Για μία εβδομάδα, από την Πέμπτη 7 έως και την Τετάρτη 13 Απριλίου, το 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, μας κράτησε όμορφη κινηματογραφική συντροφιά μέσα από επιλεγμένες ταινίες. Η αυλαία της διοργάνωσης πέφτει με την απονομή των βραβείων και την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας ταινίας του Éric Lavaine, «Μαμά, Γύρισα!» (Retour chez ma mère – 2016), με πρωταγωνίστρια την σπουδαία Γαλλίδα, ηθοποιό και σκηνοθέτη, Ζοζιάν Μπαλασκό, η οποία θα παρευρεθεί στην τελετή λήξης και θα παρουσιάσει τη ταινία.

Ads

«Μαμά, Γύρισα!» (Retour chez ma mère)

image

Όλοι αγαπάμε τους γονείς μας, αλλά να είμαστε ενήλικοι και να γυρίσουμε να ζήσουμε στο σπίτι τους, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Η Stéphanie θα βιώσει αυτή την έντονη εμπειρία, αρχικά αντιμέτωπη με μια στοργική μα φορτική μητέρα και έπειτα με τα αδέλφια της, που βγάζουν όλη τη μνησικακία τους για παλιές υποθέσεις. Η οικογένεια δεν θα αργήσει να μετατραπεί σε εχθρικό έδαφος, σπαρμένο με απρόσμενες παγίδες και γεμάτο μυστικά…

Ads

image

Η νέα ταινία του Éric Lavaine, θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στο 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 19:30, στον Κινηματογράφο Δαναός. Το φιλμ θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, σε διανομή της Strada Films. Την ταινία «Μαμά, Γύρισα!» (Retour chez ma mère – 2016), θα παρουσιάσει ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας και διευθυντής του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ.

image

Σκηνοθεσία: Éric Lavaine
Σενάριο: Éric Besnard
Φωτογραφία: François Hernandez
Mουσική: Fabien Cahen
Hθοποιοί: Alexandra Lamy, Josiane Balasko, Mathilde Seigner
Παραγωγή:  Pathé, Same Player, TF1 Films Production
Παγκόσμια εκμετάλλευση: Pathé distribution
Διανομή στην Ελλάδα: Strada Films
Έγχρωμο, 90 λεπτά
Γαλλία | 2016

Ερίκ Λαβέν / Éric Lavaine

Το 2006 ο Éric Lavaine γυρίζει την πρώτη του ταινία, “Poltergay” (Αδελφές… ψυχές), μία γκέι παρωδία του φιλμ “Poltergeist” (Το πνεύμα του κακού), με τον Clovis Cornillac και τη Julie Depardieu. Το 2009 σκηνοθετεί τη δεύτερη δουλειά του, “Incognito”, με τους Bénabar, Franck Dubosc και Jocelyn Quivrin. Το 2010 προβάλλεται η ταινία του “Protéger et servir”, όπου ξαναβρίσκει τον Clovis Cornillac, τον Kad Merad και τον François Damiens. Το 2011 συνεργάζεται πάλι με τον Franck Dubosc για το φιλμ “Bienvenue à bord”. Η πιο πρόσφατη ταινία του, “Retour chez ma mère”, θα βγει στις γαλλικές αίθουσες τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ζοζιάν Μπαλασκό / Josiane Balasko

image

Αφού πρώτα δοκιμάσει τις δυνάμεις της στη συγγραφή και κατόπιν στο σχέδιο, η Josiane Balasko συναντιέται με τη μυθική ομάδα του θεάτρου Splendid και έτσι αναδεικνύει το κωμικό της ταλέντο. Παρόλο που περιορίζεται να ερμηνεύει ρόλους εριστικών, δύστροπων και πικρόχολων γυναικών, διαπρέπει στις ταινίες “Les Bronzés” και “Le Père Noel est une ordure”. Όμως η Josiane Balasko δεν σταματά εκεί και θα σκηνοθετήσει την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, “Sac de noeuds”, το 1985.

Ωστόσο το ευρύτερο κοινό θα τη γνωρίσει κυρίως μέσα από την ταινία “Για όλα φταίει το γκαζόν”, ένα φιλμ στο οποίο συμμετέχει ως σκηνοθέτρια, σεναριογράφος και ηθοποιός. Μην εγκαταλείποντας την καριέρα της ως ηθοποιού, βλέπει το ταλέντο της να επιβραβεύεται με César καλύτερης γυναικείας ερμηνείας το 1989 για την ερμηνεία της στην ταινία του Bertrand Blier, “Πολύ όμορφη για σένα”, όπου ο σύνθετος ρόλος της απέναντι στην Carole Bouquet καταχειροκροτήθηκε.

Απολαυστική στο φιλμ “Une nuit d’ivresse”, συγκινητική στην ταινία “Cette femme-là”, η Josiane Balasko κρύβει πάρα πολλά ταλέντα. Το 1998 και κατόπιν το 2004, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη δύο από τα πιο επιτυχημένα θεατρικά της έργα: “Un grand cri d’amour” και “L’Ex-femme de ma vie”. Το φιλμ “Demi-soeur” (2013) είναι η πιο πρόσφατη κινηματογραφική της δουλειά.

17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

image

Το 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, πραγματοποιείται στην Αθήνα, από την Πέμπτη 7 έως και την Τετάρτη 13 Απριλίου και στη Θεσσαλονίκη, από την Πέμπτη 14 έως και την Τετάρτη 20 Απριλίου. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, οι θεατές έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στην μεγάλη οθόνη, επιλεγμένες μεγάλου μήκους ταινίες, οι οποίες προβάλλονται στις Κινηματογραφικές Αίθουσες: Δαναός, Embassy Nova Odeon και Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – Αuditorium Theo Angelopoulos στην Αθήνα και στους Κινηματογράφους: Ολύμπιον αίθ. Παύλος Ζάννας.

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεκίνησε ένα φθινόπωρο του 2000 και στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας. Μέσα στα 17 χρόνια που έχουν περάσει, ο γαλλόφωνος κινηματογράφος κέρδισε το αθηναϊκό κοινό και κατοχύρωσε επάξια τη θέση του. Το Φεστιβάλ έχει εξελιχθεί σε μία από της σημαντικότερες διοργανώσεις της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ με τη συνεχή υποστήριξη της Unifrance, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συνεχίζει να συμβάλλει σημαντικά ώστε η Ελλάδα να αγοράζει και να διανέμει ταινίες γαλλόφωνης παραγωγής, στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στο 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
Έξι προτάσεις για το 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

 

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών: 5 €
Τιμές εισιτηρίων στους κινηματογράφους Δαναός, Embassy Nova Odeon
Γενική είσοδος: 6 €
Η είσοδος στην πρεμιέρα και τη λήξη θα γίνεται μόνο με την ειδική πρόσκληση.

Το Tvxs.gr και φέτος δίνει το παρών σ’ ένα ιδιαίτερα αξιόλογο φεστιβάλ και σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις εντυπώσεις μας από τη διοργάνωση καθώς και τις προτάσεις μας για τις προβολές του. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ.