Το 58ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, μπορεί να ολοκληρώθηκε, αλλά οι σινεφίλ εκδηλώσεις συνεχίζονται αμείωτες. Την σκυτάλη παίρνει η Ταινιοθήκη της συμπρωτεύουσας, που με αφορμή το θεματικό αφιέρωμα «Διασταυρούμενα πυρά στη Μέση Ανατολή», παρουσιάζει από τις 19 μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, τρία πολυβραβευμένα «διαμάντια» του σύγχρονου Σινεμά.

Ιστορίες με φόντο γωνιές του κόσμου όπου οι άνθρωποι ζουν καθημερινά στην κόψη του ξυραφιού. Ιστορίες για την αγάπη, την καταπίεση αλλά και την ελευθερία, παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης στο αφιέρωμα «Διασταυρούμενα πυρά στη Μέση Ανατολή».

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται από την Κυριακή 19 Νοεμβρίου έως και την Τρίτη 21 Νοεμβρίου, στο σινεφίλ στέκι της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές, στο λιμάνι της πόλης.

Οι τρεις πολυβραβευμένες ταινίες του αφιερώματος συγκαταλέγονται ανάμεσα στα «διαμάντια» του σύγχρονου κινηματογράφου της Μέσης Ανατολής. Πρόκειται για τα φιλμ:

  • Παράδεισος Τώρα (2005) του Χάνι Αμπού-Ασάντ
  • Ομάρ (2013) του Χάνι Αμπού-Ασάντ
  • Σταυροδρόμια Ζωής (2009) των Γιαρόν Σανί και Σκαντάρ Κόπτι

Πρόγραμμα Προβολών
Κυριακή 19 Νοεμβρίου

18:30 Ομάρ
21:00 Σταυροδρόμια ζωής

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου
18:30 Παράδεισος τώρα
21:00 Ομάρ

Τρίτη 21 Νοεμβρίου
18:30 Σταυροδρόμια ζωής
21:00 Παράδεισος τώρα

Λίγα λόγια για τις ταινίες του Αφιερώματος «Διασταυρούμενα πυρά στη Μέση Ανατολή»:

Παράδεισος Τώρα / Paradise Now (Παλαιστίνη, 2005)

Σκηνοθεσία: Χάνι Αμπού-Ασάντ / Hany Abu-Assad
Σενάριο: Hany Abu-Assad, Bero Beyer
Ηθοποιοί: Lubna Azabal, Hamza Abu-Aiaash, Kais Nashif
Φορμά: Έγχρωμη
Διάρκεια: 90 λεπτά

Δύο παιδικοί φίλοι που έχουν στρατολογηθεί ως καμικάζι, επιλέγονται για μία επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ. Το συγκλονιστικό φιλμ του Χάνι Αμπού-Ασάντ απέσπασε, μεταξύ άλλων, Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου και υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Σταυροδρόμια ζωής / Ajami (Ισραήλ, 2009)

Σκηνοθεσία - Σενάριο: Γιαρόν Σανί / Yaron Shani & Σκαντάρ Κόπτι / Scandar Copti
Ηθοποιοί: Fouad Habash, Nisrine Rihan, Elias Saba
Φορμά: Έγχρωμη
Διάρκεια: 120 λεπτά

Ατζάμι (Ajami) ονομάζεται μια γειτονιά του Τελ Αβίβ, όπου συνυπάρχουν μουσουλμάνοι, χριστιανοί και Εβραίοι. Το φιλμ αποτυπώνει πέντε ιστορίες από την καθημερινή ζωή τους, καταγράφοντας τις πολύπλοκες, αντιφατικές σχέσεις τους. Χρυσός Αλέξανδρος στο 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, μεταξύ άλλων διακρίσεων.

Ομάρ / Omar (Παλαιστίνη, 2013)

Σκηνοθεσία - Σενάριο: Χάνι Αμπού-Ασάντ / Hany Abu-Assad
Ηθοποιοί: Adam Bakri, Leem Lubany, Waleed Zuaiter
Φορμά: Έγχρωμη
Διάρκεια: 97 λεπτά

Ένας νεαρός Παλαιστίνιος συμφωνεί να δουλέψει ως πληροφοριοδότης, μετά τη σύλληψή του για τη δολοφονία ενός Ισραηλινού στρατιώτη. Βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο Φεστιβάλ των Καννών και υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τους κατόχους CineΚάρταF).