Με λίγες ταινίες ξεκινά η νέα κινηματογραφική εβδομάδα, στην οποία ξεχωρίζουν το Belfast, με επτά υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες -κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου-, σε σενάριο και σκηνοθεσία του υποψηφίου για Όσκαρ Κένεθ Μπράνα, αλλά και ένα ντοκιμαντέρ για την Χρυσή Αυγή που είναι «Υπόθεση όλων μας».

Ads

Belfast

Δράμα, 97΄
Σκηνοθεσία: Κένεθ Μπράνα
Πρωταγωνιστούν: Τζουντ Χιλ, Κατρίνα Μπαλφ, Τζούντι Ντεντς, Τζέιμι Ντόρναν, Κίραν Χάιντς

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού του 1969 στο νότιο Μπέλφαστ. Καθώς η δεκαετία του 1960 πλησιάζει προς το τέλος της, ακόμα και όταν ο άνθρωπος έχει φτάσει μέχρι το φεγγάρι, οι σκληρές μέρες εκείνου του Αυγούστου θα μετατρέψουν τα παιδικά όνειρα του ήρωα σε εφιάλτη. Η κοινότητα στην οποία ανήκει ο εννιάχρονος ήρωας δείχνει να ζει σχεδόν αρμονικά, παρά τα προβλήματα της καθημερινότητας. Οι κινηματογραφικές ταινίες από το Χόλιγουντ εξάπτουν τη φαντασία του μικρού, ο οποίος μαγεύεται από την οθόνη.

Αζόρ: Ο Κώδικας του Τραπεζίτη (Azor)

Σινεφίλ, 100′
Σκηνοθεσία: Αντρέας Φοντάνα
Πρωταγωνιστούν: Φαμπρίτσιο Ροντζιόνε, Στεφανί Κλεό, Κάρμεν Ιριόντο, Χουάν Τρεντς, Ιγκνάσιο Βίλα, Πάμπλο Τόρε, Έλλι Μεδέιρος

Ads

Στην υπό δικτατορία Αργεντινή του 1980, ένας Ελβετός τραπεζικός εξαφανίζεται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Όταν ο αντικαταστάτης του αναλαμβάνει να διερευνήσει ο ίδιος την υπόθεση, βυθίζεται σε ένα μυστήριο που εκτυλίσσεται πίσω από τις βαριές πόρτες μεγαλοαστικών γραφείων και τους πυκνούς κήπους των νεόπλουτων ευνοούμενων του καθεστώτος. Έτσι θα έμοιαζε το «Αποκάλυψη Τώρα» αν, αντί της ζούγκλας του Βιετνάμ, ο Κόπολα επέλεγε ως πεδία δράσης αυστηρά λόμπι ξενοδοχείων, γιγαντιαίες πόρτες γραφείων και πισίνες για λίγους. 

Χρυσή Αυγή: Υπόθεση όλων μας

Ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία: Ανζελίκ Κουτρούνης

Το ντοκιμαντέρ της Ανζελίκ Κουτρούνης «Χρυσή Αυγή: Υπόθεση όλων μας» συνεχίζει στον ίδιο δρόμο που κατέγραψε η προηγούμενη δουλειά της με θέμα και πάλι το νεοναζιστικό κόμμα που μπήκε στην Βουλή. Αυτή τη φορά η κάμερα της σκηνοθέτριας εστιάζει στα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με έμφαση στις λεπτομέρειες της πολύκροτης δίκης που ακολούθησε και οδήγησε στην καταδίκη των ηγετών του κόμματος της Χρυσής Αυγής.