Έχοντας πραγματοποιήσει ήδη την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Σεπτέμβριο στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του San Sebastián (20-28/9 στο τμήμα New Directors), το “Luton” του Μιχάλη Κωνσταντάτου, αφού παρουσιάστηκε με επιτυχία στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας κάνει και επίσημα πλέον την εμφάνιση του στις Κινηματογραφικές Αίθουσες. Του Γιώργου Ρούσσου.

Ads

 

 

“Ένα από τα πράγματα που πάντα με ενδιέφεραν γύρω μου και παρατηρούσα, είναι η «αόρατη» ψυχολογική πίεση και η βία που ασκούν πάνω μας οι απαιτήσεις μίας «κανονικής ζωής». Πόσο στενό και δύσκαμπτο μπορεί να γίνει το κοινωνικό πλαίσιο που καλούμαστε να κινηθούμε, αν θέλουμε να θεωρούμαστε κοινωνικά αποδεκτοί. Και πόσο πιεστικό μπορεί να είναι αυτό το πλαίσιο για τον καθένα μας χωριστά, όπου αναγκαστικά για να μπορέσει κάποιος να προσαρμοστεί, διαστρεβλώνεται, στριμώχνεται, χάνει τον εαυτό του, και οδηγείται σε παθολογικές συμπεριφορές ως μόνη εκτόνωση της κατάστασης του. Παράλληλα, παρατηρούσα όλα αυτά τα ξεσπάσματα βίας που σημειώνονται και σταδιακά αυξάνονται σε όλα τα μέρη του κόσμου. Αποτρόπαιες πράξεις από ανθρώπους κανονικούς, που κανείς δεν θα περίμενε στη ζωή τους να προβούν σε μια τόσο βίαιη και ακραία πράξη. Όλα αυτά συνδέθηκαν μέσα μου ως μία αλυσίδα αιτιατών πραγμάτων. Και αυτή ήταν η αφετηρία μου για το Luton.” Μιχάλης Κωνσταντάτος
 

Ads

image
 

Ο Τζίμης είναι ένας ευκατάστατος μαθητής λυκείου, γύρω στα 17. Η Μαίρη, είναι μια ασκούμενη δικηγόρος γύρω στα 30. Ο Μάκης, ένας 50αρης οικογενειάρχης, ιδιοκτήτης ενός ψιλικατζίδικου. Τρεις πολύ διαφορετικοί άνθρωποι μεταξύ τους και η καθημερινότητά τους. Μέσα στο πλαίσιο μιας συμβατικής ζωής που τους πιέζει όταν όλα γι’ αυτούς μοιάζουν ακίνητα και αναμενόμενα, τα τρία αυτά πρόσωπα βρίσκουν το δικό τους τρόπο διαφυγής.

image
 

Έχοντας αποσπάσει πολύ καλές κριτικές τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, το “Luton”, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μιχάλη Κωνσταντάτου προβάλλεται στις Κινηματογραφικές Αίθουσες σε διανομή της Feelgood Entertainment.

 

Λέει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης: “Χρησιμοποίησα ένα σχήμα τριών συγκεκριμένων προσώπων για βασικούς ήρωες της ταινίας μου, τρία πρόσωπα συνηθισμένα, που όλοι τυχαίνει να γνωρίζουμε σε όποια δυτική κοινωνία και αν ζούμε. Διάλεξα να αναπαράγω την καθημερινότητα τους εστιάζοντας σε περιστατικά και συμβάντα που επαναλαμβάνονται στη ζωή τους και είναι χαρακτηριστικά για αυτούς. Έτσι, η κάμερα, ακολουθεί αυτά τα τρία πρόσωπα εστιάζοντας στη λεπτομέρεια, βάζοντας στο μεγεθυντικό φακό τη ζωή τους, και τα συναισθήματα τους, επιχειρώντας να τους καταλάβουμε καλύτερα.”

image
 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το φιλμ παρουσιάζετε και στο 57ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου που φέτος διεξάγεται από τις 9 έως τις 20 Οκτωβρίου. Μαζί του προβάλλονται τόσο το η «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου, όσο και «Ο Εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου. Περισσότερα στο σχετικό Αφιέρωμα του Tvxs.gr – Ελληνικό Σινεμά: Απόβαση στη Γηραιά Αλβιώνα.

 

Οι ήρωες της ταινίας μας είναι: ο Τζίμης, ένας ευκατάστατος μαθητής λυκείου γύρω στα 17, η Μαίρη, μία ασκούμενη δικηγόρος γύρω στα 30 και ο Μάκης, ένας 50άρης οικογενειάρχης, ιδιοκτήτης ενός ψιλικατζίδικου. 

image
 

Τρεις πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι και η καθημερινότητά τους. Αλλά μέσα στο πλαίσιο μιας συμβατικής ζωής που τους πιέζει ολοένα και όταν όλα γι’ αυτούς μοιάζουν ακίνητα και αναμενόμενα, τα τρία αυτά πρόσωπα της ιστορίας μας, βρίσκουν το δικό τους τρόπο διαφυγής.

 

Το “Luton” του Μιχάλη Κωνσταντάτου (ο τίτλος αναφέρεται σε αεροδρόμιο της Μ. Βρετανίας), είναι ουσιαστικά η ιστορία τριών ανθρώπων, οι οποίοι δεν αντέχουν πια τη συμβατική τους καθημερινότητα που τους καταπιέζει και βρίσκουν έτσι έναν δικό τους ιδιαίτερο όσο και βίαιο τρόπο διαφυγής, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης τους.

image
 

Ο Μιχάλης Κωνσταντάτος σπούδασε Σκηνοθεσία στη σχολή Σταυράκου, Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με τίτλο «Σχεδιασμός Χώρου και Πολιτισμός».

 

Από το 2002 έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, πολιτιστικές εκπομπές και σίριαλ για την τηλεόραση, μουσικά video clip, θεατρικές παραστάσεις – είναι συνιδρυτής και σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας «blindspot» – ενώ έχει σχεδιάσει δύο installations για δημόσιους χώρους στην Αθήνα.

image
 

Ως κινηματογραφιστής έχει γράψει και σκηνοθετήσει δύο ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο λόγος για τα “Only For Ever” (35mm, 11 λεπτά) του 2003 και “Two Times Now” (35mm, 9 λεπτά) του 2007, το οποίο κέρδισε το Βραβείο καλύτερης ταινίας, στο Stockholm Film iFestival  και Portable Film Festival. Το “Luton” είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.


 

Έτος: 2013 | Xώρα: Ελλάδα | Διάρκεια: 100 λεπτά | Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κωνσταντάτος | Σενάριο: Μιχάλης Κωνσταντάτος, Στέλιος Λυκουρέσης | Παίζουν: Νικόλας Βλαχάκης, Ελευθερία Κόμη, Χρήστος Σαπουντζής