πλούσια φιλμογραφία του στη μεγάλη οθόνη τον συναντάμε στη μαύρη κωμωδία «Accion Mutante» του βραβευμένου στο Φεστιβάλ Βενετίας, Άλεξ Ντε Λα Ιγκλέσια σε παραγωγή Πέδρο Αλμοδόβαρ. Ο Αλμοδόβαρ θα του δώσει κι έναν ρόλο στην χαρακτηριστική ταινία του «Κίκα».

 

Ο Καταλανός σκηνοθέτης Χούλιο Μεδέμ (Οι Εραστές του Αρκτικού Κύκλου, Δωμάτιο στη Ρώμη) θα τον επιλέξει για τις ταινίες του «Vacas» και «Tierra». Φιλμ που στην Ελλάδα είχαμε την ευκαιρία να τα παρακολουθήσουμε στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

 

O Χάουμε Μπελαγκερό (Rec, Rec 2) τον σκηνοθετεί στο «Los Sin Nombre». Το πολύπλοκο θρίλερ που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο πέρασμα του και μάλιστα τα δικαιώματα του αγοράστηκαν από τον Τομ Κρουζ για να δημιουργήσει το ριμέικ. Στο «Εγκλήματα στον Χρόνο» τον συναντάμε σε ακόμα μία σημαντική ταινία της καριέρας του, ενώ η ερμηνεία του στο «Ακόμα και η Βροχή» στο πλευρό του Γκαέλ Γκαρθία Μπερνάλ, θα του χαρίσει το βραβείο Γκόγια καλύτερης δεύτερης αντρικής ερμηνείας, καθώς και το αντίστοιχο βραβείο των κριτικών της Ισπανίας.

 

Ο πολυβραβευμένος δημιουργός Αλεχάνδρο Γκονθάλες Ινιάριτου, επιλέγει τον Κάρρα Ελαχάντε για να υποδυθεί έναν ρόλο κλειδί στο «Biutiful», στο πλευρό του βραβευμένου με Όσκαρ, Χαβιέρ Μπαρδέμ. Ενώ τέλος και ο Ελαχάντε έχει ήδη αποδεχτεί την πρόταση να πρωταγωνιστήσει στο δεύτερο μέρος του «Έρωτας αλά Ισπανικά».

 

«Η οικογένεια του πατέρα μου, είναι από μία περιοχή στα μέσα της Γκιπούθκουα που μιλάνε βιθκένο (Ισπανικά με Βάσκικη προφορά) και δεν μιλάνε Ευσκέρα (γλώσσα των Βάσκων). Ο πατέρας μου που ήταν Βάσκος, αλλά δεν μιλούσε καθόλου καλά ισπανικά. Είχε χαρακτηριστική προφορά, που δεν τον εγκατέλειψε μέχρι που πέθανε στα 75 χρόνια… Όταν διάβασα το σενάριο, θεώρησα ότι βρήκα ένα μέρος της χαμένης μου παιδικής ηλικίας» Κάρρα Ελαχάντε (Karra Elejalde)

image

Όπως επισημάναμε και στην αρχή, η ταινία «Έρωτας αλά Ισπανικά» (Ocho Apellidos Vascos / Spanish Affair), αποτελεί την ισπανική απόδοση της γαλλικής ταινίας «Είναι Τρελοί Αυτοί οι Βόριοι». Αντίστοιχη μεταφορά έχει γίνει και από τους Ιταλούς, με το φιλμ «Benvenuti al Sud». Την κεντρική ιδέα του σεναρίου την υπογράφει ο Dany Boon, πρωταγωνιστής μεταξύ άλλων του «Μικροαπατεώνες στα Δύσκολα».

 

Παρά την τεράστια εμπορική αλλά και καλλιτεχνική επιτυχία της ταινίας «Έρωτας αλά Ισπανικά» (Ocho Apellidos Vascos / Spanish Affair), όπου και οι τέσσερις βασικοί πρωταγωνιστές έχουν ήδη συμφωνήσει να συμμετάσχουν και στο δεύτερο μέρος της ταινίας με τις νέες περιπέτειες του Ράφα και της Αμάια, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ταινία δεν είχε ανάλογη υποδοχή και από τους Βάσκους, λόγω της εκτεταμένης χρήσης χιουμοριστικών τοπικών εκφράσεων, κάτι που αποτυπώθηκε έντονα και στις τοπικές κριτικές της ταινίας…

 

Η νέα ταινία του Εμίλιο Μαρτίνεθ Λαζάρο «Έρωτας αλά Ισπανικά» (Ocho Apellidos Vascos / Spanish Affair), μία δροσερή ερωτική κωμωδία του καλοκαιριού, που μέσα από ευτράπελα και ιδιαίτερες καταστάσεις προσπαθεί να  επιβεβαιώσει με χιούμορ και ευαισθησία ότι συχνά πυκνά τα ετερώνυμα έλκονται.

 

Το φιλμ που έκανε πρεμιέρα τον Μάρτιο στην Ισπανία, προβάλλεται από την Πέμπτη 31 Ιουλίου στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες σε διανομή της Weird Wave και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ισπανίας.

Έτος: 2014 | Χώρα: Ισπανία | Διάρκεια: 98 λεπτά | Σκηνοθεσία: Emilio Martínez Lázaro | Σενάριο: Borja Cobeaga, Diego San José | Παίζουν: Clara Lago, Dani Rovira, Carmen Machi, Karra Elejalde