Η εταιρεία διανομής New Star θα προβάλει από την Πέμπτη 11 Ιουνίου την ταινία η «10η Μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου, αποκλειστικά στον κινηματογράφο Αλκυονίς. Μία ημέρα πριν την κυκλοφορία της – την Τετάρτη 10 Ιουνίου στις 21:00 – θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο στην Αλκυονίς, εκδήλωση με τίτλο: «Η Ευρώπη είναι μόνο ένα όνομα. Η ματιά των μεταναστών πάνω στην Ευρώπη των προσδοκιών τους και σε αυτή που τελικά βιώνουν». Στην εκδήλωση θα παρευρίσκεται και ο σκηνοθέτης της ταινίας, Βασίλης Μαζωμένος, για να συνομιλήσει με το κοινό.

Ads

Η «10η Μέρα» αφηγείται την ιστορία του Αλί, ενός Αφγανού μουσουλμάνου, που ζει στην Αθήνα, μαζεύοντας παλιοσίδερα. Προσπαθώντας να κατακτήσει το δυτικό όνειρο, ο Αλί περιβάλλεται από τις μνήμες της πατρίδας του, το ταξίδι του ως την Ευρώπη, αλλά και τους «εφιάλτες» του…

image

Η πάντα επίκαιρη ταινία του Βασίλη Μαζωμένου, αποτελεί μία διαχρονική και πρωτότυπη δημιουργία, η οποία βασίζεται σε πραγματική ιστορία και αναδεικνύει το κρίσιμο θέμα των μεταναστών στην Ελλάδα, από τη ματιά αυτή τη φορά ενός Αφγανού. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Tvxs.gr ο σκηνοθέτης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:

Ads

«Η λύση του προβλήματος είναι απόλυτα αλληλένδετη με τα αίτια που τη γέννησαν. Οι πρόσφυγες είναι τα απόβλητα ενός συστήματος που αλέθει τους πάντες χωρίς έλεος. Δεν είναι απλά οι διεθνείς συνθήκες και τα «λάθη» των διεθνών οργανισμών, ούτε καν τα προβλήματα των χωρών τους που συνεχίζουν να τους φέρνουν κοντά μας. Είναι η ψευδαίσθηση του συλλογικού τους ασυνειδήτου, ότι εδώ είναι ο… παράδεισος, έστω και σχετικά. Το παρόν τους γίνεται τώρα το μέλλον μας. Άρα η όποια λύση δεν μπορεί να περάσει μέσα από τους ίδιους μηχανισμούς που γέννησαν το πρόβλημα τους. Όσο η Δύση αντιμετωπίζει τον υπόλοιπο κόσμο, σαν απλά τη φτηνή και απαραίτητη εργατική δύναμη, τόσο τα «ανθρώπινα κουρέλια» θα τους υπενθυμίζουν ότι είμαστε όλοι κάτοικοι του ίδιου πλανήτη.»

image

Η σκηνοθεσία και το σενάριο ανήκουν στον Βασίλη Μαζωμένο, ενώ το φιλμ αποτελεί μία παραγωγή των Horme pictures και X-rated, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ. Η ταινία έχει βραβευτεί με το Ειδικό Βραβείο της επιτροπής στο 25ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου το 2012, ενώ είχε αποσπάσει και τρεις υποψηφιότητες στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Στο London Greek Film Festival όπου και προβλήθηκε το 2013, τιμήθηκε με τρία βραβεία. Την ίδια χρονιά κέρδισε επίσης και το Ειδικό Βραβείο στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου.

Η New Star θα προβάλει από την Πέμπτη 11 Ιουνίου την ταινία η «10η Μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου, αποκλειστικά στον κινηματογράφο Αλκυονίς. Μαζί θα προβάλλεται και η ταινία μικρού μήκους: «Το Πέρασμα», του Λάμπρου Γεωργόπουλου (Παραγωγή: Βασίλης Μαζωμένος – Horme Pictures, 7 mins / 2014 / Ελλάδα).

image

Με αφορμή την προβολή της ταινίας, την Τετάρτη 10 Ιουνίου στις 21:00, θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο στον κινηματογράφο “Αλκυονίς new star art cinema”, εκδήλωση με τίτλο: «Η Ευρώπη είναι μόνο ένα όνομα. Η ματιά των μεταναστών πάνω στην Ευρώπη των προσδοκιών τους και σε αυτή που τελικά βιώνουν». Στην εκδήλωση θα δώσει το παρών και ο σκηνοθέτης της ταινίας, Βασίλης Μαζωμένος ο οποίος θα είναι διαθέσιμος για ερωτήσεις. Μετά το τέλος της συζήτησης θα προβληθεί η ταινία «10η Μέρα».

Συμμετέχουν στην εκδήλωση και συνομιλούν με το κοινό οι:

  • Δημήτρης Χριστόπουλος – Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • Κωνσταντίνος Τζαμιώτης – Συγγραφέας
  • Βασίλης Κουκαλάνι – Ηθοποιός
  • Άκης Καπράνος – Κριτικός κινηματογράφου
  • Γιώργος Τσαρμπόπουλος – Επικεφαλής του γραφείου στην Ελλάδα της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες
  • Λάμπρος Γεωργόπουλος – Σκηνοθέτης (θα συντονίσει τη συζήτηση)

Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη: Η «10η Ημέρα» του Βασίλη Μαζωμένου
Η «10η Μέρα» στο Φεστιβάλ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε τις αντίστοιχες σελίδες στο Facebook της Horme Pictures και του Κινηματογράφου Αλκυονίς.